Monday

Need More and More EBM

Bismillah


sekarang setiap hari Fatimah minum at least 4oz..
kekadang sampai 6oz kalo perut masuk angin la..hehe..
sehari dalam 5x minum..
so total dalam 20oz kena sediakan setiap hari..

Ibu pulak setiap ari pump dapat dalam 12-20oz..
depends on mood la.. huhuhuhu..
kekadang dapat banyak..kekadang dapat sikit..
apa pun ALHAMDULILLAH...

stok EBM kat rumah di Yan pun banyak lagi..
boleh minum lagi 3 - 4 hari lagi rasanya..
di rumah kat Gurun lak..boleh sampai 2 hari saja kot..huhu
which is Ibu TAKUT x cukup supply...
Ibu kena giat pump lagi nie..
kena buat Power Pumping (PP)..
tapi masa x mengizinkan lagi nak buat PP.. huhuhu..


so far during office hour boleh dapat dalam 12-16oz..
sebab kekadang pump 4x, kekadang 3x..
tapi dah azam at least 3x..xleh kurang..

1st day pump di office..


Jadual pump lak x selalu sama..
ada 2 situasi..

if Fatimah menyusu kol 2-3 pg..
1st pumping - 6pg = at least 6oz
2nd pumping - 8.30-9.00pg = at least 4oz
3rd pumping - 11.00pg = at least 3-4oz
4th pumping - 2.00ptg = at least 3-4oz
5th pumping - 5.00ptg = at least 2-3oz
*2nd - 5th pumping kat office

if Fatimah bangun kol 12pg pastu bangun semula menyusu kol 5pg..
jadi sesi kol 6pg tu xdak la..
tapi sesi sesi lain tu kedepan sikit dalam 30 minit..
kuantiti so far lebih kurang ja.. cuma bila mai ke petang sikit la dapat..
maybe sebab stress keja ka.. xtau la..
apa pun Ibu syukur.. 
berbaloi invest beli pump mahal mahal.. hehehe..

malam pun still pumping jugak..
tapi selepas Fatimah tidoq la..
sebab kekadang Fatimah tidoq awal..kol 9 dah tidoq..
kekadang kol 11 lum tidoq lagi.. hehehe..

sesi malam selalu dapat dalam 3 - 4oz jugak..
jadi In Shaa Allah..
cukup susu utk Fatimah.. hopefully..

tapi Ibu kena giat lagi la..
sebab semakin hari semakin banyak Fatimah minum..
nanti dah start solid food kot la x banyak sangat kan..
hehehe..



umi tengah bagi susu kat Fatimah,
Idris mai sayang Fatimah..
comel...



xoxo











love!

Friday

Dilemma Babysitter

Bismillah


hari hari waktu preggy dulu dilema kalo bab babysitter nie..
huhu..
bukan apa..
xmau menyusahkan abah kan - a.k.a tokwan Fatimah lerrr

memang kita plan nak hantaq kat orang mengasuh ja..
dekat dengan rumah n tempat keja kan..
kalo ada apa2 senang je, keluaq dari office terus g tengok kan..
huhu..

aritu dah ada kak nie nak jaga kan..
die jaga anak Kak Aznie.. which is good..
tapi x bagi kata putus apa la..
just tanya tanya jer amek berapa kalo ngasuh..
gitu gitu ja..

pastu dekat dekat nak bersalin aritu..
tiap tiap ari ada ja abah akan bagitau..
"hari ni dalam paper ada baby sedak susu"
"hari nie ada baby sesak nafas tertutup kain lampin"
macam macam la..
i knoe point abah tu.. hehe..

lepas tu abah ada la cerita yang kengkawan die dok borak borak..
yang diorang xmau jaga cucu.. nak biaq anak anak jaga sendiri..
biaq anak anak pikiaq sendiri bab jaga anak kan..
pastu abah kata dia kata kat kengkawan dia, 
dia x sanggup nak biaq darah daging sendiri kat orang..

see the point?

haa.. abah nak jaga jugak la tu kan..

sebenarnya x dak masalah abah jaga..
semua ok..
if abah pukul pun, keluarga sendiri didik kan..
mesti sebab yang baik kan..

