Tuesday

Baiti Jannati : Loan Bank

Bismillah


Assalamualaikum...

haa ritu kan dah gtau yang bank ada call mintak submit document untuk apply loan..
ikut pemaju, depa nya panel bank, BSN dan Public..
mula tu, BSN mintak dulu..so kami pun bagi la segala bagai document..
antaranya yang pegawai bank BSN ni mintak..
- slip gaji dua orang (in case 2 nama la) utk 3 bulan
- surat pengesahan jawatan
- epf statement 2012 & 2013
- surat berkaitan simpanan contohnya ASB ka..
- EA form ( untuk yang ada potongan income tax)
pastu waktu jumpa pegawai tu, orang melayu kita la..muda lagi..
dia kata macam potongan tabung haji dalam slip gaji tu akan di tambah balik jadi income..
dengan potongan ASB hat bulanan tu..so kami pun ok..

lepas dua minggu, Public bank nya pegawai pun call sebab pemaju dah bising, lama sangat kan..
so kami contact la pegawai BSN tadi..dia kata loan reject sebab negative income..
aku pun pelik la..tak kan sampai negative income kan..
dia kata sebab ASB laki aku, tak dak surat menyatakan potongan bulanan berapa RM,
so bank guna rate depa sendiri.. jadi la potongan sebulan RM700++
gila kau tau...dah macam beli keta sebijik.. sedangkan ASB laki aku baru sebulan RM250 macam tu..
kami pun rushing la g RHB sebab ASB laki aku under RHB..
seb baik pegawai customer service RHB kat sungai petani tu baik gila..
memang 5 bintang aku bagi dia..dia kira tolong dapat kan surat ASB laki aku la..
last memang xleh nak dapat, so dia try guna Online RHB tu..macam CIMBClick tu la..
tengok2 leh print statement dari situ ja..hehe..
BSN just nak amount bayaran bulanan tu berapa ja..so dari Online RHB tu memang ada..

then, kami pun bagi la statement tu kat pegawai BSN tu..dia kata dia akan reappeal loan tu la..
pastu, Public lak dok chase mintak document kan..
so kami tunggu BSN la sebab pegawai tu amek original nya document..

tunggu punya tunggu.. pegawai BSN kata, loan reject jugak..
so aku dah down gila dah time tu.. maybe dah bukan rezeki aku kan..
pastu gi amek semua document kat pegawai BSN tu..submit kat Public lak..
kali ni memang pegawai Public ni mintak extra document..
sebab laki aku keja ada OT.. so dia mintak slip gaji laki aku utk 6 bulan..
depa akan amek average sebulan OT laki aku..

pastu dalam 2 minggu tunggu..laki aku kol pegawai Public tu..
dia kata lum dapat keputusan..

tup tup ada sorang lagi pegawai BSN kol.. kali nie Cha Ya Nun Alip la..
dia kata depa akan reappeal loan..sebab pemaju dah bising..loan tak dapat..
kalo memang tak dapat, depa nak jual kat orang lain..
so pegawai BSN kedua nie..dia mintak extra document jugak..
so add.. 6 bulan slip gaji laki aku untuk amek average OT sebulan, salinan buku ASB laki bini sebab nak tengok dividen ASB setahun..sebab tu pun kira income kan..

Laki aku pun siapkan semua document semula..
aku time nie memang tak dak mood langsung dah.. kecewa weii..
redha ja time ni..huhu

hari sabtu17hb kami set jumpa kat food court tesco mergong..
nak submit document semua tu..
so isi balik la form2 bagai tu..
pastu aku saja tanya kenapa boleh negative income..

so si pegawai kedua ni tunjuk la ..
rupanya pegawai hat first tu, jadikan potongan tabung haji kami sebagai loan...pastu statement ASB laki aku tu dia tak guna pun untuk reappeal sebab dia memang TAK reappeal pun..huhu...
marah betol aku time tu..huhu..

pastu lepas dia dah terang semua...kira lengkap la penerangan dia..
dia tunjuk jadual bagai.. kira detail la dia terang..aku pun faham..
dia kata bagi masa dalam 2 minggu untuk keputusan sebab dia reappeal loan tu semula..

ok la pastu, aku still redhooo lagi kalo tak dak rezeki kan untuk rumah idaman tu..huhu
nak buat cena kan..hehe..

tengok tengok ari jumaat lepas 23hb.. pegawai tu kol time maghrib dah..
kami tengah dok siap2 nak solat nak g Jamuan Hari Raya office aku..
dia kata LOAN APPROVED!!!!

hampa tak tau perasaan aku time tu..
sebak ja rasa..huhu..
Alhamdulillah ada jugak rezeki kami kan.. huhu..

so ahad lepas 25hb terus p bank, sign agreement.. hehe..



Alhamdulillah















Monday

Tetamu tak di undang

Bismillah..

