Friday

Dah 4 minggu

assalamualaikum


hari nie jumaat terakhir 2011..

hari ni jugak Jumaat ke-4 saya dah menjadi seorang isteri...
alhamdulillah bahagia nya rasa.. walaupun masih terkial-kial nak buat kerja rumah semua..hee..ok la tu kan.. sedikit sebanyak saya boleh tau kemampuan diri.. heee.. masih dalam process belajar menjadi seorang isteri di rumah kan.. heeee

alhamdulillah... dipermudahkan oleh-Nya untuk saya di tahun 2011 nie..
dugaan, cabaran, jatuh bangun, susah senang, macam2 la lagi dalam 2011 nie..
alhamdulillah sedikit sebanyak dah mengajar diri saya nie untuk memaafkan orang lain, menerima kelemahan diri sendiri dan mengubah saya untuk jadi yang lebih baik.

Insyaallah 2012 akan lebih bermakna lagi kan.. mana tau ada rezeki dapat Lilis Junior ka.. hikhikhik ~
if lambat lagi, mungkin sebab Allah telah tentukan mungkin nak bagi 2 sekali Lilis Junior ka.. mana tau kan -.-"



saat khutbah yang ceria

sorry ye kualiti kurang la gmbar nie sebab amek dari Facebook SIL je...
dari OP lum ada lagi..



ok la..
see ya!






xoxo

Wednesday

Kesihatan

assalamualaikum..


seminggu dah tinggai blog nie.. huhu
sorri la ye.. kat umah saya lum ada internet lagi.. berblogging pun mengharapkan belas ihsan bos, buat baik ngan bos baru dapat guna internet.. seperti sebelum nie la, kuli mana ada internet.. hehee..

alhamdulillah..
sekarang dah stay di rumah sendiri dah..hee.. masih dalam menyesuaian.. ya la kan..kena kemas rumah sendiri, masak sendiri, basuh punggan sendiri.. heee.. bak kata my senior, kalo tinggai pintu depan macam tu, time balik nanti macam tu jugak la.. mana ada orang nak tolong buatkan.. heee.. tula, sebelum nie stay bawah ketiak wangi mak abah kan.. heee..

sekarang jugak kekadang ulang-alik dari Yan ke tempat keja.. kekadang stay di Yan kekadang stay di Kuala Nerang.. tengok keadaan sebab dah ada 2 keluarga kan.. hee.. if weedays ada game LIVERPOOL, kena balik Yan la, baru ada TV astro beyond bagai tu.. rumah saya lum ada astro, TV pun lum ada ya! hukhuk...ada sesapa mau kasi hadiah TV sebijik? sangat2 memerlukan.. hahaa..

arinie xberapa sihat... dah seminggu rasanya.. mulanya sakit mata menyerang kembali..pastu en.suami selsema.. ni berjangkit dari beliau la nie.. saya selsema pulak.. sungguh xselesa..huhuhu..

ok la..saya penah janji nak update tentang hantaran DIY saya kan.. sorri ye.. gambar lum ada.. nanti saya update ye.. heee..


sebelum berpisah nie, saya upload satu gmbar time nikah aritu yek.. ini pun cilok dari FB photographer saya.. heee.. beliau masih dalam process mengedit kot.. heee..




see ya~






xoxo




Tuesday

Rimas

assalamualaikum...


ehem ehem..
lama sungguh tinggai blog nie.. jangan merajuk sudah blog nie ye.. heee
seminggu lepas busy bertambah lagi dengan xde internet nak berblogging bagai nie.. FB pun tinggai gitu jugak =.="
plan nak upload gambar bertandang tapi gambar xdak lagi..
lagipun nak story jugak bab bertandang nie..

kalo time nikah dan bersanding aritu, saya amek along a.k.a Fyna the glamorous tu make up kan, kali ni nya majlis saya dah pening nak amek sapa..saya mula2 nak amek along jugak tapi cian lak kat dia sebab aritu dah 2 kali mai jauh kan.. so pergi la ke kedai kak tu.. beliau kata boleh make up kan..amek extra RM10 sebab saya nak beliau mai umah kan..so ok la..

tapi sedih ~ makeup xcantik sungguh... nampak tua, nampak hodoh la.. mula2 tu beliau letak eyeshadow kaler koko cerah so xnampak macam pakai eyeshadow langsung, pastu saya request la letak la hitam sikit ka bagi nampak gelap sikit kan.. lagipun pakai biru, xkan nak eyeshadow biru lak.. last2 beliau boh kaler merah pastu main letak atas kelopak gitu ja.. hodoh nya la...pastu saya request lipstik kaler pink or natural ja macam kenduri aritu.. tapi beliau letak merah biji qhemia tu.. merah sungguh.. pastu letak gloss kaler meroon kot.. ah! hodoh nya.. tapi cover lagi la depan beliau.. sebab beliau baik, sambil dok makeup tu bagi petua nak pakai foundation macam na, petua itu petua ini.. ok la bab tu.. tapi bab make up memang xsuka la..

dah abeh makeup beliau soh pakai tudung siap2 sebab kol 10.30 dah nak gerak ke Kuala Nerang kan.. so dah kol 9.30, jadi saya pun pakai tudung siap sekali viel dan crown... Oh! sungguh xselesa tudung kali nie sebab viel yang beli tu berat.. bila berat, dia tarik tudung kebelakang sekali dengan anak tudung, so nampak la rambut depan.. pastu dah siap semua, kakak tu nak balik dah.. beliau tanya ok x make up.. so nak sedapkan hati beliau, cakap ok la.. xmau la satg beliau kecik hati lak.. orang dah seronok mai makeup pengantin kan.. heee..

elok ja beliau balik, saya g dapur, time tu ada suami ngn kawan beliau..saya terus buang make up tu semua..viel dengan crown cabut letak tepi dulu sebab rimas...pastu cari makeup lain, touch up lain..
mak kata aritu lagi lawa sungguh.. ni macam orang tua.. abah pun kata kalo make up sendiri tah lagi cantik.. huhuhu.. saya cuma x yakin ja dengan hasil tangan sendiri.. huhuhu.. menyesal! huhuhu

so, amek make up yang dapat waktu hantaran aritu, touch up sendiri.. huhuhu..

nak di jadikan cerita, time tu tengah sakit mata so semua benda rimas... sampai rumah suami kol 1.00..kol 3 macam tu saya dah cabut viel, crown dan baju lace tu.. cuma pakai jubah dengan tudung, pin kat tepi ja.. puas hati...

Alhamdulillah sebab segala nya ok cuma make up dan tudung dan viel ja xselesa dan xpuas hati... huhu.. kalau tau nak jadi macam tu baik saya buat sendiri viel macam time kenduri dan nikah aritu.. pastu make up sendiri.. ermmm..


apa pun majlis dah selesai... heeee



some gambar ni amek dari blog ayu..heehee










xoxo




Monday

Bertandang

Majlis Bertandang..


Friday

Rindu




Rindu nya dekat En. Suami
>.<





sorry jikalau kalian muak ye~





xoxo




love

Sakit Mata Menyerang

assalamualaikum...


dah genap seminggu ye saya kawin..Alhamdulillah..
bahagia nya rasa seminggu nie..walaupun berjauhan dengan en.suami since semalam, i still love u ya! eueww.. gedikss nya bunyi... hehehe..
harini dah masuk office..banyak sungguh keja nie..
ini pun guna internet Mr.A almaklum la, kuli mana ada internet.. so berbaik2 dengan bos baru boleh pinjam internet nak update blog.. hehe..

hari ahad ni majlis bertandang sebelah en.suami tapi mata still merah2 dan ada selaput ka apa tah dalam sekitar mata nie... uh uh uh.. risau nie..
xkan kena pakai reben p kenduri kot.. malu den.. huhuhu

ubat dah titis dah, ubat telan pun dah selamat dah dalam perut..
but still merah2 lagi.. pedih2 yang xtahan tu.. huhuhu..
bila mata pedih2 nie, sakit kepala pun join sekali.. huhu..