tapi masalahnya..
abah kena mai amek anak kat office..
dan mai hantaq anak kat office jugak..

sebab office tengah tengah antara rumah kami dengan rumah abah tu...
mau dekat 15-30mins jugak dari Yan nak ke Gurun nie..

kami bukan apa..
kecian kat abah..
dengan nak travel bawak Idris pastu bawak Fatimah lagi..
nanti makan pakai abah camna..
Dulu dengan Idris pun, abah mandi kol 3..
solat pun kol 3.. tunggu mak balik sekolah kan..
tu belum bab makan..
kekadang x makan apa lagi sampai ke petang..
pastu kalo sakit demam macam na..
oh! risau tau....

tapi abah bahagia dapat jaga Fatimah sekarang..
boleh tengok kat riak muka abah tu.. hehe..

first day nak p keja aritu, Rabu lepas..
boleh tengok muka abah bahagia gila.. dapat jaga cucu..
hehehe..
tiap tiap hari akan tanya abah xpa ka nak mai amek mai antaq Fatimah..
abah x kesah pun tapi saya yang kesah, kecian kat abah...
patutnya umuq sekarang, abah dok rehat ja..
huhuhu..

dah la berkorban besaqkan kita dulu,
la ni berkorban nak besaqkan cucu lak kan..

but Alhamdulillah..
sekurang kurangnya Fatimah membesaq dalam keluarga sendiri kan..
lagipun Ibu nak Fatimah cerdik macam Idris..
mesti lagi comeiiiiiiiiiiiiiiii kan.. hehehe..

tu belum p mana mana kan..
kalo p mana mana mesti abah nak dukung or tolak stroller..
tu pun boleh bahagiakan abah..
kalo dengan Fatimah abah rasa bahagia..
saya ok ka..
at least saya dapat membahagiakan abah dengan Fatimah..

so lepas nie boleh beranak lagi ramai2..
abah lagi bahagia..
bila seorang ayah bahagia dengan anaknya, kan dapat pahala untuk si anak tu kan..
hehehehe..



tolak stroller dengan penuh bangga dan bahagia ;p





xoxo 




Love!






Thursday

Excited nya!

Bismillah...

extension wayer + masking tape

tadi waktu lunch g beli nie dengan suami..
setiap seminit mesti ada soqa bunyi "extension wayer, extension wayer"
so suami ku sakit telinga..sebab tu g beli terus tadi..
hahaha.. dasar isteri x sabaq kan..
hehehe..

macam entry lepas kan..
kan dah bagitau yang sesi pumping ni dalam surau..
ada 1 plug ja utk kipas..
sat g panas lak kalo guna pluq tu jugak..
sensorang ok la, if ada orang lain macam na, 
x berbunyi x pa..mau berbunyi satg ,x selesa aku..hahaha..

so tadi, lepas lunch berpumping dalam keadaan sangat selesa..
kipas pun terpasang..sambil tengok gambaq Fatimah..sambil FB..
selesa gila.. haha..

masking tape tu lak nak buat label kat EBM..
sekarang EBM dalam freezer letak dalam bekas dadih yang kecik tu..
100pcs@RM9.90
x ke jimat dan menguntungkan.. haha..
setiap bekas tu boleh isi 2oz.. xpenuh pun..
saja simpan space utk susu mengembang
lagi satu, sekarang bawak storage bottle ke office..
dah pump masukkan EBM dalam botol dulu..
label tarikh dan masa atas masking tape..
balik rumah transfer dari botol ke bekas dadih tu..
pastu guna label tu jugak..
kan jimat masa dan kos..
hehehe

sekarang dah jadi makin selesa nak berpumping nie..
hopefully perjalanan di permudahkan - Amin!


xoxo



Love!



