Saturday

Berdikari

Assalammualaikum

Aku rasa da tiba masa aku berdikari sendiri time pantang2 ni..
Aku rasa aku dah kuat dah nak buat semua benda..
Inshaa allah..selagi tak cuba aku takkan tau aku boleh buat ka dak kan..
Dengan izin Allah aku tau aku mampu berdikari sendiri..
Asalkan orang lain selesa dan tak menyusahkan diri orang lain..

Thursday

Rumah :: Grill

Assalamualaikum..

Lepas dah dapat kunci umah..
Kami laki bini dah start survey2 grill utk satu umah..
Yelah..umah ni banyak pintu, tingkap dan cermin2.. jadi dah boleh agak kos pemasangan grill mesti quite high kan..

Antara pekara pekara yg kami rasa penting utk pemasangan grill ni :-

1) Design

Kami mula2 plan nak design S tu..kalo boleh utk semua pintu tingkap dan cermin.. tp mengenangkan umah ni bnyk sungguh tingkap2 dan cermin2 jadinya kami tukar plan..
Kami nak gril style lurus2 ja..
Senanh dan menjimatkan..
Supplier cakap, harga mengikut design.. lagi complicated sesuatu design lagi mahal harga dia..
Jadi kami kan budget sikit jadi pilih design lurus2 saja..

2) Material

Aku tak tau sangat material2 ni..bukan bidang aku..jadi aku xamek tahu..haha
Yg aku tau aku nak grill mcm zaman la ni la..yg putih2 lurus tu..hahaha..
Tapi supplier ada bgtau jenis2 material..
Yg iron tu mahal sikit tapi xlawa..haha..

Jadinya untuk design dan material yg kami nak tu kami da dapat 2 harga dr supplier yg sudi quote.. 

1) supplier cina yg mai ronda2 kawasan umah time suami ada di umah.. dia quote rm3085 keseluruhan.

2) supplier satu lg ni kwn sekolah aku dulu..dia pm aku dlm fb..ari rabu lepas dia ada g umah ngn suami p ukuq2 bagai.. jadi dia quote rm3800..huhu

Hampa nampak dak perbezaan harga dia?

Abah aku kata supplier melayu dpt barang harga mahai..sebab tu dia bg harga mahai..sedangkan supplier cina ni confirm dapat barang harga murah dr supplier melayu..sebab tu dia quote harga jauh beza gila..

Sedihkan?

Macamna la bisness orang melayu kita nak maju kan.. sedih nya..

Tp nak aku amek ngn supplier kawan aku tu xpadan sgt..mahai sgt pulak..kalo beza seratus dua boleh consider jgk..ni beza lebih dr rm600..hukhukhuk..

Jadi kebetulan..kawan suami aku dia ada bg contact kawan dia..so kami nak try minta quote tgk berapa pulak harga dia..

Itu ja kot yang aku dapat cerita..

Tuesday

Maryam :: Pump

Assalamualaikum..

Aku skrg dok survey2..dok pikiaq2.. nak cari pump baru.. berbaloi dak kalo aku beli pump baru..

La ni aku ada Rumble Tuff tu tp dah rosak.. dengan pump xkeluaq susu sebelah.. dengaq motor dia bising mcm mesin rumput.. jadinya skrg breast aku bengkak..lgpun aku nk buat stok ni..

Alhamdulillah suami aku support aku nk fully breastfeed kali ni..dia bnyk dok gugel la tu..ritu time Fatimah dia bnyk diam ja bila org xberapa support aku nk BF.. tp lani dia sndiri yg cakap kna fully BF smpai Maryam umo 6bulan..

Jadinya aku pun plan nk cri pump lain la..
Kalo boleh nk cari pump double pumping punya mcm rumble tuff tu.. senang..
Dan aku nak yang rechargeable battery punya.. antara pump yg ada built in battery ni skrg Spectra M1 dan Rumble Tuff Mighty Tyke..ni yg aku tau la..
Hampa jgn rekemen Medela Freestyle lak..memang aku xmampu yg tu..hahaha

Mcm Spectra M1 tu officemate aku ada pakai..aku tgk praktikal gila dia guna.. dalam keta pun dia penah pump..xdengaq bunyi pun time dia pump..pastu Ruble Tuff yg baru RT Mighty Tyke la baru nya produk dari RT.. kecik gila moto dia.. senyap gila bunyi dia..

Aku dpt review dr Pumponthego la.. tempat len aku xsurvey lagi..Spectra M1 tu RM499 + free gift.. RT Mighty Tyke lak RM479 + free gift kalo tak silap..

