Monday

Need More and More EBM

Bismillah


sekarang setiap hari Fatimah minum at least 4oz..
kekadang sampai 6oz kalo perut masuk angin la..hehe..
sehari dalam 5x minum..
so total dalam 20oz kena sediakan setiap hari..

Ibu pulak setiap ari pump dapat dalam 12-20oz..
depends on mood la.. huhuhuhu..
kekadang dapat banyak..kekadang dapat sikit..
apa pun ALHAMDULILLAH...

stok EBM kat rumah di Yan pun banyak lagi..
boleh minum lagi 3 - 4 hari lagi rasanya..
di rumah kat Gurun lak..boleh sampai 2 hari saja kot..huhu
which is Ibu TAKUT x cukup supply...
Ibu kena giat pump lagi nie..
kena buat Power Pumping (PP)..
tapi masa x mengizinkan lagi nak buat PP.. huhuhu..


so far during office hour boleh dapat dalam 12-16oz..
sebab kekadang pump 4x, kekadang 3x..
tapi dah azam at least 3x..xleh kurang..

1st day pump di office..


Jadual pump lak x selalu sama..
ada 2 situasi..

if Fatimah menyusu kol 2-3 pg..
1st pumping - 6pg = at least 6oz
2nd pumping - 8.30-9.00pg = at least 4oz
3rd pumping - 11.00pg = at least 3-4oz
4th pumping - 2.00ptg = at least 3-4oz
5th pumping - 5.00ptg = at least 2-3oz
*2nd - 5th pumping kat office

if Fatimah bangun kol 12pg pastu bangun semula menyusu kol 5pg..
jadi sesi kol 6pg tu xdak la..
tapi sesi sesi lain tu kedepan sikit dalam 30 minit..
kuantiti so far lebih kurang ja.. cuma bila mai ke petang sikit la dapat..
maybe sebab stress keja ka.. xtau la..
apa pun Ibu syukur.. 
berbaloi invest beli pump mahal mahal.. hehehe..

malam pun still pumping jugak..
tapi selepas Fatimah tidoq la..
sebab kekadang Fatimah tidoq awal..kol 9 dah tidoq..
kekadang kol 11 lum tidoq lagi.. hehehe..

sesi malam selalu dapat dalam 3 - 4oz jugak..
jadi In Shaa Allah..
cukup susu utk Fatimah.. hopefully..

tapi Ibu kena giat lagi la..
sebab semakin hari semakin banyak Fatimah minum..
nanti dah start solid food kot la x banyak sangat kan..
hehehe..



umi tengah bagi susu kat Fatimah,
Idris mai sayang Fatimah..
comel...



xoxo











love!

Friday

Dilemma Babysitter

Bismillah


hari hari waktu preggy dulu dilema kalo bab babysitter nie..
huhu..
bukan apa..
xmau menyusahkan abah kan - a.k.a tokwan Fatimah lerrr

memang kita plan nak hantaq kat orang mengasuh ja..
dekat dengan rumah n tempat keja kan..
kalo ada apa2 senang je, keluaq dari office terus g tengok kan..
huhu..

aritu dah ada kak nie nak jaga kan..
die jaga anak Kak Aznie.. which is good..
tapi x bagi kata putus apa la..
just tanya tanya jer amek berapa kalo ngasuh..
gitu gitu ja..

pastu dekat dekat nak bersalin aritu..
tiap tiap ari ada ja abah akan bagitau..
"hari ni dalam paper ada baby sedak susu"
"hari nie ada baby sesak nafas tertutup kain lampin"
macam macam la..
i knoe point abah tu.. hehe..

lepas tu abah ada la cerita yang kengkawan die dok borak borak..
yang diorang xmau jaga cucu.. nak biaq anak anak jaga sendiri..
biaq anak anak pikiaq sendiri bab jaga anak kan..
pastu abah kata dia kata kat kengkawan dia, 
dia x sanggup nak biaq darah daging sendiri kat orang..

see the point?

haa.. abah nak jaga jugak la tu kan..

sebenarnya x dak masalah abah jaga..
semua ok..
if abah pukul pun, keluarga sendiri didik kan..
mesti sebab yang baik kan..

tapi masalahnya..
abah kena mai amek anak kat office..
dan mai hantaq anak kat office jugak..

sebab office tengah tengah antara rumah kami dengan rumah abah tu...
mau dekat 15-30mins jugak dari Yan nak ke Gurun nie..

kami bukan apa..
kecian kat abah..
dengan nak travel bawak Idris pastu bawak Fatimah lagi..
nanti makan pakai abah camna..
Dulu dengan Idris pun, abah mandi kol 3..
solat pun kol 3.. tunggu mak balik sekolah kan..
tu belum bab makan..
kekadang x makan apa lagi sampai ke petang..
pastu kalo sakit demam macam na..
oh! risau tau....

tapi abah bahagia dapat jaga Fatimah sekarang..
boleh tengok kat riak muka abah tu.. hehe..

first day nak p keja aritu, Rabu lepas..
boleh tengok muka abah bahagia gila.. dapat jaga cucu..
hehehe..
tiap tiap hari akan tanya abah xpa ka nak mai amek mai antaq Fatimah..
abah x kesah pun tapi saya yang kesah, kecian kat abah...
patutnya umuq sekarang, abah dok rehat ja..
huhuhu..

dah la berkorban besaqkan kita dulu,
la ni berkorban nak besaqkan cucu lak kan..

but Alhamdulillah..
sekurang kurangnya Fatimah membesaq dalam keluarga sendiri kan..
lagipun Ibu nak Fatimah cerdik macam Idris..
mesti lagi comeiiiiiiiiiiiiiiii kan.. hehehe..

tu belum p mana mana kan..
kalo p mana mana mesti abah nak dukung or tolak stroller..
tu pun boleh bahagiakan abah..
kalo dengan Fatimah abah rasa bahagia..
saya ok ka..
at least saya dapat membahagiakan abah dengan Fatimah..

so lepas nie boleh beranak lagi ramai2..
abah lagi bahagia..
bila seorang ayah bahagia dengan anaknya, kan dapat pahala untuk si anak tu kan..
hehehehe..



tolak stroller dengan penuh bangga dan bahagia ;p





xoxo 




Love!






