Friday

Jom Kita Main Saham..Nak x??

assalamualaikum..


tadi ada blogwalking sebab masa terlalu lapang kan.. hehe..

so terjumpa satu blog nie yang memperkenalkan Amanah Saham terbaru..

bukan ASB?ASN?Didik bagai tu...

tapi nie Amanah Saham Aurat Wanita or ASAW...

Berminat x?

Insyaallah.. jom kita perbaiki saham diri kita di Dunia dan di Akhirat...





ini jugak untuk peringatan diri saya jugak kan..

kekadang tu ada jugak terlalai di sana sini...saya juga bukan sempurna... saya juga manusia biasa kan...

xsalah rasanya kita nak perbaiki diri kita dan orang sekeliling kan..

bukan apa... kekadang tu macam malu la bila saya tengok perempuan yang berpakaian seperti dalam ASAW nie... (bukan kata diri saya perfect tau! saya pun ada kurang di sana sini)..

sebab bila pihak lelaki tengok seseorang perempuan tu berpakaian seperti itu, saya terus terpikir mesti lelaki tu imagine macam2 kan... huh! mintak simpang kan... tapi saya tahu lelaki di sekeliling saya bijak berpikir kan.. tahu menilai yang mana baik yang mana kurang kan..

cuma ini just peringatan untuk diri saya dan juga kawan2 yang lain kan..

ermmm...


xoxo..








Mungkin terjadi

Assalamualaikum...


sejak kebelakangan nie pemikiran macam tepu ja... kenapa tah.. huhu
risau jugak.. ermmm..

mungkin sebab dah xmenjahit kot...
oh oh! lupa nak bagitau... saya minat menjahit sebenarnya walaupun xpandai langsung nak menjahit.. hehe..
first time menjahit, saya buat langsir untuk bilik waktu single mingle dulu... hehe..

waktu nak kenduri aritu, banyak jugak hasil dari DIY sendiri...
baru rasa macam puas hati.. hehe..
bukan apa..selalu tengok dalam blog2 lain, depa DIY cantik2 kan.. so kekadang tu try and error jugak kan..
kekadang tu jadi kekadang tu hancusss... hehee..

lately, sejak kawin nie, cuma jahit baju or seluar yang tertetas benang ja..huhu
bukan xdak masa, masa banyak terluang weedays kan terutama malam2 sebab time suami g OT or men badminton, ada la masa nak menjahit bagai nie..tapi xterbuat pun.. hehee..

aritu ada belajar buat tudung, belajar buat skirt... belajar buat keronsang la... langsir la..jahit manik2 kat baju ker tapi sejak kawin nie satu pun x jahit lagi.. macam dah stop dah... huhu

mungkin sebab xmenjahit kot kan otak ni jadi macam xberjalan jer....hehe
tapi pernah ada orang cakap time mengandung macam sekarang nie xleh menjahit nanti susah nak bersalin...betul ker? tapi rasanya bab susah ka senang ka tu urusan Allah kan... ermmm...

so bila pikir2 nak cari kain Felt nak buat Headband... first yang terlintas of cos la nak buat kat Hayfa anak Hus-hus kan.. hehe.. Insyaallah... harap2 jadi la... hehehe..

contoh macam kat bawah nie... tapi mungkin hasilnya xla secantik seperti blogger nie buat kan... hehe




ok jumpa lagi yeee...





psst: akan bercuti seminggu... haha...bahagia nya rasa...!!!





xoxo






Macam macam hal !

assalamualaikum...


dekat seminggu dah x bercerita di sini kan..
huhu.. lately kurang sihat dari segi emosi dan fizikal..

hehe.. lately berjalan dah macam peguin dah.. tersenget2 sebab sakit oraaattt...huhuu..
muntah2 pun dah makin kerap dah.. huuhuuhuu..

seminggu nie mak mentua stay sekali so seronok sikit la.. sebab xsunyi dah malam kalo en.suami g main badminton or OT ke..hehe.. kekadang mak ajar ngaji..perbetol tajwid kat mana2 yang silap.. hehehe..

dari segi emosi mesti la sebab kerja kan.. tapi xleh luahkan kat sini... di blog satu lagi boleh la.. hehehe..
sebab ada mata2 yang selalu intai2.. sebab tu create another blog... hehe...

ok la... nanti saya cerita lagi ye...













mode : tengah tension dengan si polan si polan terus down!!!!...


bye bye

Thursday

Kerang Rebus Terbakar

assalamualaikum..


