Friday

Fatimah :: Happy 4 month old!

Bismillah..




harinie genap 4 bulan Allah pinjamkan Fatimah kat aku n suami..
Alhamdulillah syukur..

Rezeki Fatimah xmai dalam bentuk RM
tapi Allah bagi Fatimah sihat selalu..
kalo kena cucuk pun x demam..
xdak nak merengek2 sakit..
Fatimah senang di urus..
dapat Mak mengasuh yang baik..
keluarga dia pun baik baik..
Mak mengasuh support aku nak fully breastfeed Fatimah..
xdak nya nak top up susu FM ka apa belakang aku..
tu yang syukur tu..
pastu dekat dengan rumah n office lak tu...
susu ibu pun cukup supply utk Fatimah..

semua tu dah buat aku Syukur sangat sangat dah..

sekarang bila tengok perkembangan dia sikit sikit pun aku dah hepi..
sebab aku tau, dia dok membesaq sikit sikit..
ok la tu kan..

sekarang 4mo nie dah boleh meniarap..
ke kanan laju ja, ke kiri lambat kit..hehe..
tangan tersepit, dia reverse sikit, dah release tangan..
lama kit dia mula bunyi bunyi sebab xreti nak pusing balik..
dok ajaq gak dia pusing balik..

kalo berdukung, kita kena berdiri dan berjalan..
satg mulut dia bising jew..hehehe..

tidoq malam dah ada time dah..Alhamdulillah..
makin mudah dari awai aritu.. hehehe..

berak kencing normal..hehe..
mandi paling dia suka.

so far berat dia pun aku ok ja..
asalkan berat naik..
selagi misi kata ok, aku syukur dah..


walaupun berat dia naik sikit sikit.. kira ok la kan..
dia menyusu badan..
jadi aku rasa khasiat susu ibu nie lagi hebat..
walaupun berat x naik banyak..
tapi dia sihat.. isi padat.. hahaha..
cuma bila orang lain tengok dia kecik ja..
mula la ada yang soh bagi jugak susu FM..
bukan x bagus susu FM tapi aku nak cuba fully BF Fatimah..
at least sampai 6 bulan dulu..
pastu ada yang soh start bagi makan nestum waktu Fatimah 3mo aritu..
pastu ada yang terang terang soh aku Fatimah minum ayaq masak..
compare dulu dengan zaman sekarang la sebab x bagi ayaq masak..
kekadang aku sampai stress tertekan..

tu belum lagi bab pakaian Fatimah lagi..
accessories dia lagi..
semua yang aku beli dan bagi Fatimah pakai semua x kena..huhu
aku bukan apa..
aku pun macam ibu ibu lain jugak..
apa yang orang lain bagi kat anak depa yang aku rasa elok dan sesuai ngn Fatimah,
mesti aku pun nak Fatimah ada..
sebab tu aku banyak belanja bab2 tu..
lagipun bukan rugi pun..
nanti leh recycle guna untuk next baby kan... 

apa pun, semua tu ujian kan..
banyak sungguh halangan dan dugaan..
aku Redha
dan bersyukur sebab semua benda Allah permudahkan..

bangun pagi..perut kenyang, pampers kering.. ceria jeww muka dia..


Abah enterprem...











Wednesday

Rutin Harian - Weekdays

Bismillah

Apa khabar? aku? sakit kepala lagi..
Laki aku demam kuskus terus arinie.. dapat MC..
tapi baik, Doc nak bagi 2 hari, xmo nak sehari jeww..
nampak committed x dengan keja? hahaha

sesaja nak cerita rutin harian aku setiap hari...
setiap pagi.. of cos pagi kan.. aku bangun kol 5.30 kekadang lajak sampai kol 6.00
kekadang dok snooze HP sampai kol 6.30.. hahaha..
first sekali check Fatimah dulu.. kot hidung tertutup selimut kerr..
kencing terkeluaq dari pampers ka..
berapa ekor nyamuk ngorat dia malam tadi ka.. hahaha..
pastu terus sambaq towel, brum brum la mandi..
koboi jeww... koboi pun.. dalam 10mins jugak.. hahaha..
pastu siap siap..pastu solat...
lepas usai solat..baru nak pump..kalo x pump terus isi susu dalam botol2 nak bagi Mak fatimah kan..
pastu sidai kain.. basuh pinggan semalam makan xlarat nak berdiri basuh..hahaha..
pastu bukak lampu bilik.. time tu automatik Fatimah bangun.. dan dan mulut nganga macam anak burung..
lapaq... hehehe..

