Wednesday

Ephyra

Assalammualaikum

Harini first day aku cuba Ephyra..
Niatnya nak sihat dan tambah susu...
Inshaaallah.. hopefully aku dapat susukan Maryam smpai 2 tahun..
Kakak Fatimah rekod sampai setahun ja..
Hehee..

Aku beli dari blogger Aty Aku Bukan Bidadari..
Dah aku survey2 dia ja paling murah..
Heheehe

Tuesday

Rumah :: First time masuk

Assalammualaikum

Kita lupa sat cerita bab Maryam..
Tiap tiap ari cerita hal Maryam ja kan..
Patut la kakak Fatimah merajuk ngn ibu dia.. hehe..

Waktu aku pantang ritu..
Merata aku pi..
Tapi lepas hari ke 20 la start berjalan sakan..
Pi pejabat..
Pi tesco..
Pi tengok umah baru..

Haaa..
Hari sepatutnya dapat kunci 19hb dec tu..
Aku pun tunggu2..
Semua orang aku ajak ikut skali..
Tup tup Maryam lagi awai nak keluaq..
Cukup 38w dia nak keluaq dah..
Jadinya beranak lah aku kat dia pada 17hb..
Jadi hari menyerahan kunci tu aku tak pi la..
Suami aku ja dapat pi..
Nak buat camna kan..
Aku ja excited melampau nak pi amek kunci..
Tapi Allah knows better kan.. heehe..

So..
Kalau tak silap aku..
Hari ke 20++ suami aku bawak aku p tengok umah..
Itu pun dah sebab nak bukak pintu bagi orang tu ukuq nak buat grill..
Jadi tu lah first time aku masuk umah aku..
Hehehe..

Perasaan?
Allahhu...
Allah ja tau macam na..
Sebab aku pun tak sangka Allah bagi rezeki kat aku ngan suami aku utk beli rumah ni..
Ikut harga beli rm198k..
Sekarang dah rm230k++..
Harga ni pun orang Maybank bagitau aku..
Kalau time la ni kami nak membeli..
Memang aku rasa dak dah..
Memang xmampu..

Kira Alhamdulillah..rezeki tertulis dapat beli waktu harga tengah murah macam tu..
Sekarang ni naik taman baru belakang umah kami tu..
SemiD sama saiz ngan umah kami ni dah harga rm306k++ starting..
Hampa bayangkan kalau tanah tepi ka tanah belakang ka besaq sikit..
Mau harga lagi tinggi kan..
Huhuhuhu...

Bila first time masuk tu..
Sayu ja hati aku..
Sebab tu rumah kami nak membesaqkan anak2 nanti..
Rumah sendiri kau..
Memang tak sama dengan umah sewa sekarang perasaan dia.. hehe..

Ok bab ruang2 dalam umah nanti aku cerita..
Aku kena upload pic dulu..
Sebab ni pun slalu update blog pakai henset ja.. hehe..

Sunday

Maryam :: Bukak mulut atau Tahnik

Assalamualaikum

Alhamdulillah..
Hari ini Maryam dah 47 hari..
Dan harini jugak baru dapat buat bukak mulut dia atau pun tahnik..
Selalunya orang buat awai awai baby lahir..
Tapi untuk maryam ni..
Lepas sehari sehari lepas..
Ada masa dia kami lupa..
Ada masa cari orang nak tahnik tak dak pulak..

Untuk tahnik ni..
Orang kata kita kena cari orang alim ulamak atau pun orang yang kuat agama..
Fatimah ritu kami buat kat kampung laki aku..sepupu dia buatkan..
Maryam ni pulak..dah memang dari mula famili aku ja amek kisah pun..
Jadi kami mintak tolong jiran depan umah mak abah aku..
Depa kira nya alim ulamak jgk..
Tapi sempoi2 ja..
Cikgu laki bini..tapi bagus2..
Nama dia abg awi ngan kak eli..
Nama rock kan? Hehehe..

Harini ada majlis mak aku bersara..
Jadi kami buatkan tahnik skali..
Tapi tunggu abg awi ngan kak eli balik dari sekolah dulu la..
Aku cuma sediakan kurma dengan ayaq zamzam ja..
Pastu abg awi ngan kak eli yang buat kan semua..
Maryam lak mula mula tu qeyau2..
Lepas dah bagi makan kurma minum ayaq zam zam terus diam..
Sengih sengih ja..
Sedap la tu.. manis2 kurma.. hehe..

Alhamdulillah..
Setel dah satu bab untuk Maryam..
Tunggu akikah ja ni..
Tunggu nak buat skali ngan kenduri masuk rumah baru.. hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...