Saturday

Berdikari

Assalammualaikum

Aku rasa da tiba masa aku berdikari sendiri time pantang2 ni..
Aku rasa aku dah kuat dah nak buat semua benda..
Inshaa allah..selagi tak cuba aku takkan tau aku boleh buat ka dak kan..
Dengan izin Allah aku tau aku mampu berdikari sendiri..
Asalkan orang lain selesa dan tak menyusahkan diri orang lain..

Thursday

Rumah :: Grill

Assalamualaikum..

Lepas dah dapat kunci umah..
Kami laki bini dah start survey2 grill utk satu umah..
Yelah..umah ni banyak pintu, tingkap dan cermin2.. jadi dah boleh agak kos pemasangan grill mesti quite high kan..

Antara pekara pekara yg kami rasa penting utk pemasangan grill ni :-

1) Design

Kami mula2 plan nak design S tu..kalo boleh utk semua pintu tingkap dan cermin.. tp mengenangkan umah ni bnyk sungguh tingkap2 dan cermin2 jadinya kami tukar plan..
Kami nak gril style lurus2 ja..
Senanh dan menjimatkan..
Supplier cakap, harga mengikut design.. lagi complicated sesuatu design lagi mahal harga dia..
Jadi kami kan budget sikit jadi pilih design lurus2 saja..

2) Material

Aku tak tau sangat material2 ni..bukan bidang aku..jadi aku xamek tahu..haha
Yg aku tau aku nak grill mcm zaman la ni la..yg putih2 lurus tu..hahaha..
Tapi supplier ada bgtau jenis2 material..
Yg iron tu mahal sikit tapi xlawa..haha..

Jadinya untuk design dan material yg kami nak tu kami da dapat 2 harga dr supplier yg sudi quote.. 

1) supplier cina yg mai ronda2 kawasan umah time suami ada di umah.. dia quote rm3085 keseluruhan.

2) supplier satu lg ni kwn sekolah aku dulu..dia pm aku dlm fb..ari rabu lepas dia ada g umah ngn suami p ukuq2 bagai.. jadi dia quote rm3800..huhu

Hampa nampak dak perbezaan harga dia?

Abah aku kata supplier melayu dpt barang harga mahai..sebab tu dia bg harga mahai..sedangkan supplier cina ni confirm dapat barang harga murah dr supplier melayu..sebab tu dia quote harga jauh beza gila..

Sedihkan?

Macamna la bisness orang melayu kita nak maju kan.. sedih nya..

Tp nak aku amek ngn supplier kawan aku tu xpadan sgt..mahai sgt pulak..kalo beza seratus dua boleh consider jgk..ni beza lebih dr rm600..hukhukhuk..

Jadi kebetulan..kawan suami aku dia ada bg contact kawan dia..so kami nak try minta quote tgk berapa pulak harga dia..

Itu ja kot yang aku dapat cerita..

Tuesday

Maryam :: Pump

Assalamualaikum..

Aku skrg dok survey2..dok pikiaq2.. nak cari pump baru.. berbaloi dak kalo aku beli pump baru..

La ni aku ada Rumble Tuff tu tp dah rosak.. dengan pump xkeluaq susu sebelah.. dengaq motor dia bising mcm mesin rumput.. jadinya skrg breast aku bengkak..lgpun aku nk buat stok ni..

Alhamdulillah suami aku support aku nk fully breastfeed kali ni..dia bnyk dok gugel la tu..ritu time Fatimah dia bnyk diam ja bila org xberapa support aku nk BF.. tp lani dia sndiri yg cakap kna fully BF smpai Maryam umo 6bulan..