Assalamualaikum!!

tu dia tanya seru..hahaha..
lama rasa xupdate..idea ada cuma malassss...hehe..

ha ni cerita sebelum raya ritu sebenarnya..
tengok la ni baru aku nk update..wuahaha..
sorry la..mood tak berapa ada...nak pulak nak raya ritu down gila kan..
haha..malas nak cerita dah.. hehe..

ari isnin sebelum raya tu..yakni 5hb Aug tu.. aku still keja..
selasa baru start cuti..
so aku tak mau la nyusahkan mak ngasuh Fatimah ritu..
nak bagi dia rehat dekat nak raya tu..
so aku bawak la mek ni ke pejabat..
abah Fatimah cuti tapi aku pun tak berapa nak harap sangat kat abah dia..
wuahahaha..

pagi nak ke pejabat tu, abah aku tanya ok ka aku nak bawak dia g office kan..
ya lah sat gi officemate lain rasa rimas ka apa kan..
hehe..

aku lak ingat ramai dah cuti minggu tu..sebab isnin ja kot keja..
pastu dah start cuti seminggu dua kan..
tengok tengok pagi tu, ramai lagi yang keja..
huhuhu..segan weii bawak mek ni ke office sebab dia kannya mau dok diam..hehe

mula mula tu tak mai lagi mood nak main tu..
bila aku start letak dia atas meja sambil buat keja, dia mula la..
banyak keja dia boleh buat kan..
habis bersepah meja aku.. semua dia tarik, dia main..hehe
pastu main lak, mulut tak diam... habis bising satu pejabat.. hehe



ni waktu aku leka sikit, dia panjat siap kabinet printer semua nie..
waktu nie officemate aku dok melayan..dia mau jugak dengaq..hehe

lama jugak aku biaq dia main main tu..
lama lama aku tengok koi bising dah mulut tu.. mesti mengantok..so aku bawak ke surau nak menyusu ngan bagi tidoq..



sampai surau dia nampak pili ayaq lak..tak jadi nak tidoq..
dok tenung pili ayaq, pastu kalih tengok aku..bajet ibu nak tolong bukak pili bagi main ayaq la tu.. hehe




ni dok gagau gagau kot ada ayaq..




dalam sepuluh minit, aku tengok dok tenyeh mata dah..
confirm mengantok.. bangun koi 6 pagi tu..dekat koi 10 tak lena lagi..
so aku pun bagi susu dia xmau..aku sua nenen, dok kembam sampai lena..hehehe




bila Fatimah dah lena, ngan aku sekali join lena..wuahahahaha..
seb baik bos aku baik.. tak kisah sangat..hahaha..




ni pengalaman aku bawak Fatimah ke pejabat..
kalau dah leh berjalan ka senang sikit la..boleh biaq ja dia main sana sini..
sekarang dok merangkak lagi..tak kan aku nak biaq dia merangkak kot lantai kan..
so fokus nak buat keja memang kurang la..hehe..

apa pun, senang nak handle Fatimah kat office ritu..





Thursday

Tak sangka bertuahnya Fatimah

Bismillah..

aku penat2 balik dari bank terus bukak blog..
plan nak update sikit..
pastu ngelat p blogwalking..

pastu tengoh Safiyyah dah update tentang pemenang Contest baby ceria dia buat ritu tu..
tengok Sini ...
laju la klik sebab nak tengok pemenang sebab aku tau confirm tak dapat nya..
ramai lagi yang gambaq anak depa ceria ceria kan..

pastu tengok2..
coihhh gambaq Fatimah...
terkedu aku...
dapat pemenang utama lak tu kan..
wahahaha...




Alhamdulillah... bertuah nya Fatimah anak ibu nieee...heee

aku excited weii.. sorry...

ni gambaq aku boh ritu..
tengok sini penyertaan aku ritu..





heee... thanks Safiyyah...

Fatimah dapat la Ergo Carrier tu.. senang kit ibu ngan abah nak bawak dia g shopping ngan jalan jalan..
heheee...



love!



Monday

Raya ke

bismillah..


selamat hari raya semuaaa..


haa aku ucap ni di kala aku kat office tau..
takdak mood langsung aku nk buat keja..
aku nk p beraya lagii.. tak puas weiii..


mcm aku gtau kat entry lepas, aku beraya kat Pedu lagi tahun nie..
geram aku tau dak..huhu..


ari selasa pagi aku dah start kemas beg semua dari Yan nk balik Pedu..
siap semua..siap salam2 bermaaf maafan siap..
bergenang ayaq mata aku..
mata mak aku..
mata kak aku..
mata tok aku..
sedihh tau dak..


sepatutnya turn aku beraya kat Yan kan..
tapi nak buat cena kan..
huhu..mungkin ada hikmah dia kan..


