Thursday

Berpantang :: 44 hari

Alhamdulillah...

Harini aku dah 44 hari berpantang..
Esok dah bebasss...

Hahaa..
Tapi kena berpantang makan lagi..
Sebab aku nak breastfeed Maryam..
Pastu mak aku cakap kena pantang makanan sejuk2, angin2 & urat2 ni..

Aku ok ja..
Asalkan leh keluaq rumah pi jalan2..haha

Sebenarnya sepanjang aku berpantang ni..
Dah 2kali pi pejabat siapkan report closing bulanan..hahaa..
Ada sekali tu pi tesco..
Ada sekali tu pi bank amek duit dividen asb..
Ada sekali pi pejabat pos amek parcel aku beli baju anak2..
Ada beberapa kali aku bawak Maryam kuaq rumah petang jalan kat depan rumah sebab boring.. hahaha..

Aku rasa sihat ja..
Bertungku lama..
Pakai barut..
Makan ubat..
Mandi ayaq daun daun..
Mengurut..
Inshaallah sihat..

Berat aku pulak sekarang ni 59kg..
Hahaha.. macam tak pecaya..
Aku aim nak dapat 55kg macam sebelum kawin..

Maryam :: Pump - Spectra M1

Assalamualaikum...

Kemarin aku ada cerita kat entry lepas kan pasai aku beli double pump Spectra M1 kan.. hehehe..

Excited!
Aku memang macam ni..
Kalau ada beli barang online macam berdebar2 tunggu parcel sampai.. hahaha..
Selalunya aku beli barang breastfeeding macam storage bottle, storage liner etc kat LittleWhiz atau One Baby World..
Dari kegigihan aku buat perbandingan..
LittleWhiz murah lagi dari One Baby World so far..
Ni pendapat aku la.. haha..

Untuk pump Spectra M1 ni..
Aku pun gigih la gugel sana sini..
Banding harga..
Dari online shop di web..
Online shop di FB di Insta..
Macam2 harga aku dapat..

Jadi aku buat keputusan beli di PumpOnTheGo..
Sebab harga dia murah jimat untuk doublepump..
Aku beli rm499 untuk set doublepump..
Dapat freegift vcool bag, icebrick & botol bumble bee..

Ok cerita bab pump Spectra M1 ni..
Aku memang dok cari pump yang portable..
Sebab aku da ada Rumble Tuff tapi dah rosak..
aku tak tau rosak kat mana..
Motor dia ok lagi..
cuma bunyi dia bising sangat..
Jadi buat perbandingan dengan RTMightyTyke tu memang aku direkemen untuk amek M1 sebab penggunaan dia lasak..

Jadi kemarin aku dapat la parcel dari POTG..
Aku beli skali nursing bra dan drying rack..
Alang2 kan postage rm20..
Total semua rm578 kot..

Excited ni nak guna..
Aku terus basuh parts semua..
Tapi dekat kol 11mlm baru leh try..
Tunggu anak2 tidoq dlu..
Nak pulak kakak Fatimah..nanti dia pun nak pump skali.. hehee..

Tapi lepas setengah jam aku pump..
Dapat tak sampai 1 oz pun untuk kedua2 breast..
Frust!
Hahaa.. aku mula menyesai beli..
Rasa rugi la..
Rasa membazir la..
Nak jual balik la..
Macam2 la..

Pastu pagi tadi aku macam terpikir la..
Maybe semalam aku terlalu rushing..
Pastu aku baru lepas menyusu Maryam dari petang sampai malam..
Maybe susu tak sempat process ka apa kan..
Aku saiko diri aku balik pagi tadi..
Aku cakap dalam hati.. jangan stress..
Semua ni mind set..
Rezeki Allah bagi.. kalau ada InshaaAllah..tetap ada..

So.. tengahari tadi lepas bagi adik Maryam tidoq..
Aku pun try la pump skali lagi..
Tengok2.. sebelah kiri dapat 4oz.. belah kanan dapat 1oz..
Sebab baru lepas nyusu Maryam belah kanan tu..

Jadi Alhamdulillah.. masih ada rezeki Maryam lagi untuk aku buat stok kat dia..

Wednesday

Maryam :: Pump - Medela Harmony Sealed

Assalamualaikum..

Acecece part 2 la kunun nya isfa! Kuikuikui
Macam ni..berbalik kepada cerita pump entry lepas tu..
Aku dah beli pump manual awal2 ritu..
Aku tak sempat nak update..
Kalau tak silap aku hari ke 15 macam tu dapat pump..
Taknya aku update..
Masuk tahun baru pun tak update aku ni..
Hahaha..
Tapi Maryam genap 30hari aku update..
Cumanya tak kuaq pun dalam blog aku..
Status dia publishing..
Entahla kenapa..

Ok ok melalut jauh..
Cerita pump balik..
Ok.. aku cari2 jugak pump manual buat sementara aku nak beli double pump..
Aku gugel lah sana sini..
Brand itu brand ini...
Bagus ke tak..
Testimonial semua aku baca..
Haa tudia..
Punya bersemangat aku nak bagi Maryam minum susu aku..
Aku risau stok tak cukup..
Dok berzikir dalam hati..
Kena saiko diri..saiko otak.. baru susu banyak..heeee

Jadinya...
Aku ni teringin nak pakai Medela Freestyle tu..
Sapa tak mau..
Walaupun nafsu besaq tak sama dengan poket..haaahaa..
Jadinya pakai Medela manual pun jadi lah..
So gugel sana sini..
Aku berkenan lah dengan Medela Harmony.. dah itu ja yang aku jumpa pun..
Pastu dalam pada aku gugel cari sapa juai pump ni lagi murah..
Aku jumpa seorang ni jual Medela Harmony Sealed (MHS)..
Aku baca review dia.. macam best ja kan..
Pastu bila aku gugel pasai MHS..
Orang lain akan mention nama dia yang jual..

