Wednesday

Review Breastpump :: Rumble Tuff + Tommee Tippee + Babyking

Bismillah..

seperti sedia maklum..
aku guna Rumble Tuff (RT) sekarang..
kat mana p, mesti bawak..
haha..
sekarang bawak 2 beg p keja..
satu beg boh pump..satu lagi cooler bag yang dapat dalam package tu..
dalam tu boh reusable ice pack, storage bottle + corong pump ya..
so p keja la nie.. xdak maknanya nak usung beg tangan bagai..
beg pump tu la beg tangan aku..
segala macam boh dalam tu..
sampai setiap kali nak p pump, depa dok gelak sebab macam nak balik rumah dah..
hahaha..
rupa paras cooler beg aku.. saja amek merah..segak sikit.. hehehe

dalam cooler beg..padat..

mesin, wayer + paip dok berhimpit dalam bekas tommee tippee nie


so far..RT ni memang terbaik la..

  • sebab hargeee dia jauh lagi murah dari Medela FS tu..bagi yang poket x berapa lebat tapi nafsu besar kat FS tu macam aku nie..RT nie memang sesuai...hehehe..aku beli RM400.00 jeww sekali package cooler beg, storage liner + storage bottle..
  • double pump kau.. senang.. sambil pump, tangan dok FB kat handphone.. kan jimat masa..nak sambil buat keja pun boleh..tapi aku xbuat gitu la sebab office aku lelaki ramai..nanti pakat skodeng.. hehe..melawak ja.. haha..
  • ada 3 cara ehh..entah.. boleh letrik, bateri dan manual.. tapi tiap tiap kali pump mesti letrik ja aku guna sebab senang.. bateri xpenah cuba.. leceh.. nak cari bateri lagi.. hehe.. manual penah try tapi mungkin aku salah pasang..sebab x faham manual dia..jadi sedutan dia xrasa apa pun.. hahaha..
  • dia urut dulu 2 minit pertama, pastu baru dia pump..kalo xmau urut kau turn ja terus pump..suka hati kau.. hehe..aku time dia urut pun susu memancut mancut keluaq...
  • pastu sedutan dia kau boleh ejas.. nak kuat ke nak pelan ka..
  • part part dia xla banyak sangat..so x leceh sangat nak membasuh di malam hari..siang xdak masa nak basuh..dah siap pump, masuk dalam cooler beg ja..or masuk peti sejuk.. malam baru basuh..
  • dalam 10 mins, In shaa Allah dapat la dalam 4 oz.. kekadang 6 oz.. so aku dah syukur..hehehe


Kekurangan dia lebih kurang la..
  • bunyi macam mesin potong rumput.. haha.. xla.. tapi agak bising.. aku time pump dalam surau kalo ada lelaki masuk surau mesti sembunyi kan mesin dia dalam beg.. segan.. hahaha..
  • dia punya componen dia banyak ngat.. mesin dia, wayer dia, paip angin dia, pastu corong 2.. tu yang bawak 2 beg tu.. mesin, wayer + paip aku boh dalam bekas tommee tippee tu.. corong boh dalam cooler beg.. kalo kau ada beg hat sekali cooler beg tu, xla banyak nampak kau  bawak.. hehe..
  • xleh nak tandem nursing sebab penah try sekali.. Fatimah nyusu sebelah, aku pump sebelah.. Fatimah jadi xselesa.. dia macam terganggu nak hayati process penyusuan tu.. hahaha ayat skema..mungkin anak orang lain boleh kan..anak aku dia xmau share dengan pump.. ahahaha

tu ja la kot..

so far sangat berpuas hati dengan prestasi RT nie..
oleh itu aku nak beli lagi 1 pump.. hahaha..
sebab kekadang malas la nak pasang wayer, paip angin bagai tu..
aku nak satu yang terus pump..nak beli manual nya la kot..
idaman la nie.. Medela Harmony tu..

walaupun dah ada Tommee Tippee manual breastpump macam kat bawah nie..

packaging dia

dalam kotak tu dapat nie..
ni dia Tommee Tippee Breastpump manual

 In Shaa Allah.. kalo ada rezeki nak beli jugak sebab prestasi TT nie kurang memuaskan..
susu selalu leaking kat bahagia bawah kat corong tu.. maybe sebab corong dia gitu kan.. haaha..
sedutan pun macam xberapa best.. lenguh tangan dekat 15mins, dapat 2oz.. huhuhu..

pastu lepas tangan dah lenguh pump, husben aku g beli letrik nya pump brand BabyKing..penah dengaq dak?macam kat bawah nie sebijik!


tak seronok guna langsung.. dah la sakit.. jenis sedut terus ja..bukan macam baby sedut..
pastu sampai berdarah darah puting aku..huhuhu..
tapi la nie dok guna jugak kalo RT dok jemoq, lum kering.. aku guna jugak kalo breast dah bengkak..
rugi kau x guna.. husben aku beli dekat RM160.00.. huhuhu

itu ja la kot.. hehehe..
kira la nie dah ada 3 pump..
Rumble Tuff, Tommee Tippee dan Babyking...
Medela Harmony kau tunggu turn yaa... hahaha

5 comments:

  1. Salam kenal..anak kita pun sama..bila pump sebelah dia pandang je pump tu berenti nyusu..semak agaknyer..hee..skrg yana dah d medela harmony..tgh berkira2 nak beli RT..tgok dulu mcm mana..sbb diri sendiri belum betul2 disiplin..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam riana, betol tu.. fatimah terganggu.. sekarang ni dok gna RT ngn TT ja..xbeli pun Medela tu.. sebab fikiaq balik bnyk dah pump..so guna jugak yang mana ada.. diri pun xberapa disiplin sangat.. hehe..tapi berbaloi kalo guna RT.. puas hati gila.. haa tu diaa..

      Delete
  2. Replies
    1. eena.. saya beli dekat dalam FB.. cer cari dalam frendlist saya, Ainol Mardhiah..

      Delete
  3. hi fateha, i pn pki RT..same bag like u..da 1 year plus da..my suggestion is u can use only 1 bag..u can put pump n tube kt bhgn atas yg zip tu..bwh tu u bole letak 4 storage bottles (pigeon storage bottle can fits nicely) and ice block yg ade lekuk..plus 2x autumnz ice packs..sori mcm sebok plak, cuz i tgk u susun mcm mkn byk space..anything if u ned help jus drop email at alia_capri@yahoo.com

    ReplyDelete

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...