Friday

Rindu masakan mak!

Assalam,


sejak2 mengandung nie, makan apa pun xsama macam makan masakan mak..
even mak mertua masak pun xsama macam masakan mak..
oh! tekak, kenapa macam nie.. huhuu..

selalu terbayang2 masakan mak..
tambahan pulak bulan Ramadhan nie, mengidam macam2..
tapi nak semua mak yang masak..
boleh ka? kecian mak, dengan kerja lagi..mesti letih.. huhu..
tapi nak buat macam mana kan..
teringin sangat2.. huhu..

Dulu time keja di Maem, tiap2 hari bawak bekal..
tiap2 hari nasik goreng, kekadang abah goreng, kekadang mak goreng..
hari jumaat ja, abah mai antaq nasik putih dengan lauk pauk..
kalo mak buat nasik goreng, mesti letak daun kaduk..
macam kat bawah nie... sedap sangat2..
sampai sekarang, makan la nasik goreng mana pun, mesti xsama macam nasik goreng mak..
huhuu

Daun kaduk

dan kalo bunga tongkeng ada banyak, mak mesti buat kerabu..
sedap sangat2.. dengan khasiat pun banyak..
walaupun pahit sikit tapi bila dah buat kerabu tu, rasa masam2 manis, memang terbaikkk laa!

Kerabu bunga tongkeng

Even mak goreng ikan pekasam pun sedap..sedangkan boh bawang, serai, cabai ja..
xtau la.. mungkin sebab nama pun MAK kan, mesti la sedap..

 
Ikan pekasam

Kalo dapat Ikan Demam nie, lagi terbaik! tambah2 bulan posa.. paling syok sesi meratah..atau sesi berebut ikan dengan Dikyang or Abang Adi..


Ikan Demam

Lauk simple macam nie, xyah cakap la..
main campak2 pun dah sedap.. xdak sapa boleh lawan..
Mak juga yang terbaik.. Abah buat pun sedap jugak.. hehehe..


Asam Pedas

yang nie makanan petang, antara yang mak buat, Lepat pisang dengan Pulut Dakap..
ah! sedapnya di kala ini kan.. huhuhu.. *dugaan*

Lepat Pisang

Lepat Pisang

Pulut Dakap

Pulut Dakap

Nie kalo raya, xsah kalo xbuat..
sat ja mesti licin...sebab sedap.. penuh lemak berkrim.. hehe..
makan pulak dengan rendang / sambal ayam mak buat.. oh! terbaik la...
boleh kalo mengidam sekarang? oh! nafsu! huhuuu
Tahun ni xtau sempat makan ka x sebab raya di Pedu..
mesti xsama macam ketupat mak kan.. huhuhuu

Ketupat
Hari rabu lepas, bagitau abah, teringin sangat nak makan ketam..
tapi xmau ketam masak gulai lemak tapi nak ketam masak lemak cili padi..
xtau kenapa.. sebab teringin la kot..
ermmm


source : Google

Guest what?!


tadi abah kol bagitau, dah beli ketam..
nak mintak mak buat apa? saya bagitau la nak masak lemak cili padi..
hati terus berbunga riang..


tapi....





xtau la boleh balik ka x..
kalo xboleh, alangkah kecewanya..
ermmmmm...



Tiada masakan sebaik masakan Mak!!



xoxo





love!





Thursday

Dah Check Out

assalam,

Semalam balik Yan.
Mak soh balik berbuka..
tu la kali pertama tahun nie berbuka dengan famili kat Yan.. huhu..
Dikyang pun dah ada. Baru posa hari pertama. Hari lain tuang sebab dok hosp kena makan ubat. hehe.
Dikyang check out hari Selasa..

Haritu saya discharge kena dalam RM61.00.. ok la kan..
Bil asal dalam RM700++.. alhamdulillah..seb baik hosp kerajaan..kalo swasta?? mau cekik darah nie.. hehe..
oh! saya prefer hosp kerajaan lagi.. xtau kenapa.. memang swasta orang kata much better than hosp kerajaan kan. tapi saya PUAS HATI gila dengan service depa nie. xdak apa yang beza pun kalo dok hosp kerajaan, sakit sama gak bukan berkurang pun. hahaha..
Alhamdulillah.. Mintak2 nanti time bersalin pun layanan macam nie jugak kan.. hehe..