Insyaallah moga2 bertambah ok mata nie..
nak pakai contact lense nanti time kenduri..huhu.. (masih teringin walaupun mata dah sakit =.=)

huhu..
ok nanti saya update gambar2 kenduri bertandang dan juga hantaran2 DIY saya ye..

mata masih sakit tapi tetap dengan contact lense huhuhu =.=



xoxo




love!

Thursday

Dating Pertama sebagai suami isteri

assalamualaikum...

arini saya MC lagi..ditambah lagi dengan en.suami dah start cuti..sebab ahad ni kenduri bertandang sebelah rumah en.suami lak.. xsabarnya nak pakai baju pengantin lagi.. =.=
hari nie jugak banyak agenda.. pagi p pejabat agama nak setel bab kad kawin pastu ke guar nak g survey barang2 untuk duit mas kawin..pastu sampai umah letih, terus tertido..hahaha

so, sempat la jugak saya dengan en.suami meluangkan masa lapang sekejap sebelum ke Uitm Merbok untuk amek my SIL...saya pujuk la en.suami dating kat tepi pantai Murni sambil makan rojak ka laksa ka..hehe..
bila lagi kan nak berdating macam ni kan..kalo sebelum nie selalu berdating sana sini kan..ni dah halal kan..pegang tangan tepi pantai pun dah x segan dengan orang lain kan.. haha..gedikss x bunyi nya.. hahahaa..

saja ja nak gedik nak tunjuk gambar hari pertama p keja sebagai sepasang suami isteri hari Selasa lepas.. first time nie.. excited macamna xtau nak gambar kan.. lagipun dah keja tempat yang satu jalan orang kata..sebab tu la p sekali kan..jimat.. hehe.. punya excited sampai hari selasa tu jugak sakit mata..merah2..tu yang MC dua hari nie.. hehehe..
wajah ceria di pagi hari nak p keja =.=

ok, sudah melalut nampaknya pengantin baru 6hari ni kan.. hehe..
berbalik kepada berdating di tepipantai, Pantai Murni, kami order la Laksa Beras, rupanya suami saya nie xmakan laksa beras..if laksa lain on ja beliau kata.. jadi rezeki saya la..slurpslurp la.. >.<
pastu kami order yong tau fu lak..macam2 kami amek..amek kau RM8.00..puas hati sampai kebuntat dah ha.. hehee..


en.suami excited nak makan yongtaufu RM8.00
si isteri excited nak makan laksa..hahaa
kedai yongtaufu..sedapp!

tengok tu, tepi pantai kan.. wah!best~
  
si isteri excited lagi nie.. hehe

Laksa Beras RM2.00 sedap!~
yongtaufu RM8.00 sedap jua!~

The memu
 
bersama air jagung..uh!best~



 dah topup isi perut sampai kebuntat kami straight to uitm Merbok... amek adik suami.. hehe..
so sementara dok menunggu nie, sempat la berposing2.. hehehe.. en suami sibuk main game d henset sendiri..si isteri dok berpeace ke kiri ke kanan.. hahaha..


comel bila suami buat muka cam gitu... hehehe

alhamdulillah ~ Ahad ni kenduri bertandang..en.suami pun dah balik kampung dah.. akan b'jumpa pada hari Ahad la pula... oh! sudah rindu..~ euwwww...







xoxo





love!

Wednesday

Bunga Tangan

assalamualaikum..

hari ni pengantin tuang x p keja.. haha.. baru masuk keja kemarin, hari dah tuang dah.. haha..
bukan malas ye.. tapi sakit mata.. huhuhu
since kemarin mata dah merah2..pedih2..dah mengeluarkan taik2 mata yang sangat banyak..
sambil mengadap PC kt office nak buat report closing month, mata dok berair ja.. terus sakit kepala..
SMS en.suami bagitau nak g klinik pas keja..alih2 klinik yang p doc xdak dan dah tutup..
terus en.suami g beli eye more.. ikhtiar nak bagi ok sikit mata kan..
so hari nie merah dah kurang cuma taik mata makin banyak..pedih dan gatal2..
p klinik ngan abah td..dapat 2 hari MC...yahooo! sebab tu la x p keja arini..boleh update apa yang patut kan.. hehe

Oh! sudah melalut dari topic asalkan..
sebenarnya nak kongsi sikit idea2 yang saya dapat dari blogger lain tentang bunga tangan nie..
before this ada dah story kan tentang nie rasanya..hehe..
kita ulang tayang la.. haha..

saya memang minat DIY nie..
for my wedding saya DIY sendiri bunga tangan, viel for nikah dan kenduri, hantaran for en.suami saya...
untuk bunga tangan nie sebelum ni nak guna crepe paper..tapi blajar buat, xjadi2..kecewa..
one day tu blogwalking sana sini, terjumpa satu blog nie..
beliau ajar macam na nak DIY bunga tangan guna kain..
so saya cuba la.. kebetulan saya memang minat menjahit2 nie..memang minat walaupun xpandai..potong kain pun senget benget ja.. hehe..

Alhamdulillah,

hasil DIY nie dah menyerikan lagi majlis perkahwinan saya tempoh hari..
tetamu yang mai kenduri pun puji...selain dari make up yang terbaik dari Along or Fyna the fames nie, dress bertali pinggang hasil tangan jiran saya nie, pelamin last minit bersama jiran, kerusi pelamin hasil tangan dari abah tercinta.. bunga tangan nie menaikkan lagi seri pengantin diorang kata =.=
saya hepi sangat sebenarnya sebab perkahwinan sederhana saya nie di serikan oleh ramai pihak yang banyak membantu menyerikan lagi majlis nie.. hehe..




see, bunga tangan ni menaikkan lagi seri..
Alhamdulillah..simple when im wearing the white + cream dress..
senang nak campur dengan kaler2 lain..
lagipun tema majlis ada warna warni... sebab tu kot nampak lebih modern kot..
entah la..diorang la kata..



nota kaki : kalo nak buat bisness dengan bunga tangan nie ok x..kot2 la ada sesiapa nak tempah ka..hehe..








xoxo


love

Sunday

Make up make over

assalamualaikum..

alhamdulillah..
masih mood pengantin lagi nie..hehe
sorry la ek kalo ada yang termuntah wek wek nanti dengan lambakan gambar2 pengantin berphotogedikss.. hehe..

sebenarnya dulu waktu study di uitm di hati ku waktu diploma selalu gak make up2 ke kelas, keluaq outing ngan kawan2..since buat degree dah stop make up nie.. pastu dah keja sekarang pun xmake up pun.. g keja cuma sapu bedak baby idris punya ja.. hahaha =.=

mula2 waktu plan nak menikah nie, ada plan nak amek make up kat mak andam yang make up kat kak aten aritu..sebab beliau make up pun simple ja..cuma kurang bekenan dengan foundation dia tu ja.. mcam bertompok2..besa la make up mak andam kan..faham2 ja la..

dah berfikir sewaras-warasnya..saya pun decide nak amek my bestfriend since sekolah teknik dulu, Fyna untuk tolong make up.. so message di FB bagitau kan..sebab dah tengok hasil calitan beliau dalam blog nya.. terpikat..lagipun beliau blogger terkenal juga tau.. selalu buat review product2, selalu buat tutorial make up.. macam2 la.. so when she agreed, wah! hepi den.. haha...

bagitau Fyna or saya panggil along, nak simple2 ja, bulu mata palsu pun xmau..untuk solemnization nak simple n sweet ja..pastu untuk reception nak "up" sikit dari nikah but still simple.. saya pecaya kan hasil tangan along mesti bombastic nya...