Jadinya aku confuse nak beli yg mana..huhu.. dua2 lebih kurang ja harga dia.. pastu Spectra M1 tu aku sendiri da tgk dia nya outcome..memang terbaik officemate aku guna.. RT mighty tyke lak aku xpenah tgk org guna lagi..

Pastu aku belah bagi nk beli ka tak sebab nak pakai duit bnyk ni nak masuk umah baru..takkan aku nk minta kat suami aku..cian dia..hehe.. jadinya aku back up plan nk bli Medela Harmony ja..kt pumponthego rm180 kalo tak silap..

Jadi sekarang aku jadi seorang ibu yang dalam dilemma..
Aku memang niat nk BF Maryam 2thn..huhu

Tolong aku kawan2..apa pendapat hampa? Huhu

Monday

Maryam :: Sembelit

Assalamualaikum..

Hari ke 6 dah hari ni..
Maryam ada kuning sikit 12.2 bacaan dia..
Dah 3 hari berturut turut gi klinik Sg.Limau check.. esok pun kena pi lagi..
Hopefully ok la kuning dia..
Fatimah ritu kuning xda.. maybe sebab time pregnant dok minum ayaq nyoq selalu..

Hari ni nak cerita bab sembelit..
Waktu Fatimah ritu, aku sembelit teruk.. nak membuang memang takut gila..dengan jahitan terbukak, lagi lah aku takut nak membuang..
Tapi Alhamdulillah.. kali nie aku berjaya membuang dengan jayanya..
Mula mula tu risau jugak la.. tapi aku cuba jugak..alhamdulillah lepas jugak najis itu..hahaha..

Apa yang aku praktikkan dan aku kongsi kot kot la nanti ada org nak cuba cara aku nie.. hehe..

First sekali..time sebelum bersalin..sila kosongkan perut dengan sisa najis dulu..haha..maksudnya kena rajin p membuang la..
Aku ritu..lepas masuk ubat induce..dalam keadaan sakit yang amat sangat tu aku pi jugak toilet membuang.. keluaq jugak sisa2 yang sepatutnya..dan aku minum ayaq masak dengan banyaknya..

Lepas bersalin pulak.. aku amalkan minum ayaq masak dengan banyaknya..
Aku tau mesti ada yang dalam tempoh berpantang ni tak leh minum ayaq masak banyak kan? Macam kena catu kan? Biasa la kadang2 orang yang lebih berpengalaman a.k.a mak mak kita la..depa tak berapa bagi kan..
Tapi aku minum jugak sebab nurse slalu pesan setiap kali depa mai check soh minum ayaq banyak..

Lagi satu.. aku amalkan minum kopi..
Teh ngan milo memang aku boikot terus..
Dulu time Fatimah, awal2 pantang minum milo..so bila aku sembelit..terus mak abah aku bagi kopi ja..so kali ni aku memang minum kopi ja..

Pastu kena banyak makan sayoq.. dalam tempoh berpantang ni.. mak abah aku memang masak bagi aku makanan berpantang yang lengkap.. ada ikan ada sayoq ada lada ada halia.. kira lengkap lah..

Pastu mak abah aku akan bagi aku bertungku pagi dan petang setiap hari..
Kami guna batu sungai zaman mak aku lagi..mak abah aku akan balut dengan daun kapai terbang..jangan tanya aku daun tu macam na.. aku tak tau..hahaa..

Tu ja kot petua aku.. aku tak start makan jamu apa lagi.. walaupun aku dah belicset bersalin DHerbs tu.. ada pati ada kapsul..aku tak makan lagi sebab aku ada baca dalam gugel yang antara punca2 sembelit sebab amek jamu..hehe..

Ok la tu ja kot.. bye..

Sunday

Maryam :: Macam main main ja

Assalamualaikum...

Hari ni dah hari ke 5..
Aku still sakit2 perut2 lg..darah ketoi2 tu tak keluaq lagi kot...
Dah start bertungku dari hari kedua balik dari hospital lagi..
Mandian herba memang tradisional punya mak abah aku buat..mandi daun2 tiap2 hari.. buat cuci muka cuci luka semua la..
Jahitan masih sakit2 lagi sebab banyak kena jahit..
So aku tak berapa aktif lagi la..hehe

Ok ok..
Yang aku nak cerita bab main main ni sebab aku kalau ingat balik..rasa tak pecaya dah beranak..

Mana tak nya.. aku p hospital pun sebab misi soh buat CTG ja..
Dok tak dok dah kena sumbat ubat induce..dan dlm masa xsampai 6 jam..aku dah selamat beranak..

Memang dalam keadaan 70% baru bersedia.. kelengkapan pun tak cukup lagi..Maryam dah tak sabaq nak jumpa Ibu Abah Kakak dia.. hehee..