Okla.. berbalik ke tajuk asal, dikyang check out Free of Charge ja..
Ingat kan sebab beliau student yang dedikasi  atau guna maknya GL, rupanya sebab beliau check in atas sebab suspect Denggi..
oo memang kalo suspect Denggi memang free ye masuk hosp? baru ku tahu.. >.<"
Reason? entahla, kalo ikut logic mungkin sebab, bukan salah pesakit tu kena denggi tapi sebab nyamuk tu yang mai gigit.. hahahaha..

 Apa pun, Alhamdulillah, berjimat di situ..


So semalam, sepanjang malam asek kena perli ja dengan Dikyang sebab dok main2 kan dia sebab masuk hosp la, sebab kena cucuk la.. oh! mau seumur hidup nie jadi bahan Dikyang nie.. huhu..

to Dikyang,

xpa la, Kak Ela redha jadi bahan.. tapi ingat, kak ela pun ada bahan utk dikyang jugak yee..hahaha

Idris tecik lagi >.<"



xoxo




love!

Tuesday

Kecewi Jersi Baru

assalamualaikum..


Harinie dah 4 Ramadhan..
Alhamdulillah.. hehehe

ok la.. cuma nak kongsi ke-kecewi-an encik suami dengan Jersi baru depa.. hehe..
macam nie.. ada sekali tu, saya google2 la macam2 benda, pastu terjumpa la kit terbaru untuk faveret club encik suami nie.. apa lagi, Liverpool la..walaupun selalu kecundang, beliau still tegar lagi.. hehe.. selalu kena condem ja kalo saya tengok sekali game Liverpool.. hehe..

berbalik kepada kit terbaru nie, saya apa lagi, copy aja la.. niat nak tayang2 dekat encik suami la.. nak bagi beliau makin kecewi dengan Liverpool nie.. hehe..tapi saya kena mengaku la.. kit terbaru nie smart oooiii! stail  habih la.. gila cantik.. hehehe..




lepas nie boleh ke Padang Besar la cari jersi terbaru nie..Confirm.. cun gila.. hehe..
oh! sekarang haku yang kecewi.. hahaha..

Pastu, balik nak tunjuk dekat encik suami la.. waktu dalam kereta tu saya tengok dia dok tersengih2 ja.. saya tanya la kenapa lak.. ni antara dialog kecewi encik suami dengan isteri hampir kecewi jugak..

Hubby: Bos mai arinie
Wifey : Ooo En.xxx ka?
H  : Yup
W : Apa yang syok nya?
H  : Bos mai, sapa x syok...
W : Aik. selalu orang kalo bos ada la lagi x syok.. kalo xdak macam best gila..
H  : oo tu orang lain, tapi NKM x... bos ada la syok..
W : Awatnya?
H  : X dak sebab..
W : ...........

2 minit kemudian,

H  : Hari nie Bos mai bawak baju baru.. hehe *sambil tersengih*
W : Amek la lebih, nak selai...(sehelai yee)
H  : Mana boleh, ni NKM punya.. Jersi bola la..cukup2 ja..
W : Oooo ingat kan t-shirt uniform.. hehee..
H  : Cantik oooo
W : Ya ka.. kaler apa..
H  : Ada putih, ada merah.. ada gambaq..
W : Siap amek gambaq ka?
H  : Mesti la, kena pakai satu set, Datuk nak tengok...
W : Ah! kecewi..
H  : Mesti la..
Lepas tu, encik suami pun bluetooth la gambaq tu kat henset saya.. beliau kata nak bagi kecewi lagi..hehe..saya kata Liverpool nya kit terbaru lagi smart.. beliau kata NKM nya lagi smart.. oh! tetiba... ermmm..

Nie antara gambaq2 yang suami bluetooth kan.. depa kena bergambar full set sebab Datuk nak tengok..semangat kan... macam senang lak dapat contribution kan.. tapi saya rasa mungkin pihak NKM nak support semangat staff2 depa kan.. macam bagi motivasi la.. buat keja bagus dapat reward apa2 kan.. ermm.. nie pun dengaq depa nya department nak buat kenduri sempena setahun penubuhan department.. oh! excited haku..sebab ada makanan.. hehehe..







sekian.. edisi suami kecewi.. ermm..

asalkan beliau hepi, saya pun tumpang hepi.. hehehe


xoxo



love!

