Thursday

Bila Kerja Itu Satu Ibadah

Alhamdulillah~

skrg nie makin seronok kerja kt sini.. Mau nya x. Orang yg bnyk keja makin bertambah keja, orang yg xdak keja makin xdak keja. Mcm tu la practice kt sini.

Dengki mendengki pn ada. Paling bnyk sekali KAKI KIPAS la bnyk. Kt sini kalo bab mengampu mmg terbaik la. Aku xpenah jmpa la company mcm nie.


Rugi nya COMPANY (t'paksa d tukar sbb ramai sgt dah melompat) kalo mcm nie. Simpan orang mcm ni la yg merugikan. Huhu ~ tp apa aku leh buat.. xdak channel aku leh b’cerita. Paling seronoknya bila ORANG BESAR ( ni pn t'paksa tukar) pn mcm tu. Pendapat aku la nie, orang lain aku xtau la.


Aku pn xperfect tp aku nk bawak pembaharuan.


Tp bagi diorang yg dah lama kt sini, still nk mcm DULU jgk. Kat mulut tu asek “Dulu buat mcm nie” “Dulu boleh”. Dulu is Dulu. Pass is pass. Pass is HISTORY. History is to LEARN. But they NEVER learn.


Meh aku nk story sikit si polan si polan yg ada d office nie, kita pakai nama samaran la senang. Sapa makan cili dia yg terasa pedas kan!~~


Abg Chik ~

aku tgk dia xfokus. Selalu melalut sana melalut sini. If orang mintak A, dia pulun nk bagi ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ. Padahal A pn xbetoi.

If bab kena explain apa2, kalo orang lain straight ja ckap, ringkas dan faham, tp dia x, kalo boleh dia nk pusing2 gunung jerai 2 3 round, pastu terus p padang besaq, shoping2 dlu, makan2 dlu pastu baru dia patah balik, rupa2nya hal tu berlaku kt gurun ja.

Ha!mcm tu la punya nak tunjuk kata dia hebat berbicara. Kekdg aku dok tgk sehari-hari dia kt dlm office tu buat apa, sbb tiap2 bulan report apa pn orang lain yg buat.


Sekali tu diorang meeting utk business 2011, so buat brainstroming la, boleh ka x dlm orang dok bagi idea utk improve business, dia dok komen orang nya grammer betoi salah, ada S ka x wording tu.


Tu la~ benda xpenting tu dia suka sgt, tp kalo bab yg penting2 tu dia main lepas tgn ja. Huhu.


Aku rasa mcm nk ketuk kepala dia tu sikit *daisshh!* pastu ckap “FOKUS!!”.

Anak buah bila bodek, kipas2 skit, seronok la..tp dia xnmpak time dia xdak kt office, anak2 buah pun bukannya nk ada kt office. Merayap merata. Time bos ada, depa pn duduk kt kerusi tu xp mana pn. Kipas Susah Mati sungguh tu.


Kami ada 1 kes yg belum selesai ngn dia, tp conclusion yg kami dpt setakat ni, dia seorang yg bila orang mengata orang dia terima dgn hati terbuka tp kalo orang tu menyampai yg orang td mengata orang, dia mara. Sbb orang yg mengata td tu anak buat dia c KIPAS SUSAH MATI tu la.. Hehe..WORST~


Abg Chaq ~

yg ni if dia xdak pn, company bergerak mcm biasa jgk aku tgk. Dah dekat 2 bulan dah. Xdak effect apa2 pn. Cuba bayangkan kalo terminate dia pun, bukan nya rugi apa2, siap2 untung lagi. Sbb xyah bayar gaji beribu2. Bak orang tua2 kata “untung sabut timbul”. Senang keja aku nnti, xsakit mata and sakit hati sgt. Nie mai time report, bab department dia mintak kt aku jgk. Anak2 buah dia buat keja apa. Sama ngn bos. Mengampu ja

~ penah sekali tu, mai office semata2 nk amek cheque ja. Ingtkan mai nk buat keja or follow up ngn anak2 buah yg lembss tu tp mai amek cheque ja..

and penah dekat nk kena submit report, mintak data n information kt aku, sedangkan anak2 buah ada 3 4 orang awat x mintak..entah kena manderam apa ngn anak2 buah tu..huh!~


apa yg aku nmpak, his so selfish. Kami ramai2 g kl nek van, yg HOD len nek kereta spectra yg sekejap rosak sekejap ok, dok d hotel pun triple sharing, tp dia amek keta optima bwk bini, pastu dok hotel twin sharing ngn bini.


