Monday

Check in Hospital

Assalam,


Straight update tentang perjalanan check-in di Hospital Yan ye.. hehehe.



Okla.. lepas balik dari melawat Dikyang kat hosp, balik office macam biasa la..dah abeh office hour, tunggu suami dan terus balik rumah.. seperti biasa suami OT sampai koi 8, kekadang lajak kol 9.. rutin harian kalo dah sampai rumah mesti makan dulu sebab of kos la cheq lapaqqqq..haisshh..

Dah selesai makan, baru masak nasik, bawak keluaq ikan ayam segala bagai sayur mayur untuk masak malam kan.. sementara tunggu ikan ayam lembut sikit, saya lepak2 depan tv dulu, tengok la apa yang boleh tengok..sambil2 mesin basuh dok membasuh baju.. begitu la rutin harian.. hehe.. 

Malam tu, Khamis malam Jumaat, so plan nak baca Yassin, so masak awal sikit la sebab suami akan sampai rumah dalam kol 8.15 macam tu..so by 7.15 dah start masak terus membz kan diri di dapuq.. kedung kedang kat dapuq sampai kol 8..siap masak 3 jenis lauk..siap hidang bawah tudung siap2 takut nanti suami balik xterkocoh-kocoh baru nak hidang kan.. kain pun dah siap basuh.. plan nak sidai pas dah solat nanti ja.. hehe..

Pastu, terus la ke bilik air nak mandi.. bila tengok kat pantiliner, eh! darah! terus tangan menggeletaq.. ayaq mata dah terburai dah.. gelabah gila time tu..terus keluar dari bilik ayaq dan pegang henset tapi xkol sesapa lagi sebab tergamam macam na tah.. xtau nak cerita..huhuhu.. lama pas tu, baru kol suami..mintak balik awal..bagitau kat suami, ada darah nie penuh pantiliner.. sambil menangis2..sobs sobs.. saya kan drama queen.. hehee..

pastu kol Kakten lak, terus menangis2.. kakten soh try tepuk2 perut, tengok baby bergerak x.. saya pun tepuk2 la..xgerak2 pun.. lagi la menangis2...kakten soh siap pack beg sikit, terus ke Hospital Yan sebab kakten kata habih kuat antaq Hosp Sultanah Bahiyah.. nurse baik2.. kalo ke Sg. Petani nurse garang2.. hehehe..sempat lagi kau pesan! hahaha..

Elok suami sampai ja, terus angkat beg masuk dalam kereta, terus ke hosp.. oh! perjalanan ke hosp tu rasa macam jauh gila.. suami pun macam tekanan ja kan.. mau nya tak time tu la ada kereta potong jalan, masuk sesuka hati pastu slow nak mampus bawak keta..dengan moto di depan slow sebab sambil ber'sms'.. mencabar sungguh..huhu..

sampai di hosp Yan, terus ke Emergency room.. bagi buku merah dan IC, terus depa soh masuk dalam bilik tu..waktu tu baru saya tau kena "Seluk" tu pa.. oh! sakit kau! dah la doc time tu doc lelaki, Chinese lak tu.. oh! oh! lagi la.. huhuhu..dia kata xdak bukaan lagi.. tapi mungkin pintu rahim ada jangkitan sebab mungkin darah kotoq... huhu. apa2 ja la doc.. saya cuma nak tau baby ok ka x..so doc terus scan..




Tengok2 baby elok ja dok tidoq.. jantung semua ok.. ayaq ketuban pun ok..uri pun x turun bawah lagi..sebab tu uri bukan penyebab darah keluaq doc kata.. ok fine..saya xtahu apa2.. time tu cuma risau baby ja.. takut lemas ka apa.. huhu.. doc nie sporting gila..siap tunjuk lagi posisi baby dalam perut macam mana.. kelakar gila.. hehe..



pastu doc check saiz kepala, panjang jari, tangan, kaki, tulang belakang.. yang syok nya sampai kat ukuq jari tu, doc kata, jari panjang2 ye.. ikut mak ka ikut ayah?..dalam hati mesti la Abah baby kan.. hahaha..




Pastu doc cakap nak tahan sehari dulu sebab nak make sure rahim x terbukak dan depa nak tau jugak darah apa yang kelauq kan.. so malam tu bermalam la di hosp.. huhuu..dalam kol 12 tghmlm, suami mai antaq beg dengan makanan sikit.. sebab saya kan xmakan apa pun dari kol 8 tu kan..hehehe

breakfast

Ni breakfast pagi Jumaat tu.. roti sapu planta dengan ayaq milo..roti jagung suami hantaq malam check-in tu.. hehehe..tapi saya ada bekal tambahan, Ayu bawak mai mee sanggoi (mee biasa saya xmakan ye) dengan bubuq nasik dengan ayaq nyoqqq.. oh! kenyang.. hehehe..


sakit kau cucuk nie
Sakit sungguh kena cucuk nie, sampai bengkak2 urat2 tangan.. huhuhu..


Ubat
Ubat pas breakfast..xtau ubat apa, telan saja.. hehehe


bengkak tu
ni time melawat...sementara tunggu ada orang mai melawat, saya tertidoq.. hehehe..tapi sengal2 jugak tangan sebab bengkak2 habis urat2.. huhuhu..mintak nurse buangkan.. so depa check2, terus buang.. hehehe.. alhamdulillah...selesa sikit.. hehehe

Dah buang

Baby sebelah katil
Sepangjang 2 malam tu, di temani baby sebelah katil nie la..comel gila..keluaq saja dah 3.59kg..mau separuh Idris nie.. hehehe..


doc

pagi Sabtu, doc mai round, check sana sini..dia kata boleh balik dah harinie tapi datang semula kalo keluaq lagi darah/brownish2 tu, pastu check up semula 16hb Aug nie...ok fine doc..



Alhamdulillah, darah dah stop, brownish2 pun dah xdak..lega rasanya.. mula2 terpikir, xkan nak bersalin 7bulan kot.. huhu.. dengan barang2 baby xbeli apa pun lagi..Colostrum pun xdak lagi.. hehehe.

Sabtu tu dah start puasa, tapi saya xpuasa la..sebab kena makan ubat kan..dah tuang sehari.. huhuhu..
kelmarin Ahad, start puasa, tapi gagah jugak.. sampai lembik.. huhuu..
hari nie puasa jugak tapi tadi pas soq muntah2 balik, keluaq semua yang di makan.. sekarang lapaq gile..dengan ubat yang makan time soq tu bagi mengantuk2 sikit.. huhuu..

.

Bertahan ye Baby!

Jangan acah2 Ibu lagi ye! Ibu pun x mau melawak2 dah bab2 hosp ni takut mulut capoi lagi.. hehehe..dah la sekarang dah jadi bahan gelak Abah, Tokwan, Umi, Cuyang yang sakit tu, Cuyu lagi... xmau dah xmau dah tau.. jangan buat macam tu lagi tau...

Ibu sayang Baby, nak baby sihat dan besar sikit baru keluaq yee...

xoxo

2 comments:

  1. masa baca post sblum nih, tak henti2 doa baby n is takde pape. jaga diri tau!

    ReplyDelete

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...