Itu ja aku nak cerita sebenarnya..

Aku nak aktif blogging balik ni..sebab tu nak update setiap hari..hehe..

Saturday

Maryam :: Hari Pertama

Assalammualaikum...

Aku nk kongsi perjalanan aku bersalin kan Maryam ni... bukan untuk riak apa tau.. just utk simpanan aku.. nanti2 bila aku godek2 balik entry dan baca macam best ja perasaan..hehe..

Macam aku bgtau last entry..Maryam nya process aku kena induce kan.. macamna leh induce semua ni..mai nak cerita sikit.. hehe..

16.12.2014
Aku keja macam biasa sebab EDD 30hb kan..lambat lagi.. cuma aritu aku tak berapa sihat.. aku selsema malam sebelum tu..dan Fatimah kerap bangun kol 4 pagi tiap2 hari nak tengok UpinIpin..dan tak bagi aku tidoq..dia soh tengok dengan dia..

Jadi ari selasa tu aku mmg p keja dalam keadaan yang letih sangat2..pagi tu aku sempat lagi p breakfast dengan Syira..dan aku dan lagi muntah depan kedai roti canai tu..hahaha..

Tengahari tu aku bantai tidoq dalam surau..sebab tak larat sangat2.. jadinya pergerakkan baby aku tak rasa aritu..
Selalunya aku memang monitor dia bergerak2..sampai senget perut2 aku..terutama time tengahari ke petang.. tapi ari Selasa tu tak langsung.. maybe sebab aku letih dan banyak tidoq..

Jadi aku buat keputusan..esok baru nak bgtau misi sebab aku ada weekly checkup 17hb di Klinik Batu 3..

Malam tu bila time rest atas katil..baby nya pergerakkan cukup 10kali tp sampai kol 12tghmalam la..aku still nak p esok tu jugak..hehe..suami hanya menurut perintah..hehe..

17.12.2014

Seperti biasa aku bangun awal..iron baju lawa2 nak p keja.. cuma nak singgah klinik Batu 3 ja untuk check up.. aku slalu g klinik awal..jadi org pertama so toilet masih dalam keadaan kering..selesa sikit nanti..hehe..
Pagi tu Fatimah agak behave sikit..slalu bangun akan qeyau2 memberontak tak tentu pasai..tapi pagi ni dia ok ja..

Lepas hantaq Fatimah kat umah mak dia..kami ke Klinik.. suami just drop aku ja..dia p keja terus..dah selesai baru kol dia kata.. jadi aku ok la..

Wassapp bos dlu bgtau ada checkup..

Tunggu turn agak lama jugak..dari kol 7.50 sampai..dekat kol 9 baru misi panggil.. sedangkan turn aku no 1 ye..huhuhu..

Macam biasa check berat..BP..HB masih low 9.9.. pastu check jantung baby..pastu misi check tinggi perut..sepatutnya 38w3d, paling koman tinggi perut kena 36cm..xleh kurang 2cm misi kata..takut air ketuban xcukup.. tinggi perut aku 34cm..baiklah..4cm kurang..terus pen merah..misi nak refer doktor di Klinik Bedong..jadi alang2 aku bgtau la kelmarin baby kurang gerak.. terus aku kena dengar syarahan.. hahaha..

Dah noted dengan doktor..kena g jumpa dia d Klinik Bedong..
Kol suami.. wassapp bos lagi bgtau kena g Bedong lak..

Di bedong boleh tahan lama jugak menunggu nya.. turn aku 230.. turn time tu 215.. ada dlm 14 org ibu mengandung tengah tunggu turn.. tak termasuk kes2 baby juandis lagi..depa memang xtunggu turn..
Tapi dalam no 219 macam tu.. misi panggil nama aku..potong q rupanya sebab aku ada kes kan..hahaha..
Doktor Najwa buat scan..ayaq ketuban ok..cukup..tapi dia buat surat refer Hosp Sungai Petani sebab baby kurang gerak..dia takut baby lemas atau apa apa kan..

Jadi kami terus ke Hosp Sungai Petani..

Wassapp bos lagi bgtau kena ke Hosp.. hahaa

17.12.2014 : 11 am

Sampai hosp terus ke labour room buat CTG.. lepas CTG, doktor buat VE.. gila kasaq doktor perempuan ni.. tak padan dengan jubah tudung labuh bagai.. sakit yang amat sampai berdarah darah.. dengan muka tak senyum..stress aku.. hahaa..

