Thursday

rezeki kita ada rezeki org lain

bismillah...

as salam gojes..

penah dengaq bila ada org kata setiap rezeki yg kita dpt mesti ada rezeki org lain?..

cuba kita pikiaq logic ye.. dapat gaji arini..tetiba kereta rosak..kita pn hantaq repair..jadi duit gaji tu dah tolak sikit p kt mekanik tu.. nampak x.. dlm rezeki duit gaji kita ada rezeki si makenik tu.. indahkan Islam..

sebab tu kita kena banyak sedekah..supaya rezeki kita yg tinggal tu memang betol2 hak kita.. sbb dlm rezeki kita pasti ada hak org lain..

cuba kita tgk cerita org melayu yg berjaya..Syed Mokhtar AlBukhary.. apa yg sy baca.. setiap hasil yg beliau dpt, mesti ada bahagian yang di sedekahkan.. cuba tgk siapa beliau sekarang.. :-)

pernah dengaq ceramah ustad kata kalo 1 kita sedekah.. In shaa Allah 10 Allah bagi balik..tp niat kena bersih la.. hehe.. hati kena REDHA.. xleh ungkit ungkit ye..
Bila bersedekah jangan mengharapkan pulangan semula tp harapkan keredhaan Allah.. supaya Allah permudahkan rezeki kita masuk..permudahkan urusan kita.. keberkatan rezeki kita..macam tu la..hehehe..

Ayuh kita bersihkan rezeki kita..bersihkan hati..

"In shaa Allah.. belum pernah rezeki itu terlewat atau terlambat menemui tuannya" - petikan dr buku Mudahnya Menjemput Rezeki...

ok gojesss ...

wassalam..

Wednesday

Berfesyen cara Muslimah

Bismillah

As salam semua .. sihat x..

Ayuh kita  berfesyen dengan cara Muslimah.
x salah untuk berfesyen... tapi kena ikut syariah la yee..

Oleh sebab timbul kesedaran dan keinsafan terhadap dosa dosa lepas..
Kami, team Adilia Collection tampil dengan busana busana dan fesyen muslimah..
antaranya Jubah/Abaya, Shawl, Scarf, Blouse & Ladies Headband...

Jubah Cotton kebanyakkan datang dari Arab.. utk koleksi jubah/abaya ni kami amek dari supplier..
Shawl/Scarf/Ladies Headband, koleksi ni memang kami di Adilia Collection buat sendiri..

Mari la ye sama sama bermanfaat, berkongsi perkara yang baik baik.. hehe..

So, ayuh kita, sisters, kita Berfesyen cara Muslimah!!

Like kami di page FB : Adilia Collection ye!!

p/s: sila inform kami jika anda follow blog nie ye.. In Shaa Allah kita boleh bagi diskaun lagi.. hehehe..


kita rancang kan...

bismillah..

as salam si cantikss n gojesss.. hihi..
ermm.. nak membebel sikit arini..
nak tunggu idea mai nk update bab kemas mengemas rumah tu..hehe..
aku dah mcm excited gila nk mngemas bila aku dok tengok blog2 si cantikss n si gojess dok hias rumah..
depa dah mcm mentor aku dah.. bila tgk depa decorate or organize rumah depa, aku jadi semangat lak..hehe..

kita stop dlu hat tu ye.. hehe..
arini nk membebel bab merancang..hehe..
bukan merancang baby tu tau..kihkihkih.. ni merancang aktiviti kami anak beranak la.. hehe..

selalunya bila ari rabu or khamis ja mesti aku ni dok rancang mcm2 la bk buat..first sekali of cos nk kemas rumah la..pastu nk hangout or riadah2 ja..its like family time la..hehe..
but...always...suddently... ada ja org ganggu or sesuatu yg ganggu rancangan aku tu.. huhu..
sebenarnya itu la org kata kitaa merancang Allah tentukan.. ye dak.. huhu..
itu la..hati aku kna redha lagi ni..
kekadang aku xredha huhuhuhu.. terukkan aku ni..huhu..
dulu slalu bila plan mesti bgtau laki juge..sbb nk bg dia tau yg kita dah plan mcm2 kan..
but. sebab setiap kali aral melintang mesti aku DOWN, FRUST & MARAH gila kan..huhu..