Thursday

Excited nya!

Bismillah...

extension wayer + masking tape

tadi waktu lunch g beli nie dengan suami..
setiap seminit mesti ada soqa bunyi "extension wayer, extension wayer"
so suami ku sakit telinga..sebab tu g beli terus tadi..
hahaha.. dasar isteri x sabaq kan..
hehehe..

macam entry lepas kan..
kan dah bagitau yang sesi pumping ni dalam surau..
ada 1 plug ja utk kipas..
sat g panas lak kalo guna pluq tu jugak..
sensorang ok la, if ada orang lain macam na, 
x berbunyi x pa..mau berbunyi satg ,x selesa aku..hahaha..

so tadi, lepas lunch berpumping dalam keadaan sangat selesa..
kipas pun terpasang..sambil tengok gambaq Fatimah..sambil FB..
selesa gila.. haha..

masking tape tu lak nak buat label kat EBM..
sekarang EBM dalam freezer letak dalam bekas dadih yang kecik tu..
100pcs@RM9.90
x ke jimat dan menguntungkan.. haha..
setiap bekas tu boleh isi 2oz.. xpenuh pun..
saja simpan space utk susu mengembang
lagi satu, sekarang bawak storage bottle ke office..
dah pump masukkan EBM dalam botol dulu..
label tarikh dan masa atas masking tape..
balik rumah transfer dari botol ke bekas dadih tu..
pastu guna label tu jugak..
kan jimat masa dan kos..
hehehe

sekarang dah jadi makin selesa nak berpumping nie..
hopefully perjalanan di permudahkan - Amin!


xoxo



Love!



Hari Pertama

Bismillah..

kemarin hari pertama masuk keja..
lepas dah cuti dekat 3 bulan kau..
ye la.. Mc saja 3minggu straight, cuti bersalin 2 bulan..
hehehe..

hari pertama masuk macam masuk tempat keja baru..
cuma kali nie dah kenai muka muka setiap orang..
dah tau keja apa nak start dulu..
hehe..

pagi kemarin dari Yan so xda la abah mai amek kat office kan..
terus tinggal Fatimah kat abah..
petang abah mai antaq kat office..
huhu..
sedih kau-tinggal anak..
berkepit selalu sepanjang 2 bulan nie..
pastu kecian kat abah nak kena mai amek n mai antaq kat office
huhu..
nak hantaq mengasuh abah x bagi..
ayat abah
"darah daging sendiri, x kan nak bagi orang jaga"
huhu
saya kecian kat abah sebab nanti sakit demam..
abah x sihat, letih kan, x leh nak p mana mana ka..
dengan Idris lagi.. huhuhu..

pagi kemarin sebak ja nak p office..
tengok Fatimah dok tidoq nyenyak dalam ndoi..
syahdu.. tinggai anak.. huhu
I kan ibu drama.. haha..

kat office asek teringat Fatimah ja..
awal awal kot ek..huhu..
dengan keja pun banyak nak settle..
sampai serabut x tau nak mula yang mana dulu..
huhuhu..

ok la..

Pumping lak..
kemarin buat 4 sesi..
kol 7.30am, 10.30am, 2.00pm, 5.00pm
sesi pagi tu sebab Fatimah dah bangun kol 4 pagi tu..
so xmenyusu dah pagi sebelum p office..
sampai office, dah basah baju.. hehe..
total kemarin lebih kurang 17oz... - Alhamdulillah..

cuma tempat pumping x berapa selesa..
sebab dalam surau cuma ada  1 plug ..
tu pun pasang kipas.. kalo nak pump kena tutup kipas..
kalo sensorang ok la..
kalo ada orang lain, x ker kena perli panas nanti..
huhuhu..

akan di usahakan ada extension wayer nanti..
dah bagitau suami.. huhu..
sekurang kurangnya xmau ganggu keselesaan orang lain kan..
aku x selesa x pa, demi anak - Motherhood!
hehee..


ok la..

see ya!



Tuesday

Esok start dah

Bismillah


esok bermula la suatu kisah..
kisah ibu akan teringat kat Fatimah
sebab esok dah start keja..
huhu.
down sungguh aih malam nie
seb baik Fatimah tidoq awai..
senang pulak tidoqkan dia..
behave anak ibu ni..
kena selalu macam nie ye..
nanti ibu keja, letih.. hehehe

pumping lak..
kena maintain ikut jadual la..
kol 9am,12pm,3pm - ka office..
so 3x kena mengelat sekejap ye..
hopefully di permudahkan..hehe

xoxo

Percaturan-Nya

Bismillah

"Accountant"

Cita cita ibu tu..dari dulu lagi..
sebab tu every single sen dalam akaun mesti kena amek kira
even 'not material' orang kata..
hehe..