Jadinya aku wassap terus la Kina ni..
Alhamdulillah layanan dia terbaik lah..
Pastu kebetulan time aku nak tu..
Memang tengah tunggu stok sampai..
Kalau tak silap 13hb Jan kot akan sampai..
Jadi aku bayar deposit rm50 dulu..
Untuk booking..
Pastu Kina wassapp aku beberapa hari lepas tu cakap stok sampai..
Jadi kena bank in balance lagi rm90..
Aku tnya sekali postage ka..
Dia iya kan..
Aku pelik.. ermm..
Murahnya.. maybe sebab sealed kan..without kotak..
Aku pun tak perlu kotak2.. aku buang jugak satgi.. hahaha..

Dalam 15hb MHS dalam genggaman..
Ewah! Macam dapat award..ngeee..

Pastu start la sesi mengepam aku..
Mula2 dapat 2oz sebelah.. teruja aku..
Sebab mudah, cepat dan jimat masa..

Sebab apa aku kata mudah, cepat dan jimat masa?
Sebabnya.....
Satu! Parts dia sikit ja..
Dua! mudah pasang mudah basuh..
Tiga! Ada stage stimulate..ada stage biasa..aku tak tau nama apa stage kedua..lupa.. hahaha..macam pump elektrik..jadi susu banyak kuaq.. jimat masa aku..

So far.. sekali pump aku dapat 4oz - 5oz..
Alhamdulillah..
Bagi aku da banyak la tu..

Jadi... hampa kalau nak cari pump manual terbaik..
Memang aku cadangkan beli Medela Harmony Sealed ni dekat KINA..

p/s: aku dah beli jugak Spectra M1. Nanti aku cerita.. hahaha

Thursday

Ibu :: Beranak Dua

Assalammualaikum..

Ni pengalaman aku jadi ibu kepada 2 org anak utk 16 hari ni..
Hari hari ke depan aku rasa akan lebih mencabar.. haha

Fatimah..
Dah terbiasa jadi anak sulung..
anak pertama..
baik buruk aku semua nampak time membesaqkan dia lah..
Dia dah terbiasa jadi manja manja ngan aku..
Jadi ngada ngada..
Jadi banyak cakap..potpetpotpet tak berhenti..
Masa aku banyak dok hadap dia ja..
Time office hour lak..mak ngasuh dia lah dok hadap dia..
Tu yang manja terlampau..
Kalau dengan abah dia..sorry..
Abah dia tak layan.. abah dia buay tak tau ja.. haha..
Kira ada balance la..
Aku manja manja kan dia..
Abah dia tegas dan garang ngan dia..

Jadi..
Bila aku start pregnant Maryam..
Dia jadi makin manja dan mengada mengada..
Orang kata sebab tau ibu bawak adik..
Dia cemburu..
Jadinya..dia jadi semakin la clingy..
Jadi perangai terlampau mengada ngada..
Tidoq nak aku..
Mandi nak aku..
Main nak aku..
Makan nak aku..
Semua nak aku..
Bangun tidoq ja mesti qeyau qeyau..
Kalau aku takdak mesti menjerit jerit..
Memang habuan kena cubit ngan abah dia la..
Nak pulak..makin dekat hari aku terberanak ritu..
Dia akan bangun kol 4 5 pagi nak tengok upin ipin..
Pastu kalau tengok sensorang tak pa jugak..
Ni dia tak bagi aku tidoq.. tampaq tampaq ajak tengok ngan dia..
Dah tu aku pi keja mata sampai bengkak2 kadang kadang tu..
Kadang kadang jugak aku sampai tersenguk senguk kat cubical keja aku..

Jadinya..
Bila aku bersalin kat Maryam..
Dari hari aku bersalin.. dia dah start tidoq  malam tanpa aku..
Sebelum sebelum ni.. hanya dua kali ja dia tak tidoq ngan aku..
First time aku merajuk ngan dia..
Second time aku kena pi KL semalam tu..
Jadi total cuma 2 malam ja aku tak tidoq ngan dia..
Start dari dah dapat Maryam..
Kira berpisah dah tidoq ngan dia..
Masa aku pulak banyak habiskan kat Maryam..
Menyusu la..
Bertungku la..
Rehat la..
Makan la..
Jadi dia banyak masa ngan abah dia..
Ritu pulak penah..laki aku stay ngan aku kat umah mak abah aku...
Fatimah lak stay ngan Famili in law aku kat umah aku kat Gurun..
Malam tu memang dia tak keruan la..
Tidoq malam ibu abah tak da..
Malam tu bangun cari ibu abah..

Jadi sekarang siang ja kami hantar dia kat mak ngasuh dia..
Malam ja dia stay ngan aku..
Jadi bila stay ngan aku ja..
Tidoq malam nak tidoq ngan aku la..
Jadi keadaan aku jadi tak terurus sebab time Maryam menangis tu la Fatimah pun nak aku..
Time aku nak menyusu Maryam la Fatimah nak tidoq..

Ni la suasana aku bila nak tidoqkan anak anak aku..
Mencabaq gila..
Aku akan mengiring menyusu Maryam..
Fatimah akan baring sebelah belakang aku..
Tangan aku lak pegang henset tunjuk upin ipin..
Kadang2 sampai 2 3 jam aku mengiring sbb space aku pun sempit..
Katil bujang ja..
Jadi badan aku sekarang tak berapa kuat lagi walaupun hari ke 16 dah..
Sebab penat melayan 2 org anak..
Hahaha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...