Monday

Check in Hospital

Assalam,


Straight update tentang perjalanan check-in di Hospital Yan ye.. hehehe.



Okla.. lepas balik dari melawat Dikyang kat hosp, balik office macam biasa la..dah abeh office hour, tunggu suami dan terus balik rumah.. seperti biasa suami OT sampai koi 8, kekadang lajak kol 9.. rutin harian kalo dah sampai rumah mesti makan dulu sebab of kos la cheq lapaqqqq..haisshh..

Dah selesai makan, baru masak nasik, bawak keluaq ikan ayam segala bagai sayur mayur untuk masak malam kan.. sementara tunggu ikan ayam lembut sikit, saya lepak2 depan tv dulu, tengok la apa yang boleh tengok..sambil2 mesin basuh dok membasuh baju.. begitu la rutin harian.. hehe.. 

Malam tu, Khamis malam Jumaat, so plan nak baca Yassin, so masak awal sikit la sebab suami akan sampai rumah dalam kol 8.15 macam tu..so by 7.15 dah start masak terus membz kan diri di dapuq.. kedung kedang kat dapuq sampai kol 8..siap masak 3 jenis lauk..siap hidang bawah tudung siap2 takut nanti suami balik xterkocoh-kocoh baru nak hidang kan.. kain pun dah siap basuh.. plan nak sidai pas dah solat nanti ja.. hehe..

Pastu, terus la ke bilik air nak mandi.. bila tengok kat pantiliner, eh! darah! terus tangan menggeletaq.. ayaq mata dah terburai dah.. gelabah gila time tu..terus keluar dari bilik ayaq dan pegang henset tapi xkol sesapa lagi sebab tergamam macam na tah.. xtau nak cerita..huhuhu.. lama pas tu, baru kol suami..mintak balik awal..bagitau kat suami, ada darah nie penuh pantiliner.. sambil menangis2..sobs sobs.. saya kan drama queen.. hehee..

pastu kol Kakten lak, terus menangis2.. kakten soh try tepuk2 perut, tengok baby bergerak x.. saya pun tepuk2 la..xgerak2 pun.. lagi la menangis2...kakten soh siap pack beg sikit, terus ke Hospital Yan sebab kakten kata habih kuat antaq Hosp Sultanah Bahiyah.. nurse baik2.. kalo ke Sg. Petani nurse garang2.. hehehe..sempat lagi kau pesan! hahaha..

Elok suami sampai ja, terus angkat beg masuk dalam kereta, terus ke hosp.. oh! perjalanan ke hosp tu rasa macam jauh gila.. suami pun macam tekanan ja kan.. mau nya tak time tu la ada kereta potong jalan, masuk sesuka hati pastu slow nak mampus bawak keta..dengan moto di depan slow sebab sambil ber'sms'.. mencabar sungguh..huhu..

sampai di hosp Yan, terus ke Emergency room.. bagi buku merah dan IC, terus depa soh masuk dalam bilik tu..waktu tu baru saya tau kena "Seluk" tu pa.. oh! sakit kau! dah la doc time tu doc lelaki, Chinese lak tu.. oh! oh! lagi la.. huhuhu..dia kata xdak bukaan lagi.. tapi mungkin pintu rahim ada jangkitan sebab mungkin darah kotoq... huhu. apa2 ja la doc.. saya cuma nak tau baby ok ka x..so doc terus scan..




Tengok2 baby elok ja dok tidoq.. jantung semua ok.. ayaq ketuban pun ok..uri pun x turun bawah lagi..sebab tu uri bukan penyebab darah keluaq doc kata.. ok fine..saya xtahu apa2.. time tu cuma risau baby ja.. takut lemas ka apa.. huhu.. doc nie sporting gila..siap tunjuk lagi posisi baby dalam perut macam mana.. kelakar gila.. hehe..



pastu doc check saiz kepala, panjang jari, tangan, kaki, tulang belakang.. yang syok nya sampai kat ukuq jari tu, doc kata, jari panjang2 ye.. ikut mak ka ikut ayah?..dalam hati mesti la Abah baby kan.. hahaha..