Abah dengan mak selalu cakap
keja akaun la.. seronok tengok..
itu impian kita kan..
hehe

aritu ada post dalam FB
"Ibu saya bakal Akauntan, harus baju ada gambaq kalkulator ya!"
kebetulan aritu fatimah pakai baju ada gambaq kalkulator..
hehehe..


tapi itu cita cita kita,
kadang kadang lain dari percaturan yang dah Allah tetapkan untuk kita kan..
sebab tu ibu redha, berdoa dan tawakkal
mana tau rezeki dalam bidang lain..
rezeki Fatimah jugakkan..
hehe

aritu ada ibu mintak jawatan dalam HR..
x ka lari dari bidang ibu minat sepenuh hati..?
ibu redha sebab ibu sayang Fatimah..
ibu nak semua terjamin untuk Fatimah..
rezeki Allah ada di mana mana..
kita kena usaha cari..

kadang kadang tu ...
yang dalam bumi kita mintak Allah keluar kan
atas langit mintak Allah turunkan
yang jauh mintak Allah dekatkan
yang dekat mintak Allah berkati..

sebab tu ibu berusaha jugak 
walaupun bidang lain..
hopefully ada rezeki Fatimah di mana mana kan..
Ibu tengah cari..
abah pun tengah berusaha cari..
yang ada ni mesti la kita bersyukur kan..
hehe..


Fatimah,
walau macamna keadaan pun, 
Ibu dan abah sentiasa sayang 

semua nie untuk Fatimah dan adik adik..


hehe.. plan nak tambah anak nie..
tahun 2014 maybe ;p



Monday

Hitam ka?

Bismillah..

xtau nak boh tajuk apa.. haha..
see the picture..

adik abang tengah pikiaq nak merap apa lagi =.=

fakta nya..
Idris memang lagi cerah dari Fatimah..
Ibu x kisah pun sebab ni kurniaan Allah kan..
dah cukup sifat, sihat walafiat, cergas..
Ibu dah cukup bahagia dengan progress Fatimah..
"just enjoy her progress make Ibu happy"

tapi bebaru nie..
ada la seorang dua dok cakap..
"Eh, meqelit ja tengok"
"Sapa kata HITAM, x HITAM pun"

aduhai pekataan!
xboleh ka guna pekataan elok elok..
lagi satu..
x bersyukur ka?!! 
Anak cucu hampa cerah sangat ka??!
Huh, agak tersentap..

but at least use proper word la kan..
jangan guna HITAM, tapi guna la tak cerah..
hati tak la sentap sangat..
tapi HITAM ka Fatimah?
mata rabun pa?

Yes, memang xsecerah abang Idris kan..
but i'm happy with it..
sebab Fatimah kan anak Ibu..
comel pun macam Ibu.. kihkihkih..
muka macam abah.. - orang kata sejuk hati anak perempuan ikut muka abah
betol ka?
tang hidung mancung tu memang turun abah..
mata pun mata abah..
kebanyakkan nya ikut abah..
Ibu ok jeww..
Fatimah pun membesar dengan elok..
perangai pun baik2 saja..
Ibu dah bersyukur kan..

tapi kenapa mentaliti orang melayu camgitu..
sikit sikit cerah/putih tu cantik
orang kulit hitam pun penah menang Miss Universe..
ok ja..
ermm.. entahla..
kekadang tu orang kata kena tengok la keluarga orang tu macamna kan..
dah Ibu n Abah x berapa putih, macam na Fatimah nak putih selepak kan..
hehe..
dah keturunan pun siam sikit, mamak sikit, melayu sikit kan.

apa pun..
Ibu happy ja Fatimah macam sekarang..
terima seadanya kan..

dengan Atok




xoxo


Update perkembangan Fatimah : 2 bulan

Bismillah


Tadi g check up Fatimah 2 bulan..
kena cucuk sedas..terus selop..dok sat terus tidoq.. hehe..
cian anak ibu..
time nak kena cucuk tu, Ibu yang tutup mata..
kecian -.-"
Ibu kan drama.. hehe

Berat Fatimah - naik 1 kg = 4.5kg
berat Ibu turun dari 63.5 kg jadi 61.7kg..
turun at least 1 kg..
which is Ibu hepi sangat2 sebab makin kurus..
haha..
Ibu kecewi lagi..

see see..
ibu makin kurus..
Fakta bukan auta ye..
haha

anak terhelei..

niat nak update perkembangan Fatimah kan..
tetiba cerita bab berat ibu lak kan..
hehehe..


dah masuk 2 bulan nie..
Fatimah dah banyak akai..
oh ye..kitaorang ada lagu..
macam nie haa
"fuang tuku takai, budak buas banyak akai"
selalu menyanyi kat Fatimah..

Lately,
bila mai malam ja mesti teriak sampai selop..
huhu..
kekadang tu siang pun meragam 
kekadang tu Fatimah nak tidoq mesti meragam
sebab x tau nak tidoq macam na kan..

Ibu lak seorang yang anti-ndoi..
memang dah set dari awai xmau boh Fatimah dalam ndoi..
tapi kita merancang kan..Allah tentukan..

first time boh Fatimah dalam ndoi tidoq dekat 4jam..
punya qhalit tidoq..
lepas tu dia refuse lak..

pastu baru dapat tune dia semula..
rupanya kalo time dia tengah melalak,
jangan ada hati nak boh ndoi..
memang lagi melalak..

kena tepuk tepuk..
lailahailallah dulu baru dia diam..
baru boleh masukkan dalam ndoi..
huhu..

kesimpulannya..
Ibu dengan abah akan g beli satu set buai kat Fatimah..
esokla ye..tunggu gaji.. haha..


dok merap sangat, Tokwan boh dalam ndoi..
terus lena..




xoxo



love!


