Tuesday

Fatimah :: Gaya Tidor

Bismillah


ni la gaya tidoqq anak dara sorang nie..
x kira di mana jua..
atas katil?
atas toto?
dalam stroller?
semua nya kena meniarap..
kalo x tidoq xnyenyak.. hehehe

tertonggek tonggek bontot dia.
kekadang macam nak cubit cubit sebab comel sangat bontot dia..
hahaha..


Style 2013

pernah baca kat mana tah, kata nya bagus untuk baby..
sebab xmudah terkejut dan baik untuk jantung..
tapi kena makesure hidung tak tertutup la..

Fatimah dari sebulan lebih dah ajaq tidoq meniarap..
lagipun dia dah pandai alih kepala dia ke kanan ke kiri..
sebab tu berani bagi tidoq meniarap..
lain baby lain cara dia kan..
apa pun Ibu happy!!!

xoxo

Friday

Fatimah :: Seronok nek troli

Bismillah


penah sekali tu, kitorang dari Pedu terus ke Alor Setar..
saja ja.. just nak jalan2 ja.. lagipun dah weekdays selalu busy dgn keja memasing kan..
tinggai ari Ahad ja nak jenjalan pun sebab suami ku Sabtu pun keja.. huhuhu..

waktu sampai kat Aloq Setaq tu dah maghrib..
so plan solat kat Tesco ja la..senang.. lagipun selesa dan boleh window shopping.. hehe..

alih alih dah parking semua, stroller mana bawak.. huhu..
tengok tengok ada troli yang ada tempat baby tu..
hehehe.. seronok ibu tengok.. hehe..

waktu letak Fatimah kat situ, 
muka terus sengih2.. hehe
dasar macam Idris suka p tesco hahaha!

Abah dok boh tali pinggang, Fatimah dah excited


tengok tu muka terus sengih >.<
pas dah solat semua kitorang nak jejalan dalam tesco nie..
window shopping..
tapi dah kol 8 lebih dah..
mek nie xmau dok sangat dah atas troli nie..
sat sat kena dukung..
letak balik, melalak..
dukung balik, sengih..
letak balik melalak..

last sekali senang cerita,
terus angkat kaki la..
masuk keta sumbat susu,
terus tidoq..
hahaha..

muka ketat.. mengantok

 apa usya usya!!
muka ketat yakni lagi garang.. hahaha..

muka tension tunggu abah shopping

Wednesday

Fatimah :: Pengasuh


Bismillah

Tokwan kena buli >.<"

ni la pengasuh Fatimah..

tokwan Fatimah lerrr..

boleh bayangkan x macam na keadaan sekarang,

dengan Idris yang x reti dok diam

dengan Fatimah kecik lagi

mesti Tokwan serabut..

huhuhu.. 

tapi Tokwan x bagi hantaq Fatimah kat orang..

Tokwan nak jaga cucu sendiri..

"x kan darah daging sendiri nak bagi orang mengasuh"

ayat Tokwan..

Ibu terkedu....

Tapi kecian kat Tokwan la..

huhuhu

Ibu dilemma......waaaaaaaa

Tuesday

Fatimah :: Isap Jari

Bismillah

sekarang Fatimah dah pandai isap jari..
awai awai aritu isap semua jari..
tapi sekarang dah pandai cari 2 jari nie ja..
jari tengah dengan jari manis..
hehe..

kekadang saja ja boh jari ibu bagi dia..
pandai ja buang jari tu, masukkan jari tengah n jari manis..
semalam sampai tertidoq dok isap jari.. hehehe..

Alhamdulillah..
sekarang dah pandai pusing badan..
sebab tidoq meniarap, tengok pagi dah terlentang dah..
hehehe..

apa pun, as Ibu..
saya hepi ja dengan perkembangan Fatimah..
macam mana Fatimah nak buat dulu,
Ibu ok ja..
just enjoy her changes.. hehehe..


isap jari style 2013


Handle EBM : Storage Liner

Bismillah


dapat storage liner Jingle Jungle nie waktu beli breastpump
dia package sekali dengan 3 botol Bumble Bee + 3 ice pack Autumnz

g office kekadang kalo botol storage x kering lagi..
akan guna liner nie la..
lagipun liner nie save banyak space dalam cooler bag..
dah la dalam cooler bag masukkan corong pump sekali..
hehehe..

