Wednesday

Check Up @ 24 minggu

Salam.

Mau seminggu baru post entry baru. Haha. Xdak masalah pun nak update. Idea banyak cuma kemalasan. hehehe.

Pagi nie, Puan Buyung ke KK Batu 3, Gurun. Ada check-up untuk minggu ke 24. Sat ja masa rasanya kan. Hehe. Macam baru ja rasanya preggy nie dengan rasa letih selalu, rasa mengantuk selalu lalu membawa diri ke Surau lalu terus terlelap setiap masa. Haha. Betoi apa, haritu awal2 preggy sampai ke bulan ke 4 rasanya asek ke Surau lalu tidoqqqqq. Oh! sedap gila rasa. Haha. Mau nya x, Pagi pas Dhuha, tidoq sat, satg koi 11 p tidoq sat, pastu sebelum rehat koi 1 tidoq lagi. Pas lunch tidoq lagi. Sebelum Asaq tidoq lagi. Cuba kira berapa kali sehari. HaaaHaa. Kekadang tu buat keja cepat2 bagi setel semua sebab nak p tidoq. Semangat! Hahaha T___T

Alhamdulillah, masuk bulan ke 5 macam tu, kesihatan pun dah makin baik. Letih malam2 ja baru mai. Time office hour setakat rehat2 sebelum solat ja. Dah xjadi pengunjung setia Surau setiap masa dah. Hehehe. 

Masuk bulan ke 6 ni, 

~ Kesihatan maintain sihat dan baik. Hopefully sampai bersalin la kan. hehe.
~ Untuk perhatian, baju dan seluar semua makin x muat ye! Membesar dengan jaya nya. Kain batik adalah uniform paling selesa + t-shirt abah sebab besaq dan selesa. Haha
~ Kaki semakin mengembang. Sebab suami dah tegoq kaki macam bengkak. psfff.
~ Semakin hari, makan semakin banyak dan of cos la berat dah bertambah. :)
~ Sakit pinggang pengunjung setia. Setiap masa rasanya. Tambah2 kalo duduk dalam posisi yang salah. Kalo baring tengok TV lagi la. Sat2 kena alih kanan, kalih kiri. Huhu
~ Muntah cuma teman di pagi hari. Atau silap makan. :) Tiada lagi ayaq kuning pait tu. phueeww!
~ Kaki Kejang dah jadi lumrah. Suami adalah tukang urut setiap masa. Walaupun jam pukul 3 pagi. Hehehe
~ Baby makin membesaq sebab kalo ibu makan, setengah jam xsampai mesti lapaq balik. Hehehe
~ Baby dah semakin aktif ye. Selalu bergerak2 dan tendang menendang la kot. Abah pun excited ja letak tangan kat perut, terus baby diam.. hahaha.
~ Baby sekarang dah jadi jam Ibu bangun pagi. Sebab baby bangun dulu. Tendang sana tendang sini. Confirm ibu bangun awal seawal jam 5 pagi kan. hehe.


Tadi di KK, macam2 juga misi tu bagi nasihat. Tentang kebersihan atas bawah (faham2 la hehe), tentang pendarahan waktu bersalin, tentang pemakanan, tentang preggy time Ramadhan, breastfeeding secara eksklusif. Oh! banyak lagi sebenarnya. hehe.Untuk bulan ke 6 nie, jom cekidaut report kesihatan. Haha. Berbangga sebab tiada lagi pen merah. Haha.

Berat = 68.8kg
HB = 11.7 (naik sungguh nie. Kerang jawapan nya. Hahaha)
Tekanan darah = 110/70
Jantung Baby = kuat sungguh bunyi nya. Kakten kata macam bunyi kuda berlari. Heeeee
Tinggi rahim = 24 apa tah. tulisan misi macam tulisan doc juge.. hehe
Injection ATT = 0.5m/s .. xtahu lak hari nie kena cucuk bila dah masuk bulan ke 6. huhuhu
Repeat scan = minggu ke 28. xsabarnya. hehehe

ATT (Anti Tetanus Toxoid) Injection nie untuk kancing gigi. untuk first pregnancy, kena 2 dos. Sekali waktu bulan ke 6, kedua time bulan ke 7. Hehe. Sharing is caring. Hehe


~Love~

wah! panjang jugak entry nie. Nanti saya update lagi ye. hehehe
ada keja kena siapkan dan ada mata2... hehehe



xoxo



love!






2 comments:

  1. comel gambr ibu wat love kat pewot...hehe...moga selamat n sht ibu dan anak spnjang preggy n after preggy...^_^

    ReplyDelete
  2. rindu plak nak mengandung. isyyy!! hahahaha

    ReplyDelete

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...