Friday

Rumble Tuff..tuff.tuff.tuff

Bismillah..


alhamdulillah..
arini impian dah tercapai.. - nada seorang ibu kecewi.. hehe

seminggu kot tunggu pump nie.. huhuu
xkeruan sungguh time tunggu nie.. haa

sebelum nie guna pump manual Tommee Tippee (TT)..
pastu lenguh tangan sangat2 time pantang aritu..
dengan puting asek krek ja kan.. 
time tu Fatimah lum pandai isap..
ibu pun xpandai nak bagi isap pun..
tu yang 3 hari lepas bsalin terus puting luka.. 
siap keluaq darah lagi.. huhu

pastu suami ada beli 1 pump letrik.. Baby King..
penah dengaq x?
saya lagi la xpenah dengaq.. 
tapi dia nya sedutan sakit sangat..
x macam baby nya isapan.. huhu.
tekanan..

nak buat stok tapi setiap kali pump guna TT n BK tu cuma 1 - 2oz ja..
lepas dah sejam still 2 oz tapi breast sakit lagi sampai bengkak..
means susu banyak tapi xkeluaq.. huhu
bukan x bersyukur.. itu pun dah Alhamdulillah..
niat nak menyusu sampai Fatimah 2 thn.. hopefully..
suami pun restu.. 

sebab tu saya pilih Rumble Tuff..
dia ada 3 style.. cewah!
elektrik,bateri n manual.. 
tadi lepas dah basuh n rendam dalam ayaq panas..
pastu jemuq.. lepas tu terus guna la..

first guna?
sangat seronok.. sebab sedutan macam baby nya sedutan..
so xsakit..sebab kita boleh ejas/control dia nya volume sedutan..
pastu dia Double pump tau..
jadi kedua dua breast boleh kosong..
Alhamdulillah..
try tadi dah dapat 3.5oz dalam 10mins..
sangat sangat bersyukur..
sebab sebelum nie sejam baru 2oz kan..
sangat sangat bersyukur.. huhu..


Jadi boleh la saya ber'rumble' lepas nie di office dan sekitarnya..
hehehe..
saya beli dapat sekali 
Beg V-cool cooler bag,
 storage bottle Bumble Bee, 
25pcs Storage bag Jingle tu.. hehe

Ibu jadi seorang yang sangat hepi arinie Fatimah
walaupun Fatimah suka menangis malam malam..
 hehe



xoxo





love!

Wednesday

Start balik dah!

Bismillah..



next week dah start keja..
ibu adalah seorang yang down giler nak masuk keja..
sebab nak berkepit dengan Fatimah la.. huhu..
tak terbayang macam na keadaan nanti kan..
dengan nak pump lagi, teringat Fatimah lagi..
kerja bertimbun lagi - hopefully tak kan.. hehe

Wahai Fatimah,
ibu sangat sedih nak p keja..
macam nak resign jadi suri rumah..
boleh besarkan Fatimah depan mata.. huhu
boleh direct feed Fatimah xyah kalut kalut nak pump sangat.. huhu..

Fatimah Fatimah..
ibu x keruan nie..
huhu


apa pun,
arinie 19 dec kita balik rumah kita semula ye.
kita try dok rumah sendiri tengok..
dah dekat 2bulan ramai assistant tolong..
kali nie kita try ibu handle Fatimah sensorang..

Ya Allah,

permudahkanlah....



xoxo

Tuesday

Ingatan dari mereka

Bismillah



sambungan dari entry lepas..
oh dah ada macam drama bersiri lak kan.. huhu..
kecewi tau.. 
bila ingat balik waktu waktu tu macam bersyukur sangat sangat..
speechless.. '__'


ok la ye melalut..hehe..
lepas bersalin aritu, macam macam cerita dengar,
 tentang detik detik saya nak melahirkan fatimah nie..
ceh kau! detik detik tu.. hehe

lepas saya dah di bawa ke HSB nek ambulance tu..
suami terus balik rumah..
waktu sampai rumah kakten cakap, 
dia tengok suami dok berdiri kat tangga macam termanggu,
macam tak tau arah nak buat apa,
muka blur ja..
pastu abah soh suami bawak baju sehelai kot kot nak tukaq kan,
mandi ka kot kot lambat saya nak bersalin..
lepas pada tu ja terus suami bertolak ke HSB..

trip abah sekeluarga belakang sikit..
pas suami dah sampai kat HSB dia tengok skrin kat tempat menunggu tu,
sekali lalu nampak nama saya kat Labour Room 7..

dok sat pulak abah sekeluarga pun sampai..

pastu depa pakat nampak nama saya macam kat bawah nie..
gambar nie amek banyak kali sebab x sempat nak capture, 
dia keluaq laju.. hehe

yang pukul 6pm lebih ja yang clear.. hehe

mak sempat capture
memori nie..
>.<"

lepas dah nampak nama saya keluaq kat skrin tu,
Kakten kata, setiap kali pintu tu terbukak,
suami mesti bangun tengok..
setiap kali mak guard tu pukak pintu,
mesti suami bangun..
sampai kakten cakap kat die,
"mesti depa panggil kalo ela keluaq"
hehehe..
suami susah hati..
excited..

suami lak cakap,
lepas saya nek Ambulance tu.
die terus kol MIL bagitau..
MIL bagitau die buat solat hajat mintak permudahkan..
>.<"
pastu bila nampak nama saya keluaq kat skrin tu,
kol lagi bagitau,
terus MIL buat sujud syukur..
huhu
terharu, syahdu segala galanya dengar..
MIL pun bagitau jugak yang tu..
huhu

suami bagitau bila ja dengaq misi panggil nama,
apa lagi, serbu la..
tapi xdan nak tengok betul betul sebab laju gila misi tolak trolly tu..
suami kata time tu mak kata 
"amboi misi nie, nak tengok cucu pun xdan"
hehehe..

lepas suami dah balik ke rumah,
die bagitau malam tu,
nak tidoq pun susah sebab dok teringat..
teringat bini teringat anak..
hehehe


-

-

-

-




untuk semua..
terima kasih..
sayang semua



xoxo

Pengalaman Bersalin

Bismillah..



berhabuk dah blog nie.. hehe.. 
bukan xdak idea cuma masa banyak ke Fatimah.. hehe..
kekadang online FB pun dari henset ja.. hehe..