so sekarang..untuk xmau bg hati aku ni panas sangat..aku rancang sensorang n aku simpan sensorang...hahaha..so bila apa aku rancang x menjadi..aku diam ja...senang cerita.. huhuhu..biaq hati aku ni kadang2 sedih marah campuq baur..xpa..biaq aku sorang..hihihi..

pastu aku marah sangat bila aku ni kna ikut ja apa org len atuq...pendapat aku x tanya pun.. last last depa dapat hat senang..selesa..aku dapat hat susah..hat serabut.. huhu.. hat ni memang selalu jadi isu kat aku..dah mcm pak turut aku ni depa buat..semua depa atoq..geram gak kekadang..huhu..

kalau aku REDHA mesti aku xdak perasaan mcm ni.. huhuhu.. nampak ngat hati aku x bersih lagi.. huhu..

macamna ek nak REDHA dengan semua ni..huhu..

Sunday

Bertambah lagi usia

bismillah..
as salam..
arini 26 mei..kiranya aku dah bertambah usia la..hehe..
Alhamdulillah..
Allah masih pinjamkan aku utk 28tahun ni.. :-)
Alhamdulillah dalam usia dah 28thn ni..aku dah ada famili sendiri, karier yg stabil even kekadang not motivated hahaha.. but still Alhamdulillah aku still syukur dengan rezeki Allah nie... :-)
arini x celebrate bagai pun.. pagi g breakfast kt depan taman ni..minum milo ngan nasik lemak abah beli ja.. hehe..luncheon was lauk pauk kenduri kawin umah kawan abah.. kampung style..so nice..even berpeluh peluh panas terik..Fatimah dah macam mandi dah lencun kepala.. hehe..
petang just hangout or lepaking di tepi laut saja..
so nie ja la my simple celebration..apa pun syukur sebab masih bernafas sbagai hamba Dia.. masih diberi masa untuk bertaubat berubah dan mnjadi insan yg lebih baik..
niat for 28y nie just nqk jadi muslimah yg betol2 islamic..hehe.. first sekali nk labuhkan tudung..cover my aurat for barakah..hehehe..


pagi 26may.. dua beradik mamai lagi tapi akai nak main saja


muka kelat sebab ibu bawak g kenduri panas panas..
Petang 26 may.. my simple celebration <3 td="">



Friday

Kemas :: Ubat-ubatan

Bismillah...

As salam semua..baget I ni glamer kan.. hehe..sekali sekala..ya dak.. hehe

aritu blogwalking sana sini dok cari kawan kawan, kakak kakak maya yang tunjuk la dekorasi rumah rumah la, susun atur rumah la... semua la..
hehe.. actually, rumah aku dah macam tongkang pecah dah..haha..
so sekarang dah set macam niat la.. nak kemas rumah bagi cantik cantik macam na sekali pun..
even sekarang rumah sewa kan.. hehe..

so aritu terjumpa la Giveaway "Jom Kemas Rumah Bersama" 
shortform dia GA depa kata..aku xtau pun sebelum nie..
sebab ni first time kiranya nak masuk giveaway2 bagai nie..
hehehe..

so hopefully ni langkah awal la utk menghias dan mengemas rumah kecik kami tu jadi lagi teratur ye..
heehee..tapi aku xtau la kalo edisi kemas kemas aku nie diterima.. hehe

ok.. first sekali, aku nak kemas ubat ubat..
selambak dah ubat dah macam orang sakit..hehe..
stock ubat batuk, ubat angin, demam, selsema, tahan sakit.. gitu gitu ja..

ni antara ubat-ubatan dia..
sebelum nie aku main letak dalam fridge macam tu ja..
sekali ngan plastic klinik tu..so nampak messy sikit la fridge aku tu..
sakit mata bila bukak, plastic dia dok berjuntai juntai.. hehe

first sekali, aku keluaq kan semua ubat ubat yang ada dlm fridge tu..

BEFORE

BEFORE

pastu aku susun dia bagi tersusu macam nie..
bekas tupperware ni aku beli kat tesco rasanya..
11 pcs @RM16++ kot..x ingat dah..
ada macam macam size..so amek hat sedang sedang ja.. hehe..

ubat dalam botoi aku bagi dia tidoq macam kat bawah nie..
sebab bekas nie rendah..kalo bekas tinggi sikit baru leh bagi dia berdiri elok..hehe..