Alhamdulillah, beliau make up saya seperti yang saya idamkan... simple but modern... macam anak patung dah haa muka nie.. maklum lah jarang make up2 nie..saya xmau pakai bulu mata palsu nie, tapi bila terpikir balik, sekali seumur hidup nie..pakai ja la..so last minit, pakai jugak.. dah macam mata kucing + dah jadi orang arab dah.. hehee..

mungkin disebabkan saya nie jarang bermakeup kot, jadi jiran2 tetangan, sedara mara, kawan2 suprise with my look.. alhamdulillah..semua ini dari Allah kan..

 Before

After ~ Solemnization


My MUA ~ Along 

Reception


alhamdulillah..saya puas hati dengan make over yang along buat...



xoxo




love.

Mood Pengantin

assalamualaikum..


hari nie masih mood pengantin yee..
sempat nie nak update..lagipun en.suami dah balik kg..esok beliau keja.. hehe..

alhamdulillah..
bahagia..

walaupun masih dalam process menyesuaikan diri tapi so far alhamdulillah..kekadang tu kekok juga..tapi masih menyesuaikan diri.. heee.. kekadang tu terlupa yang dah nikah..dok pakai tudung depan en.suami..haha..
en.suami sengih ja..saya tanya pasai apa..beliau kata, "awat pakai tudung?tgk jari, merah kan?lupa dah menikah ka?".. pastu baru teringat yg "eh!dah menikah rupanya" hahaha..sengih kami berdua =.=

tadi nak p makan kenduri..hampir2 terlupa mintak izin..tetiba teringat sebab cari cincin nak pakai, baru teringat kena minta izin dulu..baru kol minta izin.. saya terlupa dah menikah lagi..hehe

sejak kenduri kemarin, selalu terlupa yang saya ni pengantin sebenarnya..
terlupa yang semua mata dok memandang.. hehe..
kecian pengapit saya ke sana ke sini ikut..saya terlupa saya pengantin..kena control ayu sikit..tapi saya macam nie la..hehehe..

tapi since petang kemarin sampai ke subuh pagi tadi, saya berjemaah dengan en.suami...itu yang paling bahagia..sebab dah ada imam nak mengimamkan solat saya...



xoxo

Saturday

Wedding Day

assalamualaikum..

alhamdulillah...
segalanya berjalan dengan lancar...
biasa la mesti la ada jugak kan sana sini yang kurang..
kita manusia kan..hanya merancang..
tapi alhamdulillah...
cuaca sangat baik..xhujan xpanas...
makanan sedap2..
tetamu datang dan pulang dengan senyuman...
makeup saya pun cantik..
persalinan saya juga cantik...
pelamin saya juga cantik..
keluarga semua ada...
cuma ralat sebab xsempat nak bergambar dengan kawan2 sebab terlalu busy ke sana ke sini..
nak bersembang lama2 pun sempat...hehe

Syukur sangat2 sebab segalanya baik-baik saja..

harini juga dimulakan dengan solat jemaah dengan en suami solat asar...
bahagia nya Allah saja yang tahu..
saya sudah punya sorang imam muda untuk mengimam kan saya solat sekarang...
alhamdulillah..



**ini kebahagiaan yang saya cari**

Friday

Today is the Day

uhuk uhuk!
bz dengan persiapan segala bagai..

alhamdulillah..
segala persiapan selesai...

mengambil masa seminit dua nak blogging sebelum terus membusykan diri dengan segala macam perkara..

ehem ehem!
today is the day!!!

insyaallah..
semoga segala nya selamat..






xoxo

Tuesday

3 hari lagi

dag dig dug

oh oh oh!

macam lagu dangdut dah nie.. hehe..
bahagia nya rasa sebab arini dah start cuti.. yabedabeduuuuuu!
sudah haku tinggal kan budget 2012 serta segala macam kerja di belakang.. kena orang len buat jugak la ek..ni x tiap2 hari bergayut tepon saja, kerja tarak mau buat..mana boleh..gaji beze ciput saja..tapi tanggungjawab tarak..haha..

oh oh oh! sudah melalut.. hehe

dah mula cuti nie, bermacam bagai kerja kena selesai kan...
lagi 3 hari nie..3 hari ok..3 hari..TIGA hari...
huhukhuk =.= harus diulang berkali-kali agar diri sendiri tangkas menyiapkan semua benda..

cerita viel saya sudah selesai untuk majlis kenduri both side..yakni cream dan biru..
cream saya DIY sendiri..biru pun plan nak DIY tapi my sis in law a.k.a pengantin jugak dah tolong beli viel rm45.00 yang dah siap..oh senang cerita..hahaha...tapi untuk nikah belum selesai..kedai jait tepi xbukak2 lagi... ah!mau mengamuk kemarin sambil dok tekan brake kat traffic lite sambil mata tengok sisi kedai xbukak.. oh panas nya  heee..

 xsabar nya sebab nak make-up, nak berphotogedik puas-puas, nak jumpa kawan2..
Insyaallah...


 my future..my destiny








xoxo




love!


Sunday

Persalinan Hampir Siap

assalamualaikum...



arini nak tunjuk sikit baju nikah + kenduri untuk kedua-dua kenduri.. hehehe..
baju nikah siap dah sebulan kot..baju kenduri putih siap dalam tengah bulan 11 lepas pastu baju biru baru ja siap..panas lagi nie.. hehee..

tudung dah setel dah..dah pegi tempah dah kat tailor tudung yang selalu dok beli dan selesa di pakai.. hehe.. mahal sikit tapi puas hati... hehehe..

viel untuk nikah dah beli kain shiffon tapi xboh beaded or lace lagi..ingat malam ni baru nak buat tapi tadi nak g jait tepi kedai tarak bukak sebab semua orang gantung periuk belangan sebab kenduri kendara.. hehehe
viel kenduri both side pakai kai net je.. pastu boh beaded dan pearl kecik2 ja.. tapi lum start apa lagi..cuma dah potong net ikut kesesuaian dah.. hehehe..


kemarin ada masa lapang sekejap waktu pagi, saya pun basuh la semua baju nie.. hehee..tengok tu padi pun tengah menghijau sungguh cantik kalo bergambar kawin time nie.. cuaca pun sekejap hujan sekejap panas..hopefully nanti time kenduri cuaca baik la.. hehe.. Insyaallah..





ok ke? =.=






love!



Saturday

Next Week Another Journey

assalamualaikum..



tajuk entry dalam bahasa omputih dei~ xleh blah kan.. hehehe..
tapi cuba bayang kan ye... next week, macam hari ini, Sabtu, saya dah bergelar isteri...
euwwww! geli x..ayat kecewi.. hahaha..

lagi 6hari sebelum beliau lafaz "aku terima nikahnya.."
lagi 6hari akan bertukar status.. hehehe..




*bahagia nya..Insyaallah..akan berpanjangan..Amin~*

Tuesday

10 hari lagi

assalamualaikum...


rasa macam bersalah ja kat blog nie..sebab sejak2 counting day nie dah semakin biarkan blog nie bersawang-sawang uhuk-uhuk sudah terbatuk sebab sawang banyak nie.. >.<

10 hari lagi..Insyaallah akan bertukar status.. moga2 semua berjalan seperti yang dirancang dan dalam keadaan yang diredhai...

