Tuesday

Terlupa

Buku,

kemarin saya lupa yang besday Mr.A...
hehee....
sorry ye... bukan xingat.. lupa...
padahal selalu dok guna besday Mr. A tu... hehehe..


Kepada Mr.A (kalo anda membaca.. hehehe)

selamat hari lahir yang ke.... sat nak kiqa dulu... ermmm....
2011-1978 = 33 tahun....

selamat hari lahir yang ke 33 .. *muda lagi nie* hehehe..
semoga apa yang di hajatkan diperkenankan oleh-Nya..
semoga rezeki berpanjangan ... moga2 dapat keja di Al-B tu... hehehe
semoga berbahagia di samping isteri, anak dan anak2 yang akan datang kan serta keluarga tercinta...
semoga menjadi insan yang berjaya di dunia dan di akhirat...
semoga bila dah dapat keja tempat len, jangan lupa orang kat sini... hahahahaha..





psst : hadiah xde ye...dah bawak manggis dah p office kan.,,kiqa tu la hadiah.. hahahaha

Saturday

Bila Encek Tunang Panjat Pokok Manggis

encek tunang dengan justin bieber celup


hari nie encek tunang mai umah..mission sebab nak panjat pkok manggis..tu pun tgk abah dah panjat dulu baru dia nak panjat... pantang kena cabaq dia kata.. hehe.. abah nek kot dahan, dia nek kot batang pokok.. heheee.. saya ni tukang kutip buah dari bawah.. uihhhh!~ letih engkau kutip buah pun.. ke sana ke sini... jaga kepala dari kena hentaman manggis dari atas lagi.. mencabar-cabar... p kebun (orang panggil dusun, kami panggil kebun..heheee) rezeki murah.. dapat durian sebiji.. hehee..

mak masak lazat2 harinie.... ikan belah belakangnya... tempoyak cili padi... masak asam ikan termenung besaq..apa nama xtau.. haha... pastu makan petang ada pulut dengan durian... ah ah ah lazat dan kebuntat nya saya nie... hehe.. lepas makan tengahari, encek tunang bantai tidoq sejam dua.. saya pun boleh terlelap dalam tengah dok tengok tv... hehehe.. encek tunang kata.. makan xbenti2 nie.. hehehe.. nak watcamna.. rezeki kan.. hehehe..

lagipun buah manggis dan durian bnyak2 ni pun selalu bagi kat jiran2 jugak... dah banyak xkan nak save lak kan.. kita bagi ja la.. nak jual memang xdapat la.. baik bagi free... senang.. hehehe...

alhamdulillah... manggis menjadi2 tahun nie...





psst : tarikh nikah dan kenduri dah bincang td... hehehehe







xoxo





peace!!

Bila Tiada SMS atau Kol seperti selalu






hishhish..geram sungguh semalam dengan encek tunang nie..
kita sms dia 2 3 kali semalam..xreply2.. bila kita kol, kelam kabut nak tengok  maharaja lawak..padahai lagi 15 minit nak start.. tnya awat xreply, dia kata xdan..alasan xleh terima langsung..xkan nak reply yang xsampai 2 minit tu pun xdan...last cakap kat dia pasni kalo rasa teringin nak sms or kol, sms la, kol la..saya xmau sms or kol dah.. huhu.. padah mulut badan binasa orang kata, padan muka sendiri, semalam nak tidoq pun xleh...sebab dah selalu sangat sebelum tidoq bersembangberborak dengan dia... padan muka aku.. huhuhu..
arini dia dah janji nak mai umah sebab nak p kutip dan kait manggis tapi dia pun merajuk..xmai pun.. suka hati la.. xdak kuasa nak melayan... JK (jiwa kacau) sendiri la.. huhuhu...tapi puas hati..huhu

macamna nie.. bertunang dah..tapi p gaduh2 lak kan.. huhuhu.
geram sungguh kat dia... huhuhuu








**xdak mood + tension gila**








Thursday

Bila ada hati nak masuk kelas menjahit

Assalamualaikum..