Ni rupa dia lepas dah susun dan tutup tupperware tu.. 
kira muat muat la..


Pastu aku label ja dengan sticker label hat aku guna nak label susu Fatimah..jimat kos.. :)
pastu boh balik dalam fridge..
haa baru kemas sikit.. hehe


so finally, jadi la macam nie..
ok dak? apa pendapat kakak2 sekalian..
boleh bagi idea hat lagi bernas kalo ada..

AFTER

hehe.. kira kemas la sikit ubat ubatan kami nie..
so kalo ada idea, leh kongsi kan..
aku ni baru lagi bab bab mengemas ni..
kawin ja baru nak blajaq kemas mengemas nie..sebelum nie mak abah yang dok buat..hehe..
ok kot nooo... :)


xoxo


Thursday

7 bulan sudah...

bismillah..

as salam..

lewat dah baru nk update kan..
ibu x berapa sihat arini..
demam+selsema+batuk.. so complete..
but still Alhamdulillah..
Allah just tarik sikit nikmat arini..huhu..

today 22.05.2013 Fatimah already 7month..
hepi 7month anak ibu..
Alhamdulliah awak membesar dgn jaya nya.. dr 2.56kg ritu waktu ibu teran teran awk keluaq, skrg awk dah 6++ kg already..

walaupun belum tumbuh gigi or boleh merangkak or duduk like other 7mth baby..ibu still proud of u..still love u..
mcm na progress awk ibu tetap sayangkan awk..

biaq p la ada org slalu nk compare awk dgn baby len..ibu dah bsyukur sangat2 awk membesar dgn sihat, mudah dijaga, dapat mak mngasuh yg baik.. itupun dah cukup utk ibu.. hihi..

how fast or slow ur progress semua itu kerja Allah.. ibu dqh bersyukur dgn keadaan awk sekarang..

Fatimah Adilia Mohamad Fadzeli, semoga awk jd seorg muslimah yg tetap di jalan Allah, jadi anak yg solehah, baik budi pekerti umpama puteri Rasulullah SAW...

mcmna keadaan sekalipun ibu tetap akn sokong Fatimah, bangga dgn Fatimah.. hopefully when u grown up huhu.. i will be ur friend..ur mentor..ur love.. huhuhu..

i love u Fatimah...

Tuesday

Masa puasa ganti

bismillah..

as salam semua ya..
bertemu lagi kita dalam sessi membebel x berhemah.. hehe..
sesaja ja sebenarnya.. hehe.. x dak keja apa nak buat..
seharian lak tu..kalo dok umah pun macam2 leh buat.. hehe..

oh ya! arini aku posa ganti..
hehe.. walaupun last year aku preggy time Ramadhan tapi aku tuang jugak posa 3 ari..
xdapat nak posa.. xtahan..dengan cirit birit.. macam macam la.. aku pun xingat dah.. hehe..

so semalam just masak ikan temenung sambal, sayor bendi teloq, dan ayam panggang madu..
cewah! baget macam chef kan.. hehehe...
tapi semalam aku x makan sebab petang sebelum p amek Fatimah,
aku dah beli burger.. sedap rupanya..or aku yang lapaq? huhu
kenyang sampai ke malam..
so semalam dinner teman laki aku ja.. hehe.. sambil ratah ayam..

aroung 4.30am wake up, panaskan nasik dan lauk pauk..
sedaq2 Fatimah pun bangun sekali nak makan soq..
bancuh susu soh abah tolong bagi.. ibu nak makan.. hahaha..
pastu sampai ke subuh dia xmau tidoq dah..
berjaga la aku terhantuk hantuk kepala tengok dia main..
huhuhu.. arini kat office sakit kepala ngan mengantok tahap gaban dah..huhu

ok la nak bagitau aku posa ja arinie..haha
menu buka posa xtau apa lagi..
bahan mentah lauk pauk semua dah habis semalam..
kena p cari.. hehehe

ok bye..

begini la rupa dia kalo bangun pagi pagi buta kira nak main ja..

Friday

Request Besday Gift boleh??

Bismillah

As Salam peeps!! bajet retis la tu kan.. haha..

as u know... haa what? u dont know that?? why?
haha bajet hang retis ka Isfa!!
lagi seminggu my 28th besday yo!!
excited nye sebab dah 28 thn kau.. hahaha..