Dia cakap dah bukak 1cm.. terkezut aku.. dah 1 cm? Biaq betol.. aku xrasa sakit apa pun.. hehe..suami aku pun terkejut sbb macam rushing ja kan..hahaha

Tapi dia cakap kena masuk ubat sebab baby dah tak berapa aktif.. so terus kena admit wad..masuk ubat..
Process tu ini dalam kol 1 aku masuk wad..
Dalam kol 1.10 doktor mai masukkan ubat induce tu..doktor India perempuan..dia buat VE langsung tak sakit.. steady ja aku..haha..

Lepas dah masuk ubat aku wassapp adik beradik aku bgtau..aku tnya kakak aku dlu sebab dia ada pengalaman kena induce..

Yang aku jakunnya elok masukkan ubat terus start sakit.. aku macam tak percaya..haha..

Aku wassapp bos dan kwn2 yg lain jgk bgtau kena induce..

Dalam kol 4 mcm tu. Aku dah sakit tak tertanggung dah..terketaq ketaq aku atas katil..sempat g toilet membuang dlu.. kat katil aku tu ada 4 org kena induce..tapi depa pagi tadi kol 9 masukkan ubatbyg pertama still xbukak2 jgk..

jadi ada misi India tu mai nak check..dia buat VE ok la xsakit.. dah 4cm dia kata.. so depa kena booking labour room..kebetulan penuh..jadi aku duduk atas wheel chair.. elok smpai kat kaunter dalam wad ni..staff nurse baju biru tu kata awat nampak aku pelik sangat..sampai terketaq2..jadi dia soh naik katil balik. Dia nak buat VE skali lagi..pastu terus dia jerit.. "dah 7cm la..7cm!!..cepat!terberanak budak ni nanti"..
So depa tolak aku atas katil tu jgk turun ke bawah..

17.12.2014 : 4.40pm
Sampai labour room..nak masuk bilik bersalin tu kena berjalan sebab pintu rosak..so aku gagah berjalan sbb nak bagi senang bersalin..

Staff nurse situ buat VE lagi..pastu dia cakap baru 5cm.. dah bergaduh gaduh depa marah misi kat wad..aku diam je la..mana aku tau sapa betol sapa salah.. yang aku tau aku nak beranak cepat..hahaha...

Pastu doktor mai..pecahkan ayaq ketuban dan dia godek godek bagi cepat sikit bukak..dia bagi gas sedut jugak..sebab aku minta...haha..tapi effect tarak langsung..sakit yang amat dasyat jugak..pastu ada doktor perempuan dok tulis2 apa tah..aku bgtau dia..
"Doktor, nak teran dah ni"
Terus dia panggil misi.. nama misi tu Fatimah ye kawan2..kebetulan..haha.. baik misi tu..hahaa

Dok sat suami aku pun masuk..semangat sikit aku nak bersalin..dia kan lemah semangat sikit dengan darah darah ni..

Aku pun mula la edisi meneran neran ni..
Sampai aku kena marah duduk tak diam..tersenget2 bontot.. pastu aku tak pegang kaki..pastu aku tak teran di bawah tapi teran di mulut..hahahaa..macam2..

Sampai tersekat dahi anak..pastu teran lagi..tersekat kat hidung..pastu sempat lagi aku berhenti dok sat sat..misi marah mana boleh sat2..hidung anak tersangkut..laki aku pun bagi semangat kata sikit lagi anak nak keluaq dah..

17.12.2014 : 5.21pm
So aku amek nafas..teran sungguh2..coihhh keluaq dengan jayanya Maryam.. tapi time tu tak tahu gender lagi.  Aku tnya suami aku lelaki ka perempuan..suami aku kata biaq p..asalkan selamat..hehehe..

Pastu terus letak baby atas badan aku dengan darah2..basah2..bonding time..skin to skin.. first kami terpandang..lembatnya rambut dia..hehe..

Time tu misi bersihkan badan aku..bagi suami aku azankan dlu time darah2 tu jgk..xcuci lagi..pastu misi mintak suami aku keluaq sbb dia nak mulakan process menjait..

Process jait ni boleh tahan jugak..lagipun Maryam dok kat badan lagi..lagipun misi baik..macam2 dia borak dengan aku..so rasa cepat jugak la dia jait..ada sekali dua ja sakit bila dia tarik benang bagi ketat..hehe..

Pastu dalam kol 7.30 dah keluar labour room.. famili aku takdak.. semua g solat. Suami aku jgk..so aku nek ke wad terus.. hehe

Dah la..panjang dah aku taip ni.. haha..

Friday

Bersalin dah...

Alhamdulillah..

17.12.2014 selamat bersalin kali kedua..
Anak dara juga.. alhamdulillah seronok walaupun sakitnya ya amat... sbb induce..