ari ahad & isnin ni saya n kakten akan masuk kelas menjahit kat kolej komuniti cawangan jerai.. hehe.
ada hati kau nak belajaq menjahit.. hehe..
saja ja nak masuk..nanti2 leh menjahit sendiri segala bagai tudung or baju yg nak pakai kan..
lagipun cian kakten dok umah saja ja.. biaq dia belajaq menjait nanti leh mintak tolong dia jait untuk saya nie haa.. hahaha..
lagipun mesin jait mak tu berhabuk ja kat situ xdigunakan..kekadang ja guna..under utilize..ceh~cakap omputih lak kan.. (-.-")
saya guna last waktu saya buat langsir tingkap bilik sendiri wooo.. hebat kan.. hehe.. sungguh hebat bak hang jebat.. sampai singkat sebelah langsir tu.. sebelah labuh sebelah singkat.. =)
encek tunang kata xpa aih..bukannya ada orang nak tengok tudung tingkap tu pun.. biaq la singkat sebelah pun kan... hehehe encek tunang cakap lagi nnti xyah membazir hantaq upah buat tudung tingkap nie, dah tau buat sendiri.. iyolah tu.. kang satu rumah nya tudung tingkap singkat sebelah.. kang malu kang.. hehehe..
duish!duish! haku dah melalut.. hehehe

disebabkan kelas hari ahad dan isnin so mintak cuti la isnin tu.. semangat nie nak belajaq menjait nie.. apa pun sanggup... ni baru permulaan..pasni kalo ada kelas apa2 lagi, masuk lagi kan.. plan nak belajaq cara2 buat cupcake.. memang teringin nak buat sungguh.. makannya xpun.. hehehe..


ok la buku.. nanti kalo sempat bergambar kat kolej komuniti saya upload ye.. hehe
perut ku dah berbunyi2 mintak di top up isi nya dah nie...
ermmm.. bila la nak start posa nie..baju raya dah ada dah..posa xabeh ganti lagi.. huhuhu






xoxo









peace!

Wednesday

Bila sudah kebuntat

kebuntat??apa tu..
haa tu maksudnya kenyang sungguh..heehee
makan kt uncle zack td..
nasi goreng paprik..sedap gak...
tapi kenyang sungguh la.. terus macam mengantok.. dengan hujan2 nie.. sedapnya kalo dapat tidoqq nie..ehee =)

tapi bila pikir2 balik, inter company xsiap lagi..
tengah semangat nak buat inter co nie.. time semangat nie memang kena buat.. satg dia mai perangai malas satg apa pun xjadi dah.. hehehe..

ermmmm...tengah berpikir macam2 jgk la sekarang...
kerja lain, kawen, rumah sewa, ptptn, macam2 lagi la...
ermmmm..kawen nanti nak pakai baju kaler apa ek..
huhu.. pikir macam2 sungguh.. apa la saya nie.. rilek2 sudah kan.. heheehee..

Bila Dinner yang bahagia bersama keluarga dan encek tunang

wahwah..pangjang sungguh tajuk nya.. hehe
biasa la  bila dah bahagia memang kecewi sikit macam tu la =)
semalam encek tunang datang umah untuk dinner dengan famili..
biasa2 ja masak pun..
kakten buat sup sayuq, ikan termenung goreng asam, ayam masak halia + kentang,
mak buat sambal teluq kenduri, sambal belacan + rebung..
huishhuishhuish..sedap sungguh... hehe..

alhamdulillah..

pencuci mulut ada tembikai susu (encen tunang bawak) + manggis (abah + dikyang p amek kat kebun) hehe..
makan bersama air teh O panas sambil tengok bola kelantan lawan perak kot..


owh owh bahagianya.. hehehe





xoxo





peace!!

Tuesday

Bila Aku dah xdak kuasa

bila nya aku ada kuasa? entahla.. hehehe..baget ada kuasa otromen taro lak kan.. hehehe
sebenarnya aku dah xdak kuasa nak melayan benda2 xsehat nie.. buang masa dan tenaga ja..
lagipun semalam dah berjanji dengan Lilis dah.. hehehe.. ok boss, i follow ^.^

insyaallah.. dengan izin Allah..

blog nie akan jadi tempat aku nak bercerita tentang kehidupan aku bersama keluarga, bersama kawan2 dan keluarga bakal mentua serta bersama dengan encek tunang tercinta.. buku nie jgak akan jadi tempat aku cerita tentang persediaan aku dan encek tunang menghitung hari bahagia dan seterusnya kehidupan kami sebagai suami isteri.. insyaallah.. nanti leh cerita tentang anak2 lak kan.. =) jauh sungguh pemikiran nie.. hehehe..



