Saturday

Maryam :: Hari Pertama

Assalammualaikum...

Aku nk kongsi perjalanan aku bersalin kan Maryam ni... bukan untuk riak apa tau.. just utk simpanan aku.. nanti2 bila aku godek2 balik entry dan baca macam best ja perasaan..hehe..

Macam aku bgtau last entry..Maryam nya process aku kena induce kan.. macamna leh induce semua ni..mai nak cerita sikit.. hehe..

16.12.2014
Aku keja macam biasa sebab EDD 30hb kan..lambat lagi.. cuma aritu aku tak berapa sihat.. aku selsema malam sebelum tu..dan Fatimah kerap bangun kol 4 pagi tiap2 hari nak tengok UpinIpin..dan tak bagi aku tidoq..dia soh tengok dengan dia..

Jadi ari selasa tu aku mmg p keja dalam keadaan yang letih sangat2..pagi tu aku sempat lagi p breakfast dengan Syira..dan aku dan lagi muntah depan kedai roti canai tu..hahaha..

Tengahari tu aku bantai tidoq dalam surau..sebab tak larat sangat2.. jadinya pergerakkan baby aku tak rasa aritu..
Selalunya aku memang monitor dia bergerak2..sampai senget perut2 aku..terutama time tengahari ke petang.. tapi ari Selasa tu tak langsung.. maybe sebab aku letih dan banyak tidoq..

Jadi aku buat keputusan..esok baru nak bgtau misi sebab aku ada weekly checkup 17hb di Klinik Batu 3..

Malam tu bila time rest atas katil..baby nya pergerakkan cukup 10kali tp sampai kol 12tghmalam la..aku still nak p esok tu jugak..hehe..suami hanya menurut perintah..hehe..

17.12.2014

Seperti biasa aku bangun awal..iron baju lawa2 nak p keja.. cuma nak singgah klinik Batu 3 ja untuk check up.. aku slalu g klinik awal..jadi org pertama so toilet masih dalam keadaan kering..selesa sikit nanti..hehe..
Pagi tu Fatimah agak behave sikit..slalu bangun akan qeyau2 memberontak tak tentu pasai..tapi pagi ni dia ok ja..

Lepas hantaq Fatimah kat umah mak dia..kami ke Klinik.. suami just drop aku ja..dia p keja terus..dah selesai baru kol dia kata.. jadi aku ok la..

Wassapp bos dlu bgtau ada checkup..

Tunggu turn agak lama jugak..dari kol 7.50 sampai..dekat kol 9 baru misi panggil.. sedangkan turn aku no 1 ye..huhuhu..

Macam biasa check berat..BP..HB masih low 9.9.. pastu check jantung baby..pastu misi check tinggi perut..sepatutnya 38w3d, paling koman tinggi perut kena 36cm..xleh kurang 2cm misi kata..takut air ketuban xcukup.. tinggi perut aku 34cm..baiklah..4cm kurang..terus pen merah..misi nak refer doktor di Klinik Bedong..jadi alang2 aku bgtau la kelmarin baby kurang gerak.. terus aku kena dengar syarahan.. hahaha..

Dah noted dengan doktor..kena g jumpa dia d Klinik Bedong..
Kol suami.. wassapp bos lagi bgtau kena g Bedong lak..

Di bedong boleh tahan lama jugak menunggu nya.. turn aku 230.. turn time tu 215.. ada dlm 14 org ibu mengandung tengah tunggu turn.. tak termasuk kes2 baby juandis lagi..depa memang xtunggu turn..
Tapi dalam no 219 macam tu.. misi panggil nama aku..potong q rupanya sebab aku ada kes kan..hahaha..
Doktor Najwa buat scan..ayaq ketuban ok..cukup..tapi dia buat surat refer Hosp Sungai Petani sebab baby kurang gerak..dia takut baby lemas atau apa apa kan..

Jadi kami terus ke Hosp Sungai Petani..

Wassapp bos lagi bgtau kena ke Hosp.. hahaa

17.12.2014 : 11 am

Sampai hosp terus ke labour room buat CTG.. lepas CTG, doktor buat VE.. gila kasaq doktor perempuan ni.. tak padan dengan jubah tudung labuh bagai.. sakit yang amat sampai berdarah darah.. dengan muka tak senyum..stress aku.. hahaa..

