Friday

Dah 4 minggu

assalamualaikum


hari nie jumaat terakhir 2011..

hari ni jugak Jumaat ke-4 saya dah menjadi seorang isteri...
alhamdulillah bahagia nya rasa.. walaupun masih terkial-kial nak buat kerja rumah semua..hee..ok la tu kan.. sedikit sebanyak saya boleh tau kemampuan diri.. heee.. masih dalam process belajar menjadi seorang isteri di rumah kan.. heeee

alhamdulillah... dipermudahkan oleh-Nya untuk saya di tahun 2011 nie..
dugaan, cabaran, jatuh bangun, susah senang, macam2 la lagi dalam 2011 nie..
alhamdulillah sedikit sebanyak dah mengajar diri saya nie untuk memaafkan orang lain, menerima kelemahan diri sendiri dan mengubah saya untuk jadi yang lebih baik.

Insyaallah 2012 akan lebih bermakna lagi kan.. mana tau ada rezeki dapat Lilis Junior ka.. hikhikhik ~
if lambat lagi, mungkin sebab Allah telah tentukan mungkin nak bagi 2 sekali Lilis Junior ka.. mana tau kan -.-"



saat khutbah yang ceria

sorry ye kualiti kurang la gmbar nie sebab amek dari Facebook SIL je...
dari OP lum ada lagi..



ok la..
see ya!






xoxo

Wednesday

Kesihatan

assalamualaikum..


seminggu dah tinggai blog nie.. huhu
sorri la ye.. kat umah saya lum ada internet lagi.. berblogging pun mengharapkan belas ihsan bos, buat baik ngan bos baru dapat guna internet.. seperti sebelum nie la, kuli mana ada internet.. hehee..

alhamdulillah..
sekarang dah stay di rumah sendiri dah..hee.. masih dalam menyesuaian.. ya la kan..kena kemas rumah sendiri, masak sendiri, basuh punggan sendiri.. heee.. bak kata my senior, kalo tinggai pintu depan macam tu, time balik nanti macam tu jugak la.. mana ada orang nak tolong buatkan.. heee.. tula, sebelum nie stay bawah ketiak wangi mak abah kan.. heee..

sekarang jugak kekadang ulang-alik dari Yan ke tempat keja.. kekadang stay di Yan kekadang stay di Kuala Nerang.. tengok keadaan sebab dah ada 2 keluarga kan.. hee.. if weedays ada game LIVERPOOL, kena balik Yan la, baru ada TV astro beyond bagai tu.. rumah saya lum ada astro, TV pun lum ada ya! hukhuk...ada sesapa mau kasi hadiah TV sebijik? sangat2 memerlukan.. hahaa..

arinie xberapa sihat... dah seminggu rasanya.. mulanya sakit mata menyerang kembali..pastu en.suami selsema.. ni berjangkit dari beliau la nie.. saya selsema pulak.. sungguh xselesa..huhuhu..

ok la..saya penah janji nak update tentang hantaran DIY saya kan.. sorri ye.. gambar lum ada.. nanti saya update ye.. heee..


sebelum berpisah nie, saya upload satu gmbar time nikah aritu yek.. ini pun cilok dari FB photographer saya.. heee.. beliau masih dalam process mengedit kot.. heee..




see ya~






xoxo




Tuesday

Rimas

assalamualaikum...


ehem ehem..
lama sungguh tinggai blog nie.. jangan merajuk sudah blog nie ye.. heee
seminggu lepas busy bertambah lagi dengan xde internet nak berblogging bagai nie.. FB pun tinggai gitu jugak =.="
plan nak upload gambar bertandang tapi gambar xdak lagi..
lagipun nak story jugak bab bertandang nie..