Hari Pertama

Bismillah..

kemarin hari pertama masuk keja..
lepas dah cuti dekat 3 bulan kau..
ye la.. Mc saja 3minggu straight, cuti bersalin 2 bulan..
hehehe..

hari pertama masuk macam masuk tempat keja baru..
cuma kali nie dah kenai muka muka setiap orang..
dah tau keja apa nak start dulu..
hehe..

pagi kemarin dari Yan so xda la abah mai amek kat office kan..
terus tinggal Fatimah kat abah..
petang abah mai antaq kat office..
huhu..
sedih kau-tinggal anak..
berkepit selalu sepanjang 2 bulan nie..
pastu kecian kat abah nak kena mai amek n mai antaq kat office
huhu..
nak hantaq mengasuh abah x bagi..
ayat abah
"darah daging sendiri, x kan nak bagi orang jaga"
huhu
saya kecian kat abah sebab nanti sakit demam..
abah x sihat, letih kan, x leh nak p mana mana ka..
dengan Idris lagi.. huhuhu..

pagi kemarin sebak ja nak p office..
tengok Fatimah dok tidoq nyenyak dalam ndoi..
syahdu.. tinggai anak.. huhu
I kan ibu drama.. haha..

kat office asek teringat Fatimah ja..
awal awal kot ek..huhu..
dengan keja pun banyak nak settle..
sampai serabut x tau nak mula yang mana dulu..
huhuhu..

ok la..

Pumping lak..
kemarin buat 4 sesi..
kol 7.30am, 10.30am, 2.00pm, 5.00pm
sesi pagi tu sebab Fatimah dah bangun kol 4 pagi tu..
so xmenyusu dah pagi sebelum p office..
sampai office, dah basah baju.. hehe..
total kemarin lebih kurang 17oz... - Alhamdulillah..

cuma tempat pumping x berapa selesa..
sebab dalam surau cuma ada  1 plug ..
tu pun pasang kipas.. kalo nak pump kena tutup kipas..
kalo sensorang ok la..
kalo ada orang lain, x ker kena perli panas nanti..
huhuhu..

akan di usahakan ada extension wayer nanti..
dah bagitau suami.. huhu..
sekurang kurangnya xmau ganggu keselesaan orang lain kan..
aku x selesa x pa, demi anak - Motherhood!
hehee..


ok la..

see ya!



Tuesday

Esok start dah

Bismillah


esok bermula la suatu kisah..
kisah ibu akan teringat kat Fatimah
sebab esok dah start keja..
huhu.
down sungguh aih malam nie
seb baik Fatimah tidoq awai..
senang pulak tidoqkan dia..
behave anak ibu ni..
kena selalu macam nie ye..
nanti ibu keja, letih.. hehehe

pumping lak..
kena maintain ikut jadual la..
kol 9am,12pm,3pm - ka office..
so 3x kena mengelat sekejap ye..
hopefully di permudahkan..hehe

xoxo

Percaturan-Nya

Bismillah

"Accountant"

Cita cita ibu tu..dari dulu lagi..
sebab tu every single sen dalam akaun mesti kena amek kira
even 'not material' orang kata..
hehe..

Abah dengan mak selalu cakap
keja akaun la.. seronok tengok..
itu impian kita kan..
hehe

aritu ada post dalam FB
"Ibu saya bakal Akauntan, harus baju ada gambaq kalkulator ya!"
kebetulan aritu fatimah pakai baju ada gambaq kalkulator..
hehehe..


tapi itu cita cita kita,
kadang kadang lain dari percaturan yang dah Allah tetapkan untuk kita kan..
sebab tu ibu redha, berdoa dan tawakkal
mana tau rezeki dalam bidang lain..
rezeki Fatimah jugakkan..
hehe

aritu ada ibu mintak jawatan dalam HR..
x ka lari dari bidang ibu minat sepenuh hati..?
ibu redha sebab ibu sayang Fatimah..
ibu nak semua terjamin untuk Fatimah..
rezeki Allah ada di mana mana..
kita kena usaha cari..

kadang kadang tu ...
yang dalam bumi kita mintak Allah keluar kan
atas langit mintak Allah turunkan
yang jauh mintak Allah dekatkan
yang dekat mintak Allah berkati..

sebab tu ibu berusaha jugak 
walaupun bidang lain..
hopefully ada rezeki Fatimah di mana mana kan..
Ibu tengah cari..
abah pun tengah berusaha cari..
yang ada ni mesti la kita bersyukur kan..
hehe..


Fatimah,
walau macamna keadaan pun, 
Ibu dan abah sentiasa sayang 

semua nie untuk Fatimah dan adik adik..


hehe.. plan nak tambah anak nie..
tahun 2014 maybe ;p



Monday

Hitam ka?