Apa pun Alhamdulillah rezeki Allah bg perjalanan bersalin kali ke 2 ni mudah dari yg pertama..walaupun sakitnya lg hebat dr yang pertama..hehehe..

Masa induce dgn masa bersalin sekejap ja.. rezeki kan.. dan semua jadi pantas sekali..hahaha..
Bila ingat balik mcm main2..hehe.. ok ok nanti aku cerita..haha

Alhamdulillah mmgu ni semua Allah bg rasa bahagia.. tadi 19hb suami da g amek kunci rumah.. benda yg aku idamkan mcm2 kalo dpt kunci..tp baby nak keluaq awai kan..hehehe..

Hehe.. kalo ritu Fatimah..
Kali ni Maryam..

Tuesday

Nak Dapat Dah

Alhamdulillah...

Pagi pagi tadi dapat sms..
Dr pemaju... heeheehehe..

Senyum lebaq aku..
Dan dan mintak baby dalam perut ni jangan keluaq lagi.. hahaha..

Inshaa allah.. ada rezeki sempat la aku duduk umah sendiri..

Thursday

Kenduri sambut menantu



Assalamualaikum

haa rini nak kongsi gambaq sambut menantu kat kampung suami aku..
majlis ni ari Sabtu lepas..
aku malam sabtu baru sampai.. buat keja sikit sikit ja..
tu pun dah letih sangat2 dah..hahaha







pecayalah..
ni ja gambaq yang ada aku..
busy..tak sempat nak selfie ka apa..
hahaa..

yang penting aku tak suka baju aku pakai..
tak lawa


Friday

Cuti panjang lagi...

assalamualaikum


esok Sabtu kenduri adik ipaq aku kat Pedu..
dan sekarang ni aku kat office lagi..ahaha
tak cuti..........

tapi at least aku tak la letih sangat kan..
satgi buatnya sakit macam balik dari tg.rambutan ritu tak ke naya aku..
dah la aku sorang2 tanggung sakit..
orang len boleh kata "cian nya...."

tapi aku cuti Isnin Selasa nie..
hahaha..
suami aku cuti Isnin jugak..
jadi selasa tu aku sempat la nak kemas rumah ka apa..hehe..

sebenarnya aku tak da benda nak update lagi nie..hehe

Thursday

Biras Baru

assalamualaikum..


weekend lepas kami ke Tg.Rambutan..
majlis akad nikah adik suami aku..
kiranya aku dapat biras baru la..hehe..

kami bertolak ari khamis petang..
sebab nikah ari jumaat..
petang khamis tu sebelum ke sana, sempat la jugak singgah kat umah wanie..
die pun nikah ari jumaat dan kenduri sabtu..
sama lak dengan adik ipaq aku..
jadi memang tak dapat attend la semua majlis dia..

sedih memang sedih kau..
aku dah anggap dia macam adik sendiri dah..
dah la kepala sama.. kira masuk la dengan aku walaupun dia muda banyak dari aku nie..
heehehe..
aku boleh bagi bahulu ja 6 bekas kat dia..kira sponsor la..
itu ja mampu..haahaa..

kami bertolak dari pedu dah petang..
jadi singgah di sungai petani umah wanie lagi..
jadi malam baru sampai la kat sana..
sampai stay jap makan malam kat umah sepupu suami aku..
letih memang letih la..
dengan ramai orangnya..
serabut kepala aku..hahaha..

famili pengantin perempuan bagi homestay..
homestay 4 bilik 3 bilik air..
kira besar jugakla utk kitorang kan..
aku terus cup bilik utama..besaq..selesa..ada aircond..ada bilik air..
hahaha..
bukan apa.. sebab aku pikir nanti aku nak mandi mudah..malam2 nak terkucil mudah..
lagi pun senang adik ipaq kak ipaq biras nak kuaq masuk bersiap..
anak sedara nak masuk main main pun boleh sebab luas gila bilik dia..haahaha

tp yang tak enak nya..sebelum smpai homestay tu..
mak menakan suami aku la bising2 sebab biras aku tanya homestay berapa bilik..
terus mak menakan ni bising2..dia cakap duduk je mana mana..tido je ramai ramai..
acehcece... mana boleh mak menakan oiii... ada batas aurat tau kami dengan ipaq lelaki biras lelaki sama..
dia cakap anak anak dia ok je..
tu anak anak dia kan.. mana leh sama dengan kami..
ohhhohoho.. aku memang tak mau kalo kongsi2 tempat ngn lelaki lain..
aurat aku oiii..jadi aku faham maksud pertanyaan kakak biras aku nie..