Jadinya aku pun plan nk cri pump lain la..
Kalo boleh nk cari pump double pumping punya mcm rumble tuff tu.. senang..
Dan aku nak yang rechargeable battery punya.. antara pump yg ada built in battery ni skrg Spectra M1 dan Rumble Tuff Mighty Tyke..ni yg aku tau la..
Hampa jgn rekemen Medela Freestyle lak..memang aku xmampu yg tu..hahaha

Mcm Spectra M1 tu officemate aku ada pakai..aku tgk praktikal gila dia guna.. dalam keta pun dia penah pump..xdengaq bunyi pun time dia pump..pastu Ruble Tuff yg baru RT Mighty Tyke la baru nya produk dari RT.. kecik gila moto dia.. senyap gila bunyi dia..

Aku dpt review dr Pumponthego la.. tempat len aku xsurvey lagi..Spectra M1 tu RM499 + free gift.. RT Mighty Tyke lak RM479 + free gift kalo tak silap..

Jadinya aku confuse nak beli yg mana..huhu.. dua2 lebih kurang ja harga dia.. pastu Spectra M1 tu aku sendiri da tgk dia nya outcome..memang terbaik officemate aku guna.. RT mighty tyke lak aku xpenah tgk org guna lagi..

Pastu aku belah bagi nk beli ka tak sebab nak pakai duit bnyk ni nak masuk umah baru..takkan aku nk minta kat suami aku..cian dia..hehe.. jadinya aku back up plan nk bli Medela Harmony ja..kt pumponthego rm180 kalo tak silap..

Jadi sekarang aku jadi seorang ibu yang dalam dilemma..
Aku memang niat nk BF Maryam 2thn..huhu

Tolong aku kawan2..apa pendapat hampa? Huhu

Monday

Maryam :: Sembelit

Assalamualaikum..

Hari ke 6 dah hari ni..
Maryam ada kuning sikit 12.2 bacaan dia..
Dah 3 hari berturut turut gi klinik Sg.Limau check.. esok pun kena pi lagi..
Hopefully ok la kuning dia..
Fatimah ritu kuning xda.. maybe sebab time pregnant dok minum ayaq nyoq selalu..

Hari ni nak cerita bab sembelit..
Waktu Fatimah ritu, aku sembelit teruk.. nak membuang memang takut gila..dengan jahitan terbukak, lagi lah aku takut nak membuang..
Tapi Alhamdulillah.. kali nie aku berjaya membuang dengan jayanya..
Mula mula tu risau jugak la.. tapi aku cuba jugak..alhamdulillah lepas jugak najis itu..hahaha..

Apa yang aku praktikkan dan aku kongsi kot kot la nanti ada org nak cuba cara aku nie.. hehe..

First sekali..time sebelum bersalin..sila kosongkan perut dengan sisa najis dulu..haha..maksudnya kena rajin p membuang la..
Aku ritu..lepas masuk ubat induce..dalam keadaan sakit yang amat sangat tu aku pi jugak toilet membuang.. keluaq jugak sisa2 yang sepatutnya..dan aku minum ayaq masak dengan banyaknya..

Lepas bersalin pulak.. aku amalkan minum ayaq masak dengan banyaknya..
Aku tau mesti ada yang dalam tempoh berpantang ni tak leh minum ayaq masak banyak kan? Macam kena catu kan? Biasa la kadang2 orang yang lebih berpengalaman a.k.a mak mak kita la..depa tak berapa bagi kan..
Tapi aku minum jugak sebab nurse slalu pesan setiap kali depa mai check soh minum ayaq banyak..

Lagi satu.. aku amalkan minum kopi..
Teh ngan milo memang aku boikot terus..
Dulu time Fatimah, awal2 pantang minum milo..so bila aku sembelit..terus mak abah aku bagi kopi ja..so kali ni aku memang minum kopi ja..

Pastu kena banyak makan sayoq.. dalam tempoh berpantang ni.. mak abah aku memang masak bagi aku makanan berpantang yang lengkap.. ada ikan ada sayoq ada lada ada halia.. kira lengkap lah..

Pastu mak abah aku akan bagi aku bertungku pagi dan petang setiap hari..
Kami guna batu sungai zaman mak aku lagi..mak abah aku akan balut dengan daun kapai terbang..jangan tanya aku daun tu macam na.. aku tak tau..hahaa..