Lately teringin sungguh makan ikan bakar/kerang bakar... terliuq ja rasa kalo ingat kan..

Aritu time HB (Hemoglobin) rendah, nurse ada pesan kena banyak makan kerang/bayam bagi HB naik semula.. sebelum nie HB 10.2..sedangkan nurse cakap kena sekurang2nya 11.2..so, en.suami selalu la beli kerang, then rebus dan cicah air asam.. terliur seh!..xpun suami bawak g Tanjung Dawai, makan kerang bakar... memang maveles la...last check aritu HB dah ok dah..HB dah naik jadi 11.11.. dah xda dakwat merah dah dalam buku... hehe..

Pastu balik cerita kat kakten, rupanya beliau lagi teruk.. dulu time mengandung Idris 9 point lebih ja sampai terberanak..sekarang nie Idris pun HB rendah.. hehe nak buat mcm na kan.. maybe dah memang keluarga saya macam nie kot.. sebab setahu saya abah pun tekanan darah selalu rendah.. dalam keluarga belum ada lagi tekanan darah tinggi.. Alhamdulillah kan.. hopefully sepanjang process mengandung nie, tekanan darah still ok lagi la kan... hehe..

Hari nie saya teringin kerang bakar lagi..xkan nak g Tg. Dawai, jenuh cap duit kan..dah la jauh sikit kan..ermmm..plan dalam hati nak ajak suami g market petang nie cari kerang.. pastu balik rebus pun ok.. janji dapat kan.. hehe..

Sekarang nak makan selera agak kurang sikit... sentiasa pait mulut... rasa nak termuntah.. bila makan ok pastu dok sejam dua jam mesti wek wek nya.. huhuhu.. dugaan kan.. :P

Pagi2 mesti muntah2 nya..orang kata morning sickness... keluar air ja selalu... hehe.. awal2 aritu en.suami risau sungguh.. mai urut2 belakang la... tolong pegang rambut la.. ermm sekarang nie bila tengok saya dok wek wek pagi2 beliau senyum ja... sebab dah terbiasa dan faham dah.. dah lumrah kan bila ada morning sickness... hehe..tapi bukan morning sickness yang teruk pun... sat ja muntah.. pastu ok dah...hehe



ok.. till we met again..





xoxo

Tuesday

Hari nie risau sungguh...
Risau sebab dah 12 minggu tapi xrasa pun lagi baby nya denyutan.. huhu
kelmarin ada baca dalam internet la.. 12 minggu nya perkembangan baby... ikut ke fakta yang saya baca tu, dia cakap sekarang nie akan rasa denyutan jantung baby... kekadang tu saya fokus ja pegang perut nie, nak rasa, tapi xrasa2 pun... huhuhu.. risau....sesangattttt....

Dah ajak suami g check klinik, at least mintak nak dengar denyutan or scan tengok baby pun jadi la kan.. tapi suami cakap, jangan risau...sebab mungkin baby kecik lagi.. sebab doctor ada cakap aritu time check up yang baby saya kecik ja...huhuhu.. tu bertambah la risau.. huhuu...

macam na nak bagi baby besar...? nak minum susu asek nak termuntah... nak makan banyak dah makan dah tapi still macam ni lagi.. kekadang tu termuntah balik.. huhu...

risau sungguh... huhuhu



Baby, risau nya ibu..hukhukhuk






xoxo

Terseliuh

Assalamualaikum...


