Tuesday

Barang2 boleh di guna pakai

assalamualaikum..



skema ja tajuk entry nie.. hehe..
sebenarnya saya dengan suami dah plan nak start beli barang2 baby sikit2..boleh la budget2..xkan nak beli sekali gus kan..lagipun mana tau Allah nak bagi rezeki awal, keluar baby awal ka macam Kakten bersalin Idris ritu kan lagi kelam kabut.. hehe..

Ingat lagi time Kakten nak bersalin kat Idris ritu.. walaupun stay di hospital 2 minggu baru bersalin, pastu Idris masuk balang lak lagi 2 minggu.. barang2 pakat2 beli sorang sikit.. kami adik beradik kongsi2 duit beli kat Kakten.. Mak Abah x yah cakap la.. lagi banyak keluaq duit kan.. dengan duit bayaq hospital lagi kan..hehe.. Pengalaman sungguh kan.. hehe.. bayangkan malam raya air ketuban dah keluaq tapi Kakten relax lagi..sebab xtau tu air ketuban sampai abah notice kerusi basah lencun.. so saya bawak Kakten g hospital sebab malam tu mak abah nak g surau kan.. pastu sampai hospital, diorang transfer Kakten terus ke hospital besar Sultanah Bahiyah.. hehe.. kelam kabut kami malam tu.. barang baby cuma ada few baju + seluar + kain lampin... huhu..
sebab semua plan nak belikan lepas raya la.. lagipun baru 7 bulan kan....tup tup pagi raya tu xbersalin lagi.. doc nak tunggu sampai betul2 air ketuban x cukup kot sebab dah 7 bulan kot.. so kakten stay la di hosp 2 minggu.. so kami nie 2 minggu la ulang alik ke hosp di bulan Syawal tu.. hehe..last sekali, Kakten induce sebab air ketuban dah x cukup.. waktu tu baru 8 bulan setengah..sebab tu Idris lahir 1.67kg ja time tu stay dalam balang tu lagi 2 minggu.. genap la sebulan di bulan Syawal tu kami ulang alik ke hosp.. hehehe...

oh dah melalut dari tajuk asal nie.. hehe..
boleh bayangkan baby nya lengan sebesar ibu jari tangan kita nie ja? haa.. macam tu la lengan Idris waktu mula bawak Idris balik ke rumah..macam x pecaya ooo.. lagi pun nak tengok pun scary ja..apatah lagi nak dukung kan.. memang x la.. hehehe..sebab tu la banyak sarung tangan n sarung kaki yang kitaorang beli tu x terpakai sebab tangan Idris kecik sangat2, xmuat.. kalo pakai mesti tercabut nya sebab kecik kan tangan tu..so bila Idris besar dan gemuk sikit, bila pakai kan sarung tangan n sarung kaki for sure dia cabut.. cerdik budak nie..sebab dia tau dia dah besar xmau pakai barang2 baby nie lagi.. kalo kita boh jugak, seminit x sampai bersepah2 dia buang.. oh oh cerdik sungguh time tu..

haa.. sebab tu la.. bila saya preggy nie Kakten dah pesan, sarung tangan n sarung kaki toksah dok beli.. sebab Idris punya berlambak2 lagi dalam almari yang xpenah pakai..dan beberapa helai baju.. sebab Idris kecik ja sampai sekarang.. so banyak baju yang terpakai.. sekarang mana mau pakai baju baby newborn lagi walaupun muat lagi.. sebab TokYat dia (Abah la tu, Idris panggil TokYat hehe...) dah ajaq pakai jersi la, baju Upin Ipin la macam2 lagi la.. lagipun dia tau baju dia mesti sepasang dengan seluar..xmau campuq kaler.. oh oh eksyen tau budak nie.. hehe..

selain tu, Idris nya bounce, walker, bath tub, stroller.. oh oh banyak sungguh barang2 boleh diguna pakai kan ...buat apa membazir.. lagipun baby makin besaq.. or orang kedah kata "Koi besaq"... beli beratus2 last-last guna 2 3 bulan ja.. xka macam membazir.. ehehe.. lagipun barang2 semua tu still elok lagi kan..boleh simpan sampai anak kedua rasanya.. hehee..

So, misi harinie, nak balik Yan, nak selongkaq almari baju Kakten, nak cari barang Idris yang boleh diguna pakai lagi...baru bersemangat kan.. hehe..

yang selebihnya kita beli baru la baby kan.. hehe.. sebab tu abah baby OT tiap2 hari tu..nak cari lebih rezeki tu untuk kita.. dan ibu lak kena start makan banyak dan berkhasiat..sebab selera makan dah makin ada.. masak pun dah makin sedap.. hahaha..


ok la...nanti saya update checklist barang2 baby ye..








xoxo





love!!








No comments:

Post a Comment

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...