Pastu doc cakap nak tahan sehari dulu sebab nak make sure rahim x terbukak dan depa nak tau jugak darah apa yang kelauq kan.. so malam tu bermalam la di hosp.. huhuu..dalam kol 12 tghmlm, suami mai antaq beg dengan makanan sikit.. sebab saya kan xmakan apa pun dari kol 8 tu kan..hehehe

breakfast

Ni breakfast pagi Jumaat tu.. roti sapu planta dengan ayaq milo..roti jagung suami hantaq malam check-in tu.. hehehe..tapi saya ada bekal tambahan, Ayu bawak mai mee sanggoi (mee biasa saya xmakan ye) dengan bubuq nasik dengan ayaq nyoqqq.. oh! kenyang.. hehehe..


sakit kau cucuk nie
Sakit sungguh kena cucuk nie, sampai bengkak2 urat2 tangan.. huhuhu..


Ubat
Ubat pas breakfast..xtau ubat apa, telan saja.. hehehe


bengkak tu
ni time melawat...sementara tunggu ada orang mai melawat, saya tertidoq.. hehehe..tapi sengal2 jugak tangan sebab bengkak2 habis urat2.. huhuhu..mintak nurse buangkan.. so depa check2, terus buang.. hehehe.. alhamdulillah...selesa sikit.. hehehe

Dah buang

Baby sebelah katil
Sepangjang 2 malam tu, di temani baby sebelah katil nie la..comel gila..keluaq saja dah 3.59kg..mau separuh Idris nie.. hehehe..


doc

pagi Sabtu, doc mai round, check sana sini..dia kata boleh balik dah harinie tapi datang semula kalo keluaq lagi darah/brownish2 tu, pastu check up semula 16hb Aug nie...ok fine doc..



Alhamdulillah, darah dah stop, brownish2 pun dah xdak..lega rasanya.. mula2 terpikir, xkan nak bersalin 7bulan kot.. huhu.. dengan barang2 baby xbeli apa pun lagi..Colostrum pun xdak lagi.. hehehe.

Sabtu tu dah start puasa, tapi saya xpuasa la..sebab kena makan ubat kan..dah tuang sehari.. huhuhu..
kelmarin Ahad, start puasa, tapi gagah jugak.. sampai lembik.. huhuu..
hari nie puasa jugak tapi tadi pas soq muntah2 balik, keluaq semua yang di makan.. sekarang lapaq gile..dengan ubat yang makan time soq tu bagi mengantuk2 sikit.. huhuu..

.

Bertahan ye Baby!

Jangan acah2 Ibu lagi ye! Ibu pun x mau melawak2 dah bab2 hosp ni takut mulut capoi lagi.. hehehe..dah la sekarang dah jadi bahan gelak Abah, Tokwan, Umi, Cuyang yang sakit tu, Cuyu lagi... xmau dah xmau dah tau.. jangan buat macam tu lagi tau...

Ibu sayang Baby, nak baby sihat dan besar sikit baru keluaq yee...

xoxo

Suspect Denggi bertukar jadi Kencing Tikus

Assalamualaikum.

Sebelum saya cerita pengalaman check-in hospital sebab bleeding, pagi sebelum kejadian, adik bongsu a.k.a Dikyang, check-in dulu.. hehehe

Dikyang demam dah 3 4 hari di Lumut, dalam hari Selasa ka Rabu abah g amek kat Lumut sebab Dikyang xlarat nak bawak balik moto.. di rumah pun still demam2 dan muntah2.. so si tunang, Ayu pun bawak la Dikyang ke Hospital Yan..sebelum tu kat Lumut, Dikyang ada g Klinik 1 Malaysia, depa soh p Hospital terus..tapi Dikyang terus kol abah soh mai amek..kalo x, check-in dekat Manjung la kot.. hehe..

Ok la. Bila dah g hospital, check suhu saja dah 39'.. apa lagi kena tahan la.. lagipun depa suspect Dikyang kena denggi.. hehe..

Nak di jadikan cerita, tengahari tu abah kol bagitau, terus saya dengan suami amek time off dari time lunch terus ke hospital..nak melawat.. hehe..

Sampai kat hosp, Ayu pun ada, jadi peneman.. lagipun time tu time melawat dari kol 1-2ptg.. sempat la jumpa kan.. hehe.. 

So, kat hospital tu dok melawak2 dengan Dikyang la.. kata sakit sikit dah masuk hosp.. pastu, kan kat tangan kena cucuk masukkan ayaq tu, saya saja ja nak p pegang2 nak bagi sakit..niat nak melawak la.. hehe..tapi kan, memang panas pun badan dia, boleh rasa haba panas tu.. tapi waktu kami p tu, macam berpeluh dah sikit.. ingat makin ok la kan..  rupanya kena tahan lagi 2 3 hari.. huhu..

