Monday

Sudah 2 Tahun Masihi

Bismillah..


alhamdulillah..
aritu 15 Syawal, genap Idris 2 tahun dalam kalendar Islam..
harini 24 Sept, genap 2 tahun masihi pulak..

xtau nak gambarkan macam na perkembangan Idris nie..
cerdik, cergas, matang sungguh dari usia dia.. cepat belajaq..entah la.. macam macam lagi..
huhu..

nak masuk 2 tahun nie,
Idris dah boleh count 1 2 3 dalam bahasa melayu dan English dah..
umi dia pun dok ajaq alif ba ta pulak sekarang..
setakat lagu lagu kanak kanak tu,
lagu lagu rakyat macam lagu 3 kupang ka..
sebut ja.. laju ja dia nyanyi dan ikut..

nak kata kenal dengan logo logo pun cepat..
cuba sua kat dia logo proton, perodua..anytime boleh sebut..
lagi lagi kalo logo Tesco, Carrefoour, Aneka.. lagi la cepat.. hehe..

bab bercakap, dari sebelum setahun aritu dah boleh bercakap..
ada sepatah dua yang kita faham,
yang lain tu bahasa dia la.. hehe..
orang pertama yang dia boleh sebut of cos la..
"Ateh"
syahdu sungguh tu bila dia sebut..
jeles umi dia..hehe..
pastu baru "Tokkoyat" a.k.a Tokwan la tu.. hehe..
sekarang dah boleh sebut sorang sorang dah..
if jumpa sesiapa kita kenalkan kat dia..
pastu nanti kita jumpa balik orang tu..
dia kenal..dan boleh sebut nama orang tu..
hebatkan.. cergas sungguh otak dia..

lagi satu.. dari kecik, Idris x cakap pelat pelat kanak kanak..
contoh nya nak susu cakap "cu cu"
nak makan cakap "ma mam" ka..
sebab kami selalu bercakap dengan dia guna bahasa yang betol..
sebab tu sekarang sebutan dia xdak pelat pelat..
nak makan, dia sebut "nak makan"
nak ayaq, dia sebut "nak ayaq"
semua la.. sebutan dia lancar ja..
lagipun dia dok ngan tokwan kan..
tiap tiap hari tokwan bawak lepak dengan tokwan tokwan yang lain kan..
hehee..jadi cara percakapan tu dah macam tokwan tokwan dah.. hehe

bab main main nie xpayah cakap la..
tidoq  xmau sebab rugi..
main lagi seronok walaupun kekadang melelong sana sini sebab mengantuk.. hehehe..

bab jatuh tungging terbalik..
luka sana luka sini..
xpayah cakap la.. dah nama pun x reti dok diam kan.. hehe..
tapi dari kecik bila dia jatuh, kami ajaq jangan nangis nangis..
pukul tempat dia jatuh tu..kekonon marah kat lantai la, almari la..
sebab tu sampai sekarang jatuh macam na pun.
kekadang berdarah mulut sekali pun dia x menangis.. huhu..

Idris waktu baru dapat mulut dan kaki..
baru boleh merangkak dan bercakap..
of cos la..sekali lagi..
sebutan pertama "Ateh".. hehehe




Idris sentiasa jadi beg tangan Tokwan..
p mana mesti bawak Idris..



Waktu kenduri Idris setahun..
maktok dengan tokwan buat kenduri macam ada orang bertunang..
hehehe..

Idris potong kek tokmama buat..

Perjalanan Idris..





Waktu kenduri kawin saya dengan suami..
waktu nie baru dapat kaki...
waktu kenduri saya..
baru dapat kaki..

 Baru baru nie..




Sebelum di botakkan..





Nie la hadiah harijadi dari Tokwan..




Idris manja manja dengan makteh..
mai dok cium cium perut makteh..
hehehe



Hepi Besday Idris..

semoga jadi anak yang soleh..beriman..


to Kakten,

terima kasih sebab melahirkan Idris..
langsung menceriakan hidup kami..
dalam keadaan kakten yang sedih, kakten mampu bertahan untuk Idris..
huhu..
xleh taip panjang panjang dah..ayaq mata bergenang ja.. huhu =.="

to Abah/Tokwan,

terima kasih jugak sebab dah besaqkan Idris..
penat lelah abah, makan minum abah terabai..
masa lapang abah semua di isi dengan Idris..
Allah yang mampu balas.. huhuhu
juga x leh panjang panjang sebab nak menangisssss...




xoxo



love!!






1 comment:

  1. tersentuh hati ayu...T_T
    moga segala yg terbaik dianugerahkan Allah utk Idris dan insan-insan yg menyayangi dirinya...

    ReplyDelete

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...