kalo time nikah dan bersanding aritu, saya amek along a.k.a Fyna the glamorous tu make up kan, kali ni nya majlis saya dah pening nak amek sapa..saya mula2 nak amek along jugak tapi cian lak kat dia sebab aritu dah 2 kali mai jauh kan.. so pergi la ke kedai kak tu.. beliau kata boleh make up kan..amek extra RM10 sebab saya nak beliau mai umah kan..so ok la..

tapi sedih ~ makeup xcantik sungguh... nampak tua, nampak hodoh la.. mula2 tu beliau letak eyeshadow kaler koko cerah so xnampak macam pakai eyeshadow langsung, pastu saya request la letak la hitam sikit ka bagi nampak gelap sikit kan.. lagipun pakai biru, xkan nak eyeshadow biru lak.. last2 beliau boh kaler merah pastu main letak atas kelopak gitu ja.. hodoh nya la...pastu saya request lipstik kaler pink or natural ja macam kenduri aritu.. tapi beliau letak merah biji qhemia tu.. merah sungguh.. pastu letak gloss kaler meroon kot.. ah! hodoh nya.. tapi cover lagi la depan beliau.. sebab beliau baik, sambil dok makeup tu bagi petua nak pakai foundation macam na, petua itu petua ini.. ok la bab tu.. tapi bab make up memang xsuka la..

dah abeh makeup beliau soh pakai tudung siap2 sebab kol 10.30 dah nak gerak ke Kuala Nerang kan.. so dah kol 9.30, jadi saya pun pakai tudung siap sekali viel dan crown... Oh! sungguh xselesa tudung kali nie sebab viel yang beli tu berat.. bila berat, dia tarik tudung kebelakang sekali dengan anak tudung, so nampak la rambut depan.. pastu dah siap semua, kakak tu nak balik dah.. beliau tanya ok x make up.. so nak sedapkan hati beliau, cakap ok la.. xmau la satg beliau kecik hati lak.. orang dah seronok mai makeup pengantin kan.. heee..

elok ja beliau balik, saya g dapur, time tu ada suami ngn kawan beliau..saya terus buang make up tu semua..viel dengan crown cabut letak tepi dulu sebab rimas...pastu cari makeup lain, touch up lain..
mak kata aritu lagi lawa sungguh.. ni macam orang tua.. abah pun kata kalo make up sendiri tah lagi cantik.. huhuhu.. saya cuma x yakin ja dengan hasil tangan sendiri.. huhuhu.. menyesal! huhuhu

so, amek make up yang dapat waktu hantaran aritu, touch up sendiri.. huhuhu..

nak di jadikan cerita, time tu tengah sakit mata so semua benda rimas... sampai rumah suami kol 1.00..kol 3 macam tu saya dah cabut viel, crown dan baju lace tu.. cuma pakai jubah dengan tudung, pin kat tepi ja.. puas hati...

Alhamdulillah sebab segala nya ok cuma make up dan tudung dan viel ja xselesa dan xpuas hati... huhu.. kalau tau nak jadi macam tu baik saya buat sendiri viel macam time kenduri dan nikah aritu.. pastu make up sendiri.. ermmm..


apa pun majlis dah selesai... heeee



some gambar ni amek dari blog ayu..heehee










xoxo




Monday

Bertandang

Majlis Bertandang..


Friday

Rindu




Rindu nya dekat En. Suami
>.<





sorry jikalau kalian muak ye~





xoxo




love

Sakit Mata Menyerang

assalamualaikum...


dah genap seminggu ye saya kawin..Alhamdulillah..
bahagia nya rasa seminggu nie..walaupun berjauhan dengan en.suami since semalam, i still love u ya! eueww.. gedikss nya bunyi... hehehe..
harini dah masuk office..banyak sungguh keja nie..
ini pun guna internet Mr.A almaklum la, kuli mana ada internet.. so berbaik2 dengan bos baru boleh pinjam internet nak update blog.. hehe..

hari ahad ni majlis bertandang sebelah en.suami tapi mata still merah2 dan ada selaput ka apa tah dalam sekitar mata nie... uh uh uh.. risau nie..
xkan kena pakai reben p kenduri kot.. malu den.. huhuhu

ubat dah titis dah, ubat telan pun dah selamat dah dalam perut..
but still merah2 lagi.. pedih2 yang xtahan tu.. huhuhu..
bila mata pedih2 nie, sakit kepala pun join sekali.. huhu..