sambungan dari cerita nak bersalin Fatimah aritu ek..
terpending lama gila.. haha..
T___T"
kalo xtau boleh refer entry INI

ok la.. after dah disuruh terus ke bilik bersalin, 
tetiba terus cuak kau.. haha..
sakit memang xleh cakap la..tapi dok sengih sengih lagi kat Nurse kat situ.. hehe
waktu baring kat katil tu..diorang dah londeh dah kain.. Malu cek! huhuhu..
pastu mintak tolong Nurse practical tu g amek baju baby dgn henset..

dalam hati time tu dok baca ayat kursi dengan doa nabi Yunus tu ja..
Nurse pun pesan soh baca doa tu.. huhu

pastu bila dah dapat henset dari Nurse kol suami la..
bagitau dah dalam wad bersalin.. dah 6cm dah.. huhu...
syahdu nya =.="

time tu Nurse semua dok kalut siap kan barang barang peralatan nak bersalin..
cuak tengok..segala macam benda ada.. huhu

pastu tetiba sakit macam nak teran tu..
bagitau Nurse..
diorang check tengok dah 8cm..
pastu ada sorang Nurse masukkan macam alat apa tah warna putih panjang 
nak pecahkan ayaq ketuban..
rasa panas ja.. 
lepas dah pecahkan ayaq ketuban tu terus sakit sangat sangat..
ada sorang Nurse tu dia tolong bukakkan lagi pintu tu..
pastu diorang dah soh start teran.. 

apa lagi..
teran teran teran
tak tau brapa kali teran sebab banyak sangat..
baby xkeluaq jugak.. huu
dalam dok nak teran tu..
kaki yang excident tu tarik mengkarung sampai pinggang..
ouchh sakit gila kau..
dengan perut bunyi bunyi lapaq..
dalam setengah jam dok teran x keluaq jugak..
terus pucat lesi la..
huhu

pastu procedure Hosp Yan kalo dalam 1/2 jam x keluaq jugak baby
memang diorang transfer ke Hosp Sultanah Bahiyah...
waktu tu dah lali dah..
macam mamai mamai gitu..
tetiba nampak Suami..
Nurse panggil la kot nak isi borang discharge..
pastu Doc ada 2 3 orang mai tengok..
Lelaki kau.. malu lagi aku kat situ.. hehehe..

Suami mai kat tepi
usap dahi time tu..
oh syahdu nya..
dapat tengok ja..
nak sembang lebih lebih tengah mamai..
sebab letih gila..
dengan sakit nak teran tu..
contraction la.. huhu

procedure nak kena transfer ke HSB pun punya la lama..
berapa kali tah dok teran sensorang atas katil tu.. huhu..

lama dalam 1/2jam baru depa tolak nek ambulance..
dalam ambulance gila sakit..
dengan terhentak terhentak jalan x elok..
dengan contraction lagi..
naik sakit tangan dok genggam tiang katil.. huhu..
dalam ambulance Nurse bagi pakai oksigen sebab baby dah turun ke pintu rahim..
takut oksigen x cukup.. huhu..

sampai ja di HSB terus tolak masuk wad bersalin..
bukan wad pun sebenarnya..
macam bilik stor baju ja..
maybe penuh kot bilik lain..
huhu

sampai ja terus Doc India LELAKI lagi kau..
dia bagi kencing dulu..
pastu dia soh teran..
dengan Nurse practical sorang, staff Nurse sorang..
dia ada bagi minum Milo jugak sebelum teran tu..
huhu..
pastu sekali teran xboleh jugak...
dua kali teran dengaq Doc kata kat Nurse Practical tu "EP"
haaa tau dah mesti nak kena potong sikit nie..
tapi sumpah x sakit pun..
maybe sebab contraction lagi sakit kot.. huhu..
elok dia potong ja kat situ..
terus rasa macam meluncur laju ja kepala baby..
teran kali ke 3 terus dapat dengar dia nangis..
terus ucap Allahuakhbar..


pastu baru depa tunjuk baby..
"Puan, tengok baby, lelaki ka perempuan"
"sebut"

saya sebut "Fatimah"
Nurse senyum ja.. hehe..

pastu diorang cucuk ubat apa tah sebab nak jait kat bawah tu..
sakit gak jait tu.. huhu..

lepas dah jait,
Nurse bagi Fatimah, soh menyusu..
Allah ja tau perasaan bila anak menyusu.. susu pun banyak time tu.. hehe
Alhamdulillah..

dalam 30min gitu, saya dengan Fatimah tidoq la atas katil tu sementara tunggu kena transfer..
mai doc mana lak amek Fatimah nak check..
saya tidoq lagi.. letih..
pastu dia mai antaq balik, kata "Alhamdulillah, anak buat sihat"
senyum kat doc, nak cakap x larat dah.. hehe

bersalin Fatimah kol 4.50pm, 
tapi diorang transfer ke wad dalam kol 8.30pm..
lama gila tunggu dalam bilik bersalin tu..

bila keluaq wad bersalin tu, Nurse tolak, terus panggil
"Keluarga Isfatehah"

terus dengar suara suami dengan Idris tapi x nampak..
pastu dengaq kakten panggil..
kakten tanya anak apa..
bagitau pompuan..
tapi time tu Nurse tolak trolly tu laju sangat..
boleh dengaq depa dok lari ligan.. hehe..
sambil kakten bagitau depa "Pompuan!"

sampai depan pintu wad, sempat la tengok Mak Abah Suami semua..
mak mai usap pipi n dahi..
abah pun..
suami pun..
saya terus menangis la..
I kan drama.. hehe..

lepas dah setel register wad terus ke katil..
dapat katil spare ja sebab wad penuh..
sebab tu kot lama gila tunggu dalam wad bersalin tadi tu kan.. hehe

pastu suami azan dan iqamat kan Fatimah..
sebelum kena halau dengan mak gard wad tu, suami cakap
"terima kasih, bagi abang anak"
Syahdu lagi.. huhuhu


Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya untuk melahirkan Fatimah..



waktu fresh lagi nie
baru keluaq dari perut ibu..
teringat nya..





xoxo




love!