ok dah..satg lagi banyak tak puas hati aku kat mak menakan tu aku tulis..
tu aku tak cerita lagi dia tengking Fatimah depan aku depan mak mertua aku..
bukan aku je kecik hati.. mak mertua aku pun kecik hati rupanya..huhuhu

ok dah..
adik ipaq aku si Naim ni nikah petang jumaat tu..lepas asar..
siap siap bagai..memang selekeh gila la aku nie.. aku biaq kan saja..haha..
aku bukan pengantin orang nak tengok..hahaha..

alhamdulillah.. sekali lafaz ja.. zasss dah selesai..
macam mudah ja aku tengok Naim ni lafaz.. tersengih sengih dia..hahaha


ni bagi rantai tangan utk acara batal air sembahyang..hehe

Biras aku ni manis ja muka dia.. tapi make up apa la tebal sangat..terus muka jadi garang..
dia dah la manis.. lawa lak tu.. huhu.. tapi apa hak aku nak tegur tegur kan.. hahahaha


ni lak pengantin basi.. tak basi lagi kot..hahaha..
gila selekeh aku.. dengan Fatimah mengantok terus buat perangai macam2..
pening kepala aku...

ingat senang ka nak tengok suami aku sengih gitu..hahaha

ok dah.. terus ke hari kenduri..
aku lompat2 cerita la ek..
gambaq dalam henset aku tak banyak..
mana sempat nak snap sana sini.. Fatimah atuq segala..hahaha..


ni waktu berarak dengan pengantin..
Fatimah dah lali lali time nie.. mengantok sesangat..
dengan panas terik Ya Rabbi...
oh tak lupa.. aku pakai dress dari Zawara.. selesa gila.. kain labuh gila..sebab aku amek yang labuh..
pastu aku preggy 5mo++ pun ok je pakai...
halfmoon aku pakai kak ipaq punya..haha
aku ada beli shawlbiru dari Zawara..
bagi adik ipaq pakai.. tu dalam gambaq nampak belakang adik ipaq aku kan..
Fatimah aku bagi pakai baju india time kenduri adik aku dulu..
baru pakai sekali.. sayang..




nampak dak bertapa labuhnya kain dress Zawara nie..
memang sakit la jugak belakang aku menyental hujung kain nie ritu time basuh..hahaha..

gaya berjalan gangster gila aku ni rupanya..

suami aku dok pangku Fatimah..
dok bebai bebai.. aku angkat pangku.. tepuk tepuk dah terlena..
sempat la suami aku balun nasi dulu sebelum tu..hehe..


haa nie geng perempuan2..
Fatimah dah terlena..jadi tak da dalam gambaq..




ni la pengantin..
dengan abang pengantin.. hahaha
pengantin jugak yang tu pun.. dalam hati aku..kihkihkihkih



dari hujung kiri..
biras aku Kak Iera, kak ipaq Kak Shikin, aku, adik ipaq Maksu Siah.. hahaha




tu ja gambaq yang aku ada..hahaha..

balik dari kenduri terus gi Cameron Highland...
banyak yang aku tak puas hati sebenarnya waktu g CH tu...
dari sebelum gi kenduri ni lagi sebenarnya..

huhuhu... tapi aku serba salah lak nak cerita...huhuhu

cuma balik dari semua ni..
kat umah mak mertua aku..
aku cakap kat mak mertua aku..
lepas nie jangan bawak dah orang lain.. kita g kita2 ja senang.. selesa..

balik dari ni jugak aku dah start sakit pinggang..ari ari..semua la..
sampai pagi sampai umah mak mertua tu..
aku nak bergerak pun tak boleh..
menangis nangis aku kat suami aku..
sebab sakit gila2.. macam nak tercabut perut aku.. kaki kaki aku..
mak mertua aku cakap sebab duduk dalam keta lama dan berjalan banyak..

memang la..dalam kereta aku mana boleh menyandar bila Fatimah tido...
aku akan letak dia barang atas kusyen.. jadi aku????
aku kena duduk sipi2 tangan letak kat pemandu depan..
memang aku tak selesa..
sampai aku ugut balik dari sini aku nak jual keta exora nie..
memandai2 susun bagi orang penuh dalam kereta nie..
tak pikir ker aku lenguh ka apa..dengan Fatimah lagi..
orang lain sedap berdengkur kat sebelah..

ermmmm... tak leh nak tulis lebih lebih..nanti jadi lagi geram..
ni aku tak cerita kat mak aku lagi nie..
nanti lagi sakan mak aku marah..hahaaha





Rumah :: Melawat Kawasan

Assalamualaikum


kemarin kami plan nak balik tido kat Yan..
pastu suami aku janji nak bawak gi tengok2 rumah..
aku punya la excited..hehehe..