2 3 hari ni balik dari keja terus packing cenderahati yang nak bagi kat tetamu..ada macam2 jenis..kira sapa mai awai dapat lain mai lewat dapat lain la jawabnya..hehe..apa boleh buat semua berkenan dihati..jadi rembat saja saya nie..hehehe..weee weee nak bergediks sekejap.."baju kawin dah siap untuk 3 pasang, siap dengan belt lagi" boleh kecewi macam tu? ampun ya.. kecewi nak jadi pengantin.. heeehee..

xsabarnya nak pakai lawa2, berphotogedik puas2, make up2, jumpa kawan2 lama dan baru, sedara mara, jiran tetangga, semua laa...



ok la..just quick update!




ps: puan husna dah bersalin "Hayfa Adhwa Syifa"



love u all!~~







Thursday

Semua tak kena

assalamualaikum...


emo sebentar ye =.=

semua benda saya buat xkena dan xpernah betoi...
pilih A kata A xcantik, B lagi cantik, saya pilih B kata B xberapa elok lak...
ikut jalan kanan, suruh jalan kiri, bila ikut jalan kiri, dipersalahkan pula
macamna saya nak buat??

entahla...
serba salah jadinya...

nak puji jauh sekali...
tapi selalunya ada saja yang xkena dengan pilihan saya...
sakit kepala berpikir..
kat mana silap nya...

betoi ka keputusan yang saya buat nie..
sebab dari awal hingga saat nie, xdak lagi benda yang betol baginya..
dari riak wajah dan tutur katanya, buatkan hati saya gundah gulana..serba xkena..hati makin terluka..ermm..macam-macam lagi.. sedih..luluh hati saya bila ucapan xsepatut diucap keluar dari mulutnya ~.~


banyak hati yang sedang terluka..
semua pakat sembunyikan perasaan sendiri..
semua mengalami masalah yang sama..
berpikir di mana silapnya..