Bismillah..

xtau nak boh tajuk apa.. haha..
see the picture..

adik abang tengah pikiaq nak merap apa lagi =.=

fakta nya..
Idris memang lagi cerah dari Fatimah..
Ibu x kisah pun sebab ni kurniaan Allah kan..
dah cukup sifat, sihat walafiat, cergas..
Ibu dah cukup bahagia dengan progress Fatimah..
"just enjoy her progress make Ibu happy"

tapi bebaru nie..
ada la seorang dua dok cakap..
"Eh, meqelit ja tengok"
"Sapa kata HITAM, x HITAM pun"

aduhai pekataan!
xboleh ka guna pekataan elok elok..
lagi satu..
x bersyukur ka?!! 
Anak cucu hampa cerah sangat ka??!
Huh, agak tersentap..

but at least use proper word la kan..
jangan guna HITAM, tapi guna la tak cerah..
hati tak la sentap sangat..
tapi HITAM ka Fatimah?
mata rabun pa?

Yes, memang xsecerah abang Idris kan..
but i'm happy with it..
sebab Fatimah kan anak Ibu..
comel pun macam Ibu.. kihkihkih..
muka macam abah.. - orang kata sejuk hati anak perempuan ikut muka abah
betol ka?
tang hidung mancung tu memang turun abah..
mata pun mata abah..
kebanyakkan nya ikut abah..
Ibu ok jeww..
Fatimah pun membesar dengan elok..
perangai pun baik2 saja..
Ibu dah bersyukur kan..

tapi kenapa mentaliti orang melayu camgitu..
sikit sikit cerah/putih tu cantik
orang kulit hitam pun penah menang Miss Universe..
ok ja..
ermm.. entahla..
kekadang tu orang kata kena tengok la keluarga orang tu macamna kan..
dah Ibu n Abah x berapa putih, macam na Fatimah nak putih selepak kan..
hehe..
dah keturunan pun siam sikit, mamak sikit, melayu sikit kan.

apa pun..
Ibu happy ja Fatimah macam sekarang..
terima seadanya kan..

dengan Atok




xoxo


Update perkembangan Fatimah : 2 bulan

Bismillah


Tadi g check up Fatimah 2 bulan..
kena cucuk sedas..terus selop..dok sat terus tidoq.. hehe..
cian anak ibu..
time nak kena cucuk tu, Ibu yang tutup mata..
kecian -.-"
Ibu kan drama.. hehe

Berat Fatimah - naik 1 kg = 4.5kg
berat Ibu turun dari 63.5 kg jadi 61.7kg..
turun at least 1 kg..
which is Ibu hepi sangat2 sebab makin kurus..
haha..
Ibu kecewi lagi..

see see..
ibu makin kurus..
Fakta bukan auta ye..
haha

anak terhelei..

niat nak update perkembangan Fatimah kan..
tetiba cerita bab berat ibu lak kan..
hehehe..


dah masuk 2 bulan nie..
Fatimah dah banyak akai..
oh ye..kitaorang ada lagu..
macam nie haa
"fuang tuku takai, budak buas banyak akai"
selalu menyanyi kat Fatimah..

Lately,
bila mai malam ja mesti teriak sampai selop..
huhu..
kekadang tu siang pun meragam 
kekadang tu Fatimah nak tidoq mesti meragam
sebab x tau nak tidoq macam na kan..

Ibu lak seorang yang anti-ndoi..
memang dah set dari awai xmau boh Fatimah dalam ndoi..
tapi kita merancang kan..Allah tentukan..

first time boh Fatimah dalam ndoi tidoq dekat 4jam..
punya qhalit tidoq..
lepas tu dia refuse lak..

pastu baru dapat tune dia semula..
rupanya kalo time dia tengah melalak,
jangan ada hati nak boh ndoi..
memang lagi melalak..

kena tepuk tepuk..
lailahailallah dulu baru dia diam..
baru boleh masukkan dalam ndoi..
huhu..

kesimpulannya..
Ibu dengan abah akan g beli satu set buai kat Fatimah..
esokla ye..tunggu gaji.. haha..


dok merap sangat, Tokwan boh dalam ndoi..
terus lena..




xoxo



love!