Dia cakap dah bukak 1cm.. terkezut aku.. dah 1 cm? Biaq betol.. aku xrasa sakit apa pun.. hehe..suami aku pun terkejut sbb macam rushing ja kan..hahaha

Tapi dia cakap kena masuk ubat sebab baby dah tak berapa aktif.. so terus kena admit wad..masuk ubat..
Process tu ini dalam kol 1 aku masuk wad..
Dalam kol 1.10 doktor mai masukkan ubat induce tu..doktor India perempuan..dia buat VE langsung tak sakit.. steady ja aku..haha..

Lepas dah masuk ubat aku wassapp adik beradik aku bgtau..aku tnya kakak aku dlu sebab dia ada pengalaman kena induce..

Yang aku jakunnya elok masukkan ubat terus start sakit.. aku macam tak percaya..haha..

Aku wassapp bos dan kwn2 yg lain jgk bgtau kena induce..

Dalam kol 4 mcm tu. Aku dah sakit tak tertanggung dah..terketaq ketaq aku atas katil..sempat g toilet membuang dlu.. kat katil aku tu ada 4 org kena induce..tapi depa pagi tadi kol 9 masukkan ubatbyg pertama still xbukak2 jgk..

jadi ada misi India tu mai nak check..dia buat VE ok la xsakit.. dah 4cm dia kata.. so depa kena booking labour room..kebetulan penuh..jadi aku duduk atas wheel chair.. elok smpai kat kaunter dalam wad ni..staff nurse baju biru tu kata awat nampak aku pelik sangat..sampai terketaq2..jadi dia soh naik katil balik. Dia nak buat VE skali lagi..pastu terus dia jerit.. "dah 7cm la..7cm!!..cepat!terberanak budak ni nanti"..
So depa tolak aku atas katil tu jgk turun ke bawah..

17.12.2014 : 4.40pm
Sampai labour room..nak masuk bilik bersalin tu kena berjalan sebab pintu rosak..so aku gagah berjalan sbb nak bagi senang bersalin..

Staff nurse situ buat VE lagi..pastu dia cakap baru 5cm.. dah bergaduh gaduh depa marah misi kat wad..aku diam je la..mana aku tau sapa betol sapa salah.. yang aku tau aku nak beranak cepat..hahaha...

Pastu doktor mai..pecahkan ayaq ketuban dan dia godek godek bagi cepat sikit bukak..dia bagi gas sedut jugak..sebab aku minta...haha..tapi effect tarak langsung..sakit yang amat dasyat jugak..pastu ada doktor perempuan dok tulis2 apa tah..aku bgtau dia..
"Doktor, nak teran dah ni"
Terus dia panggil misi.. nama misi tu Fatimah ye kawan2..kebetulan..haha.. baik misi tu..hahaa

Dok sat suami aku pun masuk..semangat sikit aku nak bersalin..dia kan lemah semangat sikit dengan darah darah ni..

Aku pun mula la edisi meneran neran ni..
Sampai aku kena marah duduk tak diam..tersenget2 bontot.. pastu aku tak pegang kaki..pastu aku tak teran di bawah tapi teran di mulut..hahahaa..macam2..

Sampai tersekat dahi anak..pastu teran lagi..tersekat kat hidung..pastu sempat lagi aku berhenti dok sat sat..misi marah mana boleh sat2..hidung anak tersangkut..laki aku pun bagi semangat kata sikit lagi anak nak keluaq dah..

17.12.2014 : 5.21pm
So aku amek nafas..teran sungguh2..coihhh keluaq dengan jayanya Maryam.. tapi time tu tak tahu gender lagi.  Aku tnya suami aku lelaki ka perempuan..suami aku kata biaq p..asalkan selamat..hehehe..

Pastu terus letak baby atas badan aku dengan darah2..basah2..bonding time..skin to skin.. first kami terpandang..lembatnya rambut dia..hehe..

Time tu misi bersihkan badan aku..bagi suami aku azankan dlu time darah2 tu jgk..xcuci lagi..pastu misi mintak suami aku keluaq sbb dia nak mulakan process menjait..

Process jait ni boleh tahan jugak..lagipun Maryam dok kat badan lagi..lagipun misi baik..macam2 dia borak dengan aku..so rasa cepat jugak la dia jait..ada sekali dua ja sakit bila dia tarik benang bagi ketat..hehe..

Pastu dalam kol 7.30 dah keluar labour room.. famili aku takdak.. semua g solat. Suami aku jgk..so aku nek ke wad terus.. hehe

Dah la..panjang dah aku taip ni.. haha..

No comments:

Post a Comment

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...