Alhamdulillah...
umo panjang.. rezeki ada.. inshaa allah.. dapat la merasa duduk umah sendiri..hehe..

kawasan taman nie rasa nyaman ja..
aku tak tahu la nanti macam na..
harap harap dapat jiran baik2 macam jiran2 sekarang la..
pastu suasana dia tenang ja..

belakang umah aku sawah bendang..
suami aku plan siap nak buat pintu kat belakang,
habuan dia nak turun mengai kat bendang tu..
tahan pukat bagai dia kata..hahaha..

angin pun sepoi sepoi ja..
seronok la jugak..hehe..


kunci tak dapat lagi..
tapi berangan tu bagai nak rak aku nie..
aku tak tahu la orang lain..tapi aku ni sampai termimpi mimpi pindah masuk rumah baru nie dah..hahaha



ni la rumah kami..
alhamdulillah.. kecik ja.. cukup cukup la untuk kami..hehe


pagar tak siap cat lagi.. pastu cat dinding pun ada comot comot..

depan rumah ada pokok.. suami aku nak cabut pokok ni.. dia nak tanam pokok nyoq (kelapa)..haha

ni bahagian tepi.. sliding door...boleh buat tempat lepak tengok matahari terbenam..

ruang kat sini ada la dalam 8 9 kaki macam tu.. habuan tanam pokok suami aku kata..hehe

ni belakang.. tingkat tu tingkat untuk bilik.. ada 2 bilik kecik..pastu tepi tu dapoq..

nampak dak angin sepoi sepoi sampai rambut Fatimah cacak gitu..hehe

belakang tu jugak boleh nampak gunung jerai.. best kan pemandangan :)

hehe.. tu la ja gambaq yang boleh amek..
pintu tingkap semua kunci..tak boleh masuk..
ritu suami aku try masuk rumah sebelah sebab tingkap dia boleh bukak..
ok la kan..

ni pun aku dah rasa hepi sesangat dah..ehehe



Monday

Rumah : Layout

Assalamualaikum..


rumah kami dah hampir nak siap..
sebab sekarang pemaju dah progress jalan tar dah..
tengok keadaan rumah semua dah complete..
aku lupa lak nak minta suami aku amek gambaq..
semangat suami aku masuk rumah ikut tingkap..sebab pintu berkunci..hehe..

sebenarnya rumah kami ni tak la besaq mana pun..
tapi cukup la besaq tu utk kami nie..alhamdulillah..
rumah semi-d setingkat..4 bilik 2 bilik air..
dapoq dia secoet oiiii.. 1 1/2 depa tangan suami aku ja..
memang kecik gila..memang kena tambah belakang sikit..
aku nak dapoq tu luas sikit...esok esok nak buat kenduri ka apa senang..
tak la berlaga bontot ka bahu ka..
pastu aku nak meja makan dok kat dapoq..
aku xmau meja makan dok kat ruang mcm dalam gambaq bawah ni ha...




ruang makan tu aku nak buat ruang TV..
aku cadangnya nak letak bantal besaq2 tu ja..
senang kalo adik beradik mai umah..kalo tak mau tidoq dalam bilik..
tidoq secara pukal ja kat situ..



ni layout rumah aku..
dapat sebelah kanan.. eh eh.. bukan dapat.. pilih sebelah kanan..hehehe..
yang kaler merah tu, kami plan nak tambah bagi dapoq luas...
yang kuning tu just nak pasang awning je..
untuk buat laundry area..
macam na susun/deco dapoq dan laundry bagai nie..
nanti aku story.. sekarang ni memang mood nak deco deco ja..
harap2 tak hangat hangat taik ayam aku nie.. kihkihkih...





Thursday

Jamuan Hari Raya 2014

assalamualaikum


haa rini nak cerita pasai hari raya lagi..
kali ni jamuan hari raya di office..
macam selalu..time ramadhan dah meeting..
bersemangat semua..hahaha

kami kan cuti seminggu..
jadi masuk keja har isnin 4hb tu tak da mood keja lagi..
jadi banyak habiskan masa set up untuk jamuan ni ha..
jamuan buat 8hb..hari jumaat malam..

