Tuesday

Pengalaman Bersalin

Bismillah..



berhabuk dah blog nie.. hehe.. 
bukan xdak idea cuma masa banyak ke Fatimah.. hehe..
kekadang online FB pun dari henset ja.. hehe..

sambungan dari cerita nak bersalin Fatimah aritu ek..
terpending lama gila.. haha..
T___T"
kalo xtau boleh refer entry INI

ok la.. after dah disuruh terus ke bilik bersalin, 
tetiba terus cuak kau.. haha..
sakit memang xleh cakap la..tapi dok sengih sengih lagi kat Nurse kat situ.. hehe
waktu baring kat katil tu..diorang dah londeh dah kain.. Malu cek! huhuhu..
pastu mintak tolong Nurse practical tu g amek baju baby dgn henset..

dalam hati time tu dok baca ayat kursi dengan doa nabi Yunus tu ja..
Nurse pun pesan soh baca doa tu.. huhu

pastu bila dah dapat henset dari Nurse kol suami la..
bagitau dah dalam wad bersalin.. dah 6cm dah.. huhu...
syahdu nya =.="

time tu Nurse semua dok kalut siap kan barang barang peralatan nak bersalin..
cuak tengok..segala macam benda ada.. huhu

pastu tetiba sakit macam nak teran tu..
bagitau Nurse..
diorang check tengok dah 8cm..
pastu ada sorang Nurse masukkan macam alat apa tah warna putih panjang 
nak pecahkan ayaq ketuban..
rasa panas ja.. 
lepas dah pecahkan ayaq ketuban tu terus sakit sangat sangat..
ada sorang Nurse tu dia tolong bukakkan lagi pintu tu..
pastu diorang dah soh start teran.. 

apa lagi..
teran teran teran
tak tau brapa kali teran sebab banyak sangat..
baby xkeluaq jugak.. huu
dalam dok nak teran tu..
kaki yang excident tu tarik mengkarung sampai pinggang..
ouchh sakit gila kau..
dengan perut bunyi bunyi lapaq..
dalam setengah jam dok teran x keluaq jugak..
terus pucat lesi la..
huhu

pastu procedure Hosp Yan kalo dalam 1/2 jam x keluaq jugak baby
memang diorang transfer ke Hosp Sultanah Bahiyah...
waktu tu dah lali dah..
macam mamai mamai gitu..
tetiba nampak Suami..
Nurse panggil la kot nak isi borang discharge..
pastu Doc ada 2 3 orang mai tengok..
Lelaki kau.. malu lagi aku kat situ.. hehehe..

Suami mai kat tepi
usap dahi time tu..
oh syahdu nya..
dapat tengok ja..
nak sembang lebih lebih tengah mamai..
sebab letih gila..
dengan sakit nak teran tu..
contraction la.. huhu

procedure nak kena transfer ke HSB pun punya la lama..
berapa kali tah dok teran sensorang atas katil tu.. huhu..

lama dalam 1/2jam baru depa tolak nek ambulance..
dalam ambulance gila sakit..
dengan terhentak terhentak jalan x elok..
dengan contraction lagi..
naik sakit tangan dok genggam tiang katil.. huhu..
dalam ambulance Nurse bagi pakai oksigen sebab baby dah turun ke pintu rahim..
takut oksigen x cukup.. huhu..

sampai ja di HSB terus tolak masuk wad bersalin..
bukan wad pun sebenarnya..
macam bilik stor baju ja..
maybe penuh kot bilik lain..
huhu

sampai ja terus Doc India LELAKI lagi kau..
dia bagi kencing dulu..
pastu dia soh teran..
dengan Nurse practical sorang, staff Nurse sorang..
dia ada bagi minum Milo jugak sebelum teran tu..
huhu..
pastu sekali teran xboleh jugak...
dua kali teran dengaq Doc kata kat Nurse Practical tu "EP"
haaa tau dah mesti nak kena potong sikit nie..
tapi sumpah x sakit pun..
maybe sebab contraction lagi sakit kot.. huhu..
elok dia potong ja kat situ..
terus rasa macam meluncur laju ja kepala baby..
teran kali ke 3 terus dapat dengar dia nangis..
terus ucap Allahuakhbar..


pastu baru depa tunjuk baby..
"Puan, tengok baby, lelaki ka perempuan"
"sebut"

saya sebut "Fatimah"
Nurse senyum ja.. hehe..

pastu diorang cucuk ubat apa tah sebab nak jait kat bawah tu..
sakit gak jait tu.. huhu..

lepas dah jait,
Nurse bagi Fatimah, soh menyusu..
Allah ja tau perasaan bila anak menyusu.. susu pun banyak time tu.. hehe
Alhamdulillah..

dalam 30min gitu, saya dengan Fatimah tidoq la atas katil tu sementara tunggu kena transfer..
mai doc mana lak amek Fatimah nak check..
saya tidoq lagi.. letih..
pastu dia mai antaq balik, kata "Alhamdulillah, anak buat sihat"
senyum kat doc, nak cakap x larat dah.. hehe

bersalin Fatimah kol 4.50pm, 
tapi diorang transfer ke wad dalam kol 8.30pm..
lama gila tunggu dalam bilik bersalin tu..

bila keluaq wad bersalin tu, Nurse tolak, terus panggil
"Keluarga Isfatehah"

terus dengar suara suami dengan Idris tapi x nampak..
pastu dengaq kakten panggil..
kakten tanya anak apa..
bagitau pompuan..
tapi time tu Nurse tolak trolly tu laju sangat..
boleh dengaq depa dok lari ligan.. hehe..
sambil kakten bagitau depa "Pompuan!"

sampai depan pintu wad, sempat la tengok Mak Abah Suami semua..
mak mai usap pipi n dahi..
abah pun..
suami pun..
saya terus menangis la..
I kan drama.. hehe..

lepas dah setel register wad terus ke katil..
dapat katil spare ja sebab wad penuh..
sebab tu kot lama gila tunggu dalam wad bersalin tadi tu kan.. hehe

pastu suami azan dan iqamat kan Fatimah..
sebelum kena halau dengan mak gard wad tu, suami cakap
"terima kasih, bagi abang anak"
Syahdu lagi.. huhuhu


Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya untuk melahirkan Fatimah..



waktu fresh lagi nie
baru keluaq dari perut ibu..
teringat nya..





xoxo




love!





2 comments:

  1. kak ela...ayu nangis kowt bc entry neh...huuu.....T_T
    sgt syahdu since im women too....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ela bila setiap kali ingat mesti syahdu..

      Delete

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...