Tu ja kot petua aku.. aku tak start makan jamu apa lagi.. walaupun aku dah belicset bersalin DHerbs tu.. ada pati ada kapsul..aku tak makan lagi sebab aku ada baca dalam gugel yang antara punca2 sembelit sebab amek jamu..hehe..

Ok la tu ja kot.. bye..

Sunday

Maryam :: Macam main main ja

Assalamualaikum...

Hari ni dah hari ke 5..
Aku still sakit2 perut2 lg..darah ketoi2 tu tak keluaq lagi kot...
Dah start bertungku dari hari kedua balik dari hospital lagi..
Mandian herba memang tradisional punya mak abah aku buat..mandi daun2 tiap2 hari.. buat cuci muka cuci luka semua la..
Jahitan masih sakit2 lagi sebab banyak kena jahit..
So aku tak berapa aktif lagi la..hehe

Ok ok..
Yang aku nak cerita bab main main ni sebab aku kalau ingat balik..rasa tak pecaya dah beranak..

Mana tak nya.. aku p hospital pun sebab misi soh buat CTG ja..
Dok tak dok dah kena sumbat ubat induce..dan dlm masa xsampai 6 jam..aku dah selamat beranak..

Memang dalam keadaan 70% baru bersedia.. kelengkapan pun tak cukup lagi..Maryam dah tak sabaq nak jumpa Ibu Abah Kakak dia.. hehee..

Itu ja aku nak cerita sebenarnya..

Aku nak aktif blogging balik ni..sebab tu nak update setiap hari..hehe..

Saturday

Maryam :: Hari Pertama

Assalammualaikum...

Aku nk kongsi perjalanan aku bersalin kan Maryam ni... bukan untuk riak apa tau.. just utk simpanan aku.. nanti2 bila aku godek2 balik entry dan baca macam best ja perasaan..hehe..

Macam aku bgtau last entry..Maryam nya process aku kena induce kan.. macamna leh induce semua ni..mai nak cerita sikit.. hehe..

16.12.2014
Aku keja macam biasa sebab EDD 30hb kan..lambat lagi.. cuma aritu aku tak berapa sihat.. aku selsema malam sebelum tu..dan Fatimah kerap bangun kol 4 pagi tiap2 hari nak tengok UpinIpin..dan tak bagi aku tidoq..dia soh tengok dengan dia..

Jadi ari selasa tu aku mmg p keja dalam keadaan yang letih sangat2..pagi tu aku sempat lagi p breakfast dengan Syira..dan aku dan lagi muntah depan kedai roti canai tu..hahaha..

Tengahari tu aku bantai tidoq dalam surau..sebab tak larat sangat2.. jadinya pergerakkan baby aku tak rasa aritu..
Selalunya aku memang monitor dia bergerak2..sampai senget perut2 aku..terutama time tengahari ke petang.. tapi ari Selasa tu tak langsung.. maybe sebab aku letih dan banyak tidoq..

Jadi aku buat keputusan..esok baru nak bgtau misi sebab aku ada weekly checkup 17hb di Klinik Batu 3..

Malam tu bila time rest atas katil..baby nya pergerakkan cukup 10kali tp sampai kol 12tghmalam la..aku still nak p esok tu jugak..hehe..suami hanya menurut perintah..hehe..

17.12.2014

Seperti biasa aku bangun awal..iron baju lawa2 nak p keja.. cuma nak singgah klinik Batu 3 ja untuk check up.. aku slalu g klinik awal..jadi org pertama so toilet masih dalam keadaan kering..selesa sikit nanti..hehe..
Pagi tu Fatimah agak behave sikit..slalu bangun akan qeyau2 memberontak tak tentu pasai..tapi pagi ni dia ok ja..

Lepas hantaq Fatimah kat umah mak dia..kami ke Klinik.. suami just drop aku ja..dia p keja terus..dah selesai baru kol dia kata.. jadi aku ok la..