kekadang sumbat nenen jugak..
kekadang dia xmau pun susu..dok mamun dulu..
tukaq pampers dia....kekadang tukaq baju..
dah setel semua..
terus tunggu di luaq..
laki aku yang akan keluaqkan keta ke depan..
aku bagi alasan bawak Fatimah amek angin pagi kat luaq..hahaha..

letak Fatimah dalam car seat terus sengih sebab tau nak bawak p umah Mak kan..
wahai anak.. kenapa kah??
salam laki dulu.. bai bai muah muah.. aku drive p umah Mak..
laki aku nek moto yee.. hehehe..

sampai umah Mak.. mak dok tunggu dah..
Fatimah nampak ja.. tergedik gedik dah.. hehe..

sembang sikit sikit ngan Mak pastu cium muah muah kat Fatimah..
terus drive p office..
yang hanya lah sekangkang kera.. hahaha..

dah sampai office..of cos office work..
which is aku xberminat nak describe.. haha..
yang nak bagitau.. aku pump 3x sehari..
kol 8, kol 11, kol 2.. kekadang kol 5 kalo rajin.. haha..

setiap hari lunch dengan laki aku..
aku g amek dia kat tempat dia..
syokk woo makan dengan laki.. orang kata takut boring tiap tiap ari makan sekali kan..
kau boring..aku seronoknya.. haha..
time tu ja la aku berdua dengan laki aku.. haha..
makan lak..nasik kosong kuah melimpah.. pastu lauk satu jeww..
iaitu ikan bakaq ka apa ka.. share lerr.. best oo berebut lauk.. hehe..
kekadang baru makan asing asing.. kalo nasik ayam ka..nasik itik ka..
xkan nak share kan.. hehe..

pastu petang dah balik dari keja terus p amek Fatimah..
kalo dia tidoq..pas maghrib aku p amek..
kalo dia xtidoq..pas amek tu sampai rumah kena bawak dia jalan2 kat depan rumah dulu..
bagi dia macam letih sikit.. pastu dah lewat sikit..masuk bagi mandi..
topup susu..
start enjin bagi dia tidoq..kadang2 awai kadang2 lewat dia tidoq..suka hati dia..
aku redha ja sekarang.. haha..
laki aku kalo OT koi 8 baru balik..
kalo balik awai dia akan OT dekat kebun belakang rumah aku tu.. hehe..

Fatimah dah tidoq..baru la sempat nak mengurus diri..
supaya tak jadi hantu kak limah.. hahaha..
usai solat semua..
baru start masak..kedung kedang kedung kedang..
dalam kol 9 baru makan...
dah makan, malas nak membasuh.. letih kaki kau..
nak berayak Fatimah mana leh duduk.. kena berdiri..
berdiri masak lagi.. hehehe..

sambil rehat pas makan tu..
aku akan berdiri lagi tau..iron baju dan sidai baju.. huhuhu..
paling malas sekali iron baju..
pastu lepak depan TV baru laki aku dapat lucky draw tu, LED tau *kena mention ker??
aku akan pump susu..kalo malas aku santai dengan laki aku jeww..
tengok apa? tengok bola lerrr.. dah dok ngan laki aku kan.. huhu..
kalo aku, macam macam siaran aku leh tengok.. hehehe..

dalam kol 10 - 11 gitu Fatimah akan berbunyi srot srootttt..
isap jari lerr.. tanda dia lapaq..
aku akan nenen kan dia atas katil sebab aku akan tertidoq sekali.. hahaha..
kekadang kalo x tidoq..
aku akan pump susu lagi sebelum tidoq..
satg dia bengkak sakit.. hehee..

pastu dalam kol 12 baru tidoq.... 
dalam kol 3/4 am macam tu Fatimah akan panggung kepala..
sondol sondol ketiak ibu dia mintak susu..
waktu tu baru check pampers..kalo x penuh pn aku tukaq baru..
takut bakteria.. hahaha..
pastu nenen kan dia.. aku pun ghaibbb sekali lerr..
sedaq sedaq alarm bunyi..
dan bermula la sekali lagi rutin aku
kalo x ingat baca dari atas semula.. hahahaa..