xoxo


~~~~~








Tuesday

X pernah habis

assalamualaikum..



arini kita out of topic sat tau..
xmau cerita bab kawin2..bride to be nie..
arini nak kongsi sikit la bab lama2 yang x pernah habis tu..

saya nie sebenarnya ada register dengan statcounter untuk tgk la visitor yg datang menjengah ke blog saya nie.. kekadang ja masuk tgk sebenarnya..... semakin hari semakin menjadi2 lak kan seorang dua nie kan..nak tau kenapa x...mai sini saya mau tunjuk...


masih ingat kah anda kepada entry panas ini? (bukan niat nak cari pasal ye, cuma mau tanya sahaja)


entry nie entry bersambung sebenarnya sebab tu ada part 2..wah macam cerita bersiri lak kan.. hehe..disebabkan few entries nie menyebabkan blog saya yang sebelum tu XDAK sapa pun tau kewujudannya terus jadi panas macam pisang goreng tu...

pastu mula la episode kena bantai, kena marah, kena hina, kena jelingan manja, kena perli2 bila saya ni berjalan sebelah, kena macam2 la..dari xdak sapa dok tengok terus ada comment sampai belas-belas..time office lak tu membalas comment bantai aku ya! nampak sangat xdak keja kan kan kan kan!

yang xdak kena mengena pun sibok nak masuk campur jugak, mengata saya nie kat facebook, hina saya, sekali angkut famili sekali mengata kat facebook tu, pastu private tempat comment xbagi saya nie comment kat situ, hehe sebenarnya orang menyibuk tu takut, berani ciput ja..pastu time office hour jugak tu..nampak sangat la ko memang xdak keja..hehe..biarla dia..masa nya akan tiba..

sudahla merepek! ayuh ke topic utama ya.. hehee..

pastu, bila dah saya check dalam statcounter nie, benda alah nie trace setiap IP address yang masuk dalam blog saya nie..nak dijadikan cerita, same IP address nie selalu sungguh masuk ke blog saya nie view entry seperti di atas nie ja..kenapa?waiting any reply or comment from me ka?? or maybe kau memang dah xdak keja hari2..

xpecaya?? mai tengok...(IP nya saya hidekan ye..nanti malu lak orang tu..)




pendek kata..sudah2 la tu..
jangan sampai saya kembali menulis bab2 yang sama..saya nie baru nak mood bride to be nie.. hehehe..

entry nie cuma nak bagitau ja la kat beliau nie, sudah2 la tu..berkali2 dah engkau jengah blog aku nie..xbosan ka?xdak keja ka?or mau cari pasai ka?mari la mari la mari la tunjuk muka... hehehe


pssst: saya tahu awak tu siapa..dah xdak keja ka hari2???? memang pemalas dan makan gaji buta la kau nie... hehehe..





peace no war!!



~~

Monday

Sikit2 lama2 jadi bukit

betol x seperti di atas?
betol kan.. =)


sebab tu sekarang nie saya dah start buat decorasi kat cenderahati untuk tetamu..
xboleh buat last2 minit kan..nanti kelam kabut..pastu sapa yang nak susah kan.. dah la sekarang tinggai saya dengan kakten ja yang dok buat..abah dah amek tugas mengasuh justin bibir tu..sehari dapat buat 20bekas..sebab stop nak DIY viel pulak..pastu kekadang stop sebab nak blogging dan bermuka buku lak kan..hehehe..

cokelat nak berbungkus plastic tu dah stop dah..bukan apa..pedih mata mengadap lilin..panas sebab xleh bukak kipas lak tu..huhuhu..sekarang tunggu abah cari sealer..kalo ada sealer tu memang ZAAASSSS siap terus..sekarang baru siap dalam 200bungkus..

saya suka cenderahati yang sama ja untuk semua tetamu..tapi disebabkan keadaan, dah bercampur aduk dah cenderahati nie..tapi xdak beza2kan tau.. X ELOK macam tu... cuma sesiapa datang awal dapat lain, lewat sikit dapat lain la..sebab plan nak keluarkan cenderahati A dulu pas dah abeh baru kuar yang B nya pulak..if at the same time, A and B, nanti ada yang kecik hati bila tengok dia dapat lain, orang tu dapat lain..walaupun bukan niat kita nak beza2kan kan kan... tapi kami berusaha jugak sekarang kalo boleh nak bagi average RM nya still sama semua dan bukan cenderahati yang orang buang depan rumah kita sendiri tau..sadis macam tu..ngeeee

kotak hantaran saya dah siap shelek dah.. cantikkkk..nak DIY terus nie..walaupun akan digunakan waktu kenduri sebelah Lilis ja..heee... excited! lagipun nak tengok bunga DIY saya tu sesuai x ngan kotak kayu tu..if x, dah kena kuarkan kos lain nak g cari bunga lain kan..if ok, kot2 x cukup kan, boleh DIY tambah lagi kan..heeee..*raya haji lepas, saya tunjuk bunga tangan saya DIY nie kat AYU, terbelek2 beliau, terus dalam hati jadi terharu sebab rasa macam orang appreciate* "ayu belek sebab cantik kan?kalo kata xcantik, xmau kawan!" hehehe

Viel DIY saya, dah buat semalam ngan kakten..beliau bagi idea..saya idamkan viel 2 lapis chiffon yang pendek saja..sebab baju dah sarat..lagi pun badan ku ini kan kedebab, mana leh view panjang2 time nikah..nampak serabut tau..heehehe..

semua yang saya DIY nie akan saya update kemudian ye...gambar ada amek tapi kekangan masa..dengan kerja nya, sampai umah dah pukul 6.30..rehat2 dan makan2 dah maghrib, pas maghrib online sat macam sekarang nie haa, pastu isyak dulu, pastu baru DIY bagai, pastu henset berbunyi tandanya panggilan cinta, kena berborak atas katil baru feeling..euuuww~gediks! oh! sekarang tidoq pun dah lewat, nak tidoq awai dok berpikiaq macam2 belum siap..hehehehe..


ok la, saya mau buat bermacam2 kerja nie..hehe..



p/s: arini dapat seorang lagi kawan baru..thx ye wailin...(sorry if silap nama)






xoxo





love!!














Saturday

Berjimat Cermat

assalamualaikum...


perasan x entry lepas out of topic kan..title lain, cerita kecewi lak kan..heee..
ok la.. arinie nak kongsi sikit ye tentang berjimat cermat nie..sebenarnya xtahu la kalo pendapat orang len kan tentang nie..tapi bagi saya dengan Lilis, ini dikira berjimat cermat la..heee

sejak dari kecik lagi, saya nie xpenah la ada katil queen or king size tu..katil bujang je..tu pun katil 2 tingkat tu..amek yang katil bahagian bawah je..yang atas ada kat bilik komputer..heee.. so bila nak kenduri ni kena la sediakan katil kan..sebelum nie ada plan nak guna bilik pengantin sedia ada yakni bilik kakten la sebab dah buat elok dah untuk kenduri beliau dulu kan..tapi dah kenduri 2 sekali kan so kena la guna bilik saya yang kecik molek itu..

bila dah plan camgitu, so kena la kuarkan budget ye x untuk beli set bilik tidoq nie..tetapi bila dipikir2 balik dengan Lilis dan abah, sebab xkan nak beli 2 set kot kan..ye la kat umah di Yan pastu umah sewa lagi kan..so pas dah bincang, kami buat la keputusan yang katil ja akan letak time kenduri nanti, yang lain letak di rumah sewa terus..katil tu pas kenduri maybe pas sebulan kot baru nak pindahkan ke rumah sewa...hee..jimat x? =.=

mula2 tu cakap kat abah, segan la nanti apa lak kata jiran2 kan..abah kata depa nak kata apa?biaq ja la..heee..bincang2 ngan mak, mak pun ok ja dengan idea tu..heee..so nanti time kenduri, katil je yang baru sebab almari kedabak tu memang xkan alih keluar dari bilik dah sebab dah elok terletak dalam bilik tu..


bagi saya nie berjimat cermat la kan..xkan nak beli 2 set..lagipun xda sapa yang nak guna if saya dah tinggal di rumah sewa kan..but if saya balik ke Yan pun Lilis kata kami leh tidoq atas lantai berlapikkan toto ja..hehee..

ada lagi bab berjimat nie..heee..bukan kedekut tau tapi berjimat ye *harus ditekankan*

langsir dan set cadar bilik pengantin...sebenarnya saya akan pinjam saya punya tailor baju a.k.a jiran nya..aritu time dok fitting baju, sembang2 la dengan Cik Nah, bagitau yang tirai bilik pun kena tukaq baru kan..terus ja beliau offer tirai rumah dia..apa lagi, bab berjimat nie saya dengan pantas berseteju terus..pastu beliau tanya cadar nak x...apa lagi mau tanya kan...mesti la mau kan... >.<