Alhamdulillah.. Allah masih pinjamkan aku utk keluarga aku..
dah 28thn Allah pinjamkan aku..
dengan penuh dugaan suka duka drama ayaq mata bagai..
still Alhamdulillah Allah masih beri nikmat kat aku sehingga ke hari nie..
huhu..

so... for this year besday gift, i just request to my hubby
"abg, nak bagi adiah pe thn nie?"
"kena bagi adiah ka?" - tersentap terus..
"Alaa, nak adiah, bukan selalu, setahun sekali ja"
"Pikiaq la nak apa, nanti abg bagi"
"Ok" - terus hepi kau.. hahaha..

lepas tu ja, i was thinking, nak kasut la thn nie..
what?again? kasut?haha tiap tiap tahun nak kasut apa cer kan..
pastu pikiaq macam2 benda.. nak camera lumix la, nak baju muslimah 3 helai la..
macam2 la..sebab letak bajet sendiri mesti around rm200 kau besday gift.. haha..
and then kelmarin,

I was google-ing, dan terjumpa dekat Instagram ALQURAN EXCLUSIVE..
dia juai AlQuran lawa2.. yang penting tafsir..lagipun dah lama cari..
cer tengok kat bawah nie..
ada banyak pilihan utk jenis handy ni..sekali dengan beg kan..
senang nak carry ke mana mana..

apa lagi terus wassup owner dia la..tnya stock..
nama dia Ummu Solehah.. nice person.. layan aku membebel..haha
untuk handy pelangi nie kena pre order and make payment dulu..
so apa lagi terus mintak hubby bank in kan la..haha..
Hubby tanya untuk apa.. gtau yang saya nak Alquran tafsir nie utk besday gift..
tunjuk gambaq semua kat dia..dia setuju sebab hubby kata kalo saya baca Alquran nie dia pun kongsi pahala..kan adil tu.. hehehe..



and dari banyak kaler nie..of cos la cek amek Green punya..
lawa nya kan.. huhuhu..excited nak tunggu nie..
nak pulak solehah kata dalam 27hb dia sent..
26 besday aku kan.. so memang besday gift la.. hahaha


Tengok dia nya tafsir.. siap mutiara hadis lagi..excitednya..
hopefully aku dapat qhatam Alquran lagi tahun nie.. huhuuhu


Dia berwarna ikut tajuk tajuk dia..
means.. maksud surah surah dia..


apa pun, servis dia memang tiptop..ko email zaaass dia reply..
ko wassup zaaass dia reply...
aku doa kan Solehah nie murah rezeki dan diberkati selalu..
hhuhuuu..




Thursday

this is my time

bismillahhirrahmanirrahim...

as salam gogess n hensemss!!.

haha bajet ramai sgt la mmbaca apa yg aku dok merapu ni.. haha..

ok then.. weekdays mmg agak letih la.. dgn di office letih..entah apa yg aku buat..keja nya sikit..blogwalking la..facebook-ing la..maybe letih sbb duduk saja kan.. huhu sungguh x effective :-|
rasanya yg betol2 buat keja tengah2 bulan ni cuma 4 hours.. balance? huhuhuhu..
kalo ujung n awai bulan mmg xcukup masa la kan.. haha.. sejak sejak kna buat purchasing ni.. rasa mcm seronok lak kan.. keep contact supplier la.. request2 price la.. best juge rupanya.. hehe..

after working hours mmg straight balik rumah sekangkang kera ni ja.. about 3mins dah smpai rumah.. sometime balik rumah dlu basuh2 pinggan, basuh2 baju n sidai.. sapu sampah sikit.. pastu baru g amek Fatimah..
but sometimes straight fetch her b4 going home.. haha..sempat le ibu borak2 dengan mak dia dlu.. hehe..

i was thinking to be full time housewife.. but economy belum stabil.. and then i was thinking, i've study almost 5 yrs in uni but want to quit job only after 3yrs.. mcm xberbaloi kan..huhuhu..
but i always pray.. my journey to be housewife easier.. huhu..

at this time also i was thinking, i want to do something dat i was love to do dat which is sewing, photography, crafting..like dat like dat la.. more to arts la.. huhu..
like sewing, i want to make own telekung, even baju raya sndiri, tirai pn sendiri buat.. huhuhu..