Sunday

Friday

Sudah 28tahun

Bismillah..


sekarang dah 12.20 am
Fatimah baru tidoq.. sempat la nak update sikit. hehe


Harinie sudah 30 Nov..



Jadi.....




"Selamat Hari Lahir.. Abang"






I Love U...till end.. In Shaa Allah..

Thanks for giving me Fatimah.. hehe..

Wish u full of happiness... 

Good Health...

Always Love me... -of cos laaa.. hehe..





Love!!







Thursday

Umur Sebulan

Bismillah..



Alhamdulillah..
harini Fatimah dah genap sebulan..

22 Oct aritu teran dia keluaq dari perut..
koi 4.51 ptg baru keluaq si comel nie...
hehe..

bila ingat balik moment tu..
oh! indah nya rasa walaupun sakit nya hanya Allah yang tau..
bila misi letak dia kat dada soh bagi menyusu pertama kali..
terus ibu drama.. menangis laaa... hehe..

40 minggu bawak dia ke hulu ke hilir..
akhirnya hari Isnin tu dah ada depan mata..
hilang semua sakit..
hanya tau berzikir ja time tu..
bersyukur sangat sangat sebab dah jadi seorang IBU..


Fatimah Adilia Binti Mohamad Fadzeli,
jadi seorang anak yang solehah, yang taat pada agama, yang x tinggal solat, selalu dahulu kan agama..







love!


Friday

Tanda Bersalin

Bismillah..

haritu saya nya EDD pada 20 Oct..
tapi haritu xdak tanda apa apa lagi..
so dok relax relax lagi la..

tapi malam tu..
ada macam tanda koko koko tu..
pastu macam senggugut sikit..
bagitau mak..

mak kata p la hosp..
lagipun dah sampai EDD kan..

tunggu sampai kol 11 malam baru decide nak g hosp..
waktu tu pikir "alah, hosp tu dekat ja" hehe..
g GH ja.. Hospital Yan..
service memang terbaik.. yang nie nanti kita cerita bab service hosp ye..hehe

siap siap bagai.. salam mak abah kakten semua..
sebab dah tau dah..
kalo g hosp nie confirm xbalik dah nie sampai bersalin kan..hehe

malam tu terus ke emergency la..
sampai sana terus ke wad bersalin..
diorang check VE dulu.. lum bukak apa apa lagi..
tapi still kena tahan la sebab dah sampai EDD kan..
Nurse kata anak pertama mau 12 jam lebih..
dari 1cm nak ke 2cm mau lama kan..
saya redha ja.. huhu

waktu tengah VE tu..suami dok tunggu kat luaq..
pastu CTG lak..
lama tunggu suami terus balik..
oh! rindu tau.. sayu pun ada.. hehe..

malam tu contraction dalam 20 min sekali tapi manja manja ja..
xrasa sangat..
hehe..

terus ke tenghari esoknya..
dah mula keluaq darah dengan lendir bergelen gelen..
sakit pun makin kerap..huhu..
nak rest pun x selesa..

petang tu nurse nak check VE sekali lagi sebab diorang tengok lain macam kan..
so buat VE, baru 2 cm...
time tu pikir lama lagi nie nak full bukak kan.. huhu..

suami mai antaq gulai teluq ikan..
tapi sempat makan seketul ja sebab dah sakit sangat malam tu..
bagi balik kat suami..
time bagi bekal tu kat suami, termenangis lak.. sebab sakit sangat..
suami pesan,. kuatkan diri.. insyaallah semua ok..

malam tu memang x leh tidoq langsung..
setiap 15 min contraction tu..
sakit sangat sangat.. macam nak tercabut pinggang..
macam senggugut tapi sakit lagi.. xleh nak bayang.. huhu..
nak terberak pun ada..

pagi tu breakfast minum milo dengan roti..
mau seminit terus muntah balik sebab contraction la..

pastu dalam kol 11 pagi macam tu
makin kerap ke toilet sebab macam nak terberak..
sampai terduduk kat katil..
bagitau adik nurse practical tu..
xtahan sangat nie.. nak terberak sangat sangat..
darah makin mencurah curah..

terus diorang soh berjalan ke bilik VE..
check tengok dah 6cm..
terus ke bilik bersalin..





nanti sambung ye.. hehe..




tidoq peluk Fatimah .. heaven!!








Dah mula rindu..

Bismillah..


petang nie..lepas habeh keja terus abah ke KL..
ada game bola..

bukannya p nak suka ria kan..

Fatimah baik ja hari nie..
senang ja tidoq.. bagi susu tepuk tepuk terus tidoq..
Fatimah dengaq cakap abah dia, soh dok baik baik sepanjang abah x dak..

petang tadi sambil nyusu, mata Fatimah macam bergenang ja..
Fatimah rindu abah dia kot..

ka Ibu yang rinduuuuu (-.-")


Tidoq dengan abah semalam



oh! Ahad baru dapat jumpa.. ermmm..







mode : Rindu!!