Wassapp bos dlu bgtau ada checkup..

Tunggu turn agak lama jugak..dari kol 7.50 sampai..dekat kol 9 baru misi panggil.. sedangkan turn aku no 1 ye..huhuhu..

Macam biasa check berat..BP..HB masih low 9.9.. pastu check jantung baby..pastu misi check tinggi perut..sepatutnya 38w3d, paling koman tinggi perut kena 36cm..xleh kurang 2cm misi kata..takut air ketuban xcukup.. tinggi perut aku 34cm..baiklah..4cm kurang..terus pen merah..misi nak refer doktor di Klinik Bedong..jadi alang2 aku bgtau la kelmarin baby kurang gerak.. terus aku kena dengar syarahan.. hahaha..

Dah noted dengan doktor..kena g jumpa dia d Klinik Bedong..
Kol suami.. wassapp bos lagi bgtau kena g Bedong lak..

Di bedong boleh tahan lama jugak menunggu nya.. turn aku 230.. turn time tu 215.. ada dlm 14 org ibu mengandung tengah tunggu turn.. tak termasuk kes2 baby juandis lagi..depa memang xtunggu turn..
Tapi dalam no 219 macam tu.. misi panggil nama aku..potong q rupanya sebab aku ada kes kan..hahaha..
Doktor Najwa buat scan..ayaq ketuban ok..cukup..tapi dia buat surat refer Hosp Sungai Petani sebab baby kurang gerak..dia takut baby lemas atau apa apa kan..

Jadi kami terus ke Hosp Sungai Petani..

Wassapp bos lagi bgtau kena ke Hosp.. hahaa

17.12.2014 : 11 am

Sampai hosp terus ke labour room buat CTG.. lepas CTG, doktor buat VE.. gila kasaq doktor perempuan ni.. tak padan dengan jubah tudung labuh bagai.. sakit yang amat sampai berdarah darah.. dengan muka tak senyum..stress aku.. hahaa..

Dia cakap dah bukak 1cm.. terkezut aku.. dah 1 cm? Biaq betol.. aku xrasa sakit apa pun.. hehe..suami aku pun terkejut sbb macam rushing ja kan..hahaha

Tapi dia cakap kena masuk ubat sebab baby dah tak berapa aktif.. so terus kena admit wad..masuk ubat..
Process tu ini dalam kol 1 aku masuk wad..
Dalam kol 1.10 doktor mai masukkan ubat induce tu..doktor India perempuan..dia buat VE langsung tak sakit.. steady ja aku..haha..

Lepas dah masuk ubat aku wassapp adik beradik aku bgtau..aku tnya kakak aku dlu sebab dia ada pengalaman kena induce..

Yang aku jakunnya elok masukkan ubat terus start sakit.. aku macam tak percaya..haha..

Aku wassapp bos dan kwn2 yg lain jgk bgtau kena induce..

Dalam kol 4 mcm tu. Aku dah sakit tak tertanggung dah..terketaq ketaq aku atas katil..sempat g toilet membuang dlu.. kat katil aku tu ada 4 org kena induce..tapi depa pagi tadi kol 9 masukkan ubatbyg pertama still xbukak2 jgk..

jadi ada misi India tu mai nak check..dia buat VE ok la xsakit.. dah 4cm dia kata.. so depa kena booking labour room..kebetulan penuh..jadi aku duduk atas wheel chair.. elok smpai kat kaunter dalam wad ni..staff nurse baju biru tu kata awat nampak aku pelik sangat..sampai terketaq2..jadi dia soh naik katil balik. Dia nak buat VE skali lagi..pastu terus dia jerit.. "dah 7cm la..7cm!!..cepat!terberanak budak ni nanti"..
So depa tolak aku atas katil tu jgk turun ke bawah..

17.12.2014 : 4.40pm
Sampai labour room..nak masuk bilik bersalin tu kena berjalan sebab pintu rosak..so aku gagah berjalan sbb nak bagi senang bersalin..