ok la buku..

mau top up isi perut ye..





peace!!







xoxo



Monday

Bila Penghasut Bermaharajalela

Hye buku,


benci kan bila ada penghasut di kalangan kita kan kan kan..
memang pun..kalo aku ni nak jadi penghasut lama dah aku buat.. dia dah la kawan lama aku..tp aku xterniat langsung nak menghasut dia ka apa..kalo bercerita tentang Office pun cerita tentang event2 yang dah kami conduct macam famili day, convocation, sambutan hari raya, macam2 lagi la.. if tentang orang itu orang ini, memang xkuasa aku la..banyak keja len lagi aku nak buat kan..

tp ada seorang nie memang Musuk Hati punya Olang la... kawan aku nie baru ja masuk keja kat sini, dia dah siap cakap "keja kat sini kena jaga2 sikit" WTF!!???~~~
engkau kenapa?? dah la dia orang baru, xyah kot nak jadi penghasut ka apa.. biaq la kat dia nak kenai semua orang dengan pengamatan dia sendiri...yang engkau terlampau rajin sangat kenapa haa????.. aku nie daripada xdak niat, macam nak pasang niat engkau tau tak haa? tapi aku xmau jadi macam engkau tu or kawan engkau tu...satg aku tergolong dalam golongan yang sama lak.. lagipun aku xlayak lak nak boh engkau dalam kategori mana kan...tu bukan keja aku pun kan kan.. =)

nie ada lagi sorang nie.. entah apa2 tah... dalam aku ngn Mr.A dok busy2 siapkan macam2 document untuk auditor, dia dok pertikai lak wakil dari purchasing xdak sapa tolong dia susun meja kerusi..hello??? engkau xnampak ka purchasing time tu ada 2 orang ja.. aku ngn Mr.A.. dua2 busy dengan closing, report BRM bagai, auditor lagi... engkau dok sibuk dengan kerusi meja lak.. dah la sepanjang audit field tu kot la engkau nak tnya ok ka x..xdak pun kan??..kalo betoi pun engkau prihatin sangat awat nya xdak pun waktu taklimat bagai tu..bila kami nie xdak, engkau kecoh sangat kan..entahla.... tepuk dada tnya selera.. (=.=)





sorry ye kepada sesiapa yang membaca dan terus terkecil hati..
saya terlalu geram dengan situasi2 yang xsehat nie...

jangan ada yang pertikai lak apa yang saya tulis nie.. sebab nie buku saya, suka hati saya la ek nak tulis apa pun..lagi satu, nama pun blog kan, kalo nama diari, xdak nya nak tulis dalam blog bagai nie.. hehehe..





peace!! no war!!






xoxo








Saturday

Pecah Kepala Kebas Kaki


Assalamualaikum ...




sorry ye buku.. saya xsempat nak hupdate buku nie..
kekadang masuk jengok2 ja.. xdan nak update.. cerita banyak nie nak bgtau..
FB pn kadang2 ja bukak.. minggu nie busy sampai kepala macam nak pecah + kaki kebas.. =.=
ok la buku..
minggu nie ditutup tirai dengan berakhirnya audit.. yahooooo!..
auditor dah all-out ari jumaat hari tu...kaki sampai krem tau.. huhu (-.-")
cerita minggu nie ja la ek untuk entry kali ni ek..hehe

seperti yang dah di janjikan oleh Group Finance, singkatan dia GF bukan girlfren ye, depa nak semua akaun dalam kumpulan 'N' ni di audit untuk memenuhi depa nya KPI..apa KPI, cari sendirik dalam mat google / mr yahoo..hehe.. untuk makluman ye, akaun kt Office nie xpenah di audit..since 2006 kau..punya la banyak.. mesti pening gila auditor semua tu..haha..