Love

Sunday

Sebelum bersalin

Bismillah..

harinie nak story mory sikit kisah kisah perjalanan sebelum bersalin..
hehe..

banyak sebenarnya yang jadi sebelum bersalin nie..
mula sekali..

masuk ja minggu ke 38, hari jumaat 05.10.2012, baby dah kurang gerak..
kan kita kena catit pergerakkan baby..
macam biasa, pagi2 pas breakfast kat office terus bukak buku merah tu..
letak atas meja.. sebab setiap kali baby gerak terus catit kan..
hari jumaat tu.. dok sibuk2 buat closing, tengok jam dah kol 12..
tengok buku, "aih, x gerak2 lagi ka?"
pikir pikir balik kot busy sangat x sedar, mustahil sangat kan..
terus sms suami, terus suami bawak g hospital..

macam biasa, if ke hosp, memang kena check in la..
so check in la hosp Yan 2 malam.. hehe..
07.10.2012 dah check out.. doctor bagi MC lak 5 hari kau..
seronok gila.. haha..

pastu terus ke 09.10.2012..
kami ke Sg. Petani, Elit ada interview di Sharp..
sementara tunggu Elit interview, ke Gurun semula sebab kena g klinik...
check up minggu 38 kan..
pastu sementara tunggu saya nak check up sebab ramai gila lak time tu..
abah dengan Idris g amek Elit dulu..
pas dah setel semua di klinik, kena g Sg. Petani semula sebab Elit ada interview satu lagi..
so saya bagitau abah, terus pegi SP lak..kalo nak balik rumah pun dah xsempat dah..
so kami ber4 pun terus la ke SP..

ondaway tu...dekat Bedong..kat Simpang Permaipura tu..
EXCIDENT!!!!

nak di jadikan cerita, sebelum tu, saya dok marah2 Idris..
so time tu dia dok diam diam la..
xmacam selalu mana tau nak duduk..
nak kesana kesini dalam keta tu..
waktu tu, Idris dok depan..ada bantal bantal penuh keliling dia..
saya dengan Elit dok belakang..

excident tu jadi kat simpang..
abah straight, kereta pakistan jual karpet tu x berhenti nak keluaq simpang..
abah dah tekan brek..tapi dah x sempat, apa lagi.. terus langgaqq la..
lepas excident tu..kami semua tergamam lagi..
saya terus sakit perut..
Idris dah menangis gila gila dah..sebab terkejut..
seb baik dia dok diam, kalo x mau keluaq kot cermin depan..
abah dah terdiam kat stereng kereta..berdarah kepala..
elit pun dah berdarah dagu dagu..

pastu ada lelaki India mai bukak pintu..
tengok ada orang mengandung kan..
terus ramai orang mai keliling..
waktu tu bagitau abah..sakit perut nie.. sambil menangis.. hehe.. i drama queen sikit.. hehe..
Idris menangis x behenti lagi kan..

suasana time tu memang macam dalam drama la..
sebab ada budak kecik..
warga emas darah penuh kepala..
pompuan mengandung lagi.. huhuhu..

pastu orang ramai dok pimpin kami soh rehat kat tepi dulu..
kami memang landing terus kat tepi jalan tu..
memang tergamam lagi terkejut pun sama..
sementara tu kol suami soh mai tengok..
sebab ada askar baik hati nak hantaq g hosp..
sebab saya sakit perut sangat sangat time tu..
kaki pun sakit.. huhuhu..
lagipun abah dah berdarah darah kepala kan..

lepas tu, saya abah dan Idris terus ke hosp..
abah ke wad kecemasan..saya diorang bawak ke wad bersalin terus..
time tu memang cuak..
kot kena paksa bersalin..
di hosp SP tu diorang wat CTG..
pastu kena tahan sehari..
diorang nak monitor sebab takut ada pendarahan dalam perut..
kat hosp SP diorang x da la check kaki sebab perut lagi penting kan..
diorang risau kat kandungan ja..

pastu dapat MC lagi 3 hari..
so minggu tu dari 08.10.2012-12.10.2012.. memang MC seminggu straight..
seronok kauuu!!!!


yang x seronok nya rupanya kaki nie RETAK..huhuhu...
tulang dah bengkang bengkok dah.. huhuhu..


ok la..tengok pic lepas excident ye..
nanti kita story bab bersalin lak yee... heeheeheee.

terukkan.. huhu

cermin pecah kena kepala abah.. x pakai tali pinggang lagi kan.. huhuhu

kereta pakistan jual kapet..

duit duit duit.. >.<


bye!!










Saturday

Lilis Junior

Bismillah..


lama x update kan..

macam macam cerita sebenarnya..

satu satu lah ye.. hehe..

apa pun.. Alhamdulillah..

Lilis Junior dah ada depan mata.. hari ni dah 20 hari dah.. hehe..


Fatimah Adilia Binti Mohamad Fadzeli
22 October 2012
2.56kg
Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar
Normal Delivery









Love!!



Thursday

Sempat siap ka?

Bismillah..


sempat siap ka semua nie? ermmm..
mesin di rumah mak rosak pulak..
kena balik Pedu pinjam MIL nya mesin..
mesin tradisional tu la.. yang guna kaki nak gerakkan mesin tu.. hehe..

tapi suami dah x bagi balik Pedu..
takut sakit time dalam perjalanan..
dia kata xmau jadi bidan tengah hutan.. hehehe..

alamatnya lepas bersalin la kot akan siapkan.. huhu..
tilam tilam bantal bantal berbogel lagi la sampai bersalin nanti.. huhu..
lagipun ada makcik makcik kat rumah cakap time mengandung xleh menjahit..
nanti nak bersalin susah =.="
apa kaitan nya saya x tahu la..

