Tuesday

Memangkah Masa Depan

Bismillah

As salam,

aku nak cerita bab politik pun, aku baru 2x mengundi ya dak..
cakap pandai2 satg orang kata aku nie baru setahun jagung, baget ilmu penuh didada kan..
sedangkan semua ilmu dan info di hujung jari ja kan..
kau search n kau tekan, terus dapat info yang kau nak..
lagipun aku pun ada otak kan, boleh pikiaq yang mana betoi yang mana salah..hehe

aku ngundi di N21 Guar Chempedak dan P12 Jerai...
menang dekat BN..
aku ok ja..sebab dua dua orang tempatan..
nak pulak hat N21 tu Datuk Dr. Ku Abd Rahman tu jiran aku..
hahaha.. mesti la aku undi dia.. dah baguih buat keja kan..
bini dia Prof apa tau nama, baik gilaaa...aku panggil autie ja..
pastu aku x kisah pun Ustaz Azizan menang kat N20 Sg.Limau..
aku ok ja ngan PAS.. sesama Islam..
hat aku marah tu, orang islam n melayu p pangkah DAP cina tu..
nah amek hampa, depa menang banyak..hampa yang menang sikit..
habis la.. hahaha..


ustad Azizan
demam election ni x habis habis..
dengan kata ada bangla la..
ada blackout la..
dakwat boleh padam la..
macam2..

sedangkan,
hat dakwat tu depa jugak dulu tergedik gedik nak..
SPR nak buat hat scan cap jari tu, hampa nak jugak hat calit jari ni..
dah bagi calit dok bising boleh padam lak..
awat kat jari aku xhilang pun..
dah hampa orang calit p padam buat apa..
haritu tergedik gedik nak..

hat bangla tu pun satu..
banyak issue cina DAP la dok bising dalam FB la bagai..
dah agenda depa kan..
kononnya bangla p undi, tengok tengok lelaki tu Cindia, hat India betoi pun ada..
bodoh sebenaqnya orang melayu hat p pecaya propaganda cina DAP tu..
hahaha..

hat blackout, peti undi hilang tu..
bukan ka ada agent parti masing masing ka..
xkan agent hampa x buat keja kot..
sedangkan aku tgk dalam FB, hat cina DAP yang naikkan issue nie..
sedangkan aku ada baca dua tiga orang agent waktu undi kira tu kata..
wktu xblackout pun ada ja cina DAP bawak siap siap tourchlite la lampu la..
nampak dak..??depa yang rancang paaaa.. haaaa.. hehe.
.
peti undi hilang la apa la..tipu ja..propaganda..
nak burukkan SPR..
dah memang agenda cina macam tu kan..
dulu nak burukkan polis, tentera (tu pun hat polis n tentera dok sokong depa jugak ada)...
nak bagi presepsi orang kat anggota tentera n polis ni jahat la, teruk la..
la ni depa nak burukkan imej SPR lak..
dasar menumpang memang macam tu..nak buat macam rumah sendiri la tu.. hahaha

aku nya pengalaman la..
waktu p mengundi ritu, mula2 dia sebut no giliran tu..
pastu dia sebut no IC,
pastu dia sebut nama aku..kuat woo dia sebut.. kalo agent hampa pekak aku xtau la..hehehe
pastu dia soh tunjuk jari kat agent2 dua dua parti tu..kot agent hampa buta xtau la aku.. hehehe
pastu baru dia calit jari,
pastu baru p pangkah..
xdak pun hantu apa apa.. bangla pun xdak..
cuba tengok hat hantu hantu depa dok tangkap tu kat mana?
kat tempat depa menang besaq tu..
depa la yang bawak masuk hantu tu sebenaqnya..
bodohnya melayu la..

panjang lagi kalo aku nak taip ni..
tapi satg ada hat sakit hati lak..
tapi apa pun orang melayu kita nie dok tambah dosa ja time musim mengundi nie..
ya la tak tambah, sedap mulut ja kata kita ni anak haram la, zalim la..macai macai la..
sedangkan dok pakai lebai putih..macam tu ka lambang orang Islam? buat malu ja..
boleh ja nak kempen, baik baik sudah..
ni hat fitnah tu jugak nak kempen..huhuhuhu..


apa pun,
Kedah dapat MB baru..
kita tengok apa beliau nak buat untuk 5 tahun nie..
hat kalah, relax la..boleh pa sama sama tolong tolong..
sesama Islam kan..
tak sedaq diri lagi ka? hat Cina menang besaq, hampa ja kambing hitam.. hahaha








hensem aihh delegasi Tun M nie..
In Shaa Allah, kita doa hat baik baik kat dia..
sebaik ayahanda dia or lagi better..

apa pun hat baik tu dari Allah..
hat buruk tu dari kelemahan kita..

1 comment:

  1. betul kak.. kalau taknak sokong kerajaan pun please lah jangan sokong cina.. cina minoriti je dalam malaysia ni.. tapi kalau dah melayu yang majoriti rmi g undi dia.. memang dia byk menang kerusi lah.. tau tak orang ISLAM tak boleh mengundi bukan ISLAM sebagai pemimpin mereka...

    sy memang marah kak pasal isu melayu sokong DAP ni..

    ReplyDelete

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...