so, end story... kita kena berjimat cermat..xmau membazir...nak elakkan pembaziran..lagipun takut xberkat lak kalo wat kenduri tapi membazir ja kan..huhuhu.. tambah pulak pas kenduri kendara kita still kena teruskan hidup kan, Insyaallah umur panjang murah rezeki, ada anak setahun nie, RM still kena guna kan..tu yang kalo boleh nak berjimat tu..heeee


ok sudahlah cerita jimat cermat ni kan..nanti boring lak..hehe..





saya bergedik waktu NANA si kupu-kupuku bernikah 11.11.11~ sebelah saya E'en si doctor cantik, Nana the bride, mak uda si Muda dan di depa kakYah.. hehee..



Friday

Macam2 Dugaan

assalamualaikum...



entry lepas emo ja kan..sejak akhir2 nie yakni sejak2 nak kawin nie asek emo ja  =.= hukhukhuk

ok. sudahlah kau merepek!..
lilis kata sebab pikiaq banyak sangat pastu pikiaq benda kecik jadi besaq..tu yang emo semacam ja tu.. heheee..


Alhamdulillah... arini dah bertambah baik...heee..

lagipun semalam Lilis  update perkembangan isi rumah kami tu..heee...sekarang nie Lilis dah masukkan banyak barang2 dah, lebih ke barang2 dapur la.. macam pinggan mangkuk, periuk belanga, macam tu la.. hampir 60% lengkap dah..Lilis kata tunggu suri rumah dia je belum ada..hikhikhik.. *gelak gatai di situ*

saya bagitau Lilis, kita masukkan barang sikit2 pun xpa..dah cukup dah apa yang dah ada... pelan2 kita top up bagi penuh kan...tapi buat setahun nie, Insyaallah set ruang tamu memang xda la..hahahaha..no reason sebenarnya..saya bincang2 dengan Lilis pastu buat keputusan macam tu la.. heee.. ok kot ek if ada tetamu datang pakat2 bersila la depan tv tu (tv pun lum ada..if ada nak bagi hadiah dialu-alukan..heee)..pastu meja makan memang confirm dah Japanese style..pakat2 dok bersila jugak ye..heeee

sebenarnya kalo bercerita tentang rumah ja mesti hati ni bergedik riang *bahasa* =)
xtau la kenapa tapi tu la kenyataan..xsabar sebenarnya nak menyusun atur barang2, kemas barang2 rumah sendiri, nak dok dalam umah sendiri..heee >.<

Lilis ada ajak saya g kedai barang dapur, kedai perabot, sebab nak masukkan barang lagi tapi saya makin kesian dengan Lilis sebab semua daripada beliau..hukhukhuk..sedangkan lepas kawin pun kena guna RM jugak kan..huuhuu..bila saya bagitau Lilis macam tu, beliau cakap dah tanggungjawab.. terharu sungguh..ermmm..



Insyaallah jika ada rezeki makin terisi la rumah ku chomel tu >.<


xoxo



Tension

Orang lain punya salah, aku jugak yang selalu kena akhirnya...
kalau pusing arah mana pun, akan kena aku jugak...



orang xfaham....orang x kan faham... sebab aku nie xdak faedah kot kat depa....


Redha

Saturday

Rumah Kecil tapi Bahagia

assalamualaikum...



entry lepas emo ja kan..ermm..
macam2 dok berpikir sebenarnya..
dengan persiapan yang baru 0.5%..progress lembab macam siput b**i berjalan jew..tapi siput tu xpa la dah memang dijadikan sebegitu..kita nie kena la progress laju sikit kan..bak kata kak rose "boh gear 5 ka, baru cepat sikit" heeee... rasa diri sendiri yang agak kelembapan sikit sekarang nie..tapi baju nikah dah siap..channntekkk ooooo! *puji diri sendiri, maafkan daku* dah terlari sikit dengan tajuk entry ni..maaf kan daku lagi ye.. ;p

ok. bercerita tentang rumah nie, sebenarnya saya dengan Lilis ada berbincang waktu awai2 bertunang aritu yang kami plan nak duduk sendiri la..konon2 nak berdikari la..padahal sekarang basuh baju pun abah yang dok basuh kan.. >.< malu sebentar yee... heee..abah i pencen, dok umah selain mengasuh si cinonet tu, abah rajin mengutip baju2 busuk i g basuh..heeee >.< malu lagi..heeee..

sudahlah engkau isfatehah!melalut lagi..heee...ok baiklah..so berbalik ke rumah nie, so kami plan nak menyewa la.. so start lepas bertunang tu selalu la survey2 sana sini rumah area Gurun nie jew sebab dekat dengan tempat kerja..alangkah jimatnya nanti,p keja sekali sebab satu jalan..berjimat di situ kan..heee..so kepada sesiapa yang ingin mencari pasangan, carilah pasangan yang dekat2 je dengan tempat keja korang so boleh berjimat yee..tapi kalo dah jodoh, itu dah tertulis ye....ah engkau isfa!melalut lagi..heeee..

so cari punya cari, satu hari di hari raya tu, eh!betul ka time tu ari raya lagi ek..entah..xingat den..Kak azni ada cakap yang area dekat umah beliau ada rumah untuk disewa, pucuk di cita ulam mendatang orang kata so Kak Azni terus kol tuan rumah siap, tanya harga bagai..bahagia kan ada senior sebegini..so pilihlah senior or sahabat yang terbaik yeee..*melalut lagi kau!*

so selang 2 3 hari kami set time pas keja pegi tengok rumah..masuk2 ja, macam ada kimia di situ..terus tertarik u dengan rumah tu..walaupun ia begitu kecil kalau nak dibandingkan dengan rumah mak abah nie..malam tu tunggu Lilis balik dari OT, tunjuk rumah tu kat beliau..sama lah perasaan kami..ada kimia..so terus set confirm jadi nak menyewa..sekarang kami dah ada rumah sendiri..yipppeeee... berbunga2 hati ku..heee..start menyewa bulan 11 nie haa..tapi sekarang Lilis stay dengan 2 sahabat nya dulu la...dan masuk kan barang sikit2...heee..

Arinie Lilis ajak tengok barang2 elektrik sebab nak bawak masuk dalam rumah tu siap2 sebab beliau dengan sahabat2 yang len nak stay kat rumah kami dulu kan..survey punya survey akhirnya tadi, Lilis dah beli peti ais, mesin basuh, dapur gas dengan periuk nasik..heee..mula2 nak amek iron tapi saya cakap xyah beli iron lagi, mana tau ada rezeki ka nanti sesiapa bagi hadiah time kawin, kan jimat..*tidak matang di situ, masih mengharapkan hadiah*.. bukan apa, mana tau boleh jimat..heee...family planning orang kata..haaaa

Alhamdulillah,
segala nya di permudahkan sejak nak bina masjid nie...
rezeki pun semakin bertambah...rezeki kawin orang kata..xpa xkisah rezeki apa pun..asalkan rezeki kan...

kalau dulu selalu cakap kat Lilis awat lambat sangat progress dalam perhubungan nie, sebab kita bukan muda lagi kan, so xkan nak bercinta bagai ja kot..tup tup arini lagi 27 hari lagi kan...tengok tu, if kita nak buat benda baik, niat pun baik, Insyaallah, semuanya jadi mudah..rezeki pun bertambah2..Alhamdulillah...





xoxo




Love!!










Thursday

Counting^

assalamualaikum..

















xtau apa nak tulis sebenarnya..













29 hari lagi













perasaan??













CARCA MERBA..
bercampur baur..
xtau nak describe..
macam2 benda xbuat lagi..
macam2 hal x settle lagi..
macam2 dok tengah pikiaqq nie..
hukhukhuk..




semoga segala berjalan dengan lancar dan diredhai..


**tabahkanhatiakunie**


xoxo





Sunday

Penurunan

Assalamualaikum..


wah wah! blog kini bernama The Lilis *lee + is* mcm chomel ja kan..haha..syok sendiri tau..hehe..
ok la..merapu sungguh kan sejak2 menghitung hari nie..hehe..sabaq saja la ek..hehe..


minggu nie ada p facial u!festime u!i like u! wah!teruja sungguh..muka rasa macam licin seperti muka idris saja..wah!hehee..p facial ngan kakten..belanja kakten sebab dah banyak tolong saya nie haa..hehehe


sebenarnya nak cerita tentang pernurunan nie..penurunan apa ek? haaaa...macam suprise tak?tak kan..huhuuu


macam nie..waktu kat facial tu ada try timbang berat..

tengok2 wah turun lagi 2KG!!

2KG?? berjaya juga ye..hehehe..kasi besar sikit hurup nie bagi semangat haha..aim lagi 3 kg..Lilis pun ada soh try turun lagi 3kg before wedding..ermm..saya akan cuba..hehee..waktu fasting month aritu dah turun 3kg..from 68kg to 65kg..now 63kg..so aim Insyallah 60kg..hehehe


berjaya jugak hasil daripada makan yang dijaga..diet yang seimbang..hehehe.. saya still makan nasik tau..bukan xmakan..xboleh kalo xmakan nasik sehari..so makan jugak tapi kuantiti sikit saja..lebih kepada lauk dan sayur lebih..