stay sna dari selasa sampai raya kedua.. lama gila kan..
haa tunggu tahun depan aku balas balik..hahaha...jahat gila bunyi dia.. wahahaha..

raya tahun ni memang tak beshh langsung..
dengan xkemana jugak laki aku bawak..
dengan baju raya aku tak cantik, tak selesa nak pakai,
dengan besaq kedabak kakak tu buat..
dengan tudung mcm org tua..
memang semua serba tak kena..


pastu langsung takdak gambaq raya kami berdua ka bertiga ka..
langsung takdak..
gambaq fatimah pun 2 3 keping ka dan snap amek..


entah la.. memang tak best langsung..
raya kedua tengahari baru aku gerak balik Yan.
singgah padang sanai umah besfren aku sat..pastu terus balik Yan..
sampai umah depa takdak lak..
rugi tak balik awai..kalo tak leh p beraya ngan famili aku kat padang serai..mesti best..

raya kedua dok umah ja..huhu..

malam tu baru aku ngn kak ten, kak cicilia n elit p amanjaya mall..
kak cicilia teringin nak p..
abg aku siap message aku awai g soh bwk kak cicilia p sana..
best gila rasa dpt hangout ngan adik beradik sendiri.. sempat jugak shopping kasut raya n kemeja kat laki aku sehelai..haha..
laki aku n abang aku p memancing malam tu.. haha..

pastu raya ketiga n keempat memang all out la p beraya..baru best..puas hati.. letih xpa.. nama pun raya kan..hehe..

tahun depan aku nak balas dendam balik utk 2 thn raya aku tak beshhhh..wahahaha..


ni pagi raya..siap awal sekali.. ehehe
ni gambaq amek kemarin, sebelum abang aku balik Johor.. baru la aku merasa ada gambaq sempena hari raya.. tu pun raya ke empat.. wuhahaha..

tunggu tahun depan memang aku balas balik.. dengan terawikh langsung x p..
inshaa allah tahun depan aku nak ganda kan semua nie.. hehehe

turn perempuan amek gambaq, Idris menyibuk nak jugak..


ni turn cucu lak.. Idris muka sedih.. hahaa


raya korang cena? mesti beshhh kan.....



xoxo

Sunday

Balik raya mana nie??

haa tudia..
tak selesai lagi tau bab balik raya nie..
kalo ikut ke yang kami dah bincang memang akan raya di Yan nie utk raya pertama..
tapi kau tgk muka laki aku, kelat semacam ja dari sampai semalam..
sedangkan esok smpai rabu kan stay kampung dia jugakkan..

nak pulak abah aku tanya tadi raya mana..
aku cakap la raya sini dulu..
terus abah aku marah..
dia soh balik raya sana dulu..
dia sayang menantu dia..
nak menantu dia hepi..muka ceria..tak mau muka kelat..hehe..

abah aku soh balik sana selasa...stay sampai hari raya pertama..
kau cuba kira berapa hari..
bukan nak berkira tapi itu la aku cakap sebelum nie....huhuhu..

aku nak rasa kemeriahan malam raya tu..dan pagi raya tu..
ikut ke tahun lepas, aku tengah mengandung kan.. memang aku tidoq ja sepanjang hari raya tu..
dah tak kemana pun laki aku bawak g beraya kan..
pastu suasana tak macam aku dok raya di Yan kan..

abah aku kata kena ikut suami..
kalo dia tak bagi aku balik Yan pun abah tak leh halang.. hak dia kan..
pastu aku sempat persoalkan lak "dah tu kalo tak hepi pun xpa ka"
abah aku kata tak leh kira hepi ka tak..dia suami..
dah tersentap aku kat situ..
pastu aku tak abeh lg persoalkan..
"habis tu kena ikut ja semua la..korban semua sampai diri sendiri takyah pikiaq"
abah aku relax ja kata.."ikut ja laki tu"

abah cakap nanti petang raya pertama ka balik la Yan pula..
sebab dah stay sana 3 ari utk sambut raya kan..
soalnya sekarang, bila dah stay sana boleh ka petang tu nak balik Yan?...
Confirm mencuka laki aku tu..

entahla..aku redha ja la..
nak camna..aku ni isteri, ikut ja la suami..walaupun hati tak berapa seronok..

Thursday

Pernah kau melayan customer macam nie tak?