dua tiga hari sebelum auditor nak mai..aku ngn Mr.A dok tungkus lumus siap kan macam2 la.. cari invoice yang xdak lama2 dlu..cari supporting document lg..cari proposal..print GL, ledger, PL, BS..macam2 la.. quite tired jgk la.. kebetulan time auditor nak mai nie, Mr.R demam campak..dugaan untuk aku ngan Mr.A..tp Mr.R pun tolong macam2 jgk sebab kami asek kol dia ja kat umah or kekadang dia kol jgk..update apa2 kan..hehe.. auditor ada di office dari hari rabu petang sampai jumaat malam.. memang busy sungguh la.. 2 hari saya Ot..hari khamis n jumaat sebab standy + support auditor..cari doc yang depa mintak, explain macamna dapat certain2 amount dalam invoice, DN, CN n proposal..tanya debit credit untuk certain2 entry..kekadang tu yang lama2 pun saya jawap ja kalo saya tau..mencabar jgk..tp dah kita bayar depa untuk check kita nya akaun, kira ok la..kalo salah kat mana2, depa tolong perbetoikan..hehe..nak takut apa kan..cuma letih dan xlarat ja la lelama cenggitu.. baru nak duduk, depa dah panggil dah, baru nak duduk sat ja, depa mai antaq da request nak itu nak ini..huhuhu..

kebetulan, time audit nie time closing jgk..jadi dengan nak siapkan closing, siapkan report, siap kan inter company..macam2 la.. pressure gak time tu..tapi dah dalam resume pi tulis, "Can work underpressure" amek kau la..huhu >.<

hari khamis tu Ot sampai koi 8..sampai umah memang flat terus la...hari jumaat telah la.. memang flat terus..sampai umah koi 10 mlm.. ot sungguh nie.. time tu dengan lapaq la, letih la, macam2 lagi.. huhuhu..

apa yg Mr.A pesan kat saya selalu, kita buat keja nie, ikhlas yang penting.. biaq la depa yg len nak kata apa pun, biaq la depa xhargai effort kita pun, sebab Rezeki nie ALLAH yang bagi... kalo di dunia kita kena tindas, Dia dah janjikan ganjaran kat Akhirat..alhamdulillah kan, saya dapat seorang senior sekuat Mr.A ni..seorang bos sebaik Mr.R...depa bagi saya belajaq macam2, bagi saya buat macam2.. macam2 ilmu saya timba dari pengalaman dan pengetahuan depa dua nie..hehe..

hari nie dalam keletihan melanda tahap tun teja, saya ke office jgk sebab ada briefing SKM nya.. p sebab rasa tanggungjawab la.. dah office nya event kan.. letih2 pun p jgk tp lewat la sikit.. huhuhu..dah abeh briefing bagai tu, saya tunggu tunang terchenta nie, Mr.LILIS.. nak p kenduri Kabil lak.. hehe.. beli hadiah siap utk kabil bagi pihak saya n tunang.. hehehe..balik umah pas kenduri tu memang flat terus la..kaki ni kebas2 xyah cakap la..minggu nie sakit kepala setiap masa..dengan sat panas sat hujan..pastu berdiri berjam2..pastu bergerak sana sini.. huhu.. period pun lambat sehari dua nie.. mungkin sebab letih sangat kot.. huhuhuhu

ok la buku.. kakak tersayang dah buat tomyam tu..mau soru dulu..
hehe..




psst : cantik x buku baru nie..hehe..justin bieber celup jadi background..hahah






peace






xoxo..










Friday

Bila hati terus berbunga

Assalamualaikum..



hye buku..


bersawang dah ka buku nie.. lama nya saya tinggai buku nie..hehe..saya busy sikit la kebelakangan nie..
nak saya describe ka..boleh ja..tapi satg buku kata saya tunjuk2 keja bnyk lak kan..hehe..sekarang nie dah xboleh buat rajin sangat sebab nanti ada orang kata "orang rajin xkan cakap dia bnyk keja tp orang xbuat keja ja kata macam tu" tu dia statement yang memanaskan minggu lepas kot..terkezut kau dengar ayat tu..hehe..suka hati orang tu la nak kata apa pn kan..asalkan dia rasa dia hepi sudah..jangan kau gangu keja haku sudah.. >.<

last week,2 minggu lepas minggu terakhir husna kat office kan..so emo sikit.. tu yang xdapat nak jenguk buku nie selalu...sedih la kata kan.. ari jumaat tu memang sedih la.. bawa keta pun sambil ayaq mata ni keluaq tau.. sedih... huhu =(
nanti saya tulis tentang emo emo nie ek.. hehe.. harinie nak cerita tentang sabtu 2 minggu lepas..hehe.. kan hari jumaat tu sedih gaban nya.. so hari sabtu tu hepi sesangat lak..hehehe.. ni cerita sabtu 2 minggu lepas tau..haku sungguh bz =.= xdan nak hudpdate buku nie..hehe