Unfair ~tp dah HR tutup mata, ORANG BESAR ( ni pn t'paksa tukar) tutup mata. Dok biaq. Aku nk boleh kata apa. Sapa aku nie orang nk dengar ckap aku. Huhu


Abg Lang ~

dia ok. Keja mcm2 dia buat. Aku tgk department dia bergerak sbb ada dia sbg bos. If buat apa2 mesti success nya sbb dia dedikasi. Tp slalu b’nasib malang.

Sbb abg chaq tu xbuat apa, semua dia la kena buat. Dulu time dok deparment sama, dia yg buat keja lebih. So far, ok bagi aku. Keja pn detail, menyenangkan orang, sumtime dia b’gerak ke depan dulu. His good!~can discuss and his humble to everybody. Abg chaq x, dia bawak diri mcm dia besaq sgt. Huuu~


Abg Propa ~

nie orang xboleh pecaya.. propa ja lebih. B’cakap lebih sudu dari kuah. Kalo kt kampung kita amek nasi tambah pakai si’a, dia pakai talam apolo tu punya tambah2 nasi. Slalu propa ja lebih.

Bab repair2 bangunan ka apa, slalu offer kt contractor luaq sedangkan if minor2 job xkan xleh buat kot. Yg jadi problemnya, kebanyakkan repair & maintenance ni repeatly happened. Dah la main biaq ja contractor buat keja, dia xmonitor. Aku xmau sangka buruk kt contractor tp if same contractor do same job xke nampak sgt penipu. Time contractor buat keja, dia xdak nk monitor ka apa. Main lepas ja, sign jobsheets pastu tiap2 bulan chase tnya payment.


Berapa ek commission dia dapat? Ermm~halal ka??


Ni cerita lain lak..sekali tu aku masuk office bos aku la, dia ada.. tetiba dia sentuh tangan aku, aku tarik la tangan, tau apa dia cakap? “ batai la air sembahyang noo” mmg dia mcm harrei (a.k.a haram jadah) la aku rasa. Depan bos aku dia boleh buat mcm tu.


Sejak tu mmg xpandang dah aih dia, kekadang tu aku sound ja bila dia slalu order barang sendiri pastu baru buat MRF, xpun main bagi invoice ja. Abeh tu ada purchasing buat apa? Dia boleh kata susah kalo guna purchasing sbb lambat. Lambat ka cepat ka procedure is procedure. Entah betoi ka x order barang utk repair kt office tah2 guna barang2 utk kegunaan sendiri.huh!~


Kipas Susah Mati a.k.a Abg Pon ~

abg pon ni org len yg panggil dia, bila pikiaq2 mmg sesuai la jgk. Hehe.. ni mmg kaki kipas n mengampu. Bos dlu pn dia sama, bos skrg pn dia sama. Depan bos ni muka xb’salah langsung, kt belakang bos mcm harrei jgk. Mulut tu kalah mami jarum. Suka sgt cari kesalahan orang.

Tp bila orang tu ada depan mata, xberani lak. Berani men belakang nie. Hish2 ada ka men belakang. Haram~hahahaha..


entah la nk describe mcm na. Buat keja xmau check betoi2, men buat ja. Kalo orang tnya through phone, men cakap ja, xcheck dlu. Mau kena pancung itu kepala kalo salah ckap pn dia xsedaq. Huhu~ if betoi2 keja, use proper procedure la, ni x, orang yg baik ngn dia, boleh amek van, kereta company, sesuka hati.


Anak buah sendiri time keja xdak kt office melewaq mana tah xpenah nk check, tetiba anak buah claim OT men lepas ja. Haram wei~ tau ka x.


Ada 1 kes tu aku ngn dia ni. Aku mai keja ari sabtu, waktu nk balik tu, kak cleaner bagi kt aku kunci van. Kak tu pn xcakap apa kt aku. Aku amek ja la, dah ingt xdak orang len, dari kak tu letak kt mana2 biaq aku simpan. Sampai ja kt umah dlm sejam lebih tetiba abg pon nie kol aku, tnya kunci van. Aku ckp la ada kt aku. Boleh dia kata aku p amek buat apa kunci van tu dan aku xdak hak nk amek.