so far.. aku ok jeww..
lately jeww letih sikit.. sebab weekend x rehat..
so weekdays agak letih la..dengan mental lagi tekanan kan..* malas aku nak cerita.. hukhukhuk

laki aku rajin tolong aku..
kekadang kalo dia tengok Fatimah meragam xmau tidoq..
dia akan masak siap siap..jadi kami makan x lewat lerr..lagipun dia masak lagi sedap.. hahaha
kekadang dia tolong sidai kain..dia tolong basuh kelengkap masak tadi..buat ayaq..
hehee.. bahagia tau time tu.. hehe

tapi iron baju ja dia memang xmau tolong.. huhuhu..
kalo dia mau tolong lagi la seronok..
dia takut baju aku hangit.. hehehe..

nak nenen kan dia, dia boleh dok gelak... hehe











Tuesday

Allah tarik nikmat sikit

Bismillah..

Allah masih bagi aku kesempatan arinie..
kemarin petang siap MC lagi..
kepala rasa macam nak pecah..huhu..
nak angkat mata pun rasa macam berat kepala gila..

so decide p klinik..
kot darah tinggi ka apa..

first doctor tanya pregnant kot..
which is impossible kan.. haha..

and check darah tinggi - ok je..
so doctor kata maybe sebab
- stress, banyak pikiaq & kurang rehat etc...
tu antara punca sakit kepala

3 benda tu jadi kat aku..
stress sangat2
macam2 aku pikiaq
dan penting skali aku kurang rehat...

mau nya tak..
3minggu straight aku x rehat..
even cuti hujung minggu..
dengan letih keja, balik dengan setel bab rumah dan Fatimah..
cuti pun macam tu jugak..
Fatimah lak sekarang nak manja manja.. so dia merap sikit..hehe
nak tidoq pun dia buat susah..
xmau kat orang lain.. nak bergayut kat ibu ja kan.. hehe..
so agak letih jugak la..
dengan cuti cuti terperuk macam tu jugak
dengan stress nya aku pendam dalam hati..
hati aku x tenang.. letih kepala otak aku time tu..

aku kurang rehat sebab dok urus Fatimah dan rumah..
so letih sangat sangat..
tu sebab buat aku banyak pikiaq..
lagipun semua benda aku buat x kena kan.. serba salah aku nie..
so aku pendam ja kan..
lagi la buat aku stress..
aku banyak pikiaq...
sudahnya aku yang sakit kepala..
huhuhu

balik keja dalam kol 6 lepas amek Fatimah,
terus bawak Fatimah jalan2 kat luaq...
pastu masuk umah bagi Fatimah mandi, pastu main2 ngan dia..
dalam kol 7.30 start enjin bagi dia tidoq..
kekadang 2 minit dah tidoq dah mek nie..
tapi selalu nya dekat sejam gak berayak kat dia..baru nak tidoq lelap..
huhuhu..
kalo duduk ok la, ni dia xmau..
kena berdiri, berjalan jalan.. haaa letih kau..

dia dah tidoq, siap mandi, iron baju,
pastu masak, makan pastu membasuh pinggan mangkuk lak..
pastu kemas rumah sikit..sidai kain, lipat kain..basuh pump..
dalam kol 12 lebih baru tidoq.. kekadang Fatimah bangun,
nak mnyusu.. tu yang lajak lagi..baru tidoq...
dalam kol 5.30 dah bangun dah..
pump susu..isi susu dalam botol.. solat..siap siap..
gitu la rutin..
jadinya aku letih..
ingatkan time sabtu ahad leh rehat sikit..
tak jugak.. Fatimah lagi merap time cuti..
sudahnya ibu letih..

letih mental dan fizikal..
fizikal tu kira kalo tidoq or rehat kira ok sikit la..
yang mental tu.. hat nie aku x leh nak handle..
tension aku...huhuhu..
aku bukan apa, takut terlepas cakap yang bukan2 ja..satg pakat kecik hati..
biaq aku kecik hati macam la nie xpa..
sebab dah selalu dah makan hati.. huhuhu..

apa pun.. Allah nak uji tahap kesabaran aku..
tu yang macam2 Allah uji tu..
so Allah tarik nikmat aku sikit..bagi sakit kepala sesangat minggu nie..
Redha ajeww...