Insyaallah moga2 bertambah ok mata nie..
nak pakai contact lense nanti time kenduri..huhu.. (masih teringin walaupun mata dah sakit =.=)

huhu..
ok nanti saya update gambar2 kenduri bertandang dan juga hantaran2 DIY saya ye..

mata masih sakit tapi tetap dengan contact lense huhuhu =.=



xoxo




love!

Thursday

Dating Pertama sebagai suami isteri

assalamualaikum...

arini saya MC lagi..ditambah lagi dengan en.suami dah start cuti..sebab ahad ni kenduri bertandang sebelah rumah en.suami lak.. xsabarnya nak pakai baju pengantin lagi.. =.=
hari nie jugak banyak agenda.. pagi p pejabat agama nak setel bab kad kawin pastu ke guar nak g survey barang2 untuk duit mas kawin..pastu sampai umah letih, terus tertido..hahaha

so, sempat la jugak saya dengan en.suami meluangkan masa lapang sekejap sebelum ke Uitm Merbok untuk amek my SIL...saya pujuk la en.suami dating kat tepi pantai Murni sambil makan rojak ka laksa ka..hehe..
bila lagi kan nak berdating macam ni kan..kalo sebelum nie selalu berdating sana sini kan..ni dah halal kan..pegang tangan tepi pantai pun dah x segan dengan orang lain kan.. haha..gedikss x bunyi nya.. hahahaa..

saja ja nak gedik nak tunjuk gambar hari pertama p keja sebagai sepasang suami isteri hari Selasa lepas.. first time nie.. excited macamna xtau nak gambar kan.. lagipun dah keja tempat yang satu jalan orang kata..sebab tu la p sekali kan..jimat.. hehe.. punya excited sampai hari selasa tu jugak sakit mata..merah2..tu yang MC dua hari nie.. hehehe..
wajah ceria di pagi hari nak p keja =.=

ok, sudah melalut nampaknya pengantin baru 6hari ni kan.. hehe..
berbalik kepada berdating di tepipantai, Pantai Murni, kami order la Laksa Beras, rupanya suami saya nie xmakan laksa beras..if laksa lain on ja beliau kata.. jadi rezeki saya la..slurpslurp la.. >.<
pastu kami order yong tau fu lak..macam2 kami amek..amek kau RM8.00..puas hati sampai kebuntat dah ha.. hehee..


en.suami excited nak makan yongtaufu RM8.00
si isteri excited nak makan laksa..hahaa
kedai yongtaufu..sedapp!

tengok tu, tepi pantai kan.. wah!best~
  
si isteri excited lagi nie.. hehe

Laksa Beras RM2.00 sedap!~
yongtaufu RM8.00 sedap jua!~

The memu
 
bersama air jagung..uh!best~



 dah topup isi perut sampai kebuntat kami straight to uitm Merbok... amek adik suami.. hehe..
so sementara dok menunggu nie, sempat la berposing2.. hehehe.. en suami sibuk main game d henset sendiri..si isteri dok berpeace ke kiri ke kanan.. hahaha..


comel bila suami buat muka cam gitu... hehehe

alhamdulillah ~ Ahad ni kenduri bertandang..en.suami pun dah balik kampung dah.. akan b'jumpa pada hari Ahad la pula... oh! sudah rindu..~ euwwww...







xoxo





love!