Bismillah..

haa tudia panjang soklan tajuk aku..
faham dak apa aku tanya?
la ni aku macam geram kat sorang customer aku nie..
huuu.. buat kurus posa aku ja budak nie..


aku tau Customer is Always Right la.. Always King la.. wat ever la kan..
tapi aku selalu jugak jadi pelanggan orang.. so aku tau nak behave macam na kan..
ni first time aku deal ngan customer camnie..
letih gak melayan.. end up xbeli pun.. kata nak bank in, sampai sudah x bank in..
buang masa aku ja melayan sms dia bagai..huhu..

yang buat aku marah tu sebab pa tau..
mai aku senaraikan :-

1) memula dia tnya harga Magic Pink Cream tu..ok fine..aku layan ok la..sebab first kan..pastu Strawberry Milk Body Butter, aku ok lagi..pastu loose powder, aku ok ja..sbb kekadang maybe customer xtau kan harga dia..so bila dah confirm barang nak, dia soh aku MMS pic magic cream n loose powder tu kat no mana tah.. aku pun kata la ok..

2)pastu macam kejan aku tau.. tanya nak mms sekarang ka? aku cakap la, sekejap lagi la sebab aku kat bazar..dia ok ja..
pastu dalam kol 8..dalam aku tengah kalut2 dengan baru berbuka n urus Fatimah n urus diri aku bagai.. dia sms lagi..gini ayat dia "Mananya cakap nak mms intan payung"
aku dah rasa lain dah.. apa lak intan payung bagai nie kan.. aku sound ja la.. "Sorry la xsempat..dgn berbuka lagi..dgn baby lagi..sekejap ye.."
pastu dia reply kata sorryla..pastu dok tanya baby berapa bulan bagai.. banyak la hang punya soklan..
pastu aku mms la dlm kol 9.50 gitu..pastu dia start balik dah, macam2 soklan dia tanya..ada tu soklan yang aku xsempat nak reply, masuk sms baru soklan lain.. huhu..

3)pastu dah tau aku jual barangan SOPHIE kan..dia boleh dok tanya aku ada jual brand lain nya product..macam Sigma F48 andgled kabuki, pastu Avene Eau Thermal water spray, Save eyeshadow..
waktu tu aku memang aku malas dah nak jawab..
aku dah malas nak reply dah sebenarnya.. aku tnya ja "So u nak order apa" direct soklan aku bagi dia..
pastu dia kata losyen n magic cream tu.. ok la.. pastu tnya lak losyen ada berapa bau..so aku explain saja la..
end up dia setuju nak losyen n magic cream ja..total rm26.00 so aku soh bank in rm25 sudah la kan..dah first time dia membeli ngan aku kan..

4)dia janji nak bank in ari ahad, so aku pun tunggu la..sebab isnin aku memang nak poskan semua barang2 customer yang order ari jumaat sabtu ahad tu.. dia sms awal ritu 24hb.. so dlm 27 tu, aku just remind la tnya dah bank in lum..sebab kalo dia bank in dah ari sabtu tu, aku nak terus pos ja ari ahad.. sebab kebetulan memang ahad tu aku free..aku nak setel semua barang customer kan..

pastu kau nak tau dia reply sms aku bila??30hb baru reply..ni ayat dia yang aku rasa dia just nak main main ja ngan aku..bukan serius nak membeli pun..
"hi adik manis, saya belum bank-in lagi duit rm25 tu..nanti la ya.."
kau nampak ayat dia.. ADIK MANIS?? dah macam bangla punya ayat dah..pastu boleh lak nanti nak bayaq.. ritu kejan aku bagai kan..

pastu aku reply la.. "serius nak or saja2.."

pastu dia replu camnie.. "ada ke boleh nak saja2? apa masalahnya if i inform mcm smlm..barang tu kan dah ada dgn u kan..so nanti i free i bank in la duit tu ok..xde masa pun nk main2..selamat berbuka.. :)"
dok sat dia send lagi satu sms.. "cuma i rasa bukan satu keperluan lagiiii"

terus aku xreply dia.. sebab aku rasa dia nie memang sesaja nak memain ngan aku...

so andai kata budak ni baca apa yang aku tulis nie..
mai sini aku nak cakap sikit dengan kau..

first sekali, kau dah buang masa aku 24hb tu dari kol 3 ptg sampai kol 10 lebih melayan kau punya macam2 soklan dan permintaan.. 
end up kau kata bukan satu keperluan lagi??? 
dah tau bukan satu keperluan lagi, yang kau beria-ia sms dan kejan or paksa2 aku tu pasai pa??
dengan soh mms la, explain satu satu la..banyak la jekadak hang tu..
lain kali pikiaq siap siap kau nak ka tak barang tu, jgn menyusahkan orang lain..

secondly, apa adik manis, intan payung bagai?? geli aku membaca sms kau..pastu tak yah dok buat peramah dengan aku nie, tnya anak aku berapa bulan bagai..rimas customer macam kau..

thirdly, aku rasa dengan sales rm25 tu aku rugi pun xpa..sebab rezeki keja Allah kan..

lastly, kalo boleh lepas nie, kalau kau berminat nak membeli dengan orang, kau jangan la  buat macam kau buat kat aku nie..kecian kat orang tau..







p/s: hampa penah alami dak macam nie..huuu





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...