i think this is my time to change..
tinggalkan bnda yg aku mmg dah xdak hati nk buat..
and buat bnda yg aku sukaaa sgt..
huhuhu..

if aku ni housewife dapat la aku p mana2 usrah, kelas mengaji setiap jumaat kt rumah aku ni..ini jumaat keja lak.. macam na? huhuhu..
malam2 mmg xsempat nk ke mana2..
penah plan dgn hubby nk ke surau jemaah maghrib n insyak sekali di surau belakang rumah aku ja pun..bawak Fatimah kan..huhuhu

but this is my life..
i need to change..rumah dah mcm tongkang pecah.. bila mana anak tidoq ibu pn tidoq sekali..
xsempat buat keja rumah..hhuhu..

this look like alasan???huhu..
nak buat mcm ne ek.. dah tertidoq kan.. huhu..

sudah la merepek..
badan dan minda cuma letih jadi tangan dan hati terus merepek membebel.. huhu..

wassalam...

Copy Paste

Bismillah..

bab panduan exam tu kan..
memang aku copy paste pun dari SPA..

dah aku xpenah p exam penolong juruaudit tu..
ni first time..
hat PTD ada la.. tapi mana la aku nak ingat..
dah setahun lebih dah exam ptd aku p..

hehe..
sebenaqnya tadi ada Anon mana tau,
comment kat entry tu..
kata aku amek sebijik sejiban dari SPA..
memang la..
aku kan boh link sumber dari SPA kat situ..hehehe..

balik dari exam nie nanti aku cerita la..
tu pun kalo aku ingat soklan dia..hahaha..
sebab ahad 19 tu aku nak p kenduri kawan aku..
kot terexcited lebih time kenduri tu aku terus lupa soklan dia mcam na..
hahaha..

sorry la Anon ek..
aku memang copy paste sebab tu aku boh link spa kat sumber tu..
sebab aku memang xdak pengalaman lagi utk exam penolong juruaudit tu..
nanti kalo dah lepas exam aku cerita..
baru hat kedepan kedepan nak tau, leh cari kat sini..
hehehe..




adioss...



Tuesday

Memangkah Masa Depan

Bismillah

As salam,

aku nak cerita bab politik pun, aku baru 2x mengundi ya dak..
cakap pandai2 satg orang kata aku nie baru setahun jagung, baget ilmu penuh didada kan..
sedangkan semua ilmu dan info di hujung jari ja kan..
kau search n kau tekan, terus dapat info yang kau nak..
lagipun aku pun ada otak kan, boleh pikiaq yang mana betoi yang mana salah..hehe

aku ngundi di N21 Guar Chempedak dan P12 Jerai...
menang dekat BN..
aku ok ja..sebab dua dua orang tempatan..
nak pulak hat N21 tu Datuk Dr. Ku Abd Rahman tu jiran aku..
hahaha.. mesti la aku undi dia.. dah baguih buat keja kan..
bini dia Prof apa tau nama, baik gilaaa...aku panggil autie ja..
pastu aku x kisah pun Ustaz Azizan menang kat N20 Sg.Limau..
aku ok ja ngan PAS.. sesama Islam..
hat aku marah tu, orang islam n melayu p pangkah DAP cina tu..
nah amek hampa, depa menang banyak..hampa yang menang sikit..
habis la.. hahaha..


ustad Azizan
demam election ni x habis habis..
dengan kata ada bangla la..
ada blackout la..
dakwat boleh padam la..
macam2..

sedangkan,
hat dakwat tu depa jugak dulu tergedik gedik nak..
SPR nak buat hat scan cap jari tu, hampa nak jugak hat calit jari ni..
dah bagi calit dok bising boleh padam lak..
awat kat jari aku xhilang pun..
dah hampa orang calit p padam buat apa..
haritu tergedik gedik nak..

hat bangla tu pun satu..
banyak issue cina DAP la dok bising dalam FB la bagai..
dah agenda depa kan..
kononnya bangla p undi, tengok tengok lelaki tu Cindia, hat India betoi pun ada..
bodoh sebenaqnya orang melayu hat p pecaya propaganda cina DAP tu..
hahaha..

