Wednesday

Dialog dua beradik

assalamualaikum..


Dua tiga hari nie stay dengan mak abah.. hehe.. kesihatan x berapa sihat dan ada beberapa keadaan x mengizinkan untuk stay di rumah sendiri  (kena update statement nie sebab dah ada yang berprasangka kurang baik dengan hubungan saya dengan suami..Hello! aku ok ja la dengan laki aku..Salah ka aku nak dok di rumah mak abah aku! Laki aku pun ada sekali la!! Bengong punya orang!!).. *alasan!*.. sedangkan sebab rindu Idris selalu kan kan kan.. LOL hehe..

Lately, selera dah makin meningkat.. xberapa memilih makanan dah.. kalo boleh semua nak makan.. perut pun dah semakin lapaq.. kalo dah makan baru setengah jam, perut dah start berbunyi kerut-kerut dah..itu tanda yang baik suami kata...maksudnya baby nak makin membesar, sebab tu perut sentiasa lapaq.. sebab apa yang saya makan, terus baby amek kan kan kan.. pemikiran macam budak2 sikit ye.. maaf! hehee

Seminggu dua nie jugak, dah x boleh pakai baju kurung or kurung moden dah, sebab KETAT!... bahagian pinggang yang paling x selesa kalo pakai.. ye lah, kalo pakai kain baju kurung tu, mesti letak atas perut mean bawah dada.. sebab nak letak di pinggang memang x dapat la nak pin.. minggu lepas, nak letak bawah dada pun dah x leh pin.. huhu.. so, start cari jubah or dress mak dan kakten punya.. pinjam dulu la kata kan.. I kan jimat.. buat pa membazir kan.. ehehe.. 

Tapi kakten x banyak baju yang sesuai nak pakai ke tempat keja, banyak kepada dress bunga2 dan rompol2... satg pakai, terlebih VOGUE lak kan.. hehe.. kalo nak outing ok la pakai yang vouge2 bagai nie..dengan suami ok la pakai lawa2 bagi suami tengok, ni dekat office bukan ada suami nak pakai lawa2 kan.. so, banyaknya pakai jubah mak saja.. oh oh mak banyak jubah tapi besaq dan agak singkat.. tapi selesa la bila pakai jubah ni semua.. rasa macam baby nak menafas macam senang ja kan..hehe..Kakten dulu waktu preggy kat Idris, mana sempat nak beli or pakai dress mengandung nie semua sebab perut kecik je.. waktu start masuk hospital baru 7 bulan, 8 bulan dah terberanak dengan 1.67kg kot.. Idris x sabar nak tengok makteh dia.. hehe.. Perasan!! hehe.. 

oh panjang nya membebel, belum masuk topic sebenar lagi.. hehe..

ok..macam nie cerita nya..hehe..cerita berdialog ni ada 2 situasi ye..

********************

Situasi Pertama

Si Adik (I la tu! hehe) baru keluar dari toilet baru mandi waktu maghrib tu.. xelok di amalkan ye..Kakak tercinta tengah layan drama korea kat laptop..
Adik  : Kakten, perut Ela nie buncit sebab makan tidoq makan tidoq ka?
Kakten : Bukan aihhh!
A : Ya ka, kiranya baby makin besaq la.. 
K : Mesti la
A : Minggu lepas x nampak pun lagi perut.. *faham2 la sebab first pregnancy, so agak jakun disitu* 
K : La ni berapa bulan dah?
A : 4 bulan setengah dah.. 18 minggu dah..
K : Dah trimester ke-2 dah, memang la makin besaq sebab time nie baby membesaq 2 kali ganda..
A : Ya ka.. Kakten dulu kecik ja perut..
K : Kak lain...tengok Idris la keluaq aritu berapa kilo ja..
A : Betoi gak noo.. hehee..
Situasi Kedua
Adik (I lagi tu!)  : Kakten, buat ayaq Milo....*suara manja nie*
Kakten : Milo?
A : Ya la, kakten buat aritu sedap.. hikhikhik
K : Ya la tu... *terus bangun dari kerusi tengah tengok cerita korea terus ke dapur bancuh Milo*
A : Mood~ terharunya hehe..
A : Bukan Ela yang nak, anak menakan kakten jugak yang nak minum.. hikhikhik..
K : Ya la tu 
Lima minit lepas tu sebab adik solat dulu lepas buat permintaan tu terus tengok tepi TV se"mug" Milo.. oh bahagianya dapat Milo kaww kaww punya. Alhamdulillah

********************
Bahagia kan ada seorang kakak yang memahami.. pengalaman saya time kakten mengandung dulu, jiran2 selalu bagi macam2 makanan kat Kakten.. pantang Kakten sebut mesti ada ja jiran2 yang bagi.. 

1) Jiran bagi Daging Rusa.. Kakten lak x makan daging...so rezeki sapa daging rusa tu??cube teka?? haha.. selamat dalam perut nie.

2) Saya dengan Amin teringin nak menyicah.. so mintak Kakten g umah jiran mintak buah mempelam.. Kakten p mintak...dapat selambak.. 

3) pastu x cukup ngan tu.. kami nak garam belacan lak nak cicah dengan mempelam tu, mintak Kakten p umah jiran sorang lagi mintak jiran tu buatkan.. ermm dapat sebekas.. punya la terbaik garam belacan dia.. rezeki sapa menyicah tu?? selamat dalam perut kami jugak.. sebab Kakten x makan benda2 masam nie macam jeruk2 or mempelam..


Jiran sebelah a.k.a Tok Mama Idris

Sebahagian dari jiran2

Terharu kan.. sebab time Kakten mengandung, saya yang berat badan naik sampai 5 kg.. sebab apa jiran bagi kat Kakten mesti selamat dalam perut nie.. saya dengan Amin lak selalu cakap.. Kakten g buat muka kecian ja, mesti depa bagi nya...x tipu.. xbuat muka kecian pun dapat... bayangkan bila rezeki Kakten, Kakten kongsi dengan kami adik beradik.. oh oh terharu nya...


Kakak ku : Isfaten Adi Binti Ahmad


Penasihat sepanjang majlis

Selepas Akad Nikah

My lovely

with her baby : Idris

Idris lagi..




Ok la... kita jumpa lagi..panjang sangat entry kali nie kan kan..






bye






xoxo


1 comment:

  1. salam, jemput cuci mata.. banyak koleksi jubah n dress... www.orkidhijabs.com atau www.orkidhijabs.blogspot.com :)

    ReplyDelete

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...