Monday

Happy Besday MAK!!!

Bismillah..







harinie 18.02.2013 genap umoq mak 56thn..
Alhamdulillah..di usia nie mak masih lagi seorang pendidik..
berulang setiap hari p dan balik dekat 2 jam..
sanggup demi student kan...hehe..
Alhamdulillah, mak sihat selalu..
masih boleh p jalan jalan.. boleh buat macam macam lagi..
Alhamdulillah.. Allah masih pinjam kan mak kat aku..
Allah panjangkan usia mak..

the best is.. mak masak sedap..
pastu mak kalo g melancong mana mana mesti beli macam macam kat aku n kakten..
sebab pompuan kan..banyak choice..
pastu mak tau lak taste anak anak nie.. sebab setiap kali mak beli mesti aku ngan kakten seronoknya sebab lawa gila.. hehe
pastu mak ngan aku n kakten satu saiz..
kalo kot boring, leh pinjam baju mak..lawa lawa.. hahaha..
kot mak xmau dah baju tu..boleh la aku share ngan kakten lak..hehehe..
beg tangan? xyah cakap la..
ada yang aku buat harta sendiri pun ada..padahal bagitau mak kata nak pinjam.. hahaa..



beg mak lawa nau.. hehehe..

rumah aku xyah cakap la..lawa mak hias..
pinggan mangkuk cecantik kau tau..
xhabih pakai aku rasa.. pastu mak bagi kat aku 1 set pinggan waktu kawin ritu..
cantik gila.. hehehe..

pastu kalo mak beli kain nak buat baju..mesti lawa lawa..
mak pandai pilih..mak tau anak anak nya taste..
kaler pun cantik cantik..
xda nya kaler pelik pelik contoh macam kaler baju sami ka..
dia tau anak anak x suka.. hehe..

bab sporting xyah cakap la..
kalo laki aku ada, lagi la mak masak sedap..
sebab dia tau laki aku suka makan dia masak..
pastu laki aku pun dia naik tocang gak..mengada.. hahaha..

Mak,

ela doa kan mak sentiasa di lindungi Allah..
di berkati seluruhnya..
semoga mak sentiasa sihat...boleh la tengok anak ela sampai 6 orang.. haha..
semoga panjang umoq..



sama dak? >.<


jiwa raga..

Thursday

Fatimah :: Stroller Idaman

Bismillah..

hye semua! budget ada orang baca blog aku kan.. hahaha
ok ler..
bulan 4 nie mau ke Terengganu..
mau meminang sorang perempuan untuk adik ipaq aku..
adik husben aku lerrr...
pastu bulan 8 nie In Shaa Allah akan ke Kelantan..
Uncle Eteng mau kawen..
harus pergi kata husben aku..
besfren dia.. merangkap tukang pinjam mesin basuh rumah aku...
kekadang makan nasik kat umah aku..
aku on jerrr.. hehehe..

sebab tu aku nakkkk sangaaattttt stroller + car seat untuk Fatimah..
car seat tu penting gak la, dah nak jalan jauh kan..
lenguh ha berdukung..
nak letak bawah, kot satg xmau duduk lak cik Fatimah tu..

dah alang alang beli car seat aku nak jugak stroller baru..
sebelum nie dok pakai stroller idris ja..
aku nak yang baru.. leh pakai sampai anak 6 orang kan.. hahaha..

tau yang mana aku bekenan?
haa macam kat bawah ni



Sweet Cherry lerrr
stroller tu SCR 5 boleh attached dengan SCR 7 car seat..
kan senang tu..
pastu bila lipat jadi jimat ruang jeww..
aku bekenan gila..
so la ni aku tunggu husben dapat bonuss..
dengaq kata banyak..
aku dapat dak? ermmmm.. no komen.. huhuhu..
nanti kalo tercapai idaman aku nie..
aku review yee..


xoxo

Wednesday

Review Breastpump :: Rumble Tuff + Tommee Tippee + Babyking

Bismillah..

seperti sedia maklum..
aku guna Rumble Tuff (RT) sekarang..
kat mana p, mesti bawak..
haha..
sekarang bawak 2 beg p keja..
satu beg boh pump..satu lagi cooler bag yang dapat dalam package tu..
dalam tu boh reusable ice pack, storage bottle + corong pump ya..
so p keja la nie.. xdak maknanya nak usung beg tangan bagai..
beg pump tu la beg tangan aku..
segala macam boh dalam tu..
sampai setiap kali nak p pump, depa dok gelak sebab macam nak balik rumah dah..
hahaha..
rupa paras cooler beg aku.. saja amek merah..segak sikit.. hehehe

dalam cooler beg..padat..

mesin, wayer + paip dok berhimpit dalam bekas tommee tippee nie


so far..RT ni memang terbaik la..