hat blackout, peti undi hilang tu..
bukan ka ada agent parti masing masing ka..
xkan agent hampa x buat keja kot..
sedangkan aku tgk dalam FB, hat cina DAP yang naikkan issue nie..
sedangkan aku ada baca dua tiga orang agent waktu undi kira tu kata..
wktu xblackout pun ada ja cina DAP bawak siap siap tourchlite la lampu la..
nampak dak..??depa yang rancang paaaa.. haaaa.. hehe.
.
peti undi hilang la apa la..tipu ja..propaganda..
nak burukkan SPR..
dah memang agenda cina macam tu kan..
dulu nak burukkan polis, tentera (tu pun hat polis n tentera dok sokong depa jugak ada)...
nak bagi presepsi orang kat anggota tentera n polis ni jahat la, teruk la..
la ni depa nak burukkan imej SPR lak..
dasar menumpang memang macam tu..nak buat macam rumah sendiri la tu.. hahaha

aku nya pengalaman la..
waktu p mengundi ritu, mula2 dia sebut no giliran tu..
pastu dia sebut no IC,
pastu dia sebut nama aku..kuat woo dia sebut.. kalo agent hampa pekak aku xtau la..hehehe
pastu dia soh tunjuk jari kat agent2 dua dua parti tu..kot agent hampa buta xtau la aku.. hehehe
pastu baru dia calit jari,
pastu baru p pangkah..
xdak pun hantu apa apa.. bangla pun xdak..
cuba tengok hat hantu hantu depa dok tangkap tu kat mana?
kat tempat depa menang besaq tu..
depa la yang bawak masuk hantu tu sebenaqnya..
bodohnya melayu la..

panjang lagi kalo aku nak taip ni..
tapi satg ada hat sakit hati lak..
tapi apa pun orang melayu kita nie dok tambah dosa ja time musim mengundi nie..
ya la tak tambah, sedap mulut ja kata kita ni anak haram la, zalim la..macai macai la..
sedangkan dok pakai lebai putih..macam tu ka lambang orang Islam? buat malu ja..
boleh ja nak kempen, baik baik sudah..
ni hat fitnah tu jugak nak kempen..huhuhuhu..


apa pun,
Kedah dapat MB baru..
kita tengok apa beliau nak buat untuk 5 tahun nie..
hat kalah, relax la..boleh pa sama sama tolong tolong..
sesama Islam kan..
tak sedaq diri lagi ka? hat Cina menang besaq, hampa ja kambing hitam.. hahaha








hensem aihh delegasi Tun M nie..
In Shaa Allah, kita doa hat baik baik kat dia..
sebaik ayahanda dia or lagi better..

apa pun hat baik tu dari Allah..
hat buruk tu dari kelemahan kita..

Saturday

Panduan Exam Penolong Juruaudit

bismillah,

as salam,

ok la..
kita rest sat bab election ye..
penat dah dok kempen dalam FB.. hahaha

saya dapat comment tnya tentang tips2 dan contoh soalan..
sebenaqnya saya pun tanya pakcik goggle yang hensem ni.. hehe..
tapi xsalah kot nak kongsi kat sini kan..
hehe..mana tau leh jadi rujukan sapa sapa kan.. hehe..


Peperiksaan ini terdiri daripada : 

BAHAGIAN I – KECENDERUNGAN 

Bahagian I (Kecenderungan) dibahagikan kepada dua seksyen iaitu: 
(i) Seksyen A - Pengetahuan Am 
(ii) Seksyen B - Daya Menyelesaikan Masalah 

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM 
Masa : 40 minit 
Bilangan Soalan : 50 

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara 
yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui 
secara umum mengenai pengauditan, ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi 
maklumat, pentadbiran kerajaan, sosial dan lain-lain perkembangan semasa. 

ni contoh soalan..


1. Jabatan Audit Negara ialah sebuah jabatan di bawah 

A Jabatan Perdana Menteri. 
B Jabatan Perkhidmatan Awam. 
C Kementerian Kewangan Malaysia. 
D Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan. 

 Jawapan : A 

2. Berikut merupakan firma perakaunan terbesar di dunia, kecuali 

A KPMG. 
B Lloyds. 
C Ernst & Young. 
D Pricewaterhouse Coopers. 

Jawapan : B


SEKSYEN B – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH 

Masa : 45 minit 
Bilangan Soalan : 40 soalan 

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan 
item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut: 
(i) Kemahiran Logik Menggunakan ; 
(ii) Kemahiran Menginterpretasi data; dan 
(iii) Konsep Matematik. 

