Sunday

Penurunan

Assalamualaikum..


wah wah! blog kini bernama The Lilis *lee + is* mcm chomel ja kan..haha..syok sendiri tau..hehe..
ok la..merapu sungguh kan sejak2 menghitung hari nie..hehe..sabaq saja la ek..hehe..


minggu nie ada p facial u!festime u!i like u! wah!teruja sungguh..muka rasa macam licin seperti muka idris saja..wah!hehee..p facial ngan kakten..belanja kakten sebab dah banyak tolong saya nie haa..hehehe


sebenarnya nak cerita tentang pernurunan nie..penurunan apa ek? haaaa...macam suprise tak?tak kan..huhuuu


macam nie..waktu kat facial tu ada try timbang berat..

tengok2 wah turun lagi 2KG!!

2KG?? berjaya juga ye..hehehe..kasi besar sikit hurup nie bagi semangat haha..aim lagi 3 kg..Lilis pun ada soh try turun lagi 3kg before wedding..ermm..saya akan cuba..hehee..waktu fasting month aritu dah turun 3kg..from 68kg to 65kg..now 63kg..so aim Insyallah 60kg..hehehe


berjaya jugak hasil daripada makan yang dijaga..diet yang seimbang..hehehe.. saya still makan nasik tau..bukan xmakan..xboleh kalo xmakan nasik sehari..so makan jugak tapi kuantiti sikit saja..lebih kepada lauk dan sayur lebih..

lagipun saya seorang yang suka makan ulam-ulaman..hehee..malam pun kadang2 xmakan sebab balik keja terus makan sebelum kol 8 ka..tapi kekadang tu makan jugak lepas kol 8 tapi sikit ja la..breakfast xpenah tinggai lagi la..selalu makan nasik lemak/bihun goreng/roti bakar/roti canai... walaupun breakfast makan makanan yang kolestrol2 tapi Alhamdulillah, mungkin sebab seimbang dengan sayur-sayuran dan ulam-ulaman kot..so macam ok..heee..so far Alhamdulillah...hehehe..

sekarang nie, kena maintain diet seimbang nie la..kena jaga makan..kena control makan..itu yang kekadang tersasar sikit nie..macam sekarang nie, mengidam sungguh burger McD..kalo xdapat pun burger Shon pun jadi la..burger Shon nie burger kat sungai yan tu..hehehe :p



see yaa!!






xoxo






Saturday

Bunga Kain

Assalamualaikum semua..


saya sibuk kebelakangan nie..akibat daripada kemalasan dan juga keterujaan diri sendiri sebab berjaya buat sendiri or orang kata Do It Yourself (DIY) bunga-bungaan sendiri..wah!teruja kau ya..haha.. sebelum nie ada try buat bunga guna crepe paper, hanya berjaya buat bunga rose yang kembang sekuntum ja..yang len xmau nya kembang..xtau pasai pa..hukhuk..


akhirnya minggu lepas, saya dah lupa kan crepe paper tu  nasib la…ada lagi 3 keping masih berbalut plastic..naseb baik aritu beli cuma 5 keping saja.. hehe..

Project DIY pertama yang berjaya ini ialah buat bunga guna kain lining yang harganya cuma RM1.80 semeter tu boleh dapat dekat 20 kuntum bunga, butang baju versi M&M rm0.20 sebiji dan dawai rm1.20 sebungkus (ada 24 batang dawai)..kain lining yang digunakan tu kain lining yang keras sikit tu..bukan yang lembut tu..idok la..itu mahal.. huahuahua..


Waktu saya blogwalking malam sabtu 2minggu lepas, terjumpa 1 blog nie, beliau ajaq cara2 nak buat kuih cara..ceh ceh.. silap lak..heehee..jangan marah haa… beliau ajar cara2 buat bunga nie tapi beliau panggil Fabric Hand Bouquet (HB).. lantak panggil apa pun..

saya terus jatuh cinta dengan bunga kain nie..wah wah..teruja nie..terus g cari kain lebih2 dalam bilik dan terus buat (tapi guna butang baju mana tah tetiba jumpa) ..ting!!terus jadi…bertambah semangat nie nak teruskan buat..tapi x la secantik blogger tu buat…dia pro kita nie amatur..hehehe..


pastu terus dapat idea untuk hiasan dekat hantaran dan juga bunga tangan la..heeee..tapi kalo 1 hantaran kena guna 10 kuntum bunga kain nie, kalo 7hantaran xke 70kuntum...aduh!aduh!cari masalah betol kan..huhuhu..tapi dah mengidam nak bunga kain nie kat hantaran kan..kena buat jugak la..hukhuk..

sekarang dah siap dalam 40 kuntum..ada yang kemas, ada yang senget benget, ada yang herot petot...nasib la.. janji puas hati kan buat sendiri..hehehe..