Staff nurse situ buat VE lagi..pastu dia cakap baru 5cm.. dah bergaduh gaduh depa marah misi kat wad..aku diam je la..mana aku tau sapa betol sapa salah.. yang aku tau aku nak beranak cepat..hahaha...

Pastu doktor mai..pecahkan ayaq ketuban dan dia godek godek bagi cepat sikit bukak..dia bagi gas sedut jugak..sebab aku minta...haha..tapi effect tarak langsung..sakit yang amat dasyat jugak..pastu ada doktor perempuan dok tulis2 apa tah..aku bgtau dia..
"Doktor, nak teran dah ni"
Terus dia panggil misi.. nama misi tu Fatimah ye kawan2..kebetulan..haha.. baik misi tu..hahaa

Dok sat suami aku pun masuk..semangat sikit aku nak bersalin..dia kan lemah semangat sikit dengan darah darah ni..

Aku pun mula la edisi meneran neran ni..
Sampai aku kena marah duduk tak diam..tersenget2 bontot.. pastu aku tak pegang kaki..pastu aku tak teran di bawah tapi teran di mulut..hahahaa..macam2..

Sampai tersekat dahi anak..pastu teran lagi..tersekat kat hidung..pastu sempat lagi aku berhenti dok sat sat..misi marah mana boleh sat2..hidung anak tersangkut..laki aku pun bagi semangat kata sikit lagi anak nak keluaq dah..

17.12.2014 : 5.21pm
So aku amek nafas..teran sungguh2..coihhh keluaq dengan jayanya Maryam.. tapi time tu tak tahu gender lagi.  Aku tnya suami aku lelaki ka perempuan..suami aku kata biaq p..asalkan selamat..hehehe..

Pastu terus letak baby atas badan aku dengan darah2..basah2..bonding time..skin to skin.. first kami terpandang..lembatnya rambut dia..hehe..

Time tu misi bersihkan badan aku..bagi suami aku azankan dlu time darah2 tu jgk..xcuci lagi..pastu misi mintak suami aku keluaq sbb dia nak mulakan process menjait..

Process jait ni boleh tahan jugak..lagipun Maryam dok kat badan lagi..lagipun misi baik..macam2 dia borak dengan aku..so rasa cepat jugak la dia jait..ada sekali dua ja sakit bila dia tarik benang bagi ketat..hehe..

Pastu dalam kol 7.30 dah keluar labour room.. famili aku takdak.. semua g solat. Suami aku jgk..so aku nek ke wad terus.. hehe

Dah la..panjang dah aku taip ni.. haha..

Friday

Bersalin dah...

Alhamdulillah..

17.12.2014 selamat bersalin kali kedua..
Anak dara juga.. alhamdulillah seronok walaupun sakitnya ya amat... sbb induce..

Apa pun Alhamdulillah rezeki Allah bg perjalanan bersalin kali ke 2 ni mudah dari yg pertama..walaupun sakitnya lg hebat dr yang pertama..hehehe..

Masa induce dgn masa bersalin sekejap ja.. rezeki kan.. dan semua jadi pantas sekali..hahaha..
Bila ingat balik mcm main2..hehe.. ok ok nanti aku cerita..haha

Alhamdulillah mmgu ni semua Allah bg rasa bahagia.. tadi 19hb suami da g amek kunci rumah.. benda yg aku idamkan mcm2 kalo dpt kunci..tp baby nak keluaq awai kan..hehehe..

Hehe.. kalo ritu Fatimah..
Kali ni Maryam..

Tuesday

Nak Dapat Dah

Alhamdulillah...

Pagi pagi tadi dapat sms..
Dr pemaju... heeheehehe..

Senyum lebaq aku..
Dan dan mintak baby dalam perut ni jangan keluaq lagi.. hahaha..

Inshaa allah.. ada rezeki sempat la aku duduk umah sendiri..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...