(i) Kemahiran Logik 

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan kemahiran logik untuk memilih 
jawapan yang tepat atau mengenal pasti jawapan yang salah. 

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data 

Beberapa masalah akan dikemukakan menggunakan pelbagai perangkaan dan calon dikehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikannya. Bagi memudahkan calon menjawab, penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan. 

(iii) Konsep Matematik 

Konsep Matematik yang digunakan termasuklah kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas Matematik, pemahaman konsep dan kebolehan untuk berfikir secara kuantitatif. 

ni contoh soalan..


1. Hitungkan jumlah bagi nilai digit angka 6 dan 9 dalam nombor 56 789. 

A 609
B 6009
C 6090 
D 60 009 

 Jawapan : B 

2. Yang manakah tidak benar? 

A 1/8 = 0.8
B 3/5 = 0.6
C 2/10 = 0.2 
D 11/10 = 1.1 

 Jawapan : A 

pastu ni lak nasihat nasihat dia... juga saya amek dari pakcik google



Soalan Objektif 
(Soalan-soalan Seksyen A dan B)

(a) Calon perlu peka bahawa kesemua calon yang menduduki peperiksaan ini adalah dari pelbagai bidang akademik. Soalan-soalan yang dikemukakan juga meliputi kesemua bidang akademik. Oleh yang demikian, terdapat beberapa soalan yang berkemungkinan sukar untuk individu tertentu menjawab kerana berada di luar bidang pengkhususan. Soalan-soalan tersebut, walau bagaimanapun, mungkin sesuai untuk calon lain yang berpengetahuan dalam bidang tersebut. Oleh itu, jika terdapat soalan yang tidak boleh dijawab 
dinasihatkan agar calon tidak membuang masa dan terus menjawab soalansoalan yang berikutnya. Apabila masa mengizinkan kembali kepada soalan tersebut. 

(b) Soalan objektif adalah soalan aneka pilihan, 4 opsyen jawapan dikemukakan dan calon perlu memilih 1 jawapan sahaja. Jawapan yang diberi hendaklah betul dan merupakan jawapan yang paling tepat. Oleh itu, calon-calon hendaklah membaca dan mengkaji kesemua opsyen yang dikemukakan. 

(c) Bagi merekod jawapan, calon dibekalkan borang khas yang akan diproses menggunakan komputer. Ditegaskan agar calon menggunakan pensil 2B sahaja. Sekiranya calon menggunakan alat tulis yang lain seperti pen, jawapan calon tidak diambil kira kerana komputer tidak dapat memprosesnya. Jika calon perlu membuat perkiraan, jawapan contoh dan sebagainya, gunakan kertas lain atau buku soalan. Borang yang dibekalkan adalah khusus untuk merekod jawapan. 






apa apa pun..selamat maju jaya..
In shaa allah.. kalo rezeki kita ada la.. hehehe..



byee..


selamat mengundi..
Lain kalilah!!!


Thursday

Rezeki Exam & Interview

Bismillah..

aritu I dah story mory morning glory kan bab aku p interview kat LKIM kan..
la ni nk bagitau..

dapat p exam penolong juruaudit W27 lak..
this one under SPA tu...
perasaan?

ALHAMDULILLAH..

lama dah tak dapat exam ngan SPA nie..
ritu nya PTD pun xdapat.. hehe...

semangat i told u..
exam will be held at Institut Pengurusan dan Integriti Negeri Kedah (INSPIN)
on 18th May 2013..

Alhamdulillah..
Allah permudahkan bagi aku..
aku dapat p exam ngan interview pun aku dah syukur sangat2..
kira puas hati la tunggu..
even kalo dapat tempat jauh jauh pun aku akan p..
aku x mau stay kat sinie dah..hehehe..

wish me luck..!

Cakap Pelat

Bismillah..