Dikyang pun tidoq tiap2 malam dipasangkan kelambu.. sebab suspect Denggi kan.. depa takut makin teruk demam tu.. sebab 2 hari pertama tu, suhu xturun2.. huhu..

Dah nama pun suspect Denggi, habis satu taman dengan taman sebelah orang mai semboq asap... Idris kata "Takottt!" hehehe.. sampai dalam rumah pun depa semboq Kakten kata.. pagi kemarin siap mai umah, check dalam2 rumah, sampai ke dalam bilik ayaq pun check.. huhuhu

Sekarang Dikyang dah x di suspect Denggi dah sebab suhu dah turun..tapi depa suspect Kencing Tikus lak.. so kena la stay lagi 3 4 hari sebab depa nak kaji. huhu.. cian kan.. huhuhu..xka Kencing Tikus tu lagi bahaya.. huhuhu..


muka x sakit

muka redha

abah susah hati >.<
yang nie edisi jalan-jalan dan main2 Idris

jenuh Cuyu melayan

Baibai tokwan

Main segala

Lumba lari dengan pakteh

orang ke kiri dia pun nak ke kiri hehehe



dah habis melawat.. on da way nak ke tempat parking, lalu sebelah wad bersalin.. saya saja ja...mulut capoi orang kata.. time tu tepuk2 perut tanya baby "Nak bersalin kat sini x?" hehehe..

Tengok2 malam tu, saya check-in wad bersalin tu.. huhu..

next entry ya!






Salam Ramadhan

assalamualaikum


sudah 3 Ramadhan..
Alhamdulillah..
First Ramadhan as a wife and ibu-to-be..
also first Ramadhan check-in hospital.. hehe.

will be update soon









Selamat Berpuasa!

Tuesday

Sayong

haritu kan ke Putrajaya.
singgah kat Kuala Kangsar..
Alhamdulillah sempat solat dekat masjid Ubudiah.
hehe.. teringat tahun2 lepas tolong mak buat asignment tentang masjid Ubudiah..
nanti saya upload gambar2 masjid ye..
ada dalam camera mak.. hehe.

okla.. dah sampai Kuala Kangsar nie sebenarnya sebab mak nak cari tanah liat untuk projek student2 mak.
so kami ke Nazir Classic Craft...
selalu nya kalo ke Kuala Kangsar mesti ke Nazir Craft nya..
sebab harga of cos special..hehe
dan hasil2 abang Nazir lain dari yang lain..
abang Nazir nie rock sikit...
dengan rambut panjang..cakap pun steady ja.. kalo xkenal mesti kata dia kasaq..
padahal baik gila.. hehe..

sempat jugak sambar pasu satu untuk mak mertua..
hehe.. beli satu ja..pastu balik hotel, rasa ralat sebab beli satu sedangkan harga murah gila.. huhu..
terbayang-bayang mak mertua letak kat rumah..kalo ada dua lagi la cantik kan.. huhu
itulah waktu nak beli tu ada sikit perasaan takut kalo beli dua nanti ada orang nak lagi satu, nanti tinggal kat mak satu ja.. perasaan agak kedekut kat situ.. sebab tu beli satu..
Last2 ralat sendiri.. huhuhu..

ok la jom tengok antara gambar2 yang sempat di ambil dengan henset je.. hehe


suami first time ke sini..hehe

cantik kan finishing dia.. haha


ok la.. see ya




love





xoxo

Idris Merap

assalamualaikum..

lama sungguh tinggal..
selalu bukak cuma tengok hits dan nak blogwalking ja. huhu
mood nak create post x sampai lagi.. huhu -_-"

weekend lepas ke Putrajaya.
Oh! mencabar sungguh kan. haha
bukan apa, umi Idris x ikut kan sebab kelas start Ahad..
Idris pun merap la sentiasa..
dalam keta selalu nak "dok belakang" atau "dok makteh"
Oh!oh! nak dok boleh tapi Idris selalu tunjai2 kepala kat perut.. huhu
If Idris ada kat atas badan, baby diam ja.. baby memahami kot.. faham ja..
elok Idris dok kat Tokwan, baby mula la gerak2, tendang sana tendang sini.. huhu..