lagipun saya seorang yang suka makan ulam-ulaman..hehee..malam pun kadang2 xmakan sebab balik keja terus makan sebelum kol 8 ka..tapi kekadang tu makan jugak lepas kol 8 tapi sikit ja la..breakfast xpenah tinggai lagi la..selalu makan nasik lemak/bihun goreng/roti bakar/roti canai... walaupun breakfast makan makanan yang kolestrol2 tapi Alhamdulillah, mungkin sebab seimbang dengan sayur-sayuran dan ulam-ulaman kot..so macam ok..heee..so far Alhamdulillah...hehehe..

sekarang nie, kena maintain diet seimbang nie la..kena jaga makan..kena control makan..itu yang kekadang tersasar sikit nie..macam sekarang nie, mengidam sungguh burger McD..kalo xdapat pun burger Shon pun jadi la..burger Shon nie burger kat sungai yan tu..hehehe :p



see yaa!!






xoxo






Saturday

Bunga Kain

Assalamualaikum semua..


saya sibuk kebelakangan nie..akibat daripada kemalasan dan juga keterujaan diri sendiri sebab berjaya buat sendiri or orang kata Do It Yourself (DIY) bunga-bungaan sendiri..wah!teruja kau ya..haha.. sebelum nie ada try buat bunga guna crepe paper, hanya berjaya buat bunga rose yang kembang sekuntum ja..yang len xmau nya kembang..xtau pasai pa..hukhuk..


akhirnya minggu lepas, saya dah lupa kan crepe paper tu  nasib la…ada lagi 3 keping masih berbalut plastic..naseb baik aritu beli cuma 5 keping saja.. hehe..

Project DIY pertama yang berjaya ini ialah buat bunga guna kain lining yang harganya cuma RM1.80 semeter tu boleh dapat dekat 20 kuntum bunga, butang baju versi M&M rm0.20 sebiji dan dawai rm1.20 sebungkus (ada 24 batang dawai)..kain lining yang digunakan tu kain lining yang keras sikit tu..bukan yang lembut tu..idok la..itu mahal.. huahuahua..


Waktu saya blogwalking malam sabtu 2minggu lepas, terjumpa 1 blog nie, beliau ajaq cara2 nak buat kuih cara..ceh ceh.. silap lak..heehee..jangan marah haa… beliau ajar cara2 buat bunga nie tapi beliau panggil Fabric Hand Bouquet (HB).. lantak panggil apa pun..

saya terus jatuh cinta dengan bunga kain nie..wah wah..teruja nie..terus g cari kain lebih2 dalam bilik dan terus buat (tapi guna butang baju mana tah tetiba jumpa) ..ting!!terus jadi…bertambah semangat nie nak teruskan buat..tapi x la secantik blogger tu buat…dia pro kita nie amatur..hehehe..


pastu terus dapat idea untuk hiasan dekat hantaran dan juga bunga tangan la..heeee..tapi kalo 1 hantaran kena guna 10 kuntum bunga kain nie, kalo 7hantaran xke 70kuntum...aduh!aduh!cari masalah betol kan..huhuhu..tapi dah mengidam nak bunga kain nie kat hantaran kan..kena buat jugak la..hukhuk..

sekarang dah siap dalam 40 kuntum..ada yang kemas, ada yang senget benget, ada yang herot petot...nasib la.. janji puas hati kan buat sendiri..hehehe..


Dengan itu saya gelarkan ia Bunga Kain (BK)..............tapi macam x komersil ja kan..nanti kita bagi nama lain ek.. hehehe..





p/s: gambar xdak lagi sebab lum siap sepenuh nya lagi…nanti saya letak kasi surprise ye..boleh la pakat2 tengok hasil tangan sendiri buat bunga yang xberapa cantik tu dihiasi dalam kotak hantaran hasil DIY abah tersayang.. heee.. janji hati sendiri seronok sudah..hahaha

Thursday

Kenapa??

pernah x ada persoalan macam nie..

kenapa? kenapa? kenapa? x pun orang kedah kata AWAT JADI MACAM NIE??

huhuhuhu...

sedih... kita niat ikhlas berkawan..tapi dengan mulut orang ermm....

terkilan la jugak...

entah la...

kecewa sungguh sekarang nie...

hari nie baru sedar.. xramai yang boleh jadi sahabat... ermmmm...


xoxo

Wednesday

Insyaallah..kalau dah jodoh x kemana..

assalamualaikum..


petang tadi keluaq ngan abah n ideris g bank nak bayar semua2 lah... pastu waktu kat cash deposit mesin tu nampak la abah bawak ideris kuaq dari qheta...pastu toleh balik kot mesin tu..pastu dah selesai semua, pusing2 badan terus ternampak TUNANG sendiri dok tengah sembang ngan abah kat qheta...

oih!!terkezut!bila masa Lilis nie ada kat sini..bukankah beliau ke KL...terus excited dalam masa yang sama rasa diri ni terkantoi sebab g bank xbagitau beliau..hahaha.. saya ingat Lilis masih di KL sebab pagi td dapat sms dari future SIL yang Lilis ada kt rumah beliau...rupa2nya pergi ziarah sat ja..saya ingat stay sana lagi.. hehehe..

itu la orang kata, kalau dah jodoh...hehe.. Insyaallah...





p/s: selsema n batuk sekarang, project bunga kain tertunda..hukhukhuk..acccchhooooommmmm!!!





xoxo

Tuesday

Quick Update!

assalamualaikum...



quick update ya~

mata dah bagi hint soh tutup..so kita dengan pantas nya men'update' apa yang patut..


1) Hantaran

Tinggal lagi 2 barang ja lagi..if xsettle jugak Sabtu nie, kita letak buah dengan kek sudah kan..wa wa wa wa...
Kotak untuk letak hantaran - saya dah kerahkan abah tercinta bautkan kotak guna kayu.. tradisional sikit ye.. nak hias ka apa, belakang kira.. heeee...

2) Baju Nikah + Kenduri

untuk Lilis dah g fitting dah.. nasib la labu..sapa soh suka delay2.. hehehe..
baju untuk saya, dah fitting lama dah~ gediksss mau kawin la katakan..hehe..

3) Cenderahati untuk tetamu

hanya start dengan packing gula-gula or orang kedah kata cokelat..pastu nak letak dalam mana, lum decide lagi..biasa la, kami suka keja last2 minute nie.. wahwahwah..




dan yang paling penting....





KAD JEMPUTAN!!!!!!!!!!!! lum buat lagi.. abah ngan mak dah tanya..depa dah nak start jemput tetamu dah... sabaq ya abah dan mak.. ia akan menyusul.. heeeee....





ok then...see u all again~!







xoxo

Wednesday

Persoalan yang selalu di soalkan

assalamualaikum...


apa soalan yang selalu ditanya akhir2 ini kepada anda?

kepada saya? ni haaaaa.....


macam na dengan persiapan kenduri? dah selesai ka?takat mana dah?


nak jawab macamna ek... -.-"

macam2 lagi sebenarnya xbuat...bukan xmau buat tapi xleh nak buat apa2 pun lagi... saya pun dah belajar dari pengalaman time kenuri kakten dulu...bila buat keja last minit..oooihhh!letihnya la...bayangkan kakten nikah koi 10pagi hari kenuri tu jugak, saya ngan kupu2 ku a.k.a. PiahPiah still panjat tangga gantung scallop kt pelamin lagi kol 9pagi tu...pastu rushing mandi manda, make up sikit bagi cun sikit demi menutup mata ala-ala panda, angkara lingkaran hitam di bawah mata tu..malam sebelum tu jugak kena siapkan cenderahati untuk tetamu jua, kemas2 rumah jua, buat pelamin anganku jua, packing cokelat dalam plastic jua dan macam2 lagi la...saya serik dah!xmo xmo buat keja last minit macam tu dah..gila penat doi!~

untuk kenuri kali ni disebabkan kenuri dua sekali demi jimat wang ringgit serta kedua2 nya sudah sampai seru untuk berpasangan (ceh~! ayat xleh blah kan.. ;p), jadi nak buat apa pun kena dua2 setuju la..xleh la buat keputusan sebelah pihak kan..tapi apa kan daya, kita yang rancang, Allah yang tentukan.. Kenapa bunyi macam pasrah je nie? mai kita imbau kembali kisah nie...

...Alkisah Kain Kenduri...

saya plan nak nikah pakai warna pink ala-ala Nadia Bayu yang cun melecun hidung terpacak tu..jatuh cinta dengan pink beliau tu..pastu time kenduri memang plan nak pakai Hijau la..faveret kaler den tu... memang dari kecik sampai ke tua nie memang tu la angan2 ku..tgk statement ni, dari kecik tu berangan nak kawen, galaksss di situ..eiuwww! gediks jua..hahaha.. sambung semula cerita nya..hehe..sudah melalut ke laut belakang rumah dah..hahaha..melalut lagi haku nie! dish! dish! tepuk dahi sendiri.. (T__T)..sambung story morning glory...

