Wednesday

Dah 30 minggu

assalamualaikum..


lama x update kan.. ermm..
lately, nak menaip pun segan.. entah la pasai pa.. hehe..

ok la..
kemarin 07.08 kena check up kat KK Padang Lembu sebab Doc nak review scan untuk 7 bulan..
so far, Alhamdulillah... semua ok.. hehe..
cuma Doc kata scan di Klinik Sanan xlengkap..nasib baik ada scan di Hosp Yan aritu..
sebab Doc kata dia nak tau jugak, plasenta ok x..baby ok x.. 
lagipun dia x mau dengaq dari patient.. hehe.. saya jawap la.. saya nak cerita pun saya xtau..baik Doc xyah tanya.. hehe..Doc senyum ja -.-"
Mengadu dekat Doc yang sekarang nie selalu muntah lepas soq.. sebab nak keluaqkan lendir2 atau kahak la kot.. sekali dengan makanan sekali keluaq.. huhuhu..
pastu cerita pasai check in hosp sebab ada discharge keluaq banyak gila tu..hehe..
pastu tanya Doc, normal ka preggy dah 7 bulan tapi perut comel lagi..sebab ramai sangat dah dok tegoqqq..
hehe.. Doc kata dah jenis tinggi dan perut leper..memang perut nampak kecik tapi baby ok dalam perut..penuh ja.. hehe..
Doc bagi ubat masuk bawah tu sebab discharge still banyak kan.. huhu
pastu Doc ada kol Hosp Yan nak tau result sample yang depa amek aritu.. result dia ok ja..xdak apa apa masalah pun.. fuhh! lega dengaq.. hehehe

tadi g check up 30w kat KK Batu Tiga pulak..
sekarang dah jadi 2 minggu sekali kena g KK..dah masuk 3rd Trimester kan..
maknanya ada lagi dalam 70 hari / 10w lagi la nak bersalin kan kan..
cepat kan masa berlalu.. pejam celik pejam celik kan.. 
xsabaq pun ada..takut pun ada.. hehe..
xsabaq nak tengok baby dan nak bercuti..
takut? bukan x takut nak bersalin, takut jugak cuma perasaan tu..nak jugak merasa saat nak melahirkan kan..baru rasa macam lengkap jadi seorang wanita kan... ceh! huhuhu..

tadi check up
- HB x check pun which is ok la kot..seb baik.. hehee
- berat turun pulak 1.6kg.. banyak sungguh turun, mungkin sebab muntah2 lepas soq kan.. hehe.. mula2 tu misi check 78.8kg..bagitau misi, xkan naik 8kg kot dalam masa sebulan..mau kena minum ayaq gula seliter nanti.. hehe.. pastu timbang lagi sekali..tengok2 69kg la.. yang first tu tersilap kot.. oh! seb baik.. hehe
- BP ok
- Jantung baby ok je..kali ni sekali letak terus dapat dengar.. sebelum nie puas misi tekan sampai senak perut.. hehee
- Tinggi perut 29cm

Misi pesan
- Siap barang barang dalam beg siap siap boh dalam kereta.. oh! yang nie masalah kami nie.. sebab xtau time tu nak sambaq kereta mana..bukan kaya raya kereta banyak ye..tapi selalu tukaq tukaq kereta dengan abah la, dengan kakten la.. hehehe..
- Kena makan banyak kali sehari..jangan makan banyak sekali..tapi banyak kali dalam kuantiti yang sikit..Kalo x tahan tu, misi kata tuang la posa..bagi kesihatan ok dulu.. takut baby x cukup zat ka pa.. hehe.. baikla misi..kalo tuang, bukan misi yang ganti, saya yang kena ganti tau.. hehee

sekarang dah masuk trimester ketiga dah.. cepat kan masa berlalu..
trimester kedua mencabar sungguh kan..hehe..
- Muntah muntah tanpa henti
- Selera bertambah (yakni berat pun dah naik bagai johan.. haha)
- Sakit belakang sakit pinggang tu dah jadi rutin
- Tidoq makin xselesa.. tiap2 malam mesti pusing kanan pusing kiri.. himpit suami la.. hahaha
- Tiap tiap 2 jam mesti bangun g toilet membuang segala bagai.. hehehe..
- Discharge still keluaq dengan jayanya dalam kuantiti yang banyak..sangat x selesa.. huhuhu


Elok masuk trimester ketiga nie
- Muntah x habih lagi..still macam sama..
- Lendir/kahak masuk penuh dalam kerongkong..kalo nak buang mesti makanan sekali keluaq.. huhu..
- setiap 2 jam masih lagi ke toilet untuk membuang..tambahan kalo time berbuka bedal ayaq 3 4 gelas.. huhuhu..
- tidoq makin x selesa..cian suami..selalu himpit2 dia sebab nak bagi ada support kat belakang badan time tidoq.. hehe..
- Alhamdulillah..solat masih mampu berdiri.. kekadang kalo sebelum solat berjalan banyak macam g Baram ka, g pusing2 taman dengan Idris ka.. solat mesti duduk sebab dah lenguh dah.. huhu
- sekarang nie selalu rasa macam period pain tu.. kekadang la.. apa tu? huhuu

Keadaan berpuasa.. 
- of cos perut penuh angin sebab makan soq dah keluaq abeh time muntah kan.. huhu
tapi tiap2 hari tahan ja..saiko baby la saiko diri sendiri la, mintak tahan sikit..jangan berbuka lak tengah jalan.. jenuh nak menganti nya nanti.. hehe..
- masih mampu bangun sahur, masak, buat ayaq untuk suami.. kekadang tu malas jugak, cuma buat milo/horlicks pastu cicah biskut ja..minum Susu Dutch lady Coco tu, kurma sebiji dua..cukup la.. hehe.. kalo kat rumah di Yan, cuma bangun makan ja.. semua mak abah dah hidangkan.. hehe..di Pedu pun sama jugak.. hehe..apa la punya menantu kan.. hehehe..
- time berbuka selalu bedal 3 4 gelas ayaq.. nak pulak kalo sirap / bandung buat sendiri.. cukup lemak berkrim.. pastu bila dah semput atau sengkak mesti cakap kat suami, esok nak minum sikit ja..tapi mai esoknya sama jugak.. hehe..
- terawikh tahun nie paling teruk rekod.. huhuhu.. -_-" baru 4 kali p terawikh..huh! sebelum nie tinggal time period ja..kali nie baru 3 kali di Yan, sekali di Pedu.. huhu..bukan malas tapi jadi penat sebab makan banyak,minum pun banyak.. terus semput dan sengkak.. huhuhu..
- baru tinggal 2 hari puasa.. cukup la kot.. tapi kalo xtahan sangat xmau memaksa badan.. makan ja la.. hehe..


ok la tu..cukup la meng'review' macam macam nie.. hehe..
nanti kalo mood ada, cerita lagi ye.. hehe..




hehehe.
suami dah belikan baju raya..simple ja.. jubah ja..kosong ja..manik xdak, kerawang pun xdak..Less is More
I like ok! hehe






xoxo




love!



No comments:

Post a Comment

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...