Friday

Rumble Tuff..tuff.tuff.tuff

Bismillah..


alhamdulillah..
arini impian dah tercapai.. - nada seorang ibu kecewi.. hehe

seminggu kot tunggu pump nie.. huhuu
xkeruan sungguh time tunggu nie.. haa

sebelum nie guna pump manual Tommee Tippee (TT)..
pastu lenguh tangan sangat2 time pantang aritu..
dengan puting asek krek ja kan.. 
time tu Fatimah lum pandai isap..
ibu pun xpandai nak bagi isap pun..
tu yang 3 hari lepas bsalin terus puting luka.. 
siap keluaq darah lagi.. huhu

pastu suami ada beli 1 pump letrik.. Baby King..
penah dengaq x?
saya lagi la xpenah dengaq.. 
tapi dia nya sedutan sakit sangat..
x macam baby nya isapan.. huhu.
tekanan..

nak buat stok tapi setiap kali pump guna TT n BK tu cuma 1 - 2oz ja..
lepas dah sejam still 2 oz tapi breast sakit lagi sampai bengkak..
means susu banyak tapi xkeluaq.. huhu
bukan x bersyukur.. itu pun dah Alhamdulillah..
niat nak menyusu sampai Fatimah 2 thn.. hopefully..
suami pun restu.. 

sebab tu saya pilih Rumble Tuff..
dia ada 3 style.. cewah!
elektrik,bateri n manual.. 
tadi lepas dah basuh n rendam dalam ayaq panas..
pastu jemuq.. lepas tu terus guna la..

first guna?
sangat seronok.. sebab sedutan macam baby nya sedutan..
so xsakit..sebab kita boleh ejas/control dia nya volume sedutan..
pastu dia Double pump tau..
jadi kedua dua breast boleh kosong..
Alhamdulillah..
try tadi dah dapat 3.5oz dalam 10mins..
sangat sangat bersyukur..
sebab sebelum nie sejam baru 2oz kan..
sangat sangat bersyukur.. huhu..


Jadi boleh la saya ber'rumble' lepas nie di office dan sekitarnya..
hehehe..
saya beli dapat sekali 
Beg V-cool cooler bag,
 storage bottle Bumble Bee, 
25pcs Storage bag Jingle tu.. hehe

Ibu jadi seorang yang sangat hepi arinie Fatimah
walaupun Fatimah suka menangis malam malam..
 hehe



xoxo





love!

Wednesday

Start balik dah!

Bismillah..



next week dah start keja..
ibu adalah seorang yang down giler nak masuk keja..
sebab nak berkepit dengan Fatimah la.. huhu..
tak terbayang macam na keadaan nanti kan..
dengan nak pump lagi, teringat Fatimah lagi..
kerja bertimbun lagi - hopefully tak kan.. hehe

Wahai Fatimah,
ibu sangat sedih nak p keja..
macam nak resign jadi suri rumah..
boleh besarkan Fatimah depan mata.. huhu
boleh direct feed Fatimah xyah kalut kalut nak pump sangat.. huhu..

Fatimah Fatimah..
ibu x keruan nie..
huhu


apa pun,
arinie 19 dec kita balik rumah kita semula ye.
kita try dok rumah sendiri tengok..
dah dekat 2bulan ramai assistant tolong..
kali nie kita try ibu handle Fatimah sensorang..

Ya Allah,

permudahkanlah....



xoxo

Tuesday

Ingatan dari mereka

Bismillah



sambungan dari entry lepas..
oh dah ada macam drama bersiri lak kan.. huhu..
kecewi tau.. 
bila ingat balik waktu waktu tu macam bersyukur sangat sangat..
speechless.. '__'


ok la ye melalut..hehe..
lepas bersalin aritu, macam macam cerita dengar,
 tentang detik detik saya nak melahirkan fatimah nie..
ceh kau! detik detik tu.. hehe

lepas saya dah di bawa ke HSB nek ambulance tu..
suami terus balik rumah..
waktu sampai rumah kakten cakap, 
dia tengok suami dok berdiri kat tangga macam termanggu,
macam tak tau arah nak buat apa,
muka blur ja..
pastu abah soh suami bawak baju sehelai kot kot nak tukaq kan,
mandi ka kot kot lambat saya nak bersalin..
lepas pada tu ja terus suami bertolak ke HSB..