  • sebab hargeee dia jauh lagi murah dari Medela FS tu..bagi yang poket x berapa lebat tapi nafsu besar kat FS tu macam aku nie..RT nie memang sesuai...hehehe..aku beli RM400.00 jeww sekali package cooler beg, storage liner + storage bottle..
  • double pump kau.. senang.. sambil pump, tangan dok FB kat handphone.. kan jimat masa..nak sambil buat keja pun boleh..tapi aku xbuat gitu la sebab office aku lelaki ramai..nanti pakat skodeng.. hehe..melawak ja.. haha..
  • ada 3 cara ehh..entah.. boleh letrik, bateri dan manual.. tapi tiap tiap kali pump mesti letrik ja aku guna sebab senang.. bateri xpenah cuba.. leceh.. nak cari bateri lagi.. hehe.. manual penah try tapi mungkin aku salah pasang..sebab x faham manual dia..jadi sedutan dia xrasa apa pun.. hahaha..
  • dia urut dulu 2 minit pertama, pastu baru dia pump..kalo xmau urut kau turn ja terus pump..suka hati kau.. hehe..aku time dia urut pun susu memancut mancut keluaq...
  • pastu sedutan dia kau boleh ejas.. nak kuat ke nak pelan ka..
  • part part dia xla banyak sangat..so x leceh sangat nak membasuh di malam hari..siang xdak masa nak basuh..dah siap pump, masuk dalam cooler beg ja..or masuk peti sejuk.. malam baru basuh..
  • dalam 10 mins, In shaa Allah dapat la dalam 4 oz.. kekadang 6 oz.. so aku dah syukur..hehehe


Kekurangan dia lebih kurang la..
  • bunyi macam mesin potong rumput.. haha.. xla.. tapi agak bising.. aku time pump dalam surau kalo ada lelaki masuk surau mesti sembunyi kan mesin dia dalam beg.. segan.. hahaha..
  • dia punya componen dia banyak ngat.. mesin dia, wayer dia, paip angin dia, pastu corong 2.. tu yang bawak 2 beg tu.. mesin, wayer + paip aku boh dalam bekas tommee tippee tu.. corong boh dalam cooler beg.. kalo kau ada beg hat sekali cooler beg tu, xla banyak nampak kau  bawak.. hehe..
  • xleh nak tandem nursing sebab penah try sekali.. Fatimah nyusu sebelah, aku pump sebelah.. Fatimah jadi xselesa.. dia macam terganggu nak hayati process penyusuan tu.. hahaha ayat skema..mungkin anak orang lain boleh kan..anak aku dia xmau share dengan pump.. ahahaha

tu ja la kot..

so far sangat berpuas hati dengan prestasi RT nie..
oleh itu aku nak beli lagi 1 pump.. hahaha..
sebab kekadang malas la nak pasang wayer, paip angin bagai tu..
aku nak satu yang terus pump..nak beli manual nya la kot..
idaman la nie.. Medela Harmony tu..

walaupun dah ada Tommee Tippee manual breastpump macam kat bawah nie..

packaging dia

dalam kotak tu dapat nie..
ni dia Tommee Tippee Breastpump manual

 In Shaa Allah.. kalo ada rezeki nak beli jugak sebab prestasi TT nie kurang memuaskan..
susu selalu leaking kat bahagia bawah kat corong tu.. maybe sebab corong dia gitu kan.. haaha..
sedutan pun macam xberapa best.. lenguh tangan dekat 15mins, dapat 2oz.. huhuhu..

pastu lepas tangan dah lenguh pump, husben aku g beli letrik nya pump brand BabyKing..penah dengaq dak?macam kat bawah nie sebijik!