Dengan itu saya gelarkan ia Bunga Kain (BK)..............tapi macam x komersil ja kan..nanti kita bagi nama lain ek.. hehehe..





p/s: gambar xdak lagi sebab lum siap sepenuh nya lagi…nanti saya letak kasi surprise ye..boleh la pakat2 tengok hasil tangan sendiri buat bunga yang xberapa cantik tu dihiasi dalam kotak hantaran hasil DIY abah tersayang.. heee.. janji hati sendiri seronok sudah..hahaha

Thursday

Kenapa??

pernah x ada persoalan macam nie..

kenapa? kenapa? kenapa? x pun orang kedah kata AWAT JADI MACAM NIE??

huhuhuhu...

sedih... kita niat ikhlas berkawan..tapi dengan mulut orang ermm....

terkilan la jugak...

entah la...

kecewa sungguh sekarang nie...

hari nie baru sedar.. xramai yang boleh jadi sahabat... ermmmm...


xoxo

Wednesday

Insyaallah..kalau dah jodoh x kemana..

assalamualaikum..


petang tadi keluaq ngan abah n ideris g bank nak bayar semua2 lah... pastu waktu kat cash deposit mesin tu nampak la abah bawak ideris kuaq dari qheta...pastu toleh balik kot mesin tu..pastu dah selesai semua, pusing2 badan terus ternampak TUNANG sendiri dok tengah sembang ngan abah kat qheta...

oih!!terkezut!bila masa Lilis nie ada kat sini..bukankah beliau ke KL...terus excited dalam masa yang sama rasa diri ni terkantoi sebab g bank xbagitau beliau..hahaha.. saya ingat Lilis masih di KL sebab pagi td dapat sms dari future SIL yang Lilis ada kt rumah beliau...rupa2nya pergi ziarah sat ja..saya ingat stay sana lagi.. hehehe..

itu la orang kata, kalau dah jodoh...hehe.. Insyaallah...





p/s: selsema n batuk sekarang, project bunga kain tertunda..hukhukhuk..acccchhooooommmmm!!!





xoxo

Tuesday

Quick Update!

assalamualaikum...



quick update ya~

mata dah bagi hint soh tutup..so kita dengan pantas nya men'update' apa yang patut..


1) Hantaran

Tinggal lagi 2 barang ja lagi..if xsettle jugak Sabtu nie, kita letak buah dengan kek sudah kan..wa wa wa wa...
Kotak untuk letak hantaran - saya dah kerahkan abah tercinta bautkan kotak guna kayu.. tradisional sikit ye.. nak hias ka apa, belakang kira.. heeee...

2) Baju Nikah + Kenduri

untuk Lilis dah g fitting dah.. nasib la labu..sapa soh suka delay2.. hehehe..
baju untuk saya, dah fitting lama dah~ gediksss mau kawin la katakan..hehe..

3) Cenderahati untuk tetamu

hanya start dengan packing gula-gula or orang kedah kata cokelat..pastu nak letak dalam mana, lum decide lagi..biasa la, kami suka keja last2 minute nie.. wahwahwah..




dan yang paling penting....





KAD JEMPUTAN!!!!!!!!!!!! lum buat lagi.. abah ngan mak dah tanya..depa dah nak start jemput tetamu dah... sabaq ya abah dan mak.. ia akan menyusul.. heeeee....





ok then...see u all again~!







xoxo

Wednesday

Persoalan yang selalu di soalkan

assalamualaikum...


apa soalan yang selalu ditanya akhir2 ini kepada anda?

kepada saya? ni haaaaa.....


macam na dengan persiapan kenduri? dah selesai ka?takat mana dah?


nak jawab macamna ek... -.-"

macam2 lagi sebenarnya xbuat...bukan xmau buat tapi xleh nak buat apa2 pun lagi... saya pun dah belajar dari pengalaman time kenuri kakten dulu...bila buat keja last minit..oooihhh!letihnya la...bayangkan kakten nikah koi 10pagi hari kenuri tu jugak, saya ngan kupu2 ku a.k.a. PiahPiah still panjat tangga gantung scallop kt pelamin lagi kol 9pagi tu...pastu rushing mandi manda, make up sikit bagi cun sikit demi menutup mata ala-ala panda, angkara lingkaran hitam di bawah mata tu..malam sebelum tu jugak kena siapkan cenderahati untuk tetamu jua, kemas2 rumah jua, buat pelamin anganku jua, packing cokelat dalam plastic jua dan macam2 lagi la...saya serik dah!xmo xmo buat keja last minit macam tu dah..gila penat doi!~

untuk kenuri kali ni disebabkan kenuri dua sekali demi jimat wang ringgit serta kedua2 nya sudah sampai seru untuk berpasangan (ceh~! ayat xleh blah kan.. ;p), jadi nak buat apa pun kena dua2 setuju la..xleh la buat keputusan sebelah pihak kan..tapi apa kan daya, kita yang rancang, Allah yang tentukan.. Kenapa bunyi macam pasrah je nie? mai kita imbau kembali kisah nie...