Beli kain nie kat Mee Chong, Guar Chempedak ja..
murah gila.. hehee..
P beli ngan mak n kakten..
memang semangat kau nak menjahit..
balik terus ukur, terus potong kain berkeping keping..
hehe..

plan kalo ada lebih nak buat nursing cover..
nanti nak menyusu depan orang len x la segan baju terselak ka apa.. hee..
Insyaallah..

~~~





 







xoxo





love!

Wednesday

36 Minggu : Tanda-tanda hampir bersalin


Bismillah..

minggu nie dah masuk 36 minggu..
bak kata nurse kat KD kemarin, boleh bersalin dah kalo mau..
dah full term..hehe..

Nak kata nak bersalin dah, x tau la..
first pregnancy..xtau nak kata.. hehe..

macam mana pun cara bersalin..
normal ka c-zer ka, saya terima ja..
bahagian masing masing kan..
lagipun baby dah buat perjanjian dalam perut dia nak keluaq kot mana kan.. hehe..

tadi google sana sini cari tanda tanda hampir bersalin..
antara nya:-

Bayi Turun Ke Bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

- sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.(dah rasa...nak jalan pun susah ckit)

- kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing (slalu gak g toilet tp kekadang masih blh tahan lg)

- sakit perut, memulas (ni slalu gak rasa)

- kerap buang air besar (sehari dah sekali kena gi membuang.. hehe)

- kerap terkentut (of cos la..angin banyak.. haha)

- Keluar Lendir Pekat/Berdarah
Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital. (belum lg nie..discharge keputihan tu ada la..huhu)

- Sakit Belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi. Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring. (selalu sangat dah rasa sakit belakang..huhu)

- Pecah Air Ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital. (belum lagi..hehe)


macam na pun..
mintak di permudahkan..
setiap orang ada bahagian masing masing kan..





xoxo


Love!




Monday

Sudah 2 Tahun Masihi

Bismillah..


alhamdulillah..
aritu 15 Syawal, genap Idris 2 tahun dalam kalendar Islam..
harini 24 Sept, genap 2 tahun masihi pulak..

xtau nak gambarkan macam na perkembangan Idris nie..
cerdik, cergas, matang sungguh dari usia dia.. cepat belajaq..entah la.. macam macam lagi..
huhu..

nak masuk 2 tahun nie,
Idris dah boleh count 1 2 3 dalam bahasa melayu dan English dah..
umi dia pun dok ajaq alif ba ta pulak sekarang..
setakat lagu lagu kanak kanak tu,
lagu lagu rakyat macam lagu 3 kupang ka..
sebut ja.. laju ja dia nyanyi dan ikut..

nak kata kenal dengan logo logo pun cepat..
cuba sua kat dia logo proton, perodua..anytime boleh sebut..
lagi lagi kalo logo Tesco, Carrefoour, Aneka.. lagi la cepat.. hehe..

bab bercakap, dari sebelum setahun aritu dah boleh bercakap..
ada sepatah dua yang kita faham,
yang lain tu bahasa dia la.. hehe..
orang pertama yang dia boleh sebut of cos la..
"Ateh"
syahdu sungguh tu bila dia sebut..
jeles umi dia..hehe..
pastu baru "Tokkoyat" a.k.a Tokwan la tu.. hehe..
sekarang dah boleh sebut sorang sorang dah..
if jumpa sesiapa kita kenalkan kat dia..
pastu nanti kita jumpa balik orang tu..
dia kenal..dan boleh sebut nama orang tu..
hebatkan.. cergas sungguh otak dia..

lagi satu.. dari kecik, Idris x cakap pelat pelat kanak kanak..
contoh nya nak susu cakap "cu cu"
nak makan cakap "ma mam" ka..
sebab kami selalu bercakap dengan dia guna bahasa yang betol..
sebab tu sekarang sebutan dia xdak pelat pelat..
nak makan, dia sebut "nak makan"
nak ayaq, dia sebut "nak ayaq"
semua la.. sebutan dia lancar ja..
lagipun dia dok ngan tokwan kan..
tiap tiap hari tokwan bawak lepak dengan tokwan tokwan yang lain kan..
hehee..jadi cara percakapan tu dah macam tokwan tokwan dah.. hehe

bab main main nie xpayah cakap la..
tidoq  xmau sebab rugi..
main lagi seronok walaupun kekadang melelong sana sini sebab mengantuk.. hehehe..

bab jatuh tungging terbalik..
luka sana luka sini..
xpayah cakap la.. dah nama pun x reti dok diam kan.. hehe..
tapi dari kecik bila dia jatuh, kami ajaq jangan nangis nangis..
pukul tempat dia jatuh tu..kekonon marah kat lantai la, almari la..
sebab tu sampai sekarang jatuh macam na pun.
kekadang berdarah mulut sekali pun dia x menangis.. huhu..

Idris waktu baru dapat mulut dan kaki..
baru boleh merangkak dan bercakap..
of cos la..sekali lagi..
sebutan pertama "Ateh".. hehehe




Idris sentiasa jadi beg tangan Tokwan..
p mana mesti bawak Idris..



Waktu kenduri Idris setahun..
maktok dengan tokwan buat kenduri macam ada orang bertunang..
hehehe..

Idris potong kek tokmama buat..

Perjalanan Idris..





Waktu kenduri kawin saya dengan suami..
waktu nie baru dapat kaki...
waktu kenduri saya..
baru dapat kaki..

 Baru baru nie..




Sebelum di botakkan..





Nie la hadiah harijadi dari Tokwan..




Idris manja manja dengan makteh..
mai dok cium cium perut makteh..
hehehe



Hepi Besday Idris..

semoga jadi anak yang soleh..beriman..


to Kakten,

terima kasih sebab melahirkan Idris..
langsung menceriakan hidup kami..
dalam keadaan kakten yang sedih, kakten mampu bertahan untuk Idris..
huhu..
xleh taip panjang panjang dah..ayaq mata bergenang ja.. huhu =.="

to Abah/Tokwan,

terima kasih jugak sebab dah besaqkan Idris..
penat lelah abah, makan minum abah terabai..
masa lapang abah semua di isi dengan Idris..
Allah yang mampu balas.. huhuhu
juga x leh panjang panjang sebab nak menangisssss...




xoxo



love!!






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...