Wednesday

Bunga Tangan

assalamualaikum..

hari ni pengantin tuang x p keja.. haha.. baru masuk keja kemarin, hari dah tuang dah.. haha..
bukan malas ye.. tapi sakit mata.. huhuhu
since kemarin mata dah merah2..pedih2..dah mengeluarkan taik2 mata yang sangat banyak..
sambil mengadap PC kt office nak buat report closing month, mata dok berair ja.. terus sakit kepala..
SMS en.suami bagitau nak g klinik pas keja..alih2 klinik yang p doc xdak dan dah tutup..
terus en.suami g beli eye more.. ikhtiar nak bagi ok sikit mata kan..
so hari nie merah dah kurang cuma taik mata makin banyak..pedih dan gatal2..
p klinik ngan abah td..dapat 2 hari MC...yahooo! sebab tu la x p keja arini..boleh update apa yang patut kan.. hehe

Oh! sudah melalut dari topic asalkan..
sebenarnya nak kongsi sikit idea2 yang saya dapat dari blogger lain tentang bunga tangan nie..
before this ada dah story kan tentang nie rasanya..hehe..
kita ulang tayang la.. haha..

saya memang minat DIY nie..
for my wedding saya DIY sendiri bunga tangan, viel for nikah dan kenduri, hantaran for en.suami saya...
untuk bunga tangan nie sebelum ni nak guna crepe paper..tapi blajar buat, xjadi2..kecewa..
one day tu blogwalking sana sini, terjumpa satu blog nie..
beliau ajar macam na nak DIY bunga tangan guna kain..
so saya cuba la.. kebetulan saya memang minat menjahit2 nie..memang minat walaupun xpandai..potong kain pun senget benget ja.. hehe..

Alhamdulillah,

hasil DIY nie dah menyerikan lagi majlis perkahwinan saya tempoh hari..
tetamu yang mai kenduri pun puji...selain dari make up yang terbaik dari Along or Fyna the fames nie, dress bertali pinggang hasil tangan jiran saya nie, pelamin last minit bersama jiran, kerusi pelamin hasil tangan dari abah tercinta.. bunga tangan nie menaikkan lagi seri pengantin diorang kata =.=
saya hepi sangat sebenarnya sebab perkahwinan sederhana saya nie di serikan oleh ramai pihak yang banyak membantu menyerikan lagi majlis nie.. hehe..




see, bunga tangan ni menaikkan lagi seri..
Alhamdulillah..simple when im wearing the white + cream dress..
senang nak campur dengan kaler2 lain..
lagipun tema majlis ada warna warni... sebab tu kot nampak lebih modern kot..
entah la..diorang la kata..



nota kaki : kalo nak buat bisness dengan bunga tangan nie ok x..kot2 la ada sesiapa nak tempah ka..hehe..








xoxo


love

Sunday

Make up make over

assalamualaikum..

alhamdulillah..
masih mood pengantin lagi nie..hehe
sorry la ek kalo ada yang termuntah wek wek nanti dengan lambakan gambar2 pengantin berphotogedikss.. hehe..

sebenarnya dulu waktu study di uitm di hati ku waktu diploma selalu gak make up2 ke kelas, keluaq outing ngan kawan2..since buat degree dah stop make up nie.. pastu dah keja sekarang pun xmake up pun.. g keja cuma sapu bedak baby idris punya ja.. hahaha =.=

mula2 waktu plan nak menikah nie, ada plan nak amek make up kat mak andam yang make up kat kak aten aritu..sebab beliau make up pun simple ja..cuma kurang bekenan dengan foundation dia tu ja.. mcam bertompok2..besa la make up mak andam kan..faham2 ja la..

dah berfikir sewaras-warasnya..saya pun decide nak amek my bestfriend since sekolah teknik dulu, Fyna untuk tolong make up.. so message di FB bagitau kan..sebab dah tengok hasil calitan beliau dalam blog nya.. terpikat..lagipun beliau blogger terkenal juga tau.. selalu buat review product2, selalu buat tutorial make up.. macam2 la.. so when she agreed, wah! hepi den.. haha...

bagitau Fyna or saya panggil along, nak simple2 ja, bulu mata palsu pun xmau..untuk solemnization nak simple n sweet ja..pastu untuk reception nak "up" sikit dari nikah but still simple.. saya pecaya kan hasil tangan along mesti bombastic nya...