trip abah sekeluarga belakang sikit..
pas suami dah sampai kat HSB dia tengok skrin kat tempat menunggu tu,
sekali lalu nampak nama saya kat Labour Room 7..

dok sat pulak abah sekeluarga pun sampai..

pastu depa pakat nampak nama saya macam kat bawah nie..
gambar nie amek banyak kali sebab x sempat nak capture, 
dia keluaq laju.. hehe

yang pukul 6pm lebih ja yang clear.. hehe

mak sempat capture
memori nie..
>.<"

lepas dah nampak nama saya keluaq kat skrin tu,
Kakten kata, setiap kali pintu tu terbukak,
suami mesti bangun tengok..
setiap kali mak guard tu pukak pintu,
mesti suami bangun..
sampai kakten cakap kat die,
"mesti depa panggil kalo ela keluaq"
hehehe..
suami susah hati..
excited..

suami lak cakap,
lepas saya nek Ambulance tu.
die terus kol MIL bagitau..
MIL bagitau die buat solat hajat mintak permudahkan..
>.<"
pastu bila nampak nama saya keluaq kat skrin tu,
kol lagi bagitau,
terus MIL buat sujud syukur..
huhu
terharu, syahdu segala galanya dengar..
MIL pun bagitau jugak yang tu..
huhu

suami bagitau bila ja dengaq misi panggil nama,
apa lagi, serbu la..
tapi xdan nak tengok betul betul sebab laju gila misi tolak trolly tu..
suami kata time tu mak kata 
"amboi misi nie, nak tengok cucu pun xdan"
hehehe..

lepas suami dah balik ke rumah,
die bagitau malam tu,
nak tidoq pun susah sebab dok teringat..
teringat bini teringat anak..
hehehe


-

-

-

-




untuk semua..
terima kasih..
sayang semua



xoxo

Pengalaman Bersalin

Bismillah..



berhabuk dah blog nie.. hehe.. 
bukan xdak idea cuma masa banyak ke Fatimah.. hehe..
kekadang online FB pun dari henset ja.. hehe..

sambungan dari cerita nak bersalin Fatimah aritu ek..
terpending lama gila.. haha..
T___T"
kalo xtau boleh refer entry INI

ok la.. after dah disuruh terus ke bilik bersalin, 
tetiba terus cuak kau.. haha..
sakit memang xleh cakap la..tapi dok sengih sengih lagi kat Nurse kat situ.. hehe
waktu baring kat katil tu..diorang dah londeh dah kain.. Malu cek! huhuhu..
pastu mintak tolong Nurse practical tu g amek baju baby dgn henset..

dalam hati time tu dok baca ayat kursi dengan doa nabi Yunus tu ja..
Nurse pun pesan soh baca doa tu.. huhu

pastu bila dah dapat henset dari Nurse kol suami la..
bagitau dah dalam wad bersalin.. dah 6cm dah.. huhu...
syahdu nya =.="

time tu Nurse semua dok kalut siap kan barang barang peralatan nak bersalin..
cuak tengok..segala macam benda ada.. huhu

pastu tetiba sakit macam nak teran tu..
bagitau Nurse..
diorang check tengok dah 8cm..
pastu ada sorang Nurse masukkan macam alat apa tah warna putih panjang 
nak pecahkan ayaq ketuban..
rasa panas ja.. 
lepas dah pecahkan ayaq ketuban tu terus sakit sangat sangat..
ada sorang Nurse tu dia tolong bukakkan lagi pintu tu..
pastu diorang dah soh start teran.. 

apa lagi..
teran teran teran
tak tau brapa kali teran sebab banyak sangat..
baby xkeluaq jugak.. huu
dalam dok nak teran tu..
kaki yang excident tu tarik mengkarung sampai pinggang..
ouchh sakit gila kau..
dengan perut bunyi bunyi lapaq..
dalam setengah jam dok teran x keluaq jugak..
terus pucat lesi la..
huhu

pastu procedure Hosp Yan kalo dalam 1/2 jam x keluaq jugak baby
memang diorang transfer ke Hosp Sultanah Bahiyah...
waktu tu dah lali dah..
macam mamai mamai gitu..
tetiba nampak Suami..
Nurse panggil la kot nak isi borang discharge..
pastu Doc ada 2 3 orang mai tengok..
Lelaki kau.. malu lagi aku kat situ.. hehehe..