Lemang gotong royong buat sendiri..
makanan geng F&B masakkan..
ada kambing grill.. suami aku memang makan kambing tu ja malam tu..hehe

jadi.. tengok gambaq dah la..hehe











ni gambaq malam jamuan tu..
tapi ada sekeping ni ja..
yang lain dalam office nya camera.. aku tak copy lagi..hehe


Wednesday

Cerita Hari Raya 2014

Assalamualaikum


haa ni baru aku nak cerita bab hari raya tahun nie..

dari segi persiapan, aku dah tempah baju dan jubah 4 pasang untuk aku dan 3 pasang untuk Fatimah..
sedondon kononya..hehe..
tapi time gi cari baju melayu suami aku tu, tetiba dia boleh lak berkenan baju kaler oren..
sedangkan aku dok berzikir berkali kali kat telinga dia tahun nie tema kelabu..tema kaler grey..
tapi pikir pikir balik kalo dia nak jugak kaler oren, 
dapatla aku lagi selai baju raya kan..kihkihkih..

Baju melayu suami aku ni kami beli kat Bazar Jam Besar, Sg.Petani..
P situ lepas maghrib..tak lama pun..p kol 9 balik kol 11..
kat situ jugak beli kopiah, kain pelikat dan baju kurung oren untuk Fatimah..
dah nak sedondon kan..tapi cari cari kot ada jubah untuk aku, 
xdak lak kaler oren macam suami aku nak..kalo ada pun, manik2 banyak la..lace banyak la..
aku tak berkenan..
aku nak jubah simple2 ja..
sebab preggy kan..hehe..

Jadinya baju raya oren aku tu, aku beli kat Alor Setar,
 waktu gi sekali ngn keluarga mentua aku..
kami ronda pekan rabu, naik atas turun bawah,
xdak jugak yang berkenan..
last aku ajak jugak suami aku singgah Pacific Alor Setar.. 
pusing punya pusing.. 
ada jugak yang memenuhi kriteria aku dan suami..
aku cari yang simple simple ja..
yang flowy flowy sikit ala ala princess gitu..kihkihkihkih..
lagi satu aku cari baju yang aku leh pakai lepas bersalin..
leh pakai pi keja..pi kenduri kan..
xmau la heavy beaded ka apa..

Hari raya pertama aku kan dekat Yan,
pagi tu bangun bangun aku siapkan Fatimah dulu..
kebetulan Fatimah bangun awal jugak pagi tu..
aku dok cakap kat dia..
pagi ni hari raya..kena pakai lawa lawa..
so dia dok sebut "ari raya, ari raya"
jadi pagi tu tak la aku ni kelam kabut nak siap dia..
sebab dia dah tau kena pakai lawa lawa..


bila semua dah siap siap, aku tengok..
famili abang aku pakai kaler grey..
kakak aku pakai grey..Idris je Pink match dengan bunga umi dia..
famili adik aku dan isteri dia, Ayu pun grey..
adik kembaq aku coklat..
mak abah coklat dan hitam..
haaaaa... kenapa la aku p oren..
kalo tak mesti semua pun grey atau senada ja..


hampa tengok.. dah famili aku ja lari tema..
tapi ok apa.. baru menyerlah dalam gambaq kan..kihkihkihkih..

Tahun ni lak, first time anak kedua abang aku beraya..jadi excited tu lebih sikit..
dan Idris lak dah cerdik sikit..jadi tahun nie dia bawak abang abang dia p berjalan raya..
kumpul duit raya..hehe..







Ni famili abg adi dan kak cicilia..
anak depa 2 orang.. atem dan legai..
Legai ni la first time raya..hehe


Ni famili aku..
hampa tengok Fatimah..time ni dia mengantok sangat sangat dah..kol 1 lebih da..


Ni famili adik aku Amin dan Ayu..
First time raya suami isteri..hehe
aku tunggu anak menakan baru ja nie..
belum rezeki..


Ni adik kembaq aku..
single lagi..


Ni famili Kakten dan Idris..
suami nan ado ye..single and available..hahaa


Ni maktok tokwan dengan cucu cucu..
Si Fatimah tu tengah moody..
dok layan kucing dia ja..


ni kekonon candid la..
Fatimah terlindung..dia moody..dok layan kucing dia..hehe



Ni malam sebelum raya..
Kakten dan Kakcicilia melaram ngan inai bagai..
aku dah tidoq.. letih kot malam tu..aku tidoq awai..hahaha



last sekali..
ni lah famili kecik aku..
tahun ni bertiga..
Inshaa allah tahun depan berempat..

hehe.. hampa tengok Fatimah.. pegang ja kucing dia..



apa pun.. tahun nie raya best gilaaaaaaa...
seronok sangat2...puas kami beraya..
dapat la aku redeem balik 2 tahun nya raya tahun sebelum nie yang tak best..hahaha..
Inshaa allah umoq panjang.. tahun depan maybe lagi best..
sebab ada baby baru.. biras baru..
hehehe..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...