setiap kali pump, masukkan EBM dalam botol dulu..
balik rumah nanti transfer masuk dalam liner nie 5oz each
Fatimah sekarang minum dalam 4 - 5oz sekali..
depends la ikot anak minum brapa oz kan..

pastu macam na nak leper kan liner nie?
sebab nak kasik space dalam freezer...
kita x dak la deep freezer bagai..
freezer 2 pintu jewww..

memula sekali..
kasi buang angin dulu..
saya guna kabinet dapur utk buang angin dalam liner nie..
macam kat bawah nie..
letak liner tu dekat dengan paras EBM ja..
lebih sikit pun ok utk bagi EBM mengembang.. hehe



pastu leperkan macam kat bawah nie..
boleh la letak label bagai..
nampak x ada angin sikit dalam tu?
haa.. sebab nak bagi ruang EBM mengembang la..


dah tu terus masukkan dalam freezer..
kasi dia tidoq macam tu..


bila dah beku baru alihkan macam na pun xpa..
sebab dah beku..hehe..



senang ja kan..
dia teknik dia first sekali jangan malas la.. hehehe..
lagipun nak save tempat dalam freezer tu.. 
so penggunaan liner nie kira effective jugak la.. hehe..


selamat mencuba!!





xoxo



Thursday

Salam Tahun Baru

Bismillah


selamat tahun baru!
semoga tahun baru nie lebih baik dari sebelum nie..
In Shaa Allah...
Alhamdulillah..di panjangkan umoq ..
2012 beri saya seribu satu kenangan la.. ceeewahh!
of cos.. 
mengandung dan melahirkan Fatimah antara hadiah paling terbaik Allah kurniakan sepanjang 2012 kan..
selain tu.. beraya as husband and wife for da fes time..
beraya di rumah MIL dan bukan di rumah mak abah for da fes time..
macam macam lagi la..
pahit manis.. semua ada..
 hehehe..

Syukur sangat sangat..
Allah permudahkan penyusuan Fatimah..
dah masuk 2 bulan..
hopefully tahun baru nie, bertambah giat la mengepam.. hehe..
Alhamdulillah rezeki Fatimah pun x putus putus..
Fatimah pun sihat sihat saja... xdak la sakit sakit..
Alhamdulillah - rezeki jugak tu kan..
hehe..

nak kata azam baru tu, xdak la sangat kan..
tapi try to be better than before..
antara nya :-

1) Berdikari di rumah sendiri
sebelum nie xberapa sangat sebab time preggy tu suami banyak tolong..Alhamdulillah..
nak kena lagi mantap lagi bab rumah nie..
terutamanya memasak la.. hahaha

2) Isteri/Ibu yang baik dan breastfeeding exclusive
nak jadi Isteri yang lagi baik dari sebelum nie..
kena rajin jaga kebajikan suami..makan pakai.. keadaan rumah..
keadaan diri sendiri.. macam macam lagi kena perbetul.. huhu
nak sangat menyusu Fatimah sampai 2 thn.. In Shaa Allah..
seperti Allah syariat kan..so far Alhamdulillah..
nak lagi terer bab mengurus Fatimah.. sekarang ramai yang membantu.. hehe..

3) Tutup aurat dengan lebih sempurna
bukan sekarang x menutup aurat.. cuma belum sempurna as Muslimah sejati..
saya cuba nak berubah/berhijrah..
cara yang paling senang sekali nak berubah jadi
muslimah yang sempurna adalah tutup aurat.. mudah saja kan..
nak labuhkan lagi tudung..
longgaqkan lagi baju2 seluaq2..
stokin! penting..

pedulikan orang kata "tudung labuh tapi cakap kasaq"
betul tu.. nak ubah cara percakapan take time kan..
tapi usaha nak bertudung labuh tu satu pencapaian jugakk.
at least dia ada keinginan nak berubah kan..

4) mantapkan lagi solat dan bacaan Al-Quran
alhamdulillah..MIL selalu jugak tegoq2 bab mengaji nie..
kalo ada salah baca, selalu tegoq..

5) Jadi anak/kakak/adik/kawan yang baik

6) mantapkan lagi karier..
In Shaa Allah kalau ada rezeki kat tempat lain yang lagi better..
if xdak..masih disinie..try to be much better than last year..
try to give good quality of work..
time keja xmau merapu merapu dah.. hahaha..
yang paling penting..
pekakkan telinga butakan mata dengan pekara yang boleh x elok..
sensorang pun boleh survive..hehehe

bunga dah macam payung.. hahaha  >.<"



xoxo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...