Wednesday

Fatimah :: Pengasuh

Bismillah


Alhamdulillah

dah masuk 3 minggu dah hantaq Fatimah dekat pengasuh..
a.k.a Mak... hehe.. kakak pengasuh gelarkan diri dia "Mak" dekat Fatimah..
Ibu ok jewwww....

Mula mula tu Ibu drama la sikit..
mau nya tak.. Ibu nak Fatimah dok ngan tokwan Fatimah..
sangat sangat niee...nak Fatimah cerdik macam Idris..
umuq setahun dah boleh bercakap..xpelat pulak tu..
cerdik, aktif.. cepat belajaq..
tapi bila pikiaq balik..cian tokwan..
dengan Idris lagi.. dengan kena mai amek kat office lagi.. satg petang mai antaq lagi..
dah la jauh.. kalo dekat x pa la kan..
pastu nanti tokwan dengan nak rehat lagi..
nak mandi, makan, solat...
kekadang tengok macam xberapa terurus..
kecian..

pastu pikiaq lagi..
dulu2 abah dah susah payah keja dulu..
sekarang dah pencen.. kena rehat rehat la kan..
walaupun abah nak sangat jaga Fatimah..
abah nak sangat cucu dia dok depan mata dia..
membesaq depan mata dia..
tapi dah keadaan kan..
huhuhu...

pastu bila pas solat tu entah macam mana terpikiaq..
"kalau jadi apa apa kat abah time jaga Fatimah nanti, aku yang menyesal"
terus terpikiaq lagi..
kecian abah, satg sakit demam abah..aku gak susah hati kan..
dah la aku ada abah sorang ja kan..

pastu... (banyak ngoh pastu.. hehe)
buat keputusan cari pengasuh la.. huhuhu

bermula la edisi cari pengasuh nie..ciri ciri pengasuh penting jugak kan..

  • kami nak yang AGAMA dia elok.. ya la kan, nak mengasuh anak kita nie, dia macam mendidik jugak..dah sehari suntuk dok ngan depa kan.. solat penting, mengaji lagi.. 
  • pastu keadaan KELUARGA dia baik.. macam anak anak dia perangai elok2..tak mau yang cakap kurang ajaq ka apa..satg Fatimah ikut.. aku penah tengok dah satu kes.. bila budak nie dok ngan pengasuh yang anak dia cakap jenis kurang ajaq nie..budak tu pun jadi macam tu jugak..
  • pastu RUMAH dia terurus.. xmau la yang messy niee...kotoq ka apa.. satg sakit lak Fatimah tu..
  • of cos boleh handle EBM la kan.. sebab niat nak myusu Fatimah sampai 6 bulan.. pastu sambung lagi 6 bulan sampai cukup 2 tahun.. hopefully.. In Shaa Allah

tu ja la kot..

jiran aku ada rekomen jiran aku sorang nie.. dia INDON..
Indon nie baik.. ngan jiran jiran kira baguih la..
tapi aku ngan husben x mau la.. sebab tak tau agama dia macam na..
memang dia baik..tapi bab agama tu berat sikit.. hahaha..
sebab kekadang aku tengok dia freehair..kekadang pakai tudung..
solat apa xtau la macam na..
anak dia lak pakai elok..dia siap elok tapi macam seksi seksi sikit kekadang..
aku x bekenan..

terus kol Kak Aznie dulu..
tanya tentang pengasuh anak dia dulu..
pastu dapat tau pengasuh tu dah jaga sorang dah..
dia xmau jaga dua orang..
aku pun xmau kan.. hehehe..
tapi pengasuh kak aznie bagi nomber "Mak" nie..
aku ngan husben terus g umah dia.. just nak tengok keadaan rumah dia..
lalu depan rumah ja la awai tu..
pastu kol gtau nak p melawat...
waktu p rumah "Mak" nie.. tengok keadaan rumah dia ok jeww..
macam rumah kita ja..
kemas, cantik... langsir pun cantik.. hahahaha..
waktu p tu.. Fatimah keja dok sengih ja..
lagipun p tengok tu.. tetiba husben aku nie kenai pulak dengan laki "Mak" nie..
depa penah sembang..
senang cerita "Jodoh" la tu..
hehehe..

Fatimah lak..sejak dok umah Mak tidoq cukup..nyenyak
x merap apa pun.. suka gelak gelak..
pastu depa bersiap dia segak segak..
setiap kali nak p amek.. mesti wangi..
kalo p dia tidoq, pas maghrib baru p amek dia..
wangi jugak time tu..
minum cukup.. Mak pandai handle EBM aku..
sekali tu ja aku bagi 4 botol 4oz.. xcukup sebab Fatimah poo poo 3 kali..
so lapaq cepat.. yang last tu sebelum aku pick up..
Mak bagi ayaq masak.. nak buat camna.. dah susu xda..
la nie aku bagi 5 botol 4oz.. tapi selalu mesti balance 1 botol.. hehehe..
just untuk back up.. aku x mau dia minum ayaq masak.. ayaq zam zam xpa..

Anak dara aku nie lak..
time pagi pagi nak p hantaq dia..
elok nampak muka mak dia..terus tergedik gedik dalam bouncing dia..
xmau dok dah..nak soh p amek..
pastu qenyih ja..
time nak p amek.. boleh lak dia lentok manja kat bahu mak dia..
jeles ibu tauuu.... hahahaha

pastu elok sampai rumah sendiri..
dia melalak.. sampai selop kekadang..
abah kata dia nak manja manja dengan ibu dia..
so Ibu REDHA ja anak oooiiiii...walaupun ibu rehat xberapa cukup.. hahahaha

Alhamdulillah..
aku dengaq dari jiran jiran aku, Mak nie baguih..
mengaji rajin.. baik ngan orang.. pastu dia mengasuh ramai dah budak2 nie..
sampai ada yang la nie dah besaq dok p tidoq rumah dia lagi..
bab solat Alhamdulillah.. selalu g surau dekat rumah aku nie..
hari jumaat p ngaji kat surau..
kira dekat 3 4 orang gak bila depa tanya sapa pengasuh..
aku kata Kakti Abang Zali..
depa akan kata ..
"oo baguih tu depa..rajin p surau..baik la tu"
so Ibu lega...

aku Syukur sangat sangat..
Allah bagi rezeki Fatimah bukan dari wang ringgit..
tapi Allah bagi rezeki macam nie la..
temukan kami dengan orang yang baik baik..
lega bila dok kat office tak risau kat Fatimah kot jadi apa apa..
sebab tau dah depa jaga dia elok.. macam anak sendiri..

macam nie la rupa dia kalo dok rumah Mak.. tidoq dalam segak



xoxo..

2 comments:

  1. kak,pengasuh akk ni kt mane ye?

    ReplyDelete
  2. kak,pengasuh akk ni kt mane ye?

    ReplyDelete

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...