Alhamdulillah, beliau make up saya seperti yang saya idamkan... simple but modern... macam anak patung dah haa muka nie.. maklum lah jarang make up2 nie..saya xmau pakai bulu mata palsu nie, tapi bila terpikir balik, sekali seumur hidup nie..pakai ja la..so last minit, pakai jugak.. dah macam mata kucing + dah jadi orang arab dah.. hehee..

mungkin disebabkan saya nie jarang bermakeup kot, jadi jiran2 tetangan, sedara mara, kawan2 suprise with my look.. alhamdulillah..semua ini dari Allah kan..

 Before

After ~ Solemnization


My MUA ~ Along 

Reception


alhamdulillah..saya puas hati dengan make over yang along buat...



xoxo




love.

Mood Pengantin

assalamualaikum..


hari nie masih mood pengantin yee..
sempat nie nak update..lagipun en.suami dah balik kg..esok beliau keja.. hehe..

alhamdulillah..
bahagia..

walaupun masih dalam process menyesuaikan diri tapi so far alhamdulillah..kekadang tu kekok juga..tapi masih menyesuaikan diri.. heee.. kekadang tu terlupa yang dah nikah..dok pakai tudung depan en.suami..haha..
en.suami sengih ja..saya tanya pasai apa..beliau kata, "awat pakai tudung?tgk jari, merah kan?lupa dah menikah ka?".. pastu baru teringat yg "eh!dah menikah rupanya" hahaha..sengih kami berdua =.=

tadi nak p makan kenduri..hampir2 terlupa mintak izin..tetiba teringat sebab cari cincin nak pakai, baru teringat kena minta izin dulu..baru kol minta izin.. saya terlupa dah menikah lagi..hehe

sejak kenduri kemarin, selalu terlupa yang saya ni pengantin sebenarnya..
terlupa yang semua mata dok memandang.. hehe..
kecian pengapit saya ke sana ke sini ikut..saya terlupa saya pengantin..kena control ayu sikit..tapi saya macam nie la..hehehe..

tapi since petang kemarin sampai ke subuh pagi tadi, saya berjemaah dengan en.suami...itu yang paling bahagia..sebab dah ada imam nak mengimamkan solat saya...



xoxo

Saturday

Wedding Day

assalamualaikum..

alhamdulillah...
segalanya berjalan dengan lancar...
biasa la mesti la ada jugak kan sana sini yang kurang..
kita manusia kan..hanya merancang..
tapi alhamdulillah...
cuaca sangat baik..xhujan xpanas...
makanan sedap2..
tetamu datang dan pulang dengan senyuman...
makeup saya pun cantik..
persalinan saya juga cantik...
pelamin saya juga cantik..
keluarga semua ada...
cuma ralat sebab xsempat nak bergambar dengan kawan2 sebab terlalu busy ke sana ke sini..
nak bersembang lama2 pun sempat...hehe

Syukur sangat2 sebab segalanya baik-baik saja..

harini juga dimulakan dengan solat jemaah dengan en suami solat asar...
bahagia nya Allah saja yang tahu..
saya sudah punya sorang imam muda untuk mengimam kan saya solat sekarang...
alhamdulillah..



**ini kebahagiaan yang saya cari**

Friday

Today is the Day

uhuk uhuk!
bz dengan persiapan segala bagai..

alhamdulillah..
segala persiapan selesai...

mengambil masa seminit dua nak blogging sebelum terus membusykan diri dengan segala macam perkara..

ehem ehem!
today is the day!!!

insyaallah..
semoga segala nya selamat..






xoxo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...