...Alkisah Kain Kenduri...

saya plan nak nikah pakai warna pink ala-ala Nadia Bayu yang cun melecun hidung terpacak tu..jatuh cinta dengan pink beliau tu..pastu time kenduri memang plan nak pakai Hijau la..faveret kaler den tu... memang dari kecik sampai ke tua nie memang tu la angan2 ku..tgk statement ni, dari kecik tu berangan nak kawen, galaksss di situ..eiuwww! gediks jua..hahaha.. sambung semula cerita nya..hehe..sudah melalut ke laut belakang rumah dah..hahaha..melalut lagi haku nie! dish! dish! tepuk dahi sendiri.. (T__T)..sambung story morning glory...

di suatu hari di hari raya, kak cecillia a.k.a kakak ipar ku ini, tunjuk kain untuk depa pakai time kenuri kat yan nie...tengok2 kain chiffon kaler hitam, satin kaler kelabu...Uh Uh Uh..kenapa tema haku lari nie.. xleh nak kejar dah nie.. huhu... terpikir2, xkan nak pakai hijau di kala itu, dah nampak macam menumpang kenduri orang ja kan..so buat decision nak pakai putih ja la..boleh sama dengan Nadia Bayu si awekss Cun itu..barula sama dengan kan..hehehe.. bincang dengan Lilis, dia on je...hehe..tapi semalam Lilis tnya saya boleh ke kalau time nikah pakai putih tu, time kenuri pakai pink...dengan pantas, saya menolak...mana boleh kan..kita nak sama dengan Nadia Bayu.. hehehe...

Jadi settle bab kain...nikah kaler PINK oooo, kenuri di Yan kaler PUTIH, kenuri di KN kaler BIRU cantikk ooooo....


...Alkisah Kak Jemputan...

demi menjimat ongkos kad jemputan, saya dengan Lilis bercadang nak buat sekali ja Kad..yang bermaksud, satu kad ada kedua2 belah pihak...kan jimat tu..pastu Lilis nak buat guna kertas A4 biasa tu ja...tau kan macamna kan? sebab Lilis kata, kat kg dia xpa bagi kad tu pun orang mai makan kenduri sama ja..asalkan kita ikhlas jemput...Lilis xmau baut kad mahai2 nanti orang buang dalam tong sampah ja...Duit tu.. huhuhu..

so bila dah buat keputusan tu, saya ni oohh berangan lagi la..nak kad macam tu la kad macam nie la... alih-alih suatu hari tu, abg adi tanya kad dah buat lum sebab kat Johor tu kad murah2..siap leh boh gambar lagi...saya bgtau la yang saya nak buat sekali dengan lilis...jimat....rupanya abang ku itu faham keadaan adiknya yang kais pagi makan pagi, kais petang macam petang nie... dia meng'offer'kan diri sendiri nak tolong buatkan sekali...oh oh oh! alangkan bersyukurnya saya di situ...dah settle satu bab kan.. hehehe...




inilah Nadia Bayu si cantik tu...saya berkenan sungguh dengan tema untuk bilik nya... Putih dan Pink ke merah ke purple ke saya xtau..tapi yang saya tau sungguh cantik...huhuhu...





ok la buku,






saya nak mulakan operasi packing cokelat yang telah di beli sendiri tu dalam plastic...senang sikit buat awal2, sebab sekarang nie xbuat apa2 pun.. hehehe...









xoxo





Love


Monday

One Big Happy Family

alhamdulillah..


perjalanan yang dipermudahkan...

perjalanan yang membahagiakan dan menggembirakan untuk semua...







tahniah untuk dikyang kerana akhirnya menggenggam diploma of marine engineering in ship design... lagi 3 tahun ijazah pulak yeee.. time tu insyaallah, dengan izin Allah, dapat anak menakan baru dah kot... hehehee.....


bahagia itu dalam sekecil-kecil perkara....




xoxo



love!!

Sunday

Lagi 2 bulan

wee wee wee~


kegedikkan terserlah di situ..lagi 2 bulan...
banyak lagi persiapan yang xbuat...





Wish me happiness!!!

Wedding

mereka akan bernikah selasa ini 4hb October 2011

ela ucapkan selamat berbahagia, semoga semua nya berjalan dengan lancar..

kita bersanding bersama December ini ya!!!!!


abg adi in purple


kak cicilia in purle




alhamdulillah...







xoxo



~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...