Suami mai kat tepi
usap dahi time tu..
oh syahdu nya..
dapat tengok ja..
nak sembang lebih lebih tengah mamai..
sebab letih gila..
dengan sakit nak teran tu..
contraction la.. huhu

procedure nak kena transfer ke HSB pun punya la lama..
berapa kali tah dok teran sensorang atas katil tu.. huhu..

lama dalam 1/2jam baru depa tolak nek ambulance..
dalam ambulance gila sakit..
dengan terhentak terhentak jalan x elok..
dengan contraction lagi..
naik sakit tangan dok genggam tiang katil.. huhu..
dalam ambulance Nurse bagi pakai oksigen sebab baby dah turun ke pintu rahim..
takut oksigen x cukup.. huhu..

sampai ja di HSB terus tolak masuk wad bersalin..
bukan wad pun sebenarnya..
macam bilik stor baju ja..
maybe penuh kot bilik lain..
huhu

sampai ja terus Doc India LELAKI lagi kau..
dia bagi kencing dulu..
pastu dia soh teran..
dengan Nurse practical sorang, staff Nurse sorang..
dia ada bagi minum Milo jugak sebelum teran tu..
huhu..
pastu sekali teran xboleh jugak...
dua kali teran dengaq Doc kata kat Nurse Practical tu "EP"
haaa tau dah mesti nak kena potong sikit nie..
tapi sumpah x sakit pun..
maybe sebab contraction lagi sakit kot.. huhu..
elok dia potong ja kat situ..
terus rasa macam meluncur laju ja kepala baby..
teran kali ke 3 terus dapat dengar dia nangis..
terus ucap Allahuakhbar..


pastu baru depa tunjuk baby..
"Puan, tengok baby, lelaki ka perempuan"
"sebut"

saya sebut "Fatimah"
Nurse senyum ja.. hehe..

pastu diorang cucuk ubat apa tah sebab nak jait kat bawah tu..
sakit gak jait tu.. huhu..

lepas dah jait,
Nurse bagi Fatimah, soh menyusu..
Allah ja tau perasaan bila anak menyusu.. susu pun banyak time tu.. hehe
Alhamdulillah..

dalam 30min gitu, saya dengan Fatimah tidoq la atas katil tu sementara tunggu kena transfer..
mai doc mana lak amek Fatimah nak check..
saya tidoq lagi.. letih..
pastu dia mai antaq balik, kata "Alhamdulillah, anak buat sihat"
senyum kat doc, nak cakap x larat dah.. hehe

bersalin Fatimah kol 4.50pm, 
tapi diorang transfer ke wad dalam kol 8.30pm..
lama gila tunggu dalam bilik bersalin tu..

bila keluaq wad bersalin tu, Nurse tolak, terus panggil
"Keluarga Isfatehah"

terus dengar suara suami dengan Idris tapi x nampak..
pastu dengaq kakten panggil..
kakten tanya anak apa..
bagitau pompuan..
tapi time tu Nurse tolak trolly tu laju sangat..
boleh dengaq depa dok lari ligan.. hehe..
sambil kakten bagitau depa "Pompuan!"

sampai depan pintu wad, sempat la tengok Mak Abah Suami semua..
mak mai usap pipi n dahi..
abah pun..
suami pun..
saya terus menangis la..
I kan drama.. hehe..

lepas dah setel register wad terus ke katil..
dapat katil spare ja sebab wad penuh..
sebab tu kot lama gila tunggu dalam wad bersalin tadi tu kan.. hehe

pastu suami azan dan iqamat kan Fatimah..
sebelum kena halau dengan mak gard wad tu, suami cakap
"terima kasih, bagi abang anak"
Syahdu lagi.. huhuhu


Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya untuk melahirkan Fatimah..



waktu fresh lagi nie
baru keluaq dari perut ibu..
teringat nya..





xoxo




love!





Sunday

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...