Dah la tengking2, bahasa letak kat lutut, otak letak kt buku lali kot. Abah time tu dgr apa dia kata, ajak aku p antaq kunci tu, tp abg pon xdak.

Seb baik la ko!~ aku geram sbb aku amek kunci tu sbb rasa mcm tanggungjawap dah kak tu bagi kt aku. Tp dia suka suki kepala dia tengking2 aku. Huh~ rupanya dah tau van tu orang nk pakai, dia baru teringat nk cuci. Ya lah, time orang nk booking ka apa, main “Ye bos, ye bos” ja kt mulut tu.


Orang len guna van or kereta ada isi form? Xdak. Men guna ja.

Ada rekod kt log book ka apa? Xdak.

Kekdg tu kunci van or kereta ada kt org len berhari2. Ada dia monitor? Xdak. Sbb cover mengcover.

Hang cover aku, aku cover hang. Mcm tu la dia.



~ takat nie dlu la. Nanti aku sambung pasai KAK BAM dan ABG P RAMLEE lak. Aku aku tulis semua kang, t’kejut lak buku aku nie. Xpenah2 panjang aku menaip. Hehe~


Kerja ni 1 ibadah, sumber rezeki. Semua tu akan di hitung. Semua ni utk keberkatan. Sbb tu hati kena ada NIAT yg ikhlas mai keja utk keberkatan dan rezeki yg halal.


Aku pn xperfect. Kekadang tu ada jgk salah sana sini yg orang tegur. Aku terima sbb aku nk perubahan dari yg silap tu. Aku nk jadi orang yg berjaya. Walaupn mula dari bawah. Aku syukur sbb dengan pengalaman aku kt sini, aku dpt kenai seorang2 nya perangai. hehe






///





xoxo




6 comments:

  1. Oh my! Can't understand the language.. :-)

    ReplyDelete
  2. kita marahkan orang sebab pegang tangan kita... mungkin ianya tanpa sengaja... dan kita marah sebab di tanya batal ke air sembahyang..... kita lupa mungkin ianya sekadar teguran jika tanpa sengaja kita begitu marah bagaimana dgn yg sengaja kita lakukan dgn bukan muhrim? ... fikir-fikirkan...

    ReplyDelete
  3. Mr. anonymous, tidak mampu untuk menunjuk diri sendiri? kenapa harus menjadi mr. anon?
    jika ia tanpa sengaja, kenapa mahu melenting? bukankah ini blog saya?

    ReplyDelete
  4. nak tanya skit la...

    "Bab repair2 bangunan ka apa, slalu offer kt contractor luaq sedangkan if minor2 job xkan xleh buat kot."

    .... tau ka minor2 job dia tak buat sendiri? .... mana hang tau yg tu minor job ka major ka? ada blajaq buat maintenance ka masa dok buat degree account?

    "Dah la main biaq ja contractor buat keja, dia xmonitor. Aku xmau sangka buruk kt contractor tp if same contractor do same job xke nampak sgt penipu. Time contractor buat keja, dia xdak nk monitor ka apa. Main lepas ja, sign jobsheets pastu tiap2 bulan chase tnya payment."

    Hang dok ekoq bontot dia ka yg hang dok kata dia xmonitor? Hang tau ka pasai apa contracot sama? dah berapa banyak company hang keje jaga maintenance nak complain pasai maintenance punya keje ni?

    "Berapa ek commission dia dapat? Ermm~halal ka??" ...

    Ni nak buat fitnah ka? dah check accaount dia berapa banyak duit rasuah dia amik? contractor mana yg bagi dia duit rasuah tu....

    Kalau rasa nak buat pembaikan pi cakap depan2 dgn semua orang yg ko rasa tak pueh hati tu.... bukan melenting ... tapi cukup tak suka dgn org yg dok dedahkan aib orang lagi2 bila cerita tu tak benar (fitnah)..... Kita kerja satu company kita nak suasana yg harmoni bukan hiruk pirukkan suasana yg sedia harmoni.....

    Kalau tak mau org komen kat blog privatekan.... jadikan diari je.....

    ReplyDelete
  5. satu jari tunjuk pada orang lain empat lagi pada diri sendiri......so lu pikir la sendiri....apa kejadahnya...

    ReplyDelete
  6. jangan tuduh orang dapat commission kalau tak ada bukti. Cuba tanya contractor mana yang banyak deal dengan nka. bukan kah contractor tu saudara abang pon kau kan....

    ReplyDelete

orang cakap cakap

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...