Last Wednesday, mak mertua saya baru ja balik dari Umrah...alhamdulillah.. cuma batuk2.. biasala kan..orang kata nak cuci segala.. :p so, amek cuti la ari khamis dan jumaat... langsung sabtu ahad, jadi 4 hari la cuti... oh oh nikmat nya... dengan semua siblings en.suami balik, meriah seh rumah... ehehee...

sepanjang di kg, biasa ja.. buat2 kerja sikit2 nak lebih2 xlarat... i kan preggy.. hihihi *alasan*... bab kemas2 boleh la buat, tapi bab2 masak memang mintak maaf la.. xboleh buat... bau bawang ja nak termuntah, bau ayam mentah ja nak termuntah.. heee... lagipun ramai chef2 yang ada kan... hehe.. oh! mereka semua pandai memasak termasuk la en.suami sendiri... sepanjang cuti aritu, tiap2 hari, anak2 teruna la yang masak... sedap sungguh aih! heee... ada sekali tu, abg ipaq masak siput pait/sedut kari campur nenas.. depa panggil "Kecho" entah betol ka x ejaan tu.. hehe.. waktu mak cakap kat adik ipaq soh basuh "kecho", saya pun pelik la, apa "kecho" nie, pastu g endap2 tengok, rupanya siput sedut tu.. heee... tapi masakan gulai nenas tu memang umpppphhh! la... mak soh saya rasa sikit la sebab ada nenas kan, risau bisa or tajam kan.. tapi sebab sedap sangat, terlupa, siap tambah nasik, siap tambah siput dok sedut xsudah2.. hehehe.. pastu bila mak perli kata soh rasa ja baru tersedar yang dah terlebih rasa... hehehe...

Alhamdulillah... selesa dengan keluarga baru nie... orang kata baru 4 bulan or dah 4 bulan ka.. xkisah la.. yang penting selesa kan... hehehehe...

Hari Ahad sebelum balik Gurun, tetiba dah terasa macam sengal2 kat belakang paha nie... nak kata terjatuh, xjatuh pun... nak kata tergeliat, mana ada terjatuh ka terpelecok ka... terseliuh rupanya... jalan pun dah terhencot2 dah.. huhu.. mak kata baru 3 bulan dah macam2 jadi, belum 7 8 bulan, macam na la jadinya kan.. hehe.. sekarang nie jalan pun senget2 dah...sebab bila ada tekanan kat kaki ja mesti sakit... sembahyang pun kena guna kerusi.. rasa macam dah tua sangat dah.. huhuhu... nak naik tangga lagi la sakit.. en.suami soh amek MC ja sebab beliau kata dah nak berjalan pun teruk kan, baik dok rumah ja.. tapi malas la dok rumah satg tidoqq ja.. hehehe..

ok la.. sampai sini dulu ye...








bye bye








xoxo

Salah Bantal

Assalamualaikum..




dah 2 hari dah sakit tengkuk or orang kata salah bantal..atau dalam erti kata lain kedudukan tidoq salah.. ya ka? rasa macam betoi dah tapi xtau la time tengah dok tidoq tu mana sedaq.. hehe..rasanya 2 hari lemas macam resah ja time tidoq.. en.suami la kata.. maybe mimpi yang bukan2 kot pastu kedudukan tidoq pun dah tersalah.. "Salah Bantal" ~ alih2 bantal jugak salah kan.. hehe..

kali nie sakit tengkuk tarik sekali dengan kepala jadinya sakit kepala tengkuk.. hehe..nak pusing kanan sakit nak pusing kiri pun sakit.. huhu..abah ada pesan soh jemoq bantai kat luaq, dah jemoq tapi xdak kesan pun.. hehe..

jom tengok cara2 rawatan dari sudut pandangan Islam.. senang ja rupanya.. yang penting ikhtiar dan doa la ye.. saya copyright dari blog kengkawan jugak.. hehe..

1-Baca Bismillah….
2-Selawat ke atas Nabi Muhammad saw 3x
3-tepuk bantal yg diguna tadi 3x
4-tidur @ baring semula walau seminit
5-Insyaallah akan pulih.

Jom kita cuba... Insyaallah akan ok pas nie kan.. Jangan jadi macam kucing di bawah nie sudah la.. hehe..






bye bye





xoxo



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...