Paling mencabar, malam nak tidoq di hotel tu di Tanjung Malim..
kami amek 2 bilik.. mak abah n Idris sebilik dan saya dengan suami sebilik..
sedap punya tidoq, dalam kol 3 macam tu dengaq Idris menjerit2.. terus terjaga..
mata xleh nak lelap dah..huhu.

p jenguk dalam bilik mak abah tengok Idris celik sungguh mata dia. huhu
ajak p berjalan2 kat bawah.. oh nasib. huhuhu
cian kat tokwan.. dah la bahaya malam2 kan.. so mintak suami tidoq ja..
bukan apa, mesti abah xleh nak drive esok kan.. so suami ja la driver..
saya turun bawah dengan abah n Idris.. macam2 dia main..

siap duduk atas jalan tar.. kutip2 batu..
ligan anjing lagi.. at last, soh abah amek kunci keta, bawak Idris pusing2..
dalam keta, dia tidoq nyenyak...mungkin sebab sunyi ja kan..

sampai hotel, dalam kol 5, abah soh saya naik tidoq, abah stay dalam keta dlu..
nak bagi Idris tidoq qhalit sikit..
ermm.. hanya impian..xsampai 5 minit..jenguk kot tingkap..tengok abah dah dukung Idris bawak naik..
huhuu... tengok jam dah pukul 5.15.. huhu..dekat subuh dah nie.. abah xtidoq lagi..cian abah..
mata dah bakup dah..muka letih sungguh.. huhuhu..

bagitau suami, nak amek Idris tidoq sekali la..
mungkin Idris xbiasa sebab selalu tidoq berdua ja dengan Tokwan..
kali ni nampak ada Mak tok, ada Cik Lit.. huhu..
so bukak pintu bilik mak abah, terus dia terpa nak ikut..
terus bawak masuk bilik, tepuk2, dan bagi susu.. terus terlelap..
huhu.. mengantok rupanya tapi besaq ke nak main lebih.. huhu..
suami dok kat depan lobi dengan apek tu sembang2.. haha..
saya tidoq dengan Idris.. xlelap sangat sebab sat2 bangun tengok Idris ada ka x..
takut dia terjaga nak main lagi.. huhu..

sedaq2 suami dah kejut soh subuh dulu..dekat kol 7 dah..
Idris lelap lagi..pas subuh Mak teh n Pak teh join sekali Idris tidoq..haha..
Perut lapaq tapi mengantok punya pasal..tidoq ja.. hehe..
sedaq2 abah dah mai kejut sebab dah pukul 10.. nak kena gerak ke Putrajaya.. huhuu

sehari dua nie, Idris merap sungguh..
sikit2 nak menjerit2 sampai keluaq ayaq mata..
mengada2.. kenapa tah..mungkin rindu umi dia..huhu..
semalam,sebelum kami balik gurun, 2 3 kali tokwan nak bagi tidoq..
xmau jugak..
waktu nak balik tu, menjerit2 nak ikut..
abah bawak keluaq, siap salam2 cium2 lagi dengan mak teh n pakteh..
ok la pulak.. siap lambai muah2 lagi..
elok kami balik ja, terus abah sms bagitau, Idris dah tidoq.. huhu
Akai besaq sungguh.. hehe

Ok la.. itu cerita merap Idris kan..
kalau xpecaya jom tengok antara edisi2 merap Idris.. haha

1) Putrajaya

Idris lari2 nak terjun tasik sebab ada ikan manyakkkk dia kata..
Pakteh kelam kabut p sambaq..
waktu ni mak teh dengan pak teh baru nak dating2 tepi tasik..
huhu...



2) Rumah

time nie Idris panjat tingkap.. pastu merap xreti nak turun..
sedangkan abah kata selalu nak turun, pandai ja..
tapi kemarin saja nak merap Pakteh.. huhu








 ok la... sila abaikan suami xberbaju ye.. hahaa..


see ya!


xoxo


love!

Friday

Keluarga bertambah lagi

Assalamualaikum..


Hari nie Alhamdulillah.. dah sihat sikit. :)
Ok la kan. hehe.