tak seronok guna langsung.. dah la sakit.. jenis sedut terus ja..bukan macam baby sedut..
pastu sampai berdarah darah puting aku..huhuhu..
tapi la nie dok guna jugak kalo RT dok jemoq, lum kering.. aku guna jugak kalo breast dah bengkak..
rugi kau x guna.. husben aku beli dekat RM160.00.. huhuhu

itu ja la kot.. hehehe..
kira la nie dah ada 3 pump..
Rumble Tuff, Tommee Tippee dan Babyking...
Medela Harmony kau tunggu turn yaa... hahaha

Fatimah :: Pengasuh

Bismillah


Alhamdulillah

dah masuk 3 minggu dah hantaq Fatimah dekat pengasuh..
a.k.a Mak... hehe.. kakak pengasuh gelarkan diri dia "Mak" dekat Fatimah..
Ibu ok jewwww....

Mula mula tu Ibu drama la sikit..
mau nya tak.. Ibu nak Fatimah dok ngan tokwan Fatimah..
sangat sangat niee...nak Fatimah cerdik macam Idris..
umuq setahun dah boleh bercakap..xpelat pulak tu..
cerdik, aktif.. cepat belajaq..
tapi bila pikiaq balik..cian tokwan..
dengan Idris lagi.. dengan kena mai amek kat office lagi.. satg petang mai antaq lagi..
dah la jauh.. kalo dekat x pa la kan..
pastu nanti tokwan dengan nak rehat lagi..
nak mandi, makan, solat...
kekadang tengok macam xberapa terurus..
kecian..

pastu pikiaq lagi..
dulu2 abah dah susah payah keja dulu..
sekarang dah pencen.. kena rehat rehat la kan..
walaupun abah nak sangat jaga Fatimah..
abah nak sangat cucu dia dok depan mata dia..
membesaq depan mata dia..
tapi dah keadaan kan..
huhuhu...

pastu bila pas solat tu entah macam mana terpikiaq..
"kalau jadi apa apa kat abah time jaga Fatimah nanti, aku yang menyesal"
terus terpikiaq lagi..
kecian abah, satg sakit demam abah..aku gak susah hati kan..
dah la aku ada abah sorang ja kan..

pastu... (banyak ngoh pastu.. hehe)
buat keputusan cari pengasuh la.. huhuhu

bermula la edisi cari pengasuh nie..ciri ciri pengasuh penting jugak kan..

  • kami nak yang AGAMA dia elok.. ya la kan, nak mengasuh anak kita nie, dia macam mendidik jugak..dah sehari suntuk dok ngan depa kan.. solat penting, mengaji lagi.. 
  • pastu keadaan KELUARGA dia baik.. macam anak anak dia perangai elok2..tak mau yang cakap kurang ajaq ka apa..satg Fatimah ikut.. aku penah tengok dah satu kes.. bila budak nie dok ngan pengasuh yang anak dia cakap jenis kurang ajaq nie..budak tu pun jadi macam tu jugak..
  • pastu RUMAH dia terurus.. xmau la yang messy niee...kotoq ka apa.. satg sakit lak Fatimah tu..
  • of cos boleh handle EBM la kan.. sebab niat nak myusu Fatimah sampai 6 bulan.. pastu sambung lagi 6 bulan sampai cukup 2 tahun.. hopefully.. In Shaa Allah

tu ja la kot..

jiran aku ada rekomen jiran aku sorang nie.. dia INDON..
Indon nie baik.. ngan jiran jiran kira baguih la..
tapi aku ngan husben x mau la.. sebab tak tau agama dia macam na..
memang dia baik..tapi bab agama tu berat sikit.. hahaha..
sebab kekadang aku tengok dia freehair..kekadang pakai tudung..
solat apa xtau la macam na..
anak dia lak pakai elok..dia siap elok tapi macam seksi seksi sikit kekadang..
aku x bekenan..

terus kol Kak Aznie dulu..
tanya tentang pengasuh anak dia dulu..
pastu dapat tau pengasuh tu dah jaga sorang dah..
dia xmau jaga dua orang..
aku pun xmau kan.. hehehe..
tapi pengasuh kak aznie bagi nomber "Mak" nie..
aku ngan husben terus g umah dia.. just nak tengok keadaan rumah dia..
lalu depan rumah ja la awai tu..
pastu kol gtau nak p melawat...
waktu p rumah "Mak" nie.. tengok keadaan rumah dia ok jeww..
macam rumah kita ja..
kemas, cantik... langsir pun cantik.. hahahaha..
waktu p tu.. Fatimah keja dok sengih ja..
lagipun p tengok tu.. tetiba husben aku nie kenai pulak dengan laki "Mak" nie..
depa penah sembang..
senang cerita "Jodoh" la tu..
hehehe..