As salam,

harinie just nak share pendapat ja la..
tak bermaksud nak sakitkan hati sesapa ye..
hehee..

sekarang Fatimah dah 6mo++
dah mampu kuaqkan bunyi bunyi
"aaaa" "baaaa" "buuuu"
mampu jugak gelak gelak kalo kita acan acan dia..

jadi what i learned during Idris baby dulu was kami sekeluarga dah set yang kami x akan cakap pelat pelat dekat Idris..
means if nak bagi susu, kami just say "Idris, nah minum susu" instead of "Idris, shu shu"
faham? kalo x faham, try sebut "shu shu" bunyi cam na.. hahaha..

dari mula lagi Abah dah warning, kita kena cakap macam biasa kalo kita nak Idris cepat bercakap..
nah amek kau, tak sampai setahun Idris boleh cakap dah..
'makan','ais','ayaq', and paling penting sekali his first word "Ateh" hahaha..

sekarang almost 2y7m, apa saja dia cakap.. xpenah diam.. siap bila kita cakap dia pandai jawap dah..
contoh semalam, paksu dia nak boh seluaq tapi p cakap kat dia, 'Idris, mai pakai baju'
dia boleh cakap balik "eh, bukan baju, seluaq" hahaaa..

kalo nyanyi, tokwan ajaq dia, "Oh bulan, mana bintang, atas pucuk kayu ara....."
sekarang dia pandai dah tukaq "Oh bulan, mana BN, BN atas, bulan bawah" hahahahaha..
lawak gila.. hahahaa..

ok.. bebalik ke Fatimah,
of cos la aku nak Fatimah pun jadi macam Idris, cerdik..
pandai bercakap.. aktif.. walaupun perempuan, Fatimah boleh jadi macam Idris..
hehehe..

tapi bila ada orang selalu sangat cakap pelat pelat dekat Fatimah,
aku macam bengang gila.. kekadang nie meronta ronta dalam hati aku nie nak tegoq..
takut kecik hati lak..tapi aku x suka..
macam nak cakap.. cakap ja la betoi betoi..
nak pelat pelat apa..

"fatimah nak shu shu"
"fatimah antok ke" means mengantok????? wat??? rimas aku tau..
pastu dengan nada bercakap tu buat buat comei..
sorry ye.. rimas aku..

entahla kekadang aku telan ja semua..
tapi aku marah la.. aku rimas sama.. huhu..
cakap ja la betoi betoi..

entahla apa pasai bila nak cakap ngn baby ja kena pelat pelat..
nada kena buat buat mengada ngada macam tu..
aku RIMASSSSSSSSS tau dak..
huhuhuhu..

tolongla.. bahasa tu kena betoi betoi la..
sebab tu la aku kekadang dok dengaq budak2 cakap pelat pelat walaupun umo dekat 2y dah..
sebab kita la salah.. dah dok ajaq depa cakap pelat pelat..
depa sebut xpa la comei ja dengaq..
ni kita besaq dah dok buat comei gitu memang nak kena katok kepala ja..
hahahaha..

so pesanan dari aku,
toksah la dok buat buat cakap pelat gitu..
buruk dengaq..
rimas lak tu dengaq..

aku siap pesan lagi kat Mak ngasuh,
selalu la bercakap bersembang ngan Fatimah,
tapi xmau pelat pelat..
nasib baik Mak mengasuh pun bersependapat dengan aku..
haaa Rezeki aku tu.. hehehe..
aku tengok depa pun cakap biasa biasa ja ngan Fatimah..
xdak pelat pelat..lega... hehehe







ok bye..








Plan nak bercuti lagi.


Bismillah

As salam semua!
so hows labour day.. p mana mana ka..
Ibu just dok umah ja...
tapi di balik Yan la of coss...
lama sangat dah x balik ye dak.. hahahaha..
Ibu kan cepat rindu kat Idris.. xdak tandingan la kalo bagi budak lain pun..
Idris tetap dalam hati.. hahaha..

lagipun Ibu suka kalo Fatimah dok main main ngan Idris..
sebab Idris aktif.. mulut pun petah ja..
aku nak Fatimah cerdik macam Idris..
hehehe..

ok.. melalut...
Ibu plan for holiday again..
but this time only for 3 of us.. 
Ibu Abah Fatimah..
hehehe..

We were plan before married lagi rasanya..
but kita merancang Allah tentukan..
last time no no honeymoon for us..
dats why we plan for holiday..
just for relax, jalan jalan, makan makan..
simple things ja sebenarnya..hehehe..

so we plan to go to Langkawi..
so sekarang Ibu Abah tengah saving n plan for Langkawi trip..
hehee..


xdak motif langsung entry ni sebenarnya..
sebab xdak idea.. hahaha..

for that, bye........






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...