Hari Ahad lepas, kami sekeluarga terima bakal ahli keluarga yang baru.. hehe
Alhamdulillah, adik yang bongsu, Amin atau kami panggil Dikyang, dah selamat bertunang dengan gadis pilihan..ceh ceh ayat.. haha..
Mula2 tu suprise jugak la dengan keputusan dikyang nie..bukan xsetuju ka apa cuma depa dua2 muda lagi kan..masing2 baru 22thn.. masing2 jugak dok study lagi.. sorang kat Lumut, sorang kat Shah Alam..
Lagipun adik saya yang kembaq pun belum ada calon, hat bongsu lak nak langkah bendoi.. huhu
Mula2 tu pikiaq, main2 betoi la budak2 nie..
"aku ketok satg baru tau..benda tunang2 nie mana boleh main2..kita nak berjanji dengan orang"..
haaa macam tu dalam hati...
Pastu pas abah dah cerita semua, suami pun bagi pendapat..kira ok sikit la.. haha.
Pastu ada jugak berbalas email dengan Ayu nie.. ouisshh! serius rupanya depa dua nie.. ingatkan main2.. hehe..
Tapi bila pikiaq2 balik, semua nie ketentuan Allah kan.
Kita merancang benda yang baik, InsyaAllah yang terbaik la Allah bagi kan.
Lagipun kita tengok sudut perhubungan, saya rasa ini jalan yang terbaik..
Memang keluarga Ayu nak bagi percepat sebab hal2 yang lain macam kesihatan ayahanda Ayu, pastu depa dua nie selalu sangat keluaq berdua, kekadang bertiga..
walaupun xbuat benda2 yang xelok tu sebab saya tahu Ayu dan Dikyang macamna kan..tapi bila dah keluaq berdua tu, yang ketiga mesti la SETAN!..
jadi nak elakkan dari jadi benda yang bukan2.. nauzubillah..mintak simpang kan..kita nak elakkan dari maksiat yang sia2 kan.. maksiat tu memang dah sia2 pun kan.. hehe
mai kita bagi halal kan dulu hubungan depa nie.. hehe
Jadi, mak xmau la bagi nikah terus sebab mak kata, dulu time abang Adi xdak merisik2, bertunang2 nie, sebab abang Adi kan kawin dengan Kak Cicilia seorang mualaf.. budaya pun lain..
Memang kena utamakan Agama tapi mak teringin nak buat hantaran, p merisik, p meminang.. macam tu la..
so keluarga Ayu pun setuju..


Couple of the Day  >.<  
Lagi satu bukan apa, rasa macam Dikyang nie muda lagi sebab kami pun dok panggil dia "Dikyang" lagi kan..
Sentiasa rasa dia la yang kecik sedangkan kami lupa dia dah 22thn..
Sebab kekadang tu, selalu manja2 dengan kami nie, paling manja dengan Kakten la..
Nak makan apa ka, nak PAU duit ka (kasi bold sikit!), nak top up ka, kami jugak yang tolongkan.. kekadang kami mintak dari dia jugak.. hahaha.. sharing is caring! hehe
Nak p mana pun kalo x dengan Ayu, mesti dengan keluarga ja..xdak nak keluaq seronok2 dengan kawan2 lelaki lain ka apa..
Nak kata matang dah tu, kita xleh nak judge benda tu sebab orang yang dah kawin pun ada jugak macam budak2 kan..
Biar masa yang mematang kan dia nie.. hehe.
mana tau dengan status tunangan orang nie, dikyang dan Ayu akan lebih matang.. hehehe


So far, Alhamdulillah..
majlis lancar ja kan..
Cuma Idris xmau dok diam..nak p terjun masuk bendang..puas ligan dia.. huhhuhu
Makanan pun sedap.. haha kira makan ja mak buyung nie.. hehehee.
Ada bihun goreng, laksa, bubuq labu, kuih muih..ayaq sirap.. memang terbaik la.. kenyang sungguh.. hehe
Alhamdulillah.. siap dapat bungkus lagi.. balik umah bedal lagi.. hahaha..


Ok la.. Enjoy gambar la ye.. hehe


hantaran dan wakil lelaki

wakil lelaki lagi > uit! suami ku awat tu? hehe

Mak Mertua dan Keluarga


Sarung Cincin


Salam mintak restu


Penunang dengan mak n MIL hehehe

Bihun goreng

haha mak buyung interprem!


to Ayu / Cuyu,

Welcome to the Family!
InsyaAllah, semoga jodoh berpanjangan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...