di suatu hari di hari raya, kak cecillia a.k.a kakak ipar ku ini, tunjuk kain untuk depa pakai time kenuri kat yan nie...tengok2 kain chiffon kaler hitam, satin kaler kelabu...Uh Uh Uh..kenapa tema haku lari nie.. xleh nak kejar dah nie.. huhu... terpikir2, xkan nak pakai hijau di kala itu, dah nampak macam menumpang kenduri orang ja kan..so buat decision nak pakai putih ja la..boleh sama dengan Nadia Bayu si awekss Cun itu..barula sama dengan kan..hehehe.. bincang dengan Lilis, dia on je...hehe..tapi semalam Lilis tnya saya boleh ke kalau time nikah pakai putih tu, time kenuri pakai pink...dengan pantas, saya menolak...mana boleh kan..kita nak sama dengan Nadia Bayu.. hehehe...

Jadi settle bab kain...nikah kaler PINK oooo, kenuri di Yan kaler PUTIH, kenuri di KN kaler BIRU cantikk ooooo....


...Alkisah Kak Jemputan...

demi menjimat ongkos kad jemputan, saya dengan Lilis bercadang nak buat sekali ja Kad..yang bermaksud, satu kad ada kedua2 belah pihak...kan jimat tu..pastu Lilis nak buat guna kertas A4 biasa tu ja...tau kan macamna kan? sebab Lilis kata, kat kg dia xpa bagi kad tu pun orang mai makan kenduri sama ja..asalkan kita ikhlas jemput...Lilis xmau baut kad mahai2 nanti orang buang dalam tong sampah ja...Duit tu.. huhuhu..

so bila dah buat keputusan tu, saya ni oohh berangan lagi la..nak kad macam tu la kad macam nie la... alih-alih suatu hari tu, abg adi tanya kad dah buat lum sebab kat Johor tu kad murah2..siap leh boh gambar lagi...saya bgtau la yang saya nak buat sekali dengan lilis...jimat....rupanya abang ku itu faham keadaan adiknya yang kais pagi makan pagi, kais petang macam petang nie... dia meng'offer'kan diri sendiri nak tolong buatkan sekali...oh oh oh! alangkan bersyukurnya saya di situ...dah settle satu bab kan.. hehehe...




inilah Nadia Bayu si cantik tu...saya berkenan sungguh dengan tema untuk bilik nya... Putih dan Pink ke merah ke purple ke saya xtau..tapi yang saya tau sungguh cantik...huhuhu...





ok la buku,






saya nak mulakan operasi packing cokelat yang telah di beli sendiri tu dalam plastic...senang sikit buat awal2, sebab sekarang nie xbuat apa2 pun.. hehehe...









xoxo





Love


Monday

One Big Happy Family

alhamdulillah..


perjalanan yang dipermudahkan...

perjalanan yang membahagiakan dan menggembirakan untuk semua...







tahniah untuk dikyang kerana akhirnya menggenggam diploma of marine engineering in ship design... lagi 3 tahun ijazah pulak yeee.. time tu insyaallah, dengan izin Allah, dapat anak menakan baru dah kot... hehehee.....


bahagia itu dalam sekecil-kecil perkara....




xoxo



love!!

Sunday

Lagi 2 bulan

wee wee wee~


kegedikkan terserlah di situ..lagi 2 bulan...
banyak lagi persiapan yang xbuat...





Wish me happiness!!!

Wedding

mereka akan bernikah selasa ini 4hb October 2011

ela ucapkan selamat berbahagia, semoga semua nya berjalan dengan lancar..

kita bersanding bersama December ini ya!!!!!


abg adi in purple


kak cicilia in purle




alhamdulillah...







xoxo



~~

Monday

Pembohongan yang Jelas Ketara

hye buku...

selamat hari raya.. masih raya kan? hahaha.
kenapa mesti gelak sakan?ermmm.. weekend lepas dengan jayanya dah selesaikan 1 bab sebelum p menikah..wah2..ayat sungguh tak terima kan.. ;p

weekend lepas berjaya hadir ke majlis ilmu kat tempat yang penah kelentong saya pasai keja waktu tahun 2009 dulu.. time tu baru habis belajar...pelekat kertas kat pintu kedai kata jadi tutor komputer..kita pun semangat ni apply..ya la kan fresh graduate..xmengira kerja time tu..asaikan keja ada..time tu lak mak abah g haji..dok ngan kakten ja kat umah..bila dah apply, depa soh p SP interview..semangat nie antaq message kat mak abah kat mekah nuu bagitau ada interview..nak pakai baju kaler apa la..cerita itu la ini la..excited ni nak p interview..

time interview ok lagi..pastu dapat terima masuk keja kat situ..hari pertama tu depa soh search dalam internet ja sehari suntuk cari syarikat2 yang buat perusahaan kecil dan sederhana..pastu cari maklumat2 pasai point2 yg depa bagi pastu wat slide.. ok lagi la time tu sebab mungkin depa nak tengok kitanya knowledge ka pa kan..baik sangka nie..semangat nak keja..

hari kedua still sama lagi..pastu waktu break lunch xda, solat pun xdak sebab depa bagi makanan free so kena makan kat dalam tu ja..xleh kuaq..pastu solat xkisah bila pun tapi jangan lelama..time tu dah fade up dah..xkan 2 hari nak buat benda yang sama kan..tanya la diorang apa post jawatan kan..depa kata cikgu/pensyarah kat situ la..tapi kena keluaq buat marketing tentang skim dana perusahaan kecik & sederhana tu..kena attend kursus berapa hari tah baru dapat dana/duit/loan..entah x ingat dah..
pastu tanya la kenapa macam ni kan.. alasannya senang..kena buat marketing baru leh mengajaq..baru ada student nak mai..aik??? tadi kata marketing pasai SME tu kenapa tiba2 jadi student lak kan..dah nampak dah di situ ada sedikit pembohongan..

ada 1 time tu waktu kat surau yg agak kotor waktu tu..highlight sikit kotor tu sebab nama ja gah..surau ciput pun xleh jaga elok2 ka kan..mungkin la ni dah ok dah..entah xtau la..hehe.. berbalik kat surau tu td..ada la 2 orang kakak tu tnya kat Ms.A ni siapa diorang nie..yakni saya dengan kawan saya nie..Ms. A ni kata lecturer kat sini..mengajar student.. aiceh!bohong gila..dah la soh kita nie mengadap PC cari SME sampai nek boring..lecturer konon..tui!!!~

waktu saya masuk keja kat situ ada jugak sorang India ..saya xingat nama dia..berkawan pun ok ngan dia.. dia pun macam xpuas hati la sebab post bagi tutor kan tapi kena wat marketing..so dia g cakap kat Ms.A tu kata xpuas hati la..kenapa buat macam ni la..pastu esoknya terus dia xmai..Ms.A bagitau kat kami ni dia dah benti..ok la fine.. dok hari ke-4 tu..p bilik komputer sebab nak buat slide bodoh tu x habih2 lagi, tengok2 dia nie ada kat bilik tu dok mengajar budak2 komputer..hangin la woii satu badan nie.. kenapa lak discriminasi sampai macam ni..senang2 ja bagi kat dia nie jadi tutor..yang saya nie kena wat slide bodoh tu lagi kan..sebelum tu xpernah pun pikir pasai discriminasi bangsa nie..time tu tu memang ternyata la sebab boleh bagi orang tu kerja tu pastu bagitau kat kami ni yang dia dah benti kenapa kan.. huhu..

waktu tu memang bertekad dah memang nak benti la.. so bagitau Ms.A sebab dia incharge kami nie..dia bawak saya jumpa dengan Big Boss sekali denga 2 3 orang yang len..diorang tanya la kenapa nak benti la, semua bagai la..saya time tu memang hangin dah..bagitau ja la..bila tanya kenapa bagi si dia tu keja tutor, diorang xjawap lak kan..pastu saya cakap la saya nak kerja yang ada mengiraan..bukan search internet cari benda bodoh, pastu kena p wat marketing bodoh lagi..tau apa Bog boss jawap time tu...dia kata setiap marketing or kursus yang conduct, ada ja costing yang kena kira...time tu boleh la saya kira..oh oh oh oh..sungguh sengal di situ..rasa macam nak guling2 lak dengan jawapan tu..tapi keputusan tetap nak benti jugak..diorang soh stay lagi sehari dua sebab nak kira gaji...tapi saya tolak..x mau gaji la..nak benti ja..xmau keja dah kat sini..haha.. balik umah terus bagitau mak abah kat mekah tu.. dalam seminggu ja saya p interview dan saya benti keja.. haha.. pengalaman mengajar ka...







love






ps:  Syarikat mana xleh sebut la tapi kalo nak tau jugak cari la syarikat mana yang buat kursus kawin tiap2 minggu di kedah nie.. hahahahahaa...





xoxo









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...