Fatimah lak..sejak dok umah Mak tidoq cukup..nyenyak
x merap apa pun.. suka gelak gelak..
pastu depa bersiap dia segak segak..
setiap kali nak p amek.. mesti wangi..
kalo p dia tidoq, pas maghrib baru p amek dia..
wangi jugak time tu..
minum cukup.. Mak pandai handle EBM aku..
sekali tu ja aku bagi 4 botol 4oz.. xcukup sebab Fatimah poo poo 3 kali..
so lapaq cepat.. yang last tu sebelum aku pick up..
Mak bagi ayaq masak.. nak buat camna.. dah susu xda..
la nie aku bagi 5 botol 4oz.. tapi selalu mesti balance 1 botol.. hehehe..
just untuk back up.. aku x mau dia minum ayaq masak.. ayaq zam zam xpa..

Anak dara aku nie lak..
time pagi pagi nak p hantaq dia..
elok nampak muka mak dia..terus tergedik gedik dalam bouncing dia..
xmau dok dah..nak soh p amek..
pastu qenyih ja..
time nak p amek.. boleh lak dia lentok manja kat bahu mak dia..
jeles ibu tauuu.... hahahaha

pastu elok sampai rumah sendiri..
dia melalak.. sampai selop kekadang..
abah kata dia nak manja manja dengan ibu dia..
so Ibu REDHA ja anak oooiiiii...walaupun ibu rehat xberapa cukup.. hahahaha

Alhamdulillah..
aku dengaq dari jiran jiran aku, Mak nie baguih..
mengaji rajin.. baik ngan orang.. pastu dia mengasuh ramai dah budak2 nie..
sampai ada yang la nie dah besaq dok p tidoq rumah dia lagi..
bab solat Alhamdulillah.. selalu g surau dekat rumah aku nie..
hari jumaat p ngaji kat surau..
kira dekat 3 4 orang gak bila depa tanya sapa pengasuh..
aku kata Kakti Abang Zali..
depa akan kata ..
"oo baguih tu depa..rajin p surau..baik la tu"
so Ibu lega...

aku Syukur sangat sangat..
Allah bagi rezeki Fatimah bukan dari wang ringgit..
tapi Allah bagi rezeki macam nie la..
temukan kami dengan orang yang baik baik..
lega bila dok kat office tak risau kat Fatimah kot jadi apa apa..
sebab tau dah depa jaga dia elok.. macam anak sendiri..

macam nie la rupa dia kalo dok rumah Mak.. tidoq dalam segak



xoxo..

Tuesday

Jiwa Kacau

Bismillah


arinie mood ke laut..
badan di office, otak dan hati kat tempat lain..
macam macam dok pikiaq nie..

ermm..
serba tak kena..
buat salah tak buat pun salah..
ermmm...

last sekali..
saya cuma REDHA saja..

Wednesday

Eksyen la nie

Bismillah

Fatimah la nie kalo malam malam dia xbrapa mau DF sangat dah...
tu yang ibu kena boh susu dalam botoi..
dah la stok susu makin kurang.. huhuhu

pastu kalo minum dalam botoi.. xmau dah ibu pegang botoi..
jari dia dok cubit cubit tangan ibu.. kekadang kuku panjang, sangat ngoh dia cubit..
hehe..
pastu aritu try bagi dia pegang sendiri..
sat ja pastu terlepas dari tangan..

tapi baru baru nie ibu pegang botoi..
tangan dia laju ja nak pegang sendiri..
tengok tengok pegang kemas sikit..
lama jugak baru botoi jatuh..
tu pun sebab qhalit tengok TV..
hehehe..

alhamdulillah..
macam na perkembangan Fatimah pun ibu hepi jewww..
just enjoy .. hehehe..

Abah Fatimah kata botoi sama besaq dengan muka.. haha


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...