Wednesday

Cerita Hari Raya 2014

Assalamualaikum


haa ni baru aku nak cerita bab hari raya tahun nie..

dari segi persiapan, aku dah tempah baju dan jubah 4 pasang untuk aku dan 3 pasang untuk Fatimah..
sedondon kononya..hehe..
tapi time gi cari baju melayu suami aku tu, tetiba dia boleh lak berkenan baju kaler oren..
sedangkan aku dok berzikir berkali kali kat telinga dia tahun nie tema kelabu..tema kaler grey..
tapi pikir pikir balik kalo dia nak jugak kaler oren, 
dapatla aku lagi selai baju raya kan..kihkihkih..

Baju melayu suami aku ni kami beli kat Bazar Jam Besar, Sg.Petani..
P situ lepas maghrib..tak lama pun..p kol 9 balik kol 11..
kat situ jugak beli kopiah, kain pelikat dan baju kurung oren untuk Fatimah..
dah nak sedondon kan..tapi cari cari kot ada jubah untuk aku, 
xdak lak kaler oren macam suami aku nak..kalo ada pun, manik2 banyak la..lace banyak la..
aku tak berkenan..
aku nak jubah simple2 ja..
sebab preggy kan..hehe..

Jadinya baju raya oren aku tu, aku beli kat Alor Setar,
 waktu gi sekali ngn keluarga mentua aku..
kami ronda pekan rabu, naik atas turun bawah,
xdak jugak yang berkenan..
last aku ajak jugak suami aku singgah Pacific Alor Setar.. 
pusing punya pusing.. 
ada jugak yang memenuhi kriteria aku dan suami..
aku cari yang simple simple ja..
yang flowy flowy sikit ala ala princess gitu..kihkihkihkih..
lagi satu aku cari baju yang aku leh pakai lepas bersalin..
leh pakai pi keja..pi kenduri kan..
xmau la heavy beaded ka apa..

Hari raya pertama aku kan dekat Yan,
pagi tu bangun bangun aku siapkan Fatimah dulu..
kebetulan Fatimah bangun awal jugak pagi tu..
aku dok cakap kat dia..
pagi ni hari raya..kena pakai lawa lawa..
so dia dok sebut "ari raya, ari raya"
jadi pagi tu tak la aku ni kelam kabut nak siap dia..
sebab dia dah tau kena pakai lawa lawa..


bila semua dah siap siap, aku tengok..
famili abang aku pakai kaler grey..
kakak aku pakai grey..Idris je Pink match dengan bunga umi dia..
famili adik aku dan isteri dia, Ayu pun grey..
adik kembaq aku coklat..
mak abah coklat dan hitam..
haaaaa... kenapa la aku p oren..
kalo tak mesti semua pun grey atau senada ja..


hampa tengok.. dah famili aku ja lari tema..
tapi ok apa.. baru menyerlah dalam gambaq kan..kihkihkihkih..

Tahun ni lak, first time anak kedua abang aku beraya..jadi excited tu lebih sikit..
dan Idris lak dah cerdik sikit..jadi tahun nie dia bawak abang abang dia p berjalan raya..
kumpul duit raya..hehe..







Ni famili abg adi dan kak cicilia..
anak depa 2 orang.. atem dan legai..
Legai ni la first time raya..hehe


Ni famili aku..
hampa tengok Fatimah..time ni dia mengantok sangat sangat dah..kol 1 lebih da..


Ni famili adik aku Amin dan Ayu..
First time raya suami isteri..hehe
aku tunggu anak menakan baru ja nie..
belum rezeki..


Ni adik kembaq aku..
single lagi..


Ni famili Kakten dan Idris..
suami nan ado ye..single and available..hahaa


Ni maktok tokwan dengan cucu cucu..
Si Fatimah tu tengah moody..
dok layan kucing dia ja..


ni kekonon candid la..
Fatimah terlindung..dia moody..dok layan kucing dia..hehe



Ni malam sebelum raya..
Kakten dan Kakcicilia melaram ngan inai bagai..
aku dah tidoq.. letih kot malam tu..aku tidoq awai..hahaha



last sekali..
ni lah famili kecik aku..
tahun ni bertiga..
Inshaa allah tahun depan berempat..

hehe.. hampa tengok Fatimah.. pegang ja kucing dia..



apa pun.. tahun nie raya best gilaaaaaaa...
seronok sangat2...puas kami beraya..
dapat la aku redeem balik 2 tahun nya raya tahun sebelum nie yang tak best..hahaha..
Inshaa allah umoq panjang.. tahun depan maybe lagi best..
sebab ada baby baru.. biras baru..
hehehe..



No comments:

Post a Comment

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...