hari sabtu tu lilis ajak teman dia n famili ke uitm merbok.. ye la kan, musim daftar pelajar baru kan.. ok la.. teringat dulu-dulu waktu mak abah antaq p kat uitm jengka tu..memang menangis sungguh la.. mau nya x.. dah la hutan banat kt situ pastu jauh lak kan.. huhu.. sudah la kau dengan cerita sedih tu..hehe =) sedih ka hepi ka..grade sudah..ptptn ja xhabih bayaq lagi..haha amek kau..dush!dush!! >.<

pagi sabtu tu bangun awai nih..xsabor nak ikut lilis sekeluarga..kecewi ja aku ni kan..haha.. siap pn awai nie.. lilis kol pukul 8 kata dia dah nk keluaq, apa lagi haku nie bergegas mandi la.. tengok2 koi 9 baru nak bertolak..ceh!~ buat terkejut boleh..hehe..dalam koi 10 lebih sampai la mereka menjemput kedebab nie..wah dressing seluaq jeans n blouse ja..simple sudah..sebab dah tau dah mesti panas terik nya kat sana..hehe.. sampai sana cari Hidayu dulu sebab dia kan fasi or orang panggil kak urusetia..haha.. lagipun dia la yang tolong tukaq bilik adik lilis dari 4 orang sebilik ke 2 orang ja sebilik..selesa kau dok 2 orang ja..ok 4 orang kang tambah ngn kawan2 lagi..serabut serabut..sapa penah dok 4 orang tau la mcm na kan..hehe..haku la tu.. =.=

sepanjang kat sana tu dan perjalanan ke sana sini waktu tu, saya dalam process nak mengenali la abang nizam, kak eira, kak shikin, adik lilis dan terutamanya bakal mak mertua la.. xlama dah nanti saya pun akan masuk dalam keluarga tu jgk kan.. mula2 tu segan jugak la..ya la, mana penah pun keluaq dengan famili liis lagi kan kan kan.. haku kan pemalu sikit..ceh!~ lilis cukup geram kalo dengaq ayat tu..haha..aritu pun mak lilis ada ajak ikut diorang balik KN ada kenduri sedara.. tp saya segan jugak la kan..bagi alasan satg abah marah..haha..tapi memang segan pun..mak lilis tanya nak segan dengan sapa..cuba cer.. haha..xla mak lilis sebut gitu..mak liis kata nak segan apanya, esok2 jadi keluarga jgk kan..hehe..blushing saya time tu..lilis sengih macam kerang wangi ja kan..hehehe..

pas da kemas2 bilik adik lilis, tapau isi perut pastu antaq adik lilis semula..sebab dia akan memulakan minggu suai kenai ka apa nama dia, haku xingat..haha.. time tu touching seh tengok adik lilis sedih peluk mak lilis..i saw her sister also crying.. bertambah touching nie..time tu haku buat2 tengok kot len la..sedih tu cerita2 feeling nie..haku tengok movie UP dengan puan Hus pun haku menangis..hehe..gegess kan puan husna?haha..yang saya perasan lilis tu sengih ja..dia xtouching ka..xdah hati dan perasaan ka..kot ya pun xsedih, buat2 la muka sedih ka..hahaha..

pas dah setel semua edisi menangis bagai..straight balik ke yan la..singgah solat jap pastu terus ke rumah ku kebahagiaan ku.. abah buat cucuq kodok kau..sedap woo panas2 lagi..bulat2 lak tu.. dan la lilis tu terlelap seketika dalam umah waktu tu time tunggu cucuq siap..bakal anak-anak menakan saya pun sempat la mandi + tukaq lampin semua.. dah dekat sejam kt umah.. diorang pun nak gerak dah balik KN sebab dah letih seh.. sempat jgk my mom bagi hadiah pokok bunga kat mak lilis..hehehe..

dah sebulan dah jadi tunang kepada lilis terchenta.. seronok nya perasaan.. hehehehe..





xoxo







peace!!







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...