Monday

Need More and More EBM

Bismillah


sekarang setiap hari Fatimah minum at least 4oz..
kekadang sampai 6oz kalo perut masuk angin la..hehe..
sehari dalam 5x minum..
so total dalam 20oz kena sediakan setiap hari..

Ibu pulak setiap ari pump dapat dalam 12-20oz..
depends on mood la.. huhuhuhu..
kekadang dapat banyak..kekadang dapat sikit..
apa pun ALHAMDULILLAH...

stok EBM kat rumah di Yan pun banyak lagi..
boleh minum lagi 3 - 4 hari lagi rasanya..
di rumah kat Gurun lak..boleh sampai 2 hari saja kot..huhu
which is Ibu TAKUT x cukup supply...
Ibu kena giat pump lagi nie..
kena buat Power Pumping (PP)..
tapi masa x mengizinkan lagi nak buat PP.. huhuhu..


so far during office hour boleh dapat dalam 12-16oz..
sebab kekadang pump 4x, kekadang 3x..
tapi dah azam at least 3x..xleh kurang..

1st day pump di office..


Jadual pump lak x selalu sama..
ada 2 situasi..

if Fatimah menyusu kol 2-3 pg..
1st pumping - 6pg = at least 6oz
2nd pumping - 8.30-9.00pg = at least 4oz
3rd pumping - 11.00pg = at least 3-4oz
4th pumping - 2.00ptg = at least 3-4oz
5th pumping - 5.00ptg = at least 2-3oz
*2nd - 5th pumping kat office

if Fatimah bangun kol 12pg pastu bangun semula menyusu kol 5pg..
jadi sesi kol 6pg tu xdak la..
tapi sesi sesi lain tu kedepan sikit dalam 30 minit..
kuantiti so far lebih kurang ja.. cuma bila mai ke petang sikit la dapat..
maybe sebab stress keja ka.. xtau la..
apa pun Ibu syukur.. 
berbaloi invest beli pump mahal mahal.. hehehe..

malam pun still pumping jugak..
tapi selepas Fatimah tidoq la..
sebab kekadang Fatimah tidoq awal..kol 9 dah tidoq..
kekadang kol 11 lum tidoq lagi.. hehehe..

sesi malam selalu dapat dalam 3 - 4oz jugak..
jadi In Shaa Allah..
cukup susu utk Fatimah.. hopefully..

tapi Ibu kena giat lagi la..
sebab semakin hari semakin banyak Fatimah minum..
nanti dah start solid food kot la x banyak sangat kan..
hehehe..



umi tengah bagi susu kat Fatimah,
Idris mai sayang Fatimah..
comel